Jump to content

Attar

Normal Üye
  • İçerik sayısı

    27
  • Katılım

  • Son ziyaret

Attar kullanıcısının paylaşımları

  1. Attar

    Laplace'ın Şeytanı

    hacı, senin de dediğin gibi kuantum yasaları atom altı parçacıklar için geçerli. Heisenberg'e göre atom altı parçacıkların davranışlarını kestiremiyoruz, tamam. Ama ne bileyim mesela Newton'ı yasalarını kullanarak Ay'a gitti insanlık. Yani bu yasalar da işliyor. Belki kuantum boyutuna inmeden, atom üstü boyuttaki veriler bilinse yine Laplace'ın dediği mümkün olabilir. Anlamadığım şey şu: örneğin demirden bir topu oluşturan atomların etrafındaki elektronların hızını bilsek yerini bilmiyoruz, yerini bilsek hızını kestiremiyoruz. Ama o demir topu fırlattığımızda aynı anda hızını da yerini de ölçe
  2. Attar

    Laplace'ın Şeytanı

    ehl-i dünya, özgür sanarak açtım fakat özgür irade üzerine düşünüyorum kesin bir fikre ulaşamadım. hacı, Felsefi bir yaklaşım değil. Delil olarak sayısız şey söylenebilir. Örneğin; bir top atışında, birçok faktörü katarak topun nereye düşeceğini hesaplayabiliyoruz. Laplace'ın Şeytanı ise çok çok daha fazla şeyi hesaplıyor sadece. Senin de dediğin gibi gerçekleşmesi çok zor ama düşünerek bu sonuca varabiliyoruz. Yani mantıklı. Doga_Bilim in bahsettiği kesin ölçüm sorunu var. Fakat bunun da engel teşkil edeceğini sanmıyorum. Çünkü belli bir hassaslıktan sonra yapılan ölçümler aynı sonucu ver
  3. Attar

    Laplace'ın Şeytanı

    Laplace'ın şeytanını duymuşuzsunuzdur. İlk önce Laplace'ın şu sözlerini hatırlayalım: “Evrenin şimdiki halini geçmişin sonucu ve geleceğin nedeni olarak ele alabiliriz. Bir an için evrenin tüm güçlerinin ve bunu oluşturan tüm varlıkların konumlarını anlayabilen bir canlı olduğunu düşünürsek, ve bunun bu verileri inceleyebileceğini de düşünürsek, aynı anda evrendeki en büyük varlıklardan en küçük atomlara kadar her şeyi hesaba katarak bir hesap yaparsa, hiçbir şey belirsiz değildir ve gelecek de, aynı geçmiş gibi, onun gözlerinin önündedir.” Deterministik Laplace, bu sözleriyle aslında özgür
  4. Attar

    ABD ve Avrupa'da Dinin Durumu

    Ne demek istediğini anlamadım. Avustralya'da insanlar hiçbir kurala uymuyorsa toplum seviyesi yüksek mi oluyor? Dünyanın süpergücünün bu durumda olması ilginç değil mi?
  5. Attar

    ABD ve Avrupa'da Dinin Durumu

    ABD'deki kesime ne diyeceksin?
  6. Attar

    ABD ve Avrupa'da Dinin Durumu

    abi dur ona geliriz şunu bir yanıtlayalım.
  7. ABD'de dindar ve evrim karşıtı büyük bir kesimin olduğunu biliyorum. Avrupa'da ise, özellikle Kuzey Avrupa'da Ateizm'in yaygın olduğunu biliyorum. ABD ve Avrupa'da din ne durumda? Bir diğer sorum da şu: Örneğin Avrupa'da dinin etkisi oldukça zayıflamış görünüyor. Eskiden manastırlara kapanan rahipler, rahibeler vb. olaylar ile Hristiyanlık daha tutucuydu sanki. Şimdi kilise insanların aklına arada bir geliyor. Sadece protestanlar değil, katolikler de böyle. Yani 16.yy'daki reform hareketini değil de son yüz yılı soruyorum aslında. Ne oldu da böyle bir din anlayışı yerleşti? Tabi ben pek bilgi
  8. Aynı şeyleri yazıyorum ama yine tekrar edeyim. İslam'a adına yapıyoruz diyebilirler. İslam'da "İslam adına kız kaçırın, bomba patlatın" diye bir şey var mı? İslam'ı sorumlu tutamazsın ki bundan. Adamların kendi saçmalıkları bu.
  9. Attar

    insanın sorumluluğu...

    Bilemiyorum, göreceli bir şey
  10. Zavallı, Niye bu şekilde düşünüyorsun, şimdi ben de bir şey yapıp alakasız bir yere bağlayabilirim fakat saçma olur.
  11. Diyebiliriz, olayın iç yüzünü çok iyi bilmiyorum açıkçası. Önemli olan her terör olayını dine bağlamanın yanlışlığını görmekti. Aslında konuyu açan zeus da bir şeyler yazsaydı iyi olurdu, neyse.
  12. Sanalkabus, sana katılıyorum. Cihat sadece korunmak için değil İslam'ı yaymak için de vardır. Fakat konumuz farklı ve sen sorularıma cevap vermemişsin. Başlıkta bahsedilen olay İslam'a mal edilebilir mi? Bence edilemez. Ki bunun sebeplerini daha önce yazdım. Her terör olayını İslam'a mal etmek yanlış.
  13. Attar

    Müslümanlar Cennet üzeri ne düsünüyor ?

    İşte böyle birbirimize hakaret etmeden düzgünce konuşalım. "Erkekerin 100 erkegin cinsell gücüne sahip olmasi, Penislerin hic inmemesi" ile ilgili ayetleri yazar mısın? Gerçekten bilmediğim için soruyorum.
  14. Attar

    Müslümanlar Cennet üzeri ne düsünüyor ?

    Gaelo, "Müslümanlar cennet üzerine ne düşünüyor?" diye sordun. Ben de cennetteki hurilerin normal olduğundan bahsettim. Sen konuyu alıp savaştaki cariyelere getirdin. İlk yazdığın mesajlarda savaştaki cariyelerden bahsetmemiştin. Kendi açtığın konuyu değiştiriyorsun. Yeni konuyu burada mı tartışalım ayrı bir yerde mi? Açtığın ilk konuya dönersek, ben cennette hurilerin olmasını normal karşılıyorum. Sen bu konuya sapıklık dedin. Hala böyle mi düşünüyorsun? İstersen konuyu farklı yönlere çekme de bunu bir tartışalım.
  15. Attar

    Müslümanlar Cennet üzeri ne düsünüyor ?

    Foruma yeni geldim ve daha mesaj sayım 20 olmadan ilk küfürü yedim. Konu başlığını sen açtın, ben de cevap vermeye çalışıyorum. Benim sorularımı yanıtlamak yerine küfür ediyorsun. "Ne var bunda?" lafını şu anlamda kullandım ben. Yani bir cefaya karşılık (savaş), bir ödül veriliyor (cennet). Müslümanlar, cennet üzerine ne düşünüyor diye sormuşsun ya, ben de fikrimi söyledim. Çekilen zorluğa karşı bir ödül vaat edilmesinin gayet normal olduğunu söyledim. Bunda ne var diyorum. Gördüğüm kadarıyla forumda müslümanlara bayağı küfür ve hakaret var. Bu şekilde olmaz. Buraya yeni geldim ve normal bir
  16. tolonbey'in yazdığına, farklı konulara geçtiği ve tam olarak anlayamadığım için cevap vermeyeceğim. Sanalkabus'un dediklerine cevap vermeye çalışayım: Adamlar bunu din adına yaptıklarını iddaa edebilirler. Yanlış kafada onlar. Yani bende bir şey yapıp alakasız bir yere bağlayabilirim. Kuran'da "Bir terör örgütü kurun, kızları kaçırın, masum insanları öldürün" demiyorki abi. Referans olarak bahsettiğin şeyleri söyledim:' "Saldırın-öldürün"den kastettiğin cihat olmalı, "doğrayın" derken de hırsızın elinin kesilmesine gönderme yapıyorsun. Bu olay ikisinden de farklı.' dedim. Bu olaylar farklı,
  17. Attar

    Müslümanlar Cennet üzeri ne düsünüyor ?

    Pek sorularımın cevaplarını alamadım, aslında Realperest kendi cevap vermeli ama neyse. Ödül sadece huri değil, ödül cennet. Ödül-ceza sistemi olmalı zaten ben burada bir şey göremiyorum. fethedin yani, İslam'ı yayın. Bunun karşılığı da cennettir. Ne var bunda? Tabi sen Muhammed istediğini aldı, insanları kandırdı diyorsun. Müslümanlar ise İslamiyet'i yaydıklarını düşünüyorlar. Sorun burada sanırım. Ama bu farklı bir konu. Konu başlığını ele alırsak: "Müslümanlar cennet üzerine ne düşünüyor?" Yukarıda da dediğim gibi cefaya karşılık sefa durumu var. Bu da gayet normal.
  18. "Saldırın-öldürün"den kastettiğin cihat olmalı, "doğrayın" derken de hırsızın elinin kesilmesine gönderme yapıyorsun. Bu olay ikisinden de farklı. "Bir terör örgütü kurun, kızları kaçırın, masum insanları öldürün" yazmıyor. Bunu yapan kişilerin kendi yanlışı bu. Dinle bir bağlantısı yok.
  19. Bu olay niye dine mal ediliyor ki? Kuran'da "kızları kaçırın" mı yazıyor? "Bomba patlatın" mı yazıyor?
  20. Attar

    insanın sorumluluğu...

    Aynen katılıyorum.
  21. Attar

    Müslümanlar Cennet üzeri ne düsünüyor ?

    gariban_derviş cevabı vermiş. Nasıl belli, ne kadarı belli? Oldukça sınırlı bahsediliyor Kuran'da. Muhteşem şeyler yapmayacağını nereden biliyorsun? gariban_derviş yukarıda cinselliğin insanlar için önemini açıklamış. "Seks objesi" yani cinselliği niye kullanmasın ki? İnsanlar için güzel bir şey değil mi sonuçta?
  22. Attar

    insanın sorumluluğu...

    Sorumludur bana göre. Sonuçta hiyerarşiyi yaratan bizleriz. Üst kademenin her dediğini neden sorgulamadan yapalım ki? Yasalar, emirler yanlış da olabilir. Dolayısıyla insan, iradesiyle seçim yapmalıdır.
  23. Attar

    Resim koyamıyorum

    Aynı durum bende de var. Resim koyamıyorum dedikten sonra koyan arkadaşlar nasıl yaptıklarını açıklarsa diğer üyeler de faydalanır. Gravatar'a üye olmadan bir çözümü var mı?
×
×
  • Yeni Oluştur...