Jump to content

CEVABINI BULAMADIĞINIZ SORULAR


Recommended Posts

Gazali kardeşim iyi niyetini ve samimiyetini esas alarak yaptığın açıklamalarda sana katılmadığım noktaları belirtmek istedim. Şöyle ki;

(teknolojinin zirevede olduğu şu zamanda bile insan, değil bir sinek bir kanadını bile yapamıyor.)

Teknolojiyi ve bilimi yeteri derecede takip etmiyorsun herhalde. Japon bilim adamları kurbağalara yapay göz yapıyorlar haberin var mı? En geç 5-10 sene içerisinde de insanlara yedek organ yapılmaya başlayacak. Kopmuş kolun yerine yenisi takılabilecek mesela. İlim ilerledikce zaten bu tür boş boğaz açıklamaların maskeleri düşmektedir. Araştırmak istiyorsan işte aşağıda ilgili bağlantılar.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/591696.stm

http://www.time.com/time/health/article/0,...1679115,00.html

http://www.time.com/time/magazine/article/...,896744,00.html

http://www.jst.go.jp/icorp/english/current_proj/organ-e.html

http://www.researchsea.com/html/article.ph...technology.html

http://www.nanonet.go.jp/english/mailmag/2006/062a.html

Daha da araştırmak istersen yardımcı olabilirim.

örümceği gönderme sebebi ise

Allah en ufağından bahsediyor. Yani biz örümcekle sinekle helak ederiz. Nitekim Nemrut'u

sinekle helak etmiştir.

Allah kur'anda sinekten bahsediyor. Bunun sebebi insan acziyetini bildirmek.

Peki neden Allah kullarını cezalandırmak için zaman zaman da tufanlar, kasırgalar, depremler meydana getirmiş? Nuh'un gemisine ne gerek var dı? Bir salgın hastalık, örümcekten, sinekten çok daha küçük virüs diyebileceğimiz bir organizma ile meydana getirilip derinden milletler helak edilebilirdi. Yoksa yaratıcının mikroskobu nano ölçekli değil mi? Sinekten, örümcekten daha aşağı inmiyor mu?

Kıyame suresi 4. ayette insanların yaratılmasından bahsederken " Değil onları öldükten sonra

yaratmak, onların parmak uçlarındaki en ufak kemikleri ve çizgileri dünyadaki yaratılışları

nasılsa aynen o şekilde yaratmaya kadirim" buyuruyor.

Aslında burada çok büyük bir ilimden bahsediyor. o dönemin şartlarını düşünelim.

Biz parmak izinin her insanda farklı olduğunu bile yakın bir zamanda keşfettik. Hz. Muhammet

bunu ozaman nerden biliyordu? Bu da kur'an-ı kerimin açıkça ilahi bir kitap olduğunun delili değil mi?

Şimdi geldik zurnanın zort dediği yere. Aslında pek de yoruma gerek yok ama size diğer mealleri de göstereyim.

Y.N.O

"4. Hayır, sandığı gibi değil! Biz onun parmak uçlarını da tam bir biçimde düzenlemeye gücü yetenleriz."

Diyanet

"4. Evet bizim, onun parmak uçlarını bile düzenlemeye gücümüz yeter."

E.Hamdi.Yazır

4. Evet derleriz, parmak (uç)larını bile tesviyeye (eski haline getirmeye) gücümüz yeter!

Suat Yıldırım

4. Evet, toplarız, hem de parmak uçlarına varıncaya kadar eski halinde düzenleriz!

Muhammed Esed

4. Hayır, kesinlikle! Onu parmak uçlarına kadar yeniden var etmeye kâdiriz!

Ben bu ayetlerin hiçbirinde her insanın parmak izi diğerinden farklıdır gibi bir ifade göremiyorum. Gören var mı? Peki o zamanlar insan parmak ucundaki çizgileri pekala görebilirdi. Şimdi de çıplak gözle baktığımızda parmak uçlarımızdaki çizgileri görebiliriz. Bunları işaret etmek mucize göstergesimidir? Aynı şekilde ayak parmak uçlarındaki çizgiler de ayırt edici olabilir, kulağın bıraktığı iz de ayırt edici olabilir. Yada avuç içi de olabilir. (İngiliz polisinin evi soymadan önce kulağıyla içeriyi dinleyen bir hırsızı kulak izinden yakaladığını yakın geçmişte okumuştum) Parmak izi kullanım kolaylığı açısından tercih edilmiştir. Artık zaten o da kalktı.. yakında DNA'ya geçeceğiz. DNA'dan bahsetmiyor dimi ayetler???

Hz. Muhammet'e inamayanlar dediki ;

Bu büyücü ise büyüsü yeryüzünde geçer o halde bize gökyüzünde mucize göstersin de büyücü olmadığını anlayalım dediler. Peygambersen ayı ikiye bölde görelim dediler. Peygamberimiz iki rekat namaz kıldı. Sonra aya parmağıyla işaret etti ve ay ikiye bölündü. Ayın bir parçası bir dağın diğer parçası diğer dağın üzerinde göründü. (bu olay ayetle sabittir. Kamer suresi 1. ayet)

hatta Aya çıkan astronotların ayın geçmişte çok büyük bir sarsıntı geçirdiğini söyleyen kayıtlar şuan süleymaniye kütüphanesinde mevcuttur.

Aya çıkan astronotların ayın geçmişte çok büyük bir sarsıntı geçirdiğini söyleyen kayıtlar neden süleymaniye kütüphanesinde? Orayı ben tam anlayamadım? NASA'dan vs. bir kaynak gösterebilirmisiniz? Ayrıca diyelim ki dediğiniz doğru... ama ay zaten her zaman sarsıntı geçirmiştir.. devamlı gök taşları vs. ayı sarsmış, yüzeyinde derin kraterler oluşturmuş. Ama biz ayı incelediğimizde boydan boya bir yarık izine rastlayamıyoruz? Neden acaba? Hadi rastladık diyelim. O zaman da peygamberimiz ayı ikiye yarmada başarılı da birleştirmede başarısız mı kabul edilecek? Hadi diyelim bu gerçek.. Muhammed ayı 2'ye ayırdı. O zaman Dünyada yaşayan herkesin bunu görmüş olması lazım öyle değil mi? Mesela arabistanla hemen hemen aynı zaman dilimine rastlayan Anadolu halkları, Roma vs. herkesin ayın yarıldığını görmüş olması lazım. Neden buna dair başka hiçbir medeniyette bir kayıt yok? Yoksa mucize diye bir illüzyon oyununa mı kurban gidildi?? Yoksa birkaç yobazın uydurduğu bir masal mı bu?

3-Kuran-I Kerim ilmi gerçeklere uymuyor çelişiyor diyorsunuz. Arapçanın gramer ilmine vakıfmısınız? Kur'anı Kerimden iyi anlıyormusunuz? Bu konuda ihtisasınız var mı? Varsa hangi ayetler çelişmektedir?

Ha yani kuranın çeliştiğini anlamak için arapçanın gramer ilmini bilmemiz lazım. Peki o zaman Kuran-ı Kerim'in evrenselliği kalmıyor. Arapça bilmeyen için onun çeliştiğini anlamak mümkün değil. Arap milliyetciliği için bulunmaz fırsat bu. Kaldı ki.. Kuran-ı Kerim'i en iyi, yüksek derecede arapca bilen insanlar anlar diyorsunuz? Ama o zaman bunu ilahi adaletle açıklamak mümkün olmayacaktır. Çünkü coğrafi "kader"e göre ben T.C.'de doğdum.. o yüzden bir arap kadar iyi anlayamam kuran'dan. Belki de bu yüzden de ateist oldum. Günahımı Allah benim yerime mi çekecek? Bu bana biraz "sizin kafanız almaz böyle şeyleri.. ihtisasınız olması lazım, kuran-ı kerim'i hatim etmeniz lazım, arapçanın gramerini bilmeniz lazım" şeklinde devam eden ruhban sınıfı açıklamalara benziyor. Hatta benzemiyor aynen öyle. "E hocam nerden öğrenecez bütün bunları?".. "Senin işin gücün var.. boşver.. öğrenme.. biz sana anlatırız" yada "Gel bize biz sana öğretiriz yavrum" şeklinde devam eder bu muhabbetler. Bu yoldan çok geçtik biz. :)

Neyse. Daha fazla vakit kaybetmek için neden görmüyorum. Yine de alakanız için teşekkür ederim. Ancak maalesef gördüğünüz gibi ateist dediğiniz insanlar kafası karışmış olanlar değil tam tersine insanlık için çok daha ciddi ve akılcı şeylerle vakit harcamaya başlamış kişiler. Ben ateist değilim velakin. :)

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 117
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Öncelikle cevaplarımı samimi bulduğunuz için teşekkür ederim.Benimde bütün arkadaşlardan ricam "lütfen gerçekten merak edenlerle muhatap olalım dalga geçmek için birbirimizle uğraşmayalım.

Gazali kardeşim iyi niyetini ve samimiyetini esas alarak yaptığın açıklamalarda sana katılmadığım noktaları belirtmek istedim. Şöyle ki;

Teknolojiyi ve bilimi yeteri derecede takip etmiyorsun herhalde. Japon bilim adamları kurbağalara yapay göz yapıyorlar haberin var mı? En geç 5-10 sene içerisinde de insanlara yedek organ yapılmaya başlayacak. Kopmuş kolun yerine yenisi takılabilecek mesela. İlim ilerledikce zaten bu tür boş boğaz açıklamaların maskeleri düşmektedir. Araştırmak istiyorsan işte aşağıda ilgili bağlantılar.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/591696.stm

http://www.time.com/time/health/article/0,...1679115,00.html

http://www.time.com/time/magazine/article/...,896744,00.html

http://www.jst.go.jp/icorp/english/current_proj/organ-e.html

http://www.researchsea.com/html/article.ph...technology.html

http://www.nanonet.go.jp/english/mailmag/2006/062a.html

Daha da araştırmak istersen yardımcı olabilirim.

Seninde dediğin gibi bu yapılan organlar yapay. ben orjinalinden bahsediyorum. kopmuş kolun yerine yenisinin pekala takıldığını biliyorum ve bunlara protez deniliyor (Çene-yüz protezleri, diş protezleri, kol, el , bacak protezleri, kulak protezleri, saç protezleri, göz protezleri gibi. )

Protezin anlamına baktığımızda

"eksik olan vücut uzuvlarını taklit edecek şekilde yapılmış aygıtların genel adıdır." http://tr.wikipedia.org/wiki/Protez

ve yine protezin tanımında şöyle devam ediyor. "Çoğu protez organın fonksiyonunu ve görünümünü tam olarak taklit edemez ancak bir dereceye kadar yardımcı olabilir. Ancak yine de protez yapımı ile hastanın psikolijisi br nebze düzelir."

bu konuda size ufak ufak bir kaç soru sormak istiyorum.

-Madem Allahın yarattığı organların aynısını insanlarda yapıyor. herhangi bir organınızı kestirip,çıkarttırıp insanların yapmış olduğu sizinde hoşunuza giden bu yapay organlardan kullanmak istermiydiniz? Eğer isterseniz sizin orjinal organlarınıza muhtaç yüzlerce insan size minnettar olacaktır.

-bir bebeği büşünelim. onun o küçüçük organları zamanla büyüyüp gelişiyor. Peki senin bahsettiğin bu yapay organlarda böyle bir özellik var mı?

son bir sorum daha olucak bu konuyla ilgili

- malumunuz ameliyata giren yada herhangi bir kaza geçiren v.s insanlar için kan gerektirdiğinde çeşitli yerlerde kan ilanları duyuyoruz.

acaba yapay kan yapılamıyor mu? (yine mi yaratıcıya muhtacız.) Neden insanlardan alınıp diğer insanlara veriliyor? İnsan vücudunun ürettiği kanı yapabilecek makinenin icadı kaç yıl sürer.

tanık olduğum kısa bir olayıda anlatayım.

Bir yakınım kalp ameliyatı geçirdi. yapay kalp kapakçığı takıldı. Bu kapakçıktaki kanın pırtılaşmaması için ömür boyu bir ilaç kullanması gerekiyor. Yapay organlar bu duruma göre ne kadar harika!

"MODERN TIPTAKİ OLAN ÇOK MÜTİŞ GELİŞMELER ELBETTEKİ ÇOK HAYAT KURTARMIŞ, ÇOK GÜZEL ŞEYLER YAPMIŞTIR. TIPTAKİ GELİŞMELERE KESİNLİKLE KARŞI DEĞİLİM. BENİM DEMEK İSTEDİĞİM İNSANLARIN NE KADAR GELİŞME YAPARLARSA YAPSINLAR YARATICI KARŞISINDA ACİZDİRLER."

Peki neden Allah kullarını cezalandırmak için zaman zaman da tufanlar, kasırgalar, depremler meydana getirmiş? Nuh'un gemisine ne gerek var dı? Bir salgın hastalık, örümcekten, sinekten çok daha küçük virüs diyebileceğimiz bir organizma ile meydana getirilip derinden milletler helak edilebilirdi. Yoksa yaratıcının mikroskobu nano ölçekli değil mi? Sinekten, örümcekten daha aşağı inmiyor mu?

Bu soruya nasıl bir yanıt vermemi beklediğini bilmiyorum ama. İnana ben bu olayda şaşıracak yada çelişkeye düşecek bir yer bulamadım.

bir iki sayfa yukarıda Allahın bazı kavimleri korkunç sesle helak ettiğini ayetler ışığında anlatmıştım.

Yine bir arkadaşın neden peygamberi örümcekle korudu daha güçlü bir hayvan göndermedi sorunun tersi olmuş. Neden daha küçük şeylerle helak etmiyor. Rüzgarla helak etmesi yeterli değil mi.Ama illa kendimizi çelişkiye düşürmek için sorular soracaksak (-ki araştırsak öle bir çelişkinin olmadığını göreceğiz.) sanırım bi dahaki sefere yazacağın soru

-Neden Allah kimyasal yağmurlarla yok etmiyor.

Şimdi geldik zurnanın zort dediği yere. Aslında pek de yoruma gerek yok ama size diğer mealleri de göstereyim.

Y.N.O

"4. Hayır, sandığı gibi değil! Biz onun parmak uçlarını da tam bir biçimde düzenlemeye gücü yetenleriz."

Diyanet

"4. Evet bizim, onun parmak uçlarını bile düzenlemeye gücümüz yeter."

E.Hamdi.Yazır

4. Evet derleriz, parmak (uç)larını bile tesviyeye (eski haline getirmeye) gücümüz yeter!

Suat Yıldırım

4. Evet, toplarız, hem de parmak uçlarına varıncaya kadar eski halinde düzenleriz!

Muhammed Esed

4. Hayır, kesinlikle! Onu parmak uçlarına kadar yeniden var etmeye kâdiriz!

Ben bu ayetlerin hiçbirinde her insanın parmak izi diğerinden farklıdır gibi bir ifade göremiyorum. Gören var mı? Peki o zamanlar insan parmak ucundaki çizgileri pekala görebilirdi. Şimdi de çıplak gözle baktığımızda parmak uçlarımızdaki çizgileri görebiliriz. Bunları işaret etmek mucize göstergesimidir? Aynı şekilde ayak parmak uçlarındaki çizgiler de ayırt edici olabilir, kulağın bıraktığı iz de ayırt edici olabilir. Yada avuç içi de olabilir. (İngiliz polisinin evi soymadan önce kulağıyla içeriyi dinleyen bir hırsızı kulak izinden yakaladığını yakın geçmişte okumuştum) Parmak izi kullanım kolaylığı açısından tercih edilmiştir. Artık zaten o da kalktı.. yakında DNA'ya geçeceğiz. DNA'dan bahsetmiyor dimi ayetler???

bende merak ettim ayette özellikle neden parmak uçlarının üzerinde duruyor?

Aya çıkan astronotların ayın geçmişte çok büyük bir sarsıntı geçirdiğini söyleyen kayıtlar neden süleymaniye kütüphanesinde? Orayı ben tam anlayamadım? NASA'dan vs. bir kaynak gösterebilirmisiniz? Ayrıca diyelim ki dediğiniz doğru... ama ay zaten her zaman sarsıntı geçirmiştir.. devamlı gök taşları vs. ayı sarsmış, yüzeyinde derin kraterler oluşturmuş. Ama biz ayı incelediğimizde boydan boya bir yarık izine rastlayamıyoruz? Neden acaba? Hadi rastladık diyelim. O zaman da peygamberimiz ayı ikiye yarmada başarılı da birleştirmede başarısız mı kabul edilecek? Hadi diyelim bu gerçek.. Muhammed ayı 2'ye ayırdı. O zaman Dünyada yaşayan herkesin bunu görmüş olması lazım öyle değil mi? Mesela arabistanla hemen hemen aynı zaman dilimine rastlayan Anadolu halkları, Roma vs. herkesin ayın yarıldığını görmüş olması lazım. Neden buna dair başka hiçbir medeniyette bir kayıt yok? Yoksa mucize diye bir illüzyon oyununa mı kurban gidildi?? Yoksa birkaç yobazın uydurduğu bir masal mı bu?

Elmalılı tefsirinin 7. cilti 4623. sayfasında şöyle deniliyor.

Muhammet kamere (aya) büyü yaptı ise bütün ehli arzı tutacak değil ya. Diğer beldeden gelenlere sorun görmüşler mi? Gelenler oldu sordular onlarda öyle gördüklerini söylediler.

Semerkandinin nakline göre ;

Ebu cehil bu bir sihirdir. ehli afaka haber salın gören olmuşmu bakalım dedi. Ehli afakta onun yarılmış olarak gördüklerini haber verdiler. Yineden onlar bu sihirdir dediler.

Ha yani kuranın çeliştiğini anlamak için arapçanın gramer ilmini bilmemiz lazım. Peki o zaman Kuran-ı Kerim'in evrenselliği kalmıyor. Arapça bilmeyen için onun çeliştiğini anlamak mümkün değil. Arap milliyetciliği için bulunmaz fırsat bu. Kaldı ki.. Kuran-ı Kerim'i en iyi, yüksek derecede arapca bilen insanlar anlar diyorsunuz? Ama o zaman bunu ilahi adaletle açıklamak mümkün olmayacaktır. Çünkü coğrafi "kader"e göre ben T.C.'de doğdum.. o yüzden bir arap kadar iyi anlayamam kuran'dan. Belki de bu yüzden de ateist oldum. Günahımı Allah benim yerime mi çekecek? Bu bana biraz "sizin kafanız almaz böyle şeyleri.. ihtisasınız olması lazım, kuran-ı kerim'i hatim etmeniz lazım, arapçanın gramerini bilmeniz lazım" şeklinde devam eden ruhban sınıfı açıklamalara benziyor. Hatta benzemiyor aynen öyle. "E hocam nerden öğrenecez bütün bunları?".. "Senin işin gücün var.. boşver.. öğrenme.. biz sana anlatırız" yada "Gel bize biz sana öğretiriz yavrum" şeklinde devam eder bu muhabbetler. Bu yoldan çok geçtik biz. :)

Neyse. Daha fazla vakit kaybetmek için neden görmüyorum. Yine de alakanız için teşekkür ederim. Ancak maalesef gördüğünüz gibi ateist dediğiniz insanlar kafası karışmış olanlar değil tam tersine insanlık için çok daha ciddi ve akılcı şeylerle vakit harcamaya başlamış kişiler. Ben ateist değilim velakin. :)

Bir ata sözü vardır "İnsan bilmediğinin düşmanıdır"

üstün körü bakıp geçtiğiniz kitaptan ne kadar anlayabilirisiniz. Gramer anlamını onun için söyledim. Türkiyede tüm okullarda ingilizce dersi var. O halde size göre türkiyede müthiş bir ingiliz milliyetçiliği var.

Kur'an-ı Kerim için ciltlerce açıklama yapılmış tefsirler bulunmaktadır. (Elmalılı M.Hamdi Yazır, ruh-ül beyan tefsirleri v.s)

Bu inceleme yapıp ciltlerce açıklamalar yazan insanlar keşke sizi tanımış olsalardı da ciltlerce açıklama yapma yorgunluğuna katlanmasalarmış.Meğer Kur'an mealine bakılıp hemen anlaşılabiliyormuş.

Türkiye'de doğmuş olabilirsiniz. Bende türkiyede doğdum. Arapça'da biliyorum ingilizce'de. Bu hiçte okadar zor değil. (araştırma yapmak isteyen için.)Bence sizin yaptığınızı kolaya kaçmaktır. Meselenin içine girmeden uzaktan uzağa tenkit yapmamak lazım. Eğer araştırma yapmak isterseniz pekala öğrenebilirisniz. (objektif olarak tabi ki.)

saygılar...

Link to post
Sitelerde Paylaş

hep biz soracağmıza birazda sizler kendi kendinize sorun ,madem dinimiz bukadar mükemmel ,madem herseye hitap ediyor hemde zaman mekan gözetmeksizin neden bukadar vahsilikler sacma sapan uygulamalar bu dinden cıkıyo diye

not= öyle zamanlar oluyorki ,o beğenmediğiniz putperest dinler bile sizinkinin yanında akademik eser gibi kalıyorlar

tarihinde Sansarr tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Bana Kuranin evrensel oldugunu ispatlayabilirmisiniz ?

Yoksa Kuran yarisi evrensel yarisi arabsal bir esermi ?

SAYGILAR

Evrenselden ziyade ilahi olup olmadığı sorulsa daha güzel bir soru olurdu diye düşünüyorum. Bir şeyin evrensel olması o kadar zor bişey değil. İnsanın yazmış olduğu bir kitapta evrensen olabilir.

Örneğin Suç ve Ceza, Dostoyevski evrenseldir. Sefiller (Victor Hugo) evrenseldir. gibi çok örnekleri var. islamiyetin 1400 yıldır var olduğuna ve Dünya'da azımsanmayacak kadar müslüman olduğuna göre. kur'an-ı Kerim evrenseldir.

Bende size bir soru sormak istiyorum.

Ateizmin kitabı var mı? (Elbetteki birisi tarafından gönderilmesini beklemiyorum :) ) varsa evrensel mi? (ilahi mi diye soramam tabi kide :) )

Link to post
Sitelerde Paylaş
redfinity arkadaşım sorularıma cevap verirken lütfen dişe dokunur saplam yanıtlar verin. kendi düşüncelerinizi açıklamayın. verdiğiniz yanıtları dealarca okudum ve çoğunda yanlış bilgiler mevcut. sadece ilk soruya değineceğim diğerlerine ışık tutması babından.

norveç'te bugün nufusun %80 i dinsizdir demişsin. nerde yazıyor bu bir kaynak rica edicem.

Norveç'in %90 ı Protestan Lutheris diğerleri ise Metodist, Katolik, Baptist, Yahûdî ve Ortadoks tur.

bakınız

http://ansiklopedi.turkcebilgi.com/Norve%C3%A7

http://tr.wikipedia.org/wiki/Norve%C3%A7

http://www.ulkeler.net/norvec.htm

mesela arkadaşın biride Çin'in dinsiz olduğunu söylüyor. Arkadaşlar nerden çıkarıyorsunuz farklı dünyadamı yaşıyoruz. İneğe tapanlar var onları bile bir dini var. Bize yada başkalarına saçma gelsede. burda olan dinin ilahi olup olmadığından çok bir dinin var olup olmadığını yani bir inancın var olup olmadığını sormaya çalıştım.

N tane din konusuna gelince ben sadece KuranDa bildirelen dinlere (bize göre ilahi olan dinler) kabul ediyorum. diğer lerine karşıda ateist tavır aldığım söylenemez. En azından %90 ı Protestan Lutheris olan bir norveçi bir çırpıda ateist yapacak kadar ütopik düşünmüyorum.

Gazali, eger bir yanlisimiz varsa duzeltiriz. Ayrica "kendi dusuncelerinizi aciklamayin" ne demektir? Burasi bir forum, herkes kendi dusuncelerini aciklar. Bunun icin buradayiz.

Ben Norvec'te nufusun %80'inin dinsiz oldugunu soyledim. Simdi bunun dogru olup olmadigina bakalim.

Anladigim kadariyla Wikipedia'ya guveniyorsun. Oraya bakalim.

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_atheism

..ve bu sayfadan Isvec ve Norvec'le ilgili kisimlari inceleyelim:

A 2006 survey in the Norwegian newspaper Aftenposten (on February 17), saw 1,006 inhabitants of Norway answering the question "What do you believe in?". 29% answered "I believe in a god or deity", 23% answered "I believe in a higher power without being certain of what", 26% answered "I don't believe in God or higher powers", and 22% answered "I am in doubt". Depending on the definition of atheism, Norway thus has between 26% and 71% atheists. Still, some 85% of the population are members of the Norwegian state's official Lutheran Protestant church. Parts of this deviance is due to the fact that Norwegians are signed into this church at birth, and that signing out, if they are even aware of being signed in, is a time-consuming, bureaucratic affair yielding no immediate gains.

..ana fikri..: Yapilan bir ankette, katilanlarin sadece %29'u bir dine inandigini belirtmis (yani %71'i bir dine bagli degil). ...

Yine de, nufusun %85'inin protestan gorunmesinin sebebi, dinin nufus cuzdaninda (dogumda) belirlenmis olmasi ve insanlarin bunu degistirme zahmetine katlanmamasi.

Ben %80 demisim. Dogrusu %71'mis.

Bu veriye gore benim verdigim rakamla arasinda %9 kadar bir fark var. Bunlar "kabaca" kabul edilmesi gereken rakamlar oldugu icin bu farkin cok da fazla bir onemi oldugunu sanmiyorum.

Kaldi ki, ayni ornek Isvec isin de verilebilir. Ayni kaynaga bakiyoruz:

According to Davie (1999), 85% of Swedes do not believe in God.[11]

NOT: burada 11: 11 numarali referans: http://web.archive.org/web/20070610084208/...an/atheism.html

Bu ankete gore Isvec'te nufusun %85'i dinsiz. Baska bir ankete gore de bu oran %77. Bu iki anketin averaji %81.

Yine ayni Wikipedia sayfasinda:

Results were widely varied between different countries, with 95% of Maltese respondents stating that they believe in God, on the one end, and only 16% of Estonians stating the same on the other

Yani, Estonya'da nufusun %84'u dinsiz.

Simdi, senin sorun neydi:

1. Tarihte dinsiz bir millet varmıdır? Varsa hangi millettir? Ne kadar yaşamıştır?

Evet vardir. Ornegin Isvec, Norvec, Estonya.

verdiğiniz yanıtları dealarca okudum ve çoğunda yanlış bilgiler mevcut. sadece ilk soruya değineceğim diğerlerine ışık tutması babından.

..demissin. Ilk soruna yukarida cevap verdim simdi diger yanlis oldugunu dusundugun seyleri gostermeni bekliyorum.

--------------------------

N Tane din konusu:

Eger sen "..diğer lerine karşıda ateist tavır aldığım söylenemez.." diyorsan ya ateist tavrin ne oldugunu ya da diger dinleri anlamiyorsun demektir.

Zeus'a inaniyor musun? Inanmiyorsan sayet, ateist bir tavir aliyorsun demektir.

Ama ateist olmakla ateist tavir almak farkli seylerdir. Ateist butun tanrilara karsi ayni tavri alir.

---------------------------

Sorularinin yanitlarini tekrar ozetliyorum:

1.. Bir milletin dine ihtiyaci yoktur. Norvec, Isvec ve Estonya bunun ornekleridir.

2.. Insanlarda Allah fikri mevcut degildir. Allah insanlara sonradan ogretilir.

3.. Kuranda celisen bir suru ayet vardir. Ustune kitap yazilir.

4.. Allah'a inamiyorum. Cunku inanmak icin hic bir delil gormuyorum. Bilimsel yontemlerle kanitlanamiyor, mantikla yok edilebiliyor.

5.. Big bang konusunda ya bilime guveneceksin ya da karsi cikip bilimadamalari ile tartisacaksin.

tarihinde redfinity tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Gazali, eger bir yanlisimiz varsa duzeltiriz. Ayrica "kendi dusuncelerinizi aciklamayin" ne demektir? Burasi bir forum, herkes kendi dusuncelerini aciklar. Bunun icin buradayiz.

Ben Norvec'te nufusun %80'inin dinsiz oldugunu soyledim. Simdi bunun dogru olup olmadigina bakalim.

Anladigim kadariyla Wikipedia'ya guveniyorsun. Oraya bakalim.

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_atheism

..ve bu sayfadan Isvec ve Norvec'le ilgili kisimlari inceleyelim:

..ana fikri..: Yapilan bir ankette, katilanlarin sadece %29'u bir dine inandigini belirtmis (yani %71'i bir dine bagli degil). ...

Yine de, nufusun %85'inin protestan gorunmesinin sebebi, dinin nufus cuzdaninda (dogumda) belirlenmis olmasi ve insanlarin bunu degistirme zahmetine katlanmamasi.

Ben %80 demisim. Dogrusu %71'mis.

Bu veriye gore benim verdigim rakamla arasinda %9 kadar bir fark var. Bunlar "kabaca" kabul edilmesi gereken rakamlar oldugu icin bu farkin cok da fazla bir onemi oldugunu sanmiyorum.

Kaldi ki, ayni ornek Isvec isin de verilebilir. Ayni kaynaga bakiyoruz:

NOT: burada 11: 11 numarali referans: http://web.archive.org/web/20070610084208/...an/atheism.html

Bu ankete gore Isvec'te nufusun %85'i dinsiz. Baska bir ankete gore de bu oran %77. Bu iki anketin averaji %81.

Yine ayni Wikipedia sayfasinda:

Yani, Estonya'da nufusun %84'u dinsiz.

Simdi, senin sorun neydi:

Evet vardir. Ornegin Isvec, Norvec, Estonya.

..demissin. Ilk soruna yukarida cevap verdim simdi diger yanlis oldugunu dusundugun seyleri gostermeni bekliyorum.

--------------------------

N Tane din konusu:

Eger sen "..diğer lerine karşıda ateist tavır aldığım söylenemez.." diyorsan ya ateist tavrin ne oldugunu ya da diger dinleri anlamiyorsun demektir.

Zeus'a inaniyor musun? Inanmiyorsan sayet, ateist bir tavir aliyorsun demektir.

Ama ateist olmakla ateist tavir almak farkli seylerdir. Ateist butun tanrilara karsi ayni tavri alir.

---------------------------

Sorularinin yanitlarini tekrar ozetliyorum:

1.. Bir milletin dine ihtiyaci yoktur. Norvec, Isvec ve Estonya bunun ornekleridir.

2.. Insanlarda Allah fikri mevcut degildir. Allah insanlara sonradan ogretilir.

3.. Kuranda celisen bir suru ayet vardir. Ustune kitap yazilir.

4.. Allah'a inamiyorum. Cunku inanmak icin hic bir delil gormuyorum. Bilimsel yontemlerle kanitlanamiyor, mantikla yok edilebiliyor.

5.. Big bang konusunda ya bilime guveneceksin ya da karsi cikip bilimadamalari ile tartisacaksin.

kendi düşüncelerimizi açıklamayın derken sanırım yalnış anlaşıldı. Elbetteki kendi düşüncelerini açıklayacaksınız ama bir delil göstererek demek istemiştim.

Wikipedia'ya guveniyorsun derken sadece o kaynaktan faydalanmadım 3 tane kaynak koydum. ayrıca zaten verdiğim Wikipedia linkinde öle yazıyordu. Bu durumda ikimizde Wikipedia linki vermişiz peki hangisine inanacağız. ben değişik kaynaklar deneyelim derim.

ama şunuda unutmamak lazım ki anket sonuçlarına ne kadar güvenebiliriz. (özelliklede din konusunda - seçim falan olsa bir neyse :) )

diğer saymış olduğun ülkeride incelediğimde hiç ateist olan a rastlamadım. ama dediğim gibi farklı Wikipedia lerde dolaşıyor olabiliriz :)

diğer soruların cevaplarındada ben aynı düdüğü çalıcam sen aynı düdüğü galiba :) çünkü cevapların beni tatmin etmedi nasıl etmedi dersen.

"Kuranda celisen bir suru ayet vardir. Ustune kitap yazilir." demişsin mesela. (öle bir kitap var mı o ayrı konu da) üstün körü kısacık bir meale bakarsak çelişir.(çelişmez de hani anlamadığımız için çelişir.) bunun detayına inebilecek kadar araştırdık mı? sonuçta başka bir dilden tercüme ediliyor. Mesele O Kadar Kur'an tefsirleri yapılmış. kaç tanesini inceledikte çeliştiği kanaatine vardık gibi...

Link to post
Sitelerde Paylaş
kendi düşüncelerimizi açıklamayın derken sanırım yalnış anlaşıldı. Elbetteki kendi düşüncelerini açıklayacaksınız ama bir delil göstererek demek istemiştim.

Wikipedia'ya guveniyorsun derken sadece o kaynaktan faydalanmadım 3 tane kaynak koydum. ayrıca zaten verdiğim Wikipedia linkinde öle yazıyordu. Bu durumda ikimizde Wikipedia linki vermişiz peki hangisine inanacağız. ben değişik kaynaklar deneyelim derim.

ama şunuda unutmamak lazım ki anket sonuçlarına ne kadar güvenebiliriz. (özelliklede din konusunda - seçim falan olsa bir neyse :) )

diğer saymış olduğun ülkeride incelediğimde hiç ateist olan a rastlamadım. ama dediğim gibi farklı Wikipedia lerde dolaşıyor olabiliriz :)

diğer soruların cevaplarındada ben aynı düdüğü çalıcam sen aynı düdüğü galiba :) çünkü cevapların beni tatmin etmedi nasıl etmedi dersen.

"Kuranda celisen bir suru ayet vardir. Ustune kitap yazilir." demişsin mesela. (öle bir kitap var mı o ayrı konu da) üstün körü kısacık bir meale bakarsak çelişir.(çelişmez de hani anlamadığımız için çelişir.) bunun detayına inebilecek kadar araştırdık mı? sonuçta başka bir dilden tercüme ediliyor. Mesele O Kadar Kur'an tefsirleri yapılmış. kaç tanesini inceledikte çeliştiği kanaatine vardık gibi...

Anket sonuclarina guvenemiyorsak, benim sana bir ulkedeki dinsiz insan oranini gosterebilmemin baska yolu yok.

Kuran da celisen ayetler: Evet oyle bir kitap var. Turan Dursun'un "Din Bu" adli kitabini okudun mu?

Meallerde yanlis tercume varsa goster bilelim. Bu forumda ayetler tartisilirken genellikle fazla sayida meal kaynak gosterilir. Hepsi de uc asagi bes yukari aynidir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili Gazali,

ve bunlara protez deniliyor

Gönderdiğim linklere hiç bakmamışsınız sanırım. Ben protezden bahsedecek kadar aptal mı görünüyorum? Embriyo hücreleri kullanılarak üretiliyor kollar, eller, gözler vs. Biraz daha konuyu incelemenizi rica ediyorum.

Diğe yanıtlarda zaten tatmin edici değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evvettt

Sevgili Gazali,

Bilmem bilirmisin,kanimcada bilmiyorsundur.Cünkü bilseydin Gazali adini almazdin.Bildigin halde Gazali adini aldiysan seninle bilgi alis verisi olmaz.

Gaz Ali diyorki ,müslümanin fazla akla ihtiyaci yoktur,eccicik akil müslümana yeterlidir.Nedenide,1500 yil önce fellahin yazdigi kitaplari göstermektedir.O kitaplarda yazilanlara müslüman uyacakmis.

Gerci,Gaz Ali ,diyer uydurukculardan(müslolarin cogunlugu) nisbeten daha gercekci.Cünkü,uydurukcular USU yani akli tümden red etmektedirler.

Söyle demektedirler:DIN AKIL ISI DEYIL, NAKIL(cöl fellahlarinin yazdiklari) ISIDIR.

Bu uydurukcu müslolar,diyorlarki,kur,an Tüm hayati düzenler.

Bende derimki,eyer kur,an tüm hayati düzenliyorsa ve dindede US kullanilmasina gerek yoksa,peki sizce Tanri bu beyini neden kellemizin icine koydu?

Alin size celiskilerin enbüyüyünü veriyim.

Ulu Yaratan derki :AKLI OLMAYANIN DINI OLMAZ.

Arapcilarda derki :DIN AKIL ISI DEYIL, NAKIL ISIDIR.

Sevgili Gazali,sen önce,

Indirilen dinle

Uydurulan din üzerinde bir arastirma yap.

Kur,andaki ayatlarin hangileri Tanri buyrugu,hangileri uyduruk ayatlar olduguna karar ver.

Allah adinin nerden kaynaklandigini ögren.

Delikli tasi öpme ve yalamanin ,Muhammedin sakallari diye ortalikda dolasan killarin öpüp yalamanin bir putpereslik olup olmadigini arastir ögren ondan sonra gel buraya tartisalim.

Ben ateist deyilim.

Yalniz,ateistlerin Tanri(doga)yasalarina müslolarin aksine inandiklari bir gercektir.

Oguz beyin dedigi yerleri bir dolan,bak,oku,benim dediklerimin üzerindede arastirma yap,ondansonra gel tartisalim.

Hemen simdi seninle tartismaya gireresek,eski defterleri tekrar acmak gerekirki oda fazla zaman alir.

Anladigim kadariyla sen nakilci müslolardan daha fazla akilcilara benziyorsun,bu nedenle birbirimize fazla ters düseceyimizi sanmiyorum.

Hoscakal,sevgiyle kal

tolonbeg

Link to post
Sitelerde Paylaş
Sevgili Gazali,

Gönderdiğim linklere hiç bakmamışsınız sanırım. Ben protezden bahsedecek kadar aptal mı görünüyorum? Embriyo hücreleri kullanılarak üretiliyor kollar, eller, gözler vs. Biraz daha konuyu incelemenizi rica ediyorum.

Diğe yanıtlarda zaten tatmin edici değil.

peki protezden bahsetmiyor olabilirsin. ben yanılmış olabilirim de benim orada bir kaç sorum vardı heralde hiç görmediniz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Evvettt

Sevgili Gazali,

Bilmem bilirmisin,kanimcada bilmiyorsundur.Cünkü bilseydin Gazali adini almazdin.Bildigin halde Gazali adini aldiysan seninle bilgi alis verisi olmaz.

Gaz Ali diyorki ,müslümanin fazla akla ihtiyaci yoktur,eccicik akil müslümana yeterlidir.Nedenide,1500 yil önce fellahin yazdigi kitaplari göstermektedir.O kitaplarda yazilanlara müslüman uyacakmis.

akıl ile ancak bir yere kadar. metafizik konusunda akıl zaman zaman (bazen çoğu zaman) yanlışa düşebiliyor. Bir müslüman gibi düşünürsek (kısa bir süreliğine de olsa sizin için) bizi kim yarattı Allah kitabı kim gönderdi Allah. Tabiri cazizse kur'an bir kullanma kılavuzu olsun insanda bir makine (kabaca) o makineyi yapandan daha iyi bilemeyiz biz. Heralde bir makine olarak.

bunun yanında insan azıcık bir akılla yaratanı bulabilir. (burada neye takıldınız anlayamadım.) Ve müslümanlığın gereklerini yerine getirebilmek için azıcık bir akıl yeterli oluyor.

Gerci,Gaz Ali ,diyer uydurukculardan(müslolarin cogunlugu) nisbeten daha gercekci.Cünkü,uydurukcular USU yani akli tümden red etmektedirler.

Söyle demektedirler:DIN AKIL ISI DEYIL, NAKIL(cöl fellahlarinin yazdiklari) ISIDIR.

Bu uydurukcu müslolar,diyorlarki,kur,an Tüm hayati düzenler.

Bende derimki,eyer kur,an tüm hayati düzenliyorsa ve dindede US kullanilmasina gerek yoksa,peki sizce Tanri bu beyini neden kellemizin icine koydu?

Alin size celiskilerin enbüyüyünü veriyim.

Din akıl işi değil nakil işidir. Dini anlayabilmek için sırf görünenle ıspat, deneye ihtiyac duyarsanız. (- ki duyduğunuzu sanıyorum) elbette akıl bizi yanıltacaktır. Zaten herşey akılla anlaşılsaydı dinde gelemzdi peygamberde gelmezdi kitapta gelmezdi. Ama siz akıl ile herşeyi çözebileceğinizi düşünüyorsunuz. İnsanlar Aşırı düşünmekten (sonlarını) niyte deli olurlar acaba? akıl terazisinin topuzunu kaçırdıkları için mi?

Ulu Yaratan derki :AKLI OLMAYANIN DINI OLMAZ.

Arapcilarda derki :DIN AKIL ISI DEYIL, NAKIL ISIDIR.

aklı omayanın dini elbette olmaz. burda bahsedilen, herşeyin akılla anlaşılamayacağıdır. sizin ise sanırım burdan çıkarmış olduğunuz anlam - akla gerek yoktur akıl boşunadır. öle bir şey yok. yaratıcı hiç bir şeyi boşuna yaratmamıştır.

Sevgili Gazali,sen önce,

Indirilen dinle

Uydurulan din üzerinde bir arastirma yap.

bu konuda size katılıyorum. indirilen ve uydurulan din var. ben indirilenle ilgileniyorum.

İndirilen dinle uydurulan din üzerinde araştıma yap demişsin zaten ömrüm bununla geçti galiba. ama daha öğrenecek çok şey var.

Kur,andaki ayatlarin hangileri Tanri buyrugu,hangileri uyduruk ayatlar olduguna karar ver.

Kur'andaki ayetlerden hiç biri uydurma değildir. (bunuda sizin araştırmanızı rica edicem)

Allah adinin nerden kaynaklandigini ögren.

Delikli tasi öpme ve yalamanin ,Muhammedin sakallari diye ortalikda dolasan killarin öpüp yalamanin bir putpereslik olup olmadigini arastir ögren ondan sonra gel buraya tartisalim.

eğer bu putperestlikse. hepimiz sevdiğimiz insanların resimlerini taşıyoruzdur cüzdanımızda. yada beğendiğimiz düşünürlerin resimleri odamızda duvarları süslemektedir. yada beğendiğmiz bir nesnenin yahut bir insanın avatar olarak sitede kullanıyoruz. hepimiz putperestiz yani. insanın değer verdği hatıralara karşı (peygamberin sakalı, hacer-ül esvet v.s) saygı göstermesi , karşısında duygulanması putpersetlikle ben alaka kuramadım. Ama o dediğin şeyre karşı secde ettiklkeri vakit sen haklı olacaksın

Ben ateist deyilim.

Yalniz,ateistlerin Tanri(doga)yasalarina müslolarin aksine inandiklari bir gercektir.

Oguz beyin dedigi yerleri bir dolan,bak,oku,benim dediklerimin üzerindede arastirma yap,ondansonra gel tartisalim.

Hemen simdi seninle tartismaya gireresek,eski defterleri tekrar acmak gerekirki oda fazla zaman alir.

Anladigim kadariyla sen nakilci müslolardan daha fazla akilcilara benziyorsun,bu nedenle birbirimize fazla ters düseceyimizi sanmiyorum.

akıl ile anlayabildilerimi akılla nakil ile anlayabileceklerimi nakille anlamaya çalışıyorum.

Ben dini araştırırken kendimi bazen bir ateistin yerine koyup sorular soruyorum. (tamamen akılcıyım ozaman)

mesela din yok diyelim - allah yok diyelim ve müslümanlar boşuna uğraşıyorlar.

PEKİ YA VARSA

Ve yine akılcı olarak düşündüğümde %50 şansım oluyor. yani varsa ayvayı yedik yooksa sorun yok.

ben işimi sağlama alayım :)

saygılar...

Hoscakal,sevgiyle kal

tolonbeg

Link to post
Sitelerde Paylaş
....

Bende size bir soru sormak istiyorum.

Ateizmin kitabı var mı? (Elbetteki birisi tarafından gönderilmesini beklemiyorum :) ) varsa evrensel mi? (ilahi mi diye soramam tabi kide :) )

Bize coban lazim degil..Cünkü biz sürü degiliz. Insanlastik ve gelistirecegiz. Birgün insanlasamayanlar icinde kitap yazilir hazirlik kitaplari bircok sekilde var. Yeterki önyargili olmadan okuyun.

SAYGILAR

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bize coban lazim degil..Cünkü biz sürü degiliz. Insanlastik ve gelistirecegiz. Birgün insanlasamayanlar icinde kitap yazilir hazirlik kitaplari bircok sekilde var. Yeterki önyargili olmadan okuyun.

SAYGILAR

kitap ve bilim bence çelişmeyen sözcükler. Samimi bir şey söyliyeyim sürü olmak o kadar kötü bişey değil ki (sorgulamayan ve araştırma yapmayan sürüleri kasdetmiyorum.) sürü olmak kötü bişey değil kaldı ki kabul etsekte etmesekte bütün toplumlar yani aynı düşünce etrafında birleşen insanlar bir sürüdür. aynı düşünceleri ve aynı idealleri vardır. bu sürülerin bir çoğunun liderleri olur toplu şekilde hareket etmek amacıyla (herkes kendi kafasına göre davranırsa aynı düşünceye hizmet eden bu insanlar kısa zamanda bir birine gireerler.) nitekim din konusunu bir tarafa bırakıp millet konusuna döneresekte yine farkında olsakta olmasakta birileri tarafından yönetiliyoruz ve beğensekte beğenmesekte lider denilen mefhum burada da var. Yalnız ve tek olanın yalnız Allah olduğu bir kere daha gözümüze çarpıyor (gören gözlere)

hatta bu konuda da bir çok atasözleri mevcut.

Biz insanlar birbirmize muhtacız o nedenlede toplumlar şeklinde (sizin değiminizle sürü halinde) yaşamaya mecburuz.

"Yeterki önyargili olmadan okuyun." kesinlikle katılıyorum. aynı şekilde sizde bizim inandığımız değerleri bu şekilde değerlendirmenizi isterdim.

saygılar...

tarihinde Gazali tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Sevgili Marcus

Bahsettiğin olay organ olayları, hiç yoktan mı var edecekler? Yani ellerinde hiç bir şey yokken, hiç bir şeyi referans almadan bu bahsettiklerini yapabilecekler?

Topraktaki organik ve inorganik maddeler ile insandaki organik ve inorganik maddeler temelde aynı olduklarına göre, yeniden yaratmak Allah için zor olmasa gerek değil mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş
kitap ve bilim bence çelişmeyen sözcükler. Samimi bir şey söyliyeyim sürü olmak o kadar kötü bişey değil ki (sorgulamayan ve araştırma yapmayan sürüleri kasdetmiyorum.) sürü olmak kötü bişey değil kaldı ki kabul etsekte etmesekte bütün toplumlar yani aynı düşünce etrafında birleşen insanlar bir sürüdür. aynı düşünceleri ve aynı idealleri vardır. bu sürülerin bir çoğunun liderleri olur toplu şekilde hareket etmek amacıyla (herkes kendi kafasına göre davranırsa aynı düşünceye hizmet eden bu insanlar kısa zamanda bir birine gireerler.) nitekim din konusunu bir tarafa bırakıp millet konusuna döneresekte yine farkında olsakta olmasakta birileri tarafından yönetiliyoruz ve beğensekte beğenmesekte lider denilen mefhum burada da var. Yalnız ve tek olanın yalnız Allah olduğu bir kere daha gözümüze çarpıyor (gören gözlere)

hatta bu konuda da bir çok atasözleri mevcut.

Biz insanlar birbirmize muhtacız o nedenlede toplumlar şeklinde (sizin değiminizle sürü halinde) yaşamaya mecburuz.

"Yeterki önyargili olmadan okuyun." kesinlikle katılıyorum. aynı şekilde sizde bizim inandığımız değerleri bu şekilde değerlendirmenizi isterdim.

saygılar...

Arkadaşım çabanı takdir ediyorum ama "beyhude"..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...