Jump to content

woolfolk

Normal Üye
  • İçerik sayısı

    147
  • Katılım

  • Son ziyaret

Topluluk Puanı

0 Neutral

woolfolk Hakkında

  • Derece
    Advanced Member

Profile Information

  • Gender
    Male
  1. woolfolk

    Arayış

    insanlık tarihi incelendiğinde farklı tanrı kavramlarıyla karşılaşılır. Eğer varsa gerçek Tanrı bunlardan biri olmalıdır. Bu amaçla insanların henüz inanmaktan vazgeçmediği, günümüzde popüler olan, dinlerin ve felsefelerin önerdiği tanrı kavramlarının birçoğunu inceledim. Doğamız gereği vicdan, adalet ve iyilik anlayışımız olduğunu düşünüyorum. Bana göre, eğer bu tarılardan biri, ben dahil herşeyi yaratmış ise, ben onu bulup anlamaya çalıştığımda; (1) ona hak vermeli, onu takdir etmeli ve savunmalıydım. Onunla rezonanansa geçip veya ona ibadet edip, hayatımı onun bildirdiği veya onun yaratım
  2. cübbelinin mantığıyla aynı mı şimdi bu. Cübbeli Cern'de deney yapanlara hitabenölünce dünyanın başlangıcını mı soracaklar, bu gece yatsı namazı kıldın mı onu soracaklar diyor.bakış açısı bu ise daha da söyleyecek bir şey kalmıyor.
  3. "ilkeli" taraf oldugun dugunce akiminin argumani bu evet. senin gibi daha once yazanlar da birtakim gerekceler uretti. karsi arguman olarak kuranin tarihselligi (hukumlerin bazilari tarihsel olabilir, amac ve ilke evrensel anlam tasir) one atilmis. ben hukumleri mutlak kabul eden, koktencilerin karsi argumani nedir ozellikle merak ediyorum
  4. Anlamamışsam bu anlayışımın eksikliğinden değil. Anlatılanlar, benim anlamaya çalıştığım konuyla ilgili değil. Standart, kalıplaşmış cümleler gibi.
  5. doğru anlamış mıyım. kontrol eder misiniz. Kuran Tanrı buyruğudur, bu özelliğiyle dünya hayatının geçmişini, değerini, doğru yaşamın nasıl olacağını (yazmamışsın ama ilave ediyorum) izah eder. Öyleyse (baştaki soruya geri dönüyoruz) kuran pratikte günümüz hangi sorununa çözüm oluyor? Kurana, şeriata, islami kurallara göre yönetilen ülkeler (İran, S.Arabistan, Afganistan) sorunlarını minimuma indirmiş, günümüz en ileri medeniyetlerini mi temsil ediyor, buralar insan mutluğunun merkezleri mi gerçekten? 21. yy ortalama insanının yaşamının temel ilkelerinin (ahlak, kültür, doğa-evren bilgisi, ins
  6. Allahtan kasıt yaratici/tanriysa ben boyle birsey soylemedim, tanri yok/olmamali demedim. Olabilir. Mesele peygamberlik sifati, kuran tanri buyrugu mu?
  7. İran S.Arabistan Afganistan... buralardakilerin yasam sekli mi kullanim klavuzuna uygun oluyor simdi?
  8. ancak bütün dünya islam olsaydı olabilirdi.
  9. evet bilgiye erişiminin çok yavaş olduğu zamanlarda iddialarına istediği gibi gerekçe üreterek tek taraflı bilgilendirme olmuş. ama günümüzde karşı iddialar için deliller, gerekçeler üretecek imkanlar olmalı. yahudi-hıristiyan kaynaklar, arkeoloji gibi. medinede yahudiler vardı örneğin, "islam öncesi arap toplumu nasıldı, ne değişti." kaynak bırakmışlar mı? [inceleyemek lazım]
  10. tamam ganimet, şehitlik, anlıyorum... egemenlerin askeri gücünü, inançlı savaşçılarıyla yenip, yönetimi ele geçirmek. evet. sonrası toplumsal hayatı yeniden tasarlamış. ve yeni tasarım eskiye nazaran daha makul, kabul edilebilir değil mi?
  11. yani "o gün için kuranın pozitif işlevi olmamış" diyorsunuz. ya da "olmuş sa olmuş ee yani..." de diyor olabilirsiniz. ama forumda bir inançlı da çıkıp, "kuran ilkeleri mutlaktır, bugün dahil her zaman en mükemmel olanı bildirir" diyebiliyor mu?
  12. neye göre bunu söyleyebiliyorsun? mevcut toplumda zengin-asil seçkinlerin baskıları yok mu? toplumsal çürümeden bahsedemez miyiz? işlevi olmayan bir ideoloji nasıl yer bulup yaşayabilirdi ki? halktan destek almayan???
  13. uyarına teşekkürler. cümleyi daha objektif bakış açısıyla yazmam gerekiyordu. aceleye gelmiş. kuranda ahlak ilkelerine, tarihsel ifadelere, doğa-evren hakkında ifadelere yer verilmiş (yer verilmemiş mi). doğru-yanlış öyle yada böyle yazıyor yani... bazı arkadaşlar "din"i bir realite olarak ele almaya yeriniyorlar. sadece sövmekle olmuyor malesef. neyse bir "kuranın güncel işlevini" tartışamadık gitti.
  14. sensin kavrayışsız ve bilgisiz olan
×
×
  • Yeni Oluştur...