Jump to content

Kırmızı Türbanlı Kız ve Kurt Rektör


Recommended Posts

İÜ Rektörü şaşırttı: Belki türbanlı öğrenciye hak ettiği notu vermeyeceğiz

Başörtüsü karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelen İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Mesut Parlak, şaşırtıcı bir çıkış yaptı. Parlak, başörtülü öğrencilerin üniversiteye girmeleri halinde onlara hak ettikleri notu veremeyeceklerini söyledi. Parlak önceki gün İÜ Senatosu'nda başörtüsü karşıtı bir açıklama yapmış ve bazı öğretim üyelerince ayakta alkışlanmıştı.

Kanal 1'de Fatih Altaylı'nın konuğu olan Mesut Parlak, başörtüsü konusunda tuhaf açıklamalarda bulundu. Başörtüsüne izin çıkması durumunda üniversitelerdeki barış ve huzur ortamının bozulacağını öne süren Parlak, 'türban'ı 'pimi çekilmiş bomba' olarak tanımladı. Parlak, "Türban Cumhuriyet kazanımlarına ters. Bizim örf-adetlerimize uygun değil. Tamamen Arap dünyasından, Vahhabi'den, Emevi'den gelen bir tür." dedi. Rektör Parlak, yapılacak düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nden dönceği, bu durumda da hükümetin, "Biz bu sorunu çözecektik engel çıkarttılar." diyeceğini savundu. Mahkemenin kararı bozmaması halinde de 'büyük bir meydan savaşını kazanmış muzaffer komutan edalarında kahraman olarak' topluma döneceklerini savundu. Türban kararının üniversitelerdeki barış ortamını zedeleyeceğini öne süren Parlak, "Bu gerginlik bizi bile etkileyecek. Belki hiç hakkımız olmadığı halde, türbanlı bir öğrenciye, cumhuriyet ilkelerinin kıyafetlerine aykırı diye hak ettiği notu vermeyeceğiz." şeklinde konuştu.

tarihinde Piaget tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu ifadede yanlış bir şey yok. ÜAK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın dünkü konuşmasını hatırlarsak; "Öğrenciler, türbanlı ya da türbansız olmalarına göre ayırt edilip edilmediklerini ancak bundan sonra yaşayabileceklerdir" ifadesi de bunu vurgulamaktadır.

Yani; bir öğrencinin türbanlı ya da türbansız oluşu, ona not verecek olan öğretim üyesinin siyasi görüşüne göre karar vermesine neden olabilecektir. Bu, öğretim üyesini olumsuz yönde davranmaya yönelten bir işaret olabilecektir. Kimi öğretim üyeleri türbansızları kayırıp türbanlılara tavır alabilecektir, kimi de türbansızlara karşı tavır gösterebilecektir. Bu da üniversitelerin görevi olan bilimselliğe en büyük darbeyi vuracaktır.

Bunlar iki kere iki dört işler. Gerçek. Yanlış bir şey yok. Bunlar olacak.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Mesut Parlak'ın çok büyük bir yanlış yaptığı kanısıdayım. Bu tip çıkışların faydasının kimlere olduğu çok iyi gördük. Tamamen türban fikrini savunan kutbu güçlendiriyor. Birazcık geçmişten ders alan ve rektöre yakışan açıklamalar yapması gerekirdi.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Yahu zaten onlar üniversitede okusa ne olur okumasa ne olur?Devlete din sokmaya çalışan arap destekçilerinin bu ülkeye ne zaman yararı olmuş da bundan sonra olsun.

Bunlar yanlış düşünceler. Rektör Parlak da o sözünden sanırım pişman olmuştur.

Sağlam karakterli hiçbir öğretim üyesi sınav kağıtlarını türbanlı-türbansız diye ayırıp da değerlendirmez. Parlak, bu sözleriyle caydırıcı olmak istemişse de karşı tarafın eline koz vermiştir.

Diğer yandan türbanlıları ya da gerici olarak nitelenen öğrencileri aşağılayarak değil, onlardan daha çok çalışarak, daha etkili olarak başarıyı yakalamak gerekir.

Son yıllarda bunun tersini görmekteyiz ne yazık ki.

Hemen hemen her alanda dinciler ataktalar.

Yayınevleri, kitap satışları, internet siteleri,

paneller, seminerler, konferanslar,

siyasi propagandalar, ticari faaliyetler.

Elbette tüm bunlarda iktidar desteğinin önemi var. Ama bu atılım bu iktidardan çok önceleri başladı. Ahtapot gibi kolları her alana yayılmış durumda.

Bunların önüne geçmenin yolu bu tür yasaklamalar ya da darbelerden medet ummalar değildir. Toplumun dinamik unsurları silkinip üzerlerinden ölü toprağını atarak rehavetten uyanmalıdır. Toplumu dincilerden medet ummaktan ve alternatifsizlikten kurtarmanın yol ve yöntemleri aranmalı, biran önce uygulamaya konmalıdır.

Toplumda gerek işsizlikten, gerek düşük ücretlerden gerekse son dönemde yapılan zamlardan dolayı rahatsızlık had safhadadır ama iktidara alternatif bir siyasi umutları olmadığından sesleri çıkmamaktadır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 year later...

kasti yapılan şeyler var, resmen siyase alet ediliş var belki bunları yapmıyor olsalardı türbanlı öğrenciler rahatlıkla gelip okuyabilirlerdi.. şimdi ya açmak zorundalar ya perukla girmek zorunda.. bu üniversitelerde türban konusu gündeme gelmezden evvel bir kız öğrencimiz, inkılap dersine kasti olarak başı kapalı olarak girmiş ve dersten haklı olarak atılmıştı.. sonrasında kızcağızımız salya sümük: "ben derse kapalı olarak giremeyeceğimi bilmiyordum, eğer böyleyse babam alır beni okuldan" duygu sömürülerinin bini bir para ve hiçbiri masum değil.. nefret ediyorum..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...