Jump to content

Photon

Üyeliğini Sildirmiş Kullanıcı
  • İçerik sayısı

    132
  • Katılım

  • Son ziyaret

İletiler bölümüne Photon kullanıcısının eklediği dosyalar

  1.  

    Populizm, sivil toplumun siyasi topluma; halkin sesini ifade etmesidir. (Halkcilik ilkesinde halk, siyasi toplumun efendisidir ki farkli seyler yani)

     

    Marksizm; maddenin degismedigini savunan metafizikcilere itirazdan baslar. (Gunumuz de entropi zaten bunu kanitlar) Sonra maddenin varligini savunan maddecilige itiraz ederek maddenin oznemizdeki manasina gelir. (Sosyoloji psikoloji vb ) Buradan mananin dindeki oznelliginden cikip toplumdaki farkliligina gelir. (Yazlikcilar, siyah koleler, yahudi gocmenler, otomobil iscileri, iktidar, sovalyeler vb). Bu fark ile yoneten ve yonetilen ayrimi ile siniflari olusturur. Tarih dil ve ekonomi (siyaset degil) bu hali ile felsefenin konusu olur.

    Bu sekli ile toplumun seviyelerinin aciklanmasidir. Ornegin sosyalizmde devlet vardir ama komunizmde devlet yoktur.

     

    Marksizm bir sonuctur. Marksizme itiraz vs yapilamaz bu tipki yercekimine itiraz etmek gibidir. Marksizme itiraz ediliyorsa o durum zaten marksizmdeki bir alt seviyede olma halidir.

     

    Aslinda marksizm bana gore evrimsel bir surec fakat tanimi olusumundan 10 asir once yapilmis.

    Cevaplarsaniz size birkac sorum var :)

     

    1) Marksizm'in tabanini ateizm mi olusturur ?

    2) Popülizm ile Atatürk'un Halkcilik ilkesinin farklari nelerdir ?

    3) Komunizm sosyalizmden sonraki asama midir ?

  2. Uzay boslugu kuantum kutlecekim teorisine gore "yokluk" degil . Tam tersi ipliklerden olusan bir yapi . Uzay-zaman aslında delikli örgülerden olusur . Bu örgülerin her bir imleği yaklasik 1 Planck Yaricapidir (10^-35) . Bunlarin ismi de kuantum halkalaridir . Kuantum halkalari madde ve enerjiyi aciklamaz . Uzay Boslugunun yapisini aciklar . Uzayin yapisinin madde ve diger enerjilerden tamamen farkli oldugunu soyler . Bu yuzden de sicim teorisiyle cakisir . Sicim teorisi uzay-zamanin yapisinin aslinda temel parcaciklar arasindaki etkilesim oldugunu soyler .

     

    Sicim teorisini es gecelim cunku sicimler madde ve enerjinin yapisini aciklar uzayin degil .

     

    Örgüler demistik . Bu örgülerin her bir deligine de "Planck Parcacigi" deniliyor . Bu deliklerde imlekler gibi Planck Yaricapi boyutunda .  Bir nevi "ilkel mikro kara delikler" denebilir . Planck Yaricapindan bile kucuk olan bazi imlekler ise uzay-zaman yapisinda tutunamaz ve bu deliklere duser . Yok olurlar .

     

    En can alici kisma gelelim .

     

    Eger kuantum kutlecekim dogruysa "big bang" teorisi tamamen yanlis demek . Cunku big bang esasen "tekillik" tabanli bir teori ve kuantum bunu tamamiyle reddediyor . Tekillik uzay zamani sonsuza kadar böler ve kucultur fakat bu teoride uzay-zaman minimum planck olcegine kadar kuculebilir . Kuantum big bang yerine "Büyük Sekme" teorisini uygun goruyor . Bu teoride zaten direk "Multiverse Teorisi"ne çıkıyor .

     

    Bu teoriye göre her yeni oluşan bebek evrenler bir önceki evrenlerin kalintilariyla olusuyor . 

     

     

     

  3.  

    Photon aklıma getirdin yaa :) başkada gelen varsa buyursun 

     

     

    Birde boş insanlardan söz etmiştin hatırlar mısın bilmiyorum bir konumda onları söyler misin bana. Tanımak isterim, kendim gibi kişileri görmek konuşmak isterim  hem orada biraz bu durumdan memnun değil gibiydin yorumunda  niye ki buna anlam veremedim. Ne güzel işte boş insanlarla dolması forumun  bilgiyle dolacak bir sürü beyin demek değil midir bu? Bilgiyle dolmak istemek yoksa niye gelsin ki  bu foruma? Tartışmadan daha iyi öğrenme yolu var mıdır ?? 

     

     

    Onun dışında bu konuyu niçin açtım diye sorarsanız ben gerçekten merak ediyorum kimin beklentisi nedir bu forumdan sonuçta forumun amacı belli ama siz niye buralardasınız  sizin amacınız ne beklentileriniz ne tartışılacak bir sürü konu olmasına rağmen her şeyden önce bu tartışılmalı, herkes ne istediğini bilmeli  bence.  

     

    gece görenlere iyi geceler gündüz görenlere ise iyi günler dilerim 

     

     

     

     

    Forumda dolu gorunen boş çok insan var . Kayit olanlarin yarisi zaten ateist degil . Troll hesaplarla beyin bulandirmak isleri .

  4.  

    10 boyut.. 26 boyut?   Bunlar zırva... String lerin şekli... titremesi.. gerilimi.... zırva...

    Sicimler fizik kanunlarını ve gözlemleri cük oturtmak için uydurulan zırvalar...

    Aslında bu zırvalar bilim için zararlı bile diyebiliriz. Çünkü sicimlerle yapılan açıklamalar geleneksel bilimden uzaklaştırıyor.

    O zaman elimizdeki tek malzeme kuantum . Ama keske makro olcekte de ise yarayabilse ...

  5.  

    bence reelde burdaki ateist kardaşların içinde reel. Forumda nolan diye biri vardı onu bu fikrinde ısrar ettiği için banlamışlardı garibimi çıtır çıtır yedilerdi :) moderatörlük bile yapmıştı bundan dolayı uyaram dedim hemde hacı banlamıştı gözünün yaşına bakmadan kötü kedi şerafettin gibi kötü admin haci :)

    Haciyla su an bile tartisiyoruz bilimsel bir konuyla ilgili zaten .

  6.  

    Sen bilmediğin konularda yorum yapıyorsun. Görelik ve kuantum mekaniği değil, onlar zırva.. Yaptığın yorumlar zırva yani...

    Öznel yargi olusturacak bir soz soylemedim bu durumda zirva birsey de soylemedim Haci . Sadece merak ediyorum insanlik tarihinin en buyuk teorilerinden birisi . Neden zirva dedigini . O kadar . Muhabbet baska yerlere gecti gerek yok .

  7.  

    Kuantum halka da nereden çıktı?

    Sicim ve Kuantum . 2 temel teori . Ya temel parcaciklar sicimlerden olusuyor ya da kuantum halkalarindan . Ve bu 2 dusunce cok zit . Sicim 11 ve 26.boyuta kadar gider . Manifold evrenleri falan var . Planck Yaricapinda 26 boyutlu evrenler . Direk sacmalik denemez . Gorelilikle Kuantum bagdasmiyor diyorum . 80 senedir basaramadilar . Hangisi dogru ?

  8.  

    Aşağıdaki kaynaklara göz atarsan neden zırva olduğunu sen de anlarsın.

    String teori ile bilimin ırzına geçiliyor..

     

    NOT EVEN WRONG

    Peter Woit

    The Failure of String Theory and the Search For Unity In Physical Law

    Basic Books. New York

     

    The TROUBLE WITH PHYSICS

    Lee Smolin

    THE RISE OF STRING THEORY, THE FALL OF A SCIENCE AND WHAT COMES NEXT

    Houghton Mifflin Co

    Boston

     

    O zaman sana gore temel parcaciklar kuantum halkalarindan mi olusuyor ?

  9. Bildiginiz gibi genel gorelilik ile kuantum teorisi bir turlu bagdastirilamadi . TAM 80 YILDIR .  Peki bunun nedenleri neler ;

     

    1) Zaman kavrami : Gorelilige gore zaman 3 boyutlu uzayin ekstra boyutudur . Bu kesindir . Fakat kuantuma gelince isler degisir . Zaman kavrami yoktur an kavrami vardir . O an yapilan seylerden ibarettir zaman . Ayrica gelecek gecmisi etkileyebilir kuantumda .

     

    2) Uzay-Zaman Bukulmesi : görelilikte kütle ve enerji, uzay-zamanın bükülmesine sebep olur ve bu durum mutlak zaman kavramını da yıkmıştır. Fakat kuantum fiziğinde gibi zaman yoktur ve uzay da bükülme de yoktur. 

     

    3) Uzayın Yapısı : Genel görelilikte uzay sadece enerji ve kütle ile bükülebilir, eğilebilir ama düz ve pürüzsüz bir haldedir. Oysa ki kuantum mekaniğinde belirsizlik ilkesinin sebep olduğu kuantum dalgalanmaları nedeniyle planck mesafesinde uzay tamamen parçalanıp tanınmaz hale gelmektedir. 

     

    Ve geldik en can alici kisma .

     

    Gorelilige gore evren ve evrendeki madde cisim enerji vs. hersey parcaciklardan parcaciklar da sicim denen farkli frekanslarda titreyen tellerden olusur . Sicim teorisine gore uzay aslinda 11 boyutludur (algilanamayan 7 boyut + 3 boyut + zaman) . Fakat isler kuantuma gelince uzay-zamani planck yaricapina indirgersek aslinda kuantum halkalari denen yapiardan olustugunu soyler . Ve 11 boyut falan yoktur 3 boyutludur .

     

    Peki sizce hangisi mantikli ?

×
×
  • Yeni Oluştur...