Jump to content

Kitap Tavsiyeleri


Recommended Posts

  • 1 month later...
  • İleti 235
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Bir mühendis olarak üniversite eğitimim boyunca pozitif bilimler ve felsefe hakkında hiç eğitim almadım. Bu sürede de bu tür konulara hiç merakım olmamıştı. Ama okul bittikten sonra özellikle internet aracılığıyla da bu tür konulara büyük bir ilgim oldu. Öncelikle şunu anladım, ben cahilim. Gerçekten. Kendimi çok eğitimli ve bilgili zannederdim ama insanlığın yüzyıllardır sorduğu çoğu sorudan haberdar bile değildim. Sosyal ve kariyer kaygılarım beni bunlar ile ilgilenmekten uzak tuttu sanırım. Şimdi bilmediklerimi fark ettikten sonra büyük bir bilgi açlığı yaşıyorum.

Ama nereden başlayacağımı bilemiyorum şimdi. Mesela Immanuel Kant'ın "Saf Aklın ve Pratik Aklın Eleştirisi" kitabını aldım. Okudum, anlayamadım. Nietszche'nin "Böyle Buyurdu Zerdüşt" kitabını falan denedim ama yok. Anlayamıyorum. Bu konularda hiç temelim yok. Sanırım en baştan temel konular ile başlamalıyım. Ama öyle bir kitap da bulamıyorum felsefi konularda.

Ama mesela Stephen Hawkings (Zamanın Daha Kısa Tarihi), Richard Dawkins (Bencil Gen) gibi popüler bilim adamlarının kitaplarını çok rahat anladım ve okuması da gerçekten zevkliydi. İşte tam aradığım kitaplar aslında bu tür kitaplar. Eğer bu tür yeni başlayanlar için felsefi ve bilimsel kitaplar biliyorsanız, paylaşırsanız sevinirim.

Bir de komünizme inanmasam da "Felsefenin Temel İlkeleri" kitabını sevdim. Çünkü tam benim gibi cahillere tane tane anlatmak için yazılmış. :lol:

Tam aradığım işte böyle kitaplar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

"Felsefenin Temel İlkeleri" adlı kitabın ismi yanlış. Aslında "Marxism-Leninizmin temel ilkeleri" dese daha doğru olacaktı. Direk çöpe atılası bir kitap.

Benim sana tavsiyem felsefeye hiç bulaşma çünkü tartışma bitmiş değil, ve ortaya bir son taslak konmuş değil. Neresinden okursan oku belli bir bakış açısından ve henüz devam eden bir tartışmanın açısından bakacaksın olaya. Herkesin bakış açısını anlamak için de yıllarca o kitap bu kitap koşturdukdan sonra, en son gelip, Heidegger, Wittgenstein ve sonuçta Rorty gibi adamlar da kalkıp "felsefenin sorunları sadece kafa karışıklığıdır, dili yanlış kullanımdır, felsefeyi toptan çöpe atalım" felan deyince de o kadar verdiğin emeğe üzülmeyesin.

Şunu da unutma ki, eski filozofları okurken evrensel diye sundukları şeyler genelde kendi zamanlarının bilimi, kültürü ışığında anlamı olan şeyler oluyor genellikle. Bu 19. yüzyıl filozofları için özellikle geçerli. Bu adamları okuyup dediklerini evrensel kabul edip kendi kafanı karışyırabilirsin. Nietzsche mesela çok saygı duyulan bir adamdır nedense ama Richard Dawkins modern bilimin ışığında Nietzsche'den çok daha ileri bir sosyobiyoloji ortaya koyuyor. Nietzsche biyolojinin daha emekleme çağlarında, metafizik bir kökenden gelip yaptığı sosyobiyolojinin ilk örnekleri, günümüz bilimi yanında çok rezil. Ama karizması süper tabi adamın, herkes tapar. Ama benden sana tavsiye: Richard Dawkins oku. Nietzsche'yi geç bir kalem.

Eğer illa felsefe okumak istiyorsan Plato'nun diyaloglarını oku. Olayın temeli odur. Zaten bir şeye başlarken sondan değil baştan başlamak gerekmez mi?

Filozof Whitehead demiştir ki "Bütün Batı felsefesi tarihi şu şekilde özetlenebilir: Plato'nun diyaloglarına yapılmış dipnotları"

Link to post
Sitelerde Paylaş

Unholy bahsettiğin kitapları ille de okuyup anlaman gerekmiyor.Ben felsefenin öğrenilecek araştırılacak birşey olduğunu düşünmüyorum.Sen bilim kitapları okurken ya da roman okurken bile felsefe yeteneğini geliştirebilirsin.Önemli olan felsefe tarihi hakkında bilgi sahibi olmak değil,dünyayı- hayatı sadece kendine ait bir şekilde yorumlayabilmektir.Hepimiz birer niçeyiz kantız bana göre.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bazen felsefecileri anlamak 90 dakikaya inebilir.

Bazen de bir ömür adasan tanıyamassınız

>>> Hepimiz birer niçeyiz kantız bana göre.

Demek hatadır..

Bir başka anlayamadığım yazar ise Karl Marx.

Bazı yazılarını 3 - 4 sefer okusam da açok söyleyeyim anlayamıyorum.

Adam resmen beni terletiyor

Bazı terimlerini deyiş ve kelimelerini anlamak için , ansiklopedi kurcalamak zorunda kalıyorum.

Her yerde olduğu gibi bura da bir kaç tıfıl var.

Sadece 3 sayfa Marx tan yazı okuyup geliyorlar , ve onu da anlamıyorlar.

Marx okuduk , markx okuduk.

İyi de ne anladın kardeşim.

Sonuç olarak biz neysek 'o' yuz

>>>>>>> Hepimiz birer niçeyiz kantız bana göre.

Değiliz

tarihinde hasipkaplan tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Biz hepimiz niçeyiz ve kantız.He bu potansiyeli kim çıkartır kim çıkartamaz bilemeyiz.Anlaşılmamak hiçbir zaman kıstas olmamalı,dünyaya eser bırakmak da kıstas olmamalı.Bunları yapmayan ve bu yüzden kimsenin haberdar olmadığı çok insan var.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Arda Denkel'i şiddetle öneririm. Dili de son derece yalın ve akıcıdır. Hem de en zevkli konuları irdeler.

http://www.idefix.com/vitrin/aramasonuc.as...lue=Arda+Denkel

http://kitap.antoloji.com/kisi.asp?CAS=118509

Özellikle Düşünceler ve Gerekçeler ile başlayabilir, Bilginin Temelleri ile devam edebilirsin. Nesne ve Doğası ise doruk noktasıdır. Zaten bir başlayınca bir daha elinden bırakamazsın.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Unholy, yaklaşık aynı noktadayız; cahil. Tavsiye değil ama paylaşım olabilir ancak, Afşar Timuçin, Düşünce Tarihi. Tamamen anlaşılır bir dili olmasının yanında herhangi bir düşünceyi dikte etmediğini de söyleyebilirim. Bazı "şey"lere anlam vermemi sağladı.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

Okunması gereken o kadar çok kitap var ki çoğu zaman ellerimde kitap olmaması benim ''aptalsın sen'' gibi hissetmeme neden oluyor. Bilmiyorum, belki gençliği verdiği yükselme hırsındandır ancak her zaman yükselmek ve en iyisi olmak istiyorum. Bana bu yolda yardımcı olacak yegane etmenlerden birisi de kitap okumak. Tabii, kitap derken S. King okuyarak entelektüel olunacağını da sanmıyorum.

Öncelikle, roman tarzı kitaplardan başladım. Bana okuma aşkını aşılayan B.T. Washington'un ''Kölelikten Kurtuluş'' kitabını hepinize öneririm. Daha sonra felsefeye geçtim. Önce Platon okumaya başladım. Öğrendiğim yeni terimler isnanlar ile aramdaki farkın bariz şekilde açılmasına neden oldu. Platon'a gelirsek, ben bu adam ancak ''aptal'' derim. Bana çağın felsefe anlayışı çok ilkel geliyor. Özellikle Socrates felsefesi oldukça saçma. Demoritus'un bana katkıları olduğunu söyleyebilirim ama beni en çok etkileyen Schopenhauer'dir. Daha sonra Nietzsche'den de etkilendim ama bu adamın da ''hasta'' olduğu kanısına vardım. Hegel ve Leibniz gibi gerçekçilikten uzak filozoflar ise sadece tezleri güçlendirmek için okunmalıdır. Daha sonra iktisadi kitaplara yöneldim. Bu türde il kitabım, L. Huberman'dan ''Sosyalizm'in Alfabesi''dir. Kapital'e hiç el sürmedim. Yani ben de Kapital okumadan Anti-Kapitalist olanlardanım. Biliyorum, bu büyük bir eksiklik fakat zamanında Kavgam'ı okuduğumda okuma isteğimin öldüğünü ve bir kaç ayda zor toparladığımı hatırlıyorum. Kapital için daha gelişmem lazım. Size açık davranıyım, henüz on yedi yaşındayım ve çok geç başladım. Yani kafamı kullanmaya çok geç başladım. Bir yıl önce dini, Şubat ayında ise Tanrı inancını bıraktım. Darwin, Frued, Marx, Nietzsche, Schopenhauer gibi düşünce adamları ile tanıştım. Aynı zamanda romanda; Balzac, Gorky,Goethe, j.London'da en çok hoşuma gidenler. Şiirde ise N. Hikmet, Orhan Veli, Ahmed Arif, A. Behramoğlu gibi şairleri okudum. Geçen yıllarımın boş olduğuna ve gelişmek için çok zamanım olduğuna inanıyorum.

Sizden isteğim, bana yukarıdaki isteklerimi de göz önüne alarak bana öneride bulunmanız. Ayrıca bu başlık bana özel değildir. Ben sadece kendi hikayemi anlattım. Zaten çoğunuz kitapların ne olduğunu ve yaşam için ne arz ettiğini biliyorsunuz. Bu başlıkta kitaplar üzerine tartışabilir ve üzerlerine yorum yapabiliriz...

Not: Şu an Tanrı Yanılgısını okuyorum ve vaadildiği gibi bir kitap olmadığı kanısına vardım. Daha sonra Frued'dan Totem ve Tabu'yu okuyacağım.

tarihinde patchadams tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ursula K. Le Guin - Mülksüzler

Thomas More - Ütopya

Vedat Türkali - Bir Gün Tek Başına

Emma Goldman - Hayatımı Yaşarken 1 ve 2

Paco Ahlgren - Ölümsüz

Albert Caraco - Post Mortem

Mitka Grıbçeva - Seni Halk Adına Ölüme Mahkum Ediyorum

Peter Arşinov - Ukrayna Anarşist Hareketi Mahnovşçina 1918-1921

Larry Collins, Dominique Lapierre - Yasımı Tutacaksın

Gabriel Garcia Marquez - Yüzyıllık Yalnızlık

Albert Camus - Yabancı

Richard Dawkins - Ataların Hikayesi: Yaşamın Kökenine Yolculuk

tarihinde ezogelincorbasi tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Hep klasiklerden mi gideceğiz,

Şansın matematiği

Yazar: Enis Sınıksaran

Baskı: Nisan 2008

İnce bir kitap. Şans oyunlarında kazanmanın olasığının düşüklüğü ana teması.

Bunun yanı sıra bizim "bible code"culara ve 19culara da satır aralarında giydirmiş. :)

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 6 months later...

3492-Kiskirtilmis-Erkeklik-Bastirilmis-Kadinlik.jpg

Bu kitabı tavsiye ederim. Toplumsal tabularımızla, geri kalmışlığımızla ilgili bir kitap. Kadın ve erkeklerin toplum tarafından ne tür baskılara maruz kaldığına değiniyor, doğal olarak daha çok kadınlara değiniyor.

"Toplumdaki insanın korkularını, yalnızlığını, umutsuzluğunu bu kitapta okuyacaksınız."

Dr. Erdal ATABEK

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...