Jump to content

testigo

Normal Üye
  • İçerik sayısı

    24
  • Katılım

  • Son ziyaret

İletiler bölümüne testigo kullanıcısının eklediği dosyalar

  1. 5 saat önce, ck789 yazdı:

    Şüphe edilemeyecek tek varoluşun hayat deneyimimiz kendisi olduğunu düşünüyorum. Bu soruları sorabilmemiz de, bu soruları soran bir öznenin var olduğunu gösterir. Felsefi bir sorgulamadan da bahsetmiyorum, hayata dair en basit deneyimleri bile yaşamamız tecrübe etmemiz bile hiçlikten bizi ayırır diye düşünüyorum. 

     

    https://seyler.eksisozluk.com/descartes-dusunuyorum-oyleyse-varim-derken-ne-demek-istedi

     

     

    descartes düşünüyorum öyleyse varım derken, şüpheden bilgiye geçişini dile getiriyor.. yani varlığı metafiksel değil,  akılsaldır, akla bağlar o da.

  2. 32 dakika önce, Buzul yazdı:

    Yaşama içgüdüsü olan, ölümden korkan varlıkların, ölüm süreci ve psikolojisini yaşamaları, yaşadıkları acılardan dolayı intihar etmek durumunda kalmaları büyük bir yavşaklık olabilir ancak. Bu dünyada kendilerini yakıp, intihar eden insanlar var. Bu mu övülesi olan? Bu pişkinliğe ancak sövülür. Evren bizimle alay ediyor. Çocuğun acı çekmesini istemiyorlar. Ama çocuğa hastalık verip, acı çektiriyor dedikleri allahın da yalaka ve yancılığını yapıp, ona tapınıyorlar. Bir dakika ya. Anlamadım. Çocuğunuza acı çektiren allaha mı tapınıyorsunuz? Çocuğun ölmesini istemiyorlar. İyi güzel de çocuğu sonu ölüm olan bir yola atan kendileri. Bir ölümlü var etmişler. İstemiyorlar, ama aynı zamanda da istemişler. Böyle bir tuhaf durum söz konusu. Aynı zamanda hepinizi öldüreceğim diyen, öldürülmeden kaçamazsınız diyen allaha da tapınıyorlar. Bu allaha tapınarak yine çocuğun varoluşuna neden olarak, onu öldürenlerin kendileri olduğunu yine onaylamış oluyorlar. Birde evlat acısı yaşatıyor dedikleri allaha, allah kimseye evlat acısı yaşatmasın diye dua ediyorlar. Kimseler yaşamış, yaşıyor ya işte. Sen şimdi böyle dua ettin de, kimseler yaşamadı mı yani. Bu mantıksız yakarış ne diye. Ortada büyük bir zihinsel uyumsuzluk var. İşte allah da bu evreni, yaşamı öven, çocuklarından, var ettikleri muhtaç bedenlerden, hakkınızı ödeyemeyiz diyip şükür bekleyenlerin ve annelerine, babalarına hakkınızı ödeyemeyiz diyip şükür edenlerin uydurduğu bir tanrıdır. Ben de konuda bundan söz ediyorum. İnsanlar sorunu tanrılaştırıyorlar, tanrılaştırdıkları soruna da tapınıyorlar. Ama tabi aynı zamanda da tüm bu yaşananlardan yakınabiliyorlar. Geçim derdinden yakınıyor örnek olarak. Ama muhtaç bedeninin varoluşuna neden olarak kendini geçim derdine düşüren anneye, babaya ve bunların mitolojideki yansımaları olan allaha beni neden var ettiniz de, geçim derdine düşürdünüz diye eleştiride de bulunmuyor. Peki tamam da sorunu üreten bunlar diyorum.Yok. Eleştirmem, onlara karşı çıkmak diyor.

    sen istiyorsun yakarış olmasın şu anlamsız bu mantıksız bu çirkin bu adaletsiz vs vs ama bunun adı hayat işte. kimin neye taptığı beni bağlamaz seni de bağlamamalı. sen o saçma şeyi eleştiriyorsun bir de. yaşadığı acıdan dolayı int,har eden insanlar var evet ama ne kadar rezilce görünse de size göre şuan böyle olsa da yıllar sonra bu da böyle olmayacak. acı dediğiniz şey artık pek hissedilmiyor desem belki inanmazsınız yani toplu büyük acılar yok denecek kadar az. belkı de hep böyleydi..

  3. 6 dakika önce, Brad pit yazdı:

     

    Hocam biraz daha açıklayıcı yazar mısınız?

    vejeteryanlık bir seçimdir ama senin algınla alakalı bir seçimdir. ilkin algın değişmeli daha sonra vegan olursan birgün demek ki algın değişiyor demektir. bunda biraz birlik algısı vardır bence. dinler gibi geliyor veganlıkta.hepimiz biriz, eşitiz vurgusu ister bir tanrıyı baz alarak söylesinler, ister evreni vs fark etmez . hayatın nasıl verildiği varolduğu önemli değil hepimiz aynı derecede yaşama hakkına sahibiz.. insanların yasabilmeleri için hayvan eti şart değildir. bunu üretip tüketmek ise bir vahşettir. dünyayı onlar kadar hak ettiğimizi düşünmüyorum. 

  4.  

     

    23 dakika önce, Buzul yazdı:

    Zengin, refahı yüksek ülkelerde de insanlar acı çekiyorlar, baskı, stres yaşıyorlar. Belki yeme, içme sıkıntılar yok ama, hastalıklar yüzünden  acı çekerek yine ölüyorlar. Oralarda bir sürü insan intihar ediyor. Çünkü karnın tok olsa bile bunalıma girebilirsin. Bir varoluş sancısı sarabilir seni. Yaşam ne kadar saçma diyebilirsin. Tüm bu çabalar ne için, kaçınılmazı geciktirmek için mi diye sorabilirsin kendine. Evlat acısının yaşandığı bir yerde, evlat acısı yaşayan kimseler varken, evlat acısı yaşattığı söylenen allaha, allah kimseye evlat acısı yaşatmasın diye dua etmek de, bu mantıksızlık da neyin nesi, burası da nasıl bir yer diyebilirsin kendine. 

     hayat o kadar adildir ki sana verdiğini senin almana dahi müsaade ediyor. cok mu sıkıcı, yorucu vs çıkmak istersen çıkıyorsun. ama tüm bu her şeyi görmek var olmak büyük bir şanstır..evlat acısı şunu bunu boşver. sırf sevdiği kız tarafından terkedilen ergen genç pompalı ile kendisini kalbinden vuruyor. bu bir dilektir sadece evlat acısı yaşayan birileri bu acının dayanılmaz bir acı olduğunu bildikleri için annelerin babaların evlat acısı yaşamamaları için var oldukalrına inandıkalrı alllahtan dilerler.. bunu sizde biliyorsunuz, allahın nasıl bir karekteri olduğunu. onlara bakarak biliyorsunuz..ama yinede her şeyin yüklendiği o allaha sizde soru soruyor onu soruya çekiyorsunuz..bundan 2000 yıl önceki insanların allahı ile şimdikilerinki de aynı değil.allah diye birisine tanrı diye birisine seslenilmiş.bu bir fikirdir sadece her şey gibi. kimileri buna inanır. kimileri inanmaz ama sizinde keyfiniz pek yerinde :)

  5. bir vejeteryen olarak söylüyorum kendinizi kandırmayın boş yere. bir başka halde görmek gerekiyor yaşamı. yaşamak için bizden daha az veya çirkin bir şansa kesinlikle sahip değiller. insan her şeyden öte kendi yerini unutmamalıdır. saygısızlık etmemelidir..derim

  6. hayvanlar ile yaşadığımız dünya da onlarla oldukça algı farkları ile yaşıyoruz. mesela bir yılanın gördüğü ve beyninde işlediği şey ile bizim işlediğimiz şeyin farkı. her canlı bizim dünyayı ya da varolanı kendi gözüyle görüyor. iinsalar alemi ile hayvanlar alemi arasında dahi büyük bir algı fark  var maddeye karşı. tüm bu yaşanan her şey bir tesadüf mü? canlılığın oluşması için sağlanmış bu uygun koşullar sizce de haddinden fazla bir tesadüfü hak etmiyor mu? 

  7. 11 saat önce, Teşup'unOğlu yazdı:

     

    Kimsenin bize yüklediği birşey yok. Epistemoloji var. Bilgi nedir ? Bilgi birikimi nasıl olue Bilgi nasıl kazanılır, nihai doğru bilgi olmayacağı gibi suanki bilginin de eski bilgilerin ışığında öğrenildiğini, ve eski bilgilerden daha kapsamlı yeni bilgiler kazanıldığını epistemoloji bize çok güzel acikliyor. Tabi bunun için genel felsefeden başlamak gerekiyor . Öncelikle genel felsefe okuyup daha sonra epistemoloji okursanız, bildigimizi nerden biliyoruz gibi sorulara iç dünyanızda cevap bulabilirsiniz. 

     

    teşekkür ederim...

  8. 4 saat önce, anibal yazdı:

     

    Nerenizle anlıyorsunuz anlamak zor.

     

    Gidip, "machine learning" öğrenin, o zaman biraz anlarsınız ucundan bucağından.

     

    Biz, bizde olan bilgiyi keşfetmiyoruz. Biz ortalıkta olan şeyin bir modelini beynimizde oluşturup adına da bilgi diyoruz. 

    yaptığımız modellemeler de kişilere göre değişiklik göstermeyecek mi? algılarımız farklı sonuçta olgularımızda farklı olmayacak mı? deneyle kanıtlanmış şeyler kesin bilgi olarak saymak ne kadar doğru?

  9. 13 saat önce, anibal yazdı:

     

     

    Hala aynı saçmalıktamısın sen?

     

    O taş varya, o taş... O taş bırakınca yere düşüyor ya... Ha, bunu yapması için, Einstein'ın genel görecelilik teorisini biliyor olması mı gerekiyor? Ama düşerken tam olarak bu teoriye uyuyor.

     

    Şunu bir anlamadın geri zekalı. Götünle düşünmeyi bıraksan, belki anlayacaksın ama, bırakmıyorsun. Bilgi falan dediğin şey, bir bilgi işleme makinası olan senin ortadaki şeyden çıkardığın bir ilişki sadece. Bilgi orada yok, bilgi sadece sende mevcut. Bir şeyin olması için, bilgi falan hiç bir şekilde gerekmez. 

    aklımızda ki tüm bilgiler bize yüklenmiş mi demek istiyorsunuz? bilgi yaratmıyoruz bizde olan bilgiyi keşfediyoruz?

  10. 38 dakika önce, nogodbutAllah yazdı:

    ozanlar geleneğinde önce atışırlar ortam kızar birbirlerini sazla sözle döverler adeta

    son bitiş anında toparlarlar barışırlar haddlerini aştıklarını kabul ederler

     

    büyük ozan Aşık Veysel en son mısrada toparlamış

    ilk mısralarda adeta bir atışma bir kızışma var

     son da:

    "veysel neden aklin ermez
    uzun kisa dilin durmaz
    eller tutmaz gozler gormez
    bu acaip sir da senin. "

     

    **

    en sonda  daha önce yazdılarının acaip harika harikulade bir sır olduğunu

    bu sıra Veyselin aklı ermez ama dili uzar elleri tutmaz gözleri de görmez olur

    yani aczini itiraf edip çizgiye geliyor büyük ozan

    Allah rahmet etsin.

    bu şiir bir pentagramdır birlik ve sonsuzluk demektir.son dörtlükte kendi acizliğini dile getiriyor bir şey toparlamıyor.

  11. 8 saat önce, deadanddark yazdı:

     

    Senin isin tapinmak. Git tapin yahu.

    Güzellik para etmiyormus!!!

    Ne güzeller var , darphane gibi para basiyorlar. Sen tabi magarada yasadigin icin haberin yok.

    güzellikten beş para etmezde ki kastı 'değer' aşık veyselin. veysel de içindeki tanrı ile konuşuyor bu şiirinde. ama açık açıkta söylüyor ben sevmezem sana aşık olmasam adım bile anılmazdı.

     

    hatta bir de şöyle bir şiri vardır bir kısmını bırakıyorum. tam bir pentagramdır. 


    evli misin ergen misin
    esin yoktur bir sen misin
    carki sema nur sen misin
    bu balkiyan nur da senin

    kilisede despot kesis
    isa allahin oglu demis
    meryam ana neyin imis
    bu isin var bir de senin.

    kimden korktun da gizlendin
    cok aradin, cok izlendin.
    goster yuzunu cok nazlandin
    yuzun mahrem ferde senin

    binbir ismin bir cismin var
    oglun, kizin ne hismin var
    her bir irenkte resmin var
    nerde baksam orda senin

    turlu turlu dillerin var
    ne acaip hallerin var
    ne karanlik yollarin var
    sirat koprun nerde senin

    ademi surdun bakmadin
    cennette de birakmadin
    seytani nicin yakmadin
    cehennemin var da senin

    veysel neden aklin ermez
    uzun kisa dilin durmaz
    eller tutmaz gozler gormez
    bu acaip sir da senin.
     
     

     

     

  12. 6 saat önce, Yeni Üye yazdı:

     

    Tanrı, doğanın (o ne demekse artık!) kendisi olamaz. Çünkü bir şeyin Tanrı olması için Onu başka bir sebebe bağlamaman lazım. Kendisinin sebebi ve açıklaması kendisi olunca Tanrı olunur. Doğa ise başka sebeplere bağlayarak açıklamaya çalıştığımız parçalardan oluşuyor. Doğa, sonsuz ismin ve müsemmanın toplamını ifade eden bir isim. Bu, sonsuz müsemmayı (zaman/mekan, madde/ enerji) başlıklarına indirgesek, bunların toplamına da evren desek bile evrenin neden var olduğu (insanlığın son idrak ve bilgi seviyesine göre) kendi sınırları ve yasaları dahilinde açıklanamıyor. Herkes, her açıdan görünenin arkasında bir görünemeyen (gayb), bilinen ve ölçülen ölçeklerin ötesinde bilinemeyen ve ölçülemeyen ölçekler olduğu sonucu ve varsayımına ulaşmak zorunda kalıyor. 

     

    Akan bir nehir gördüğünde onun bir kaynaktan doğuyor olması zorunluluğunu aklen bilirsin. Mevcudat akan bir nehirdir. O nehrin doğduğu kaynak ise Tanrıdır.  O nehirde yüzen balık kendi gücü , idraki ve ölçüm araçları ile o nehrin kaynağına ulaşamaz, Onun ne olduğunu bilemez. O, sadece akan nehrin kendisine uygun bir kısmında yüzebilir. Kendi muhitini bilebilir. Bakarsın bir de ateist olur ve "içinde yüzdüğüm bu nehrin bir kaynağı yok, kendi kendine akıyor işte" der. Halbuki o nehrin sadece var olmasının (ortaya çıkmasının) değil varlığını devam ettirmesinin sebebi de o kaynaktır. O kaynak bir an bile kesilse o nehrin akması durur. 

    bu şekilde bir tanrı bulamazsınız. en büyük anlam belkide anlamsızlıktır?? bilimde hiçbir zaman bir cevap veremeyecek bu soruya. bundan 2000-3000 yıl öncesinden düşünelim.. mesela o zamana gidebilseydik ve deseydik ki bilim diye bir şey peydah olacak ve insanlar uzay diye bir yer var bu göğün üstünde oralarda dünya varı gezegenler var bilmem kaç milyar tanesine gidecekler vs vs kim inanırdı? anne karnında ki çoçuğun cinsiyetini kaç yıldır biliyoruz mesela?? bizlerde tıpkı 3000 yıl önceki insanların vereceği tepkileri 3000 yıl öncesi için şimdi veriyoruz.. efsane falan diyoruzz.. tanrı da insan aklı gibi devamlı değişiyor ve değişecekte.. onunla ilgili hiçbir fikrimiz olmayacak tam olarak.. belki de olmadığı için olabilir.. kim bilir..

  13. On 29.05.2020 at 23:38, SUPERULLAH yazdı:

     

    Cahil ateistleri bulup güya mat eden bir dinci tayfası daha.. buradaki sorulara en güzel cevapları bulalım.. 

    bu adamın ataist olup olamadığını boşverin bu adam adanalı bile değil. adanaya izmirin denizsiz hali gibi düşünün. adanada denizin olmadığını zannediyor 

  14. On 21.05.2020 at 00:20, testigo yazdı:

    farsça kürtçe zazaca ya baktığımız vakit kadim dillerdir

    evet kürtçe zazaca farsça nın altında dır dil ağacında

    ancak misal zazaca da öyle kelimeler var ki modern farsça da yok

    misal pehlevicede var 

    buda gösterir ki zazaca modern farsçadan bile daha eskidir

    kürtçe de böyledir

     

    zaza ve kürtlerin irani halklar olduğu söylenmektedir

    dillerin bağlantıları bunu pekte yalanlamıyor

     

    misal terzi kelimesi osmanlıcada derzi dir

    derzi esasen kürtçede iğne demek

    zazacada derzen derzin demek

    farsça  suzen ancak derzen duze de denir

    misal çuval-duz esasen çuval diken büyük iğnedir

    iğneyi kendine cuvaldızı başkasına batır da burdan gelir:)

    duz iğne demek

    biduze  farsça dik demek emir dir.

    zazaca dediğiniz şey zaten kürtçedir zazalarda kürttür. ayrıca derzi kelimeside derz den gelir. 'derz vermek' yani.. derz ayrıkları, yarıkları birleştirnek için yapılır. eski dönem insanları sanırım neolotik çağlarda bu kelimeyi kullanıyordı.

  15. On 26.05.2020 at 20:56, tolonbey yazdı:

    iste böyleee,

                         islamda dini nikah yoktur.

    Pekiiiii bunu simdiye kadar neden müslümanlara söylemedilerki?

    Demekki ben bos yere söylememisim.

    Bu din ALLAHIN  degil Fellahindir diye.

     

     

                     Dini Nikâh Yoktur - İhsan Eliaçık - YouTube

    www.youtube.com › watch

    Dedeniz

    İslamın aslında böyle bir olmadığını arapların bozduğunumu söylüyorsnuz?

  16. 9 dakika önce, nogodbutAllah yazdı:

    farsça kürtçe zazaca ya baktığımız vakit kadim dillerdir

    evet kürtçe zazaca farsça nın altında dır dil ağacında

    ancak misal zazaca da öyle kelimeler var ki modern farsça da yok

    misal pehlevicede var 

    buda gösterir ki zazaca modern farsçadan bile daha eskidir

    kürtçe de böyledir

     

    zaza ve kürtlerin irani halklar olduğu söylenmektedir

    dillerin bağlantıları bunu pekte yalanlamıyor

     

    misal terzi kelimesi osmanlıcada derzi dir

    derzi esasen kürtçede iğne demek

    zazacada derzen derzin demek

    farsça  suzen ancak derzen duze de denir

    misal çuval-duz esasen çuval diken büyük iğnedir

    iğneyi kendine cuvaldızı başkasına batır da burdan gelir:)

    duz iğne demek

    biduze  farsça dik demek emir dir.

     

    dil bağlantıları tarihin köklerine götürür

    Gazi paşa boşuna tdk ttk larını kurmuyor

     

    **

    kürt kardeşlerimizin dilini kültürüne saygımız sonsuz

    emperyalistlerin gazına gelip Türkiye ile kavga etmesinler

    bundan hem kürt kardeşlerimiz hem Türk halkı hemde Türkiye zarar görür

    sadece emperyalsitler fayda görür

     

    her kesin faydasına olan kardeşliktir

    ülkemize sadakat ve birliktir.

    fars dili kürtçeden daha eski değildi, persler ile kürtler zaten komşular birbirlerine. bugün bile kürtlerin kan harıtasına bakıldığında 4 atadan geldikleri biliniyor ki tarihleride oyledir. bir dönem iranın yaptıgını fetihler sonrası zerdüştlüğü kabul etmişlerdir bir kısım kürtler ama sosyolojik ya da kültürel yapılarında gözle görülür bir tema bulunmuyor. yani islam kadar etkili olamadılar. kürtler yasadığı bölge sebebiyle tarıma ilk defa gecen halkta olabilme özelliğini elinde bulunduruyor.. mısıra hindistana dahi tarım buralardan gittiği söyleniyor. hatta avesta ya bile kürt tanrılarının isimlernin zamanla isim değiştirerek geçtiği düşünülüyor

×
×
  • Yeni Oluştur...