Jump to content

EKMEĞİN KIRINTISINA BİLE ÖZEN GÖSTERİN..


Recommended Posts

Her gün 12 milyon ekmek çöpe gidiyor

İstanbul’da her gün 2 milyon ekmek, Ankara ve İzmir’de ise toplam 600 bin ekmek çöpe atılıyor.

AA

ANKARA - Türkiye’de her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiği belirtilerek, bunun ekonomiye zararının günlük 2.6 milyon YTL olduğu bildirildi.

oysa bu 2005 'in haberi..

yıl 2008 bu israf daha da fazlalaşmıştır..

aman haa.. bir çiftçi ve bir çiftçi çocuğu olarak bunu demeyi bir borç bilirim..

(( aslen bekçilik gibi bir hünerim de var. ))

çiftçiliği bizzat şu an yapan biri olarak ekmeğin ham maddesi unluk buğdayı çok zor yetiştiroruz..

makarnalık buğdayı şerefsizce stoklayanlar biz gibi orta çapta çiftçinin de beline vuruyor..

bu başlığı açmam sebebimin asıl sebebi bu gün hunharca 30 ekmeği çöpe atan sosyete şehirli karısının yüzündendir

kardeşini evlendiren ve düğün yemeği veren kadın artan ekmeklerin atılması talimatını emrindekilere verdiği için , ve bende bir bekçi ve çiftçi olduğum için bunu foruma yazayım dedim..

ayrıca :

http://metro2000.blogcu.com/ekmek-israfi_1921028.html

http://www.ntvmsnbc.com/news/317961.asp

http://www.hayatadahiliz.biz/index.php?opt...&Itemid=157

Ateist ol müslüman ol yahudi ol..

EKMEĞİNİ İSRAF ETME..nokta..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Türkiye'de bir kişi günde 333 gram ekmek tüketiyor. Hane başına günde ortalama 222 gramlık 4,76 adet ekmek alıyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de satılan ekmeğin yaklaşık yüzde 60'ı beyaz somun tipi normal ekmek.

Türk halkının yaklaşık yüzde 80'i ekmek seçiminde en çok tazeliğe, sonra da iyi pişmiş olmasına dikkat ediyor. Ekmeğin hijyenik şartlarda üretiliyor ve satılıyor olması ise bunlardan sonra geliyor.

ALINTIDIR..NOKTA..

Link to post
Sitelerde Paylaş

PEKİ BU EKMEK NASIL İSRAF EDİLMEZ..

Bayat ekmekten neler olmaz ki?..

Bayat ekmeği değerlendirmenin en basit ve en bilinen yolu, köfteye katmaktır. Bir de fırında veya açıkta bekleterek kıtırlaştırdıktan sonra öğütüp galeta unu haline getirmek var. Galeta unu, köfte yaparken, ekmek yerine harca katılabilir.

Bayat ekmeği küp küp kesip fırında kıtırlaştırdıktan sonra çorbaların içine atmak da, bir başka değerlendirme yolu.

Bayat ekmekten bir çok lezzetli yemek de yapılabilir. Tirit ve papara, bunların en duyulmuş olanlarıdır. Yöresel mutfaklar ile ilgilenen bir kimse, hiç zorlanmadan, bir çırpıda birkaç çeşit bayat ekmek yemeği sayabilir.

İlla yumuşak ekmek istenirse, bayat ekmeği yumuşatmak da mümkün.

Bayat ekmek dilimleri bir kevgire koyulur; kevgir, su dolu bir tencerenin üzerine oturtulup kapatılır. Su kaynadıkça, ekmeği nemlendirip yumuşatır. Zaten ekmek içinin tazeliği de, içerdiği sudan, yani nemden...

Bayat ekmeği, ne olursa olsun yemeyecekseniz, bari ıslatıp kuşlara, sokak hayvanlarına verin...

ALINTIDIR..NOKTA..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Derin dondurucuda saklayın!

Uzmanlar, ekmeğin yeterince soğumasından sonra ambalajlanmasını ve oda sıcaklığında veya buzdolabında değil, derin dondurucuda saklanmasını öneriyorlar.

Saklama ortamı ısısı, oda sıcaklığından, yani 21-25 dereceden buzdolabı sıcaklığına, yani yaklaşık 4 dereceye düşürüldüğünde, bayatlama yavaşlamaz; hızlanır. Isı, 4 dereceden –18 dereceye düşürülünce ise, bayatlama çok yavaş olur.

Ekmek, -18 derecede görünür bir değişime uğramadan aylarca saklanabilir. Gerektiğinde çözündürülüp sofraya getirilir..nokta..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tüketebileceğiniz kadar ekmek alın!

Her gün aynı miktarda ekmek alma alışkanlığı yanlıştır. Bazı günler, yemek türüne göre, ekmek ihtiyacı daha az olabilir.

Örneğin, makarna veya börek ile birlikte daha az ekmek tüketilir.

Ekmeği fırından yeni çıkmışken alıyorsanız, tazeliğin cazibesine kapılıp ihtiyacınızdan fazla almayın..nokta..

Link to post
Sitelerde Paylaş

İyi bir konuya değinmişsin.

Benzer şekilde; insanlar bir pirinç tanesinin sofraya gelinceye kadar geçtiği aşamaları ve onu üretenlerin çektiği zorlukları bilseler, tabağın yarısını çöpe dökmezler, sanırım..

tarihinde Hunter tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Soğumuş ekmek, bayatlamış demek değildir

Ekmek israfını önlemek için, her şeyden önce soğumuş ekmeği bayat kabul etmemek gerek.

Ancak dört gün beklemiş ekmek, tam olarak bayatlamış demektir.

Orta derecede bayat ekmek, taze ekmekten daha az lezzetli olmasına rağmen, daha az besleyici değildir.

Bazı insanlar, fırından çıktıktan sonra belli bir süre beklemiş ekmeğin, fırından yeni çıkmış ekmeğe göre, sindirim için daha uygun olduğunu kabul ederler..nokta..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hunter pirinç tanesinden bahsetmiş ben de bir tutam pamuk tanesinden bahsedeyim biz pamuk der önemsemeyiz hatta çoğuları da doğru düzgün kulanmadan çöpe atarlar ama bilinse ki o pamuk o hale gelinceye kadar kaç pamuk işçisi günde kaç saat onun için alınteri döküp de haklarını tam olarak alamıyorlar eminim ki o zaman bunun da israfı olmazdı.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ortalık bayağı gerilmiş,

şu şiir gibi:

"Pehlivanlar cümle libastan soyunmuş, üryan idiler.

Kızıl kanatlı kuşlar kayalarda

hazırdı atlamaya.

Vadenin irişip çattığını bildiler,

kabardı, köpüklendi dalgalar

başladılar çatlamaya.

Gök kubbe sıcaktı ve kan kokuyordu.

Ve rûzigâr

yükseldi ağır ağır, çoğaldı gitgide

birikti, birikti ve ânı-vahitte

"Ah edildi derinden

yer oynadı yerinden,"

yıkıldı köprüler kemerlerinden,

yazılı taşlar kapandı yüzükoyun.

Bu dem kıyamet demidir,

bu, buhara inkılâbıdır kaynayan suyun"

:)

Link to post
Sitelerde Paylaş

hacı abi sakin ol.

daldabiryaprak sende aynı şekilde.

daldabiryaprağın ekmek israfı yapmayın sözü çok manidar bence.çünkü dünyada okadar aç insan varki.afrikada bir parça ekmeğe muhtaç insanlar var.mesela bende su konusunda titizim.traş olurken/dişlerimi fırçalarken filan asla suyu açık bırakmam vede az açarım.tek bi damlanın bile boşuna almasına tahammül edemem hemen musluğu iyice sıkıştırırım

hacı abide güzel bi konuya değinmiş.bence göz ardı etmeyin.hac ibadeti sırasında kesilen binlerce kurban çöllere gömülüyor.oysa bu kurbanların et ve kemikleri değil sadece manevi değeri önemlidir Allah katında.bu kurbanlar fakirlere afrikadaki açlara filan dağıtılsa idi bu Allah katında daha değerli olurdu.

bu etlerin çöllere gömülmesi suudi hükümetinin sorumsuzluğundan ve yanlış uygulamalarından dolayıdır.son yıllarda kimse yokmu ve deniz feneri gibi dernekler az buçuk el attılarda etlerin bir kısmı çöllere gömülmekten kurtuldu.

tarihinde Acı Hayat tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Halkımızın etli yiyeceklere ulaşamamaları eti daha değerli kılması gerekirken nasıl olsa ona ulaşmak bir hayal düşüncesiyle ekmeğe devam diye düşünmesi normaldir.

5 kişilik bir aile günde 8-9 ekmek alabilecek parayı ete veremez bu bizim halkımız için bir lükstür.

Övünülecek bir milletimiz varken acınacak duruma düştü malesef basiretsiz siyasetçiler yüzünden.

Zengini daha zengin yapalım politikasının amacı buydu ki. Parası olmayan yemesin, parası olmayan tedavi olmasın, parası olmayan okumasın kardeşim bizene mantığı ne hale soktu şu halkı. Gelir dağılımndaki adaletsizliklere lanet olsun.

Hani bazen dizilerimizde dokundururlar ya sınıf farklılıklarına :

-''Senin o 1 haftalık manikür paranla biz karnımızı doyururuz güzelim'' diye...

Hani Aşık Mahzuni Şerif ne güzel anlatmıştı ya eserinin birinde :

-Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana bilmem söylesem mi söylemesem mi?

Eee İkinci Türkiye'ye selam olsun madem...

Link to post
Sitelerde Paylaş
Anlamadığım şey ekmeğe verilen önem....

Ekmek neden etten daha önemli?

Bileniniz var mı?

etsiz öğün geçer..

hatta gün geçer hafta geçer..

ama ekmeksiz gün geçmez..

hayvan kesildiği zaman yerine yavrusu doğuyor..

ama çiftçilik yapılan alanlar da gittimi geri gelmiyor..

gap tv de şöyle dendiğini kulaklarımla işittim..

yılda 1 milyar dönüm arazi çölleşiyor..

yani kıtlık..yani mısır buğday arpa ekim alanı daralıyor.. yani ekmeksizlik. bu 3 hububat unun ham maddesi temeli..

etsiz öğün geçer..

hatta gün geçer hafta geçer..

ama ekmeksiz gün geçmez..

Link to post
Sitelerde Paylaş

parayla bayat ekmek alırlardı.

Bide şu var buharlı ekmek tarifini hemen anlatayım.

Sabah kalktınız ekmek kalmış hemde 1 tane bayat ama atmayın günah çokopens ekmekleri keselim ekmekleri sonra atalım bir tencereye güzelce ısınsın ekmek.Yalnız içine tereyağ,birazda su koyun ekmek yanar allah korusun.

Sonra çıkarın dolaptan sana yağını sana yağ yoksa bizim yağ da olur ekmek sürülesinden yoksa mühim değil kesin katı yağ vardır ondan koyun ben öle yapardım valla mis gibi olurdu katı yağ koyardım içine.

Nese bi teşekür edin yeter.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...