Jump to content

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ İLE İLGİLİ DÖRT ÖNEMLİ BELGE


Recommended Posts

K.K.T.C hakkındaki belgeleri buraya taşıyarak, asıl amacımın geçmişte imzalanan belgeleri tekrar okumak ve bilgi tazelemek olduğunu belirtirek saygılarımı iletir ve yararlı bir iş çıkardığımı düşünerek, iyi okumalar dilerim.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ İLE İLGİLİ DÖRT ÖNEMLİ BELGE

1960 GARANTİ ANDLAŞMASI

Bir taraftan Kıbrıs Cumhuriyeti, diğer taraftan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere.

I. Kıbrıs Cumhuriyetinin, Anayasa'sının Temel Hükümleriyle düzenlenmiş bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve güvenliğinin tanınmasının ve idamesinin ortak yararlarına olduğunu bilerek,

II. Anılan Anayasa ile kurulmuş olan düzene saygının sağlanması için işbirliği yapmayı dileyerek,

Aşağıdaki hükümler kararlaştırılmıştır:

MADDE 1

Kıbrıs Cumhuriyeti bağımsızlığının, toprak bütünlüğünün ve güvenliğinin idamesini olduğu kadar Anayasasına saygıyı da temin etmeyi yükümlenir.

Hiçbir Devlet'le tamamen veya kısmen, herhangi bir siyasal ya da ekonomik birliğe girmemeyi yükümlenir. Buna göre, Ada'nın başka bir Devlet'le birleşmeye veya taksimine, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak, yol açabilecek her türlü faaliyeti yasaklar.

MADDE 2

Türkiye, Yunanistan ve İngiltere, Kıbrıs Cumhuriyetinin bu Andlaşmanın 1. maddesinde yazılı taahütleri dikkate alarak, Kıbrıs Cumhuriyetinin bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve güvenliğini, ve ayrıca Anayasa'sının Temel Hükümleriyle kurulmuş olan düzeni, tanır ve garanti ederler.

Türkiye, Yunanistan ve İngiltere aynı zamanda, kendilerini ilgilendirdiği ölçüde, Kıbrıs'ın başka bir devletle birleşmesini ya da Ada'nın taksimini doğrudan veya dolaylı olarak amaçlayan her türlü faaliyeti engellemeyi de yükümlenirler.

MADDE 3

Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye ve Yunanistan; Kıbrıs Cumhuriyetinin kurulduğu tarihte İngiltere'nin egemenliğinde bırakılmış olan bölgelerin dokunulmazlığına saygı göstermeyi taahhüt ve bugün Lefkoşe'de imzalanan Kıbrıs Cumhuriyetinin Kuruluş Andlaşmasına göre Kıbrıs Cumhuriyetince kendisine sağlanacak hakları İngiltere'nin kullanmasını ve bunlardan yararlanmasını garanti ederler.

MADDE 4

İşbu Andlaşma hükümlerinin ihlali halinde Türkiye, Yunanistan ve İngiltere, bu hükümlere uygulanmasını sağlamak için gerekli girişimler veya önlemlerle ilgili olarak danışmalarda bulunmayı yükümlenirler.

Ortak veya uyumlu hareket imkanı olmadığı anlaşılırsa, üç garantör Devletin her biri sırf bu Andlaşmayla kurulmuş düzenin yeniden iadesi için harekete geçme hakkını saklı tutar.

MADDE 5

Bu andlaşma imzası tarihinde yürürlüğe girecektir. Asıl nüshaları Lefkoşe'de saklanacaktır.

Yüksek Akit Taraflar, bu Andlaşmanın, BM Yasasının 102. maddesine göre, BM Sekreteryasında tescilini ivedilikle yaptıracaklardır.

1975 NÜFUS MÜBADELESİ ANLAŞMASI

2 Ağustos 1975, Viyana

1.Halen ada'nın güneyinde bulunan Kıbrıs'lı Türkler, istedikleri takdirde, mallarıyla birlikte, BM Barış Gücü yardımıyla ve düzenli bir program dahilinde, kuzey'e geçebilecektirler.

2.Bay Denktaş teyit etmiş ve üzerinde mutabakata varılmıştır ki, hâlen ada'nın kuzeyindeki Kıbrıs'lı Rumlar orada kalmakta serbest olacaklar ve kendilerine, normal bir hayat sürdürmeleri amacıyla, kendi doktorlarınca tıbbi bakım ve kuzey'de dolaşım serbestliği olduğu kadar, eğitim kolaylıkları ile kendi dinlerinin icrası için her türlü yardım yapılacaktır.

3.Hâlen kuzeyde bulunan Kınrıs'lı Rumlar'dan kendi istemleriyle ve hiçbir baskı altında bırakılmaksızın güney'e geçmek isteyenlere bu hususta gerekli izin verilecektir.

4.B.M. Barış Gücü, kuzey'deki Rum köyleri ile yerleşim merkezlerine serbestçe ve düzenli olarak girebilecektir.

5.İşbu anlaşmanın uygulanmasıyla bağlantılı olarak, ailelerin birleştirilmesine öncelik tanınacaktırki bu husus, hâlen güneyde olan bazı Kıbrıs'lı Rum'ların kuzeye naklini de ilgilendirebilecektir.

CLERİDES - DENKTAŞ

12 ŞUBAT 1977 DENKTAŞ-MAKARİOS ANLAŞMASI

(The “Four Guidelines”)

1.Bağımsız, bağlantısız, iki yoplumlu bir Federal Cumhuriyetin kurulması esastır

2.Her iki toplumun yönetiminde olacak topraklar, ekonomik yeterlilik veya verimlilik ve toprak mülkiyeti ışığında müzakere edilmelidir.

3.Dolaşım özgürlüğü, yerleşim özgürlüğü, mülkiyet hakkı gibi ilke sorunları ve öbür özellikli konular görüşülmeye açık olacaktır; ancak iki-toplumlu bir federal sistem esası ve Kıbrıs Türk toplumu için çıkabilecek belli uygulama güçlükleri gözönünde tutulacaktır.

4.Merkezi Federal Hükümetin yetkileri ve işlevleri, ülkenin birliğini, Devlet'in iki-toplumlu özelliğini dikkate alarak, koruyacak biçimde düzenlenecektir.

19 MAYIS 1979 DENKTAŞ-KYPRİANOU ANLAŞMASI

(Ten-Point Agreement)

1.Toplumlararası görüşmelerin 15 Haziran 1979'da yeniden başlatılması kabul edilmiştir.

2.Görüşmelerin temeli, 12 Şubat 1977 tarihli Denktaş-Makarios ilkeleri ve Kıbrıs'la ilgili Birleşmiş Milletler kararları olacaktır.

3.İnsan haklarına ve Cumhuriyet'in bütün yurttaşlarının temel özgürlüklerine saygı gösterilecektir.

4.Görüşmelerde bütün toprak ve anayasa sorunları ele alınacaktır.

5.Maraş'ın B.M. Gözetimi altında tekrar iskânı üzerinde anlaşmaya varılmasına, aynı anda görüşmecilerin kapsamlı bir çözümün anayasal ve toprak konularını ele almaya başlamalarıyla birlikte öncelik verilecektir. Maraş üzerinde anlaşma sağlanır sağlanmaz, Kıbrıs sorununun öbür yönleri üstündeki müzakerelerin sonucu beklenmeksizin bunun uygulanmasına geçilecektir.

6.Görüşmelerin sonucunu tehlikeye sokabilecek herhengi bir davranıştan kaçınılması kararlaştırılmış olup, iki taraf da iyi-niyet, karşılıklı güven ve normal koşullara dönüşü sağlayacak ilk adımları atmaya özen göstereceklerdir.

7.Kıbrıs Cumhuriyetinin askerden arındırılması öngörülmekte olup, buna ilişkin sorunlar müzakere edilecektir.

8.Cumhuriyetin bağımsızlığı, egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağlantısızlığı, başka herhangi bir biçimde taksime ya da ilhaka karşı yeterli güvenceye kavuşturulmalıdır.

9.Toplumlararası görüşmeler, gecikmelerden kaçınılarak, sürekli ve güçlü bir biçimde yürütülecektir.

10.Toplumlararası görüşmeler Lefkoşe'de yapılacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Uluslararası Temelleri

LOZAN MONTRÖ

Bugünkü Türkçe'ye Derleyen

Reha Parla

T.C Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı

Kasım 1985

Tezel Ofset Ve Matbaacılık Şti.Ltd., Lefkoşa.

tarihinde Procroustes tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu konu içerisinde Kıbrıs üzerine tekrar yoğunlaşma gereği duydum. Kıbrıs, tarihsel süreçte yeri ve önemi her zaman stratejik ve ekonomik olarak dikkatleri üzerine çekmiştir. Osmanlı bu sürece 16. yüzyılda katılmıştır. Bu katılım her zaman olumlu devam etmemiştir. Türkiye Cumhuriyetide 20. yy'ın ortalarında Kıbrıs sorununun ortasında yer almıştır. Rumlar'ın uzlaşmaz tavırları günümüzde de devam etmektedir. Osmanlı ile birlikte Kıbrıs coğrafyasında rahat nefes alan Ortodoks Rumların torunları bugün bunalım yaratmada hiç durmadan ve sıkıntı çekmeden ilerlemektedirler. Kıbrıs Barış Harekatı ile kan azda olsa durmuştur. Süreç diplomatik yollarla çözülmeye çalışılmıştır. Ne yazık ki gelinen noktada Kıbrıs coğrafyasının stratejik önemi birçok devletin gözünü kamaştırmaya devam etmektedir. Yunanlıların ve Rumların Megalo İdea çerçevesinde ortaya koydukları Enosis'i gerçekleştirme fikri gündemden düşmüş gibi gözükmesine rağmen aslında ütopik olarak hala geçerliliğini korumaktadır. Kıbrıs sorunu son zamanlarda gündemden düşmüş gibi gözükmektedir buna rağmen uygun bir zamanda tekrar önümüze sunulacağı kesindir.

Bu bağlamda konuyla alakalı stratejik bir analizi incelemeniz için aşağıdaki ilişimi öneriyorum.

http://www.globalstrateji.org/TUR/Icerik_D...asp?Icerik=1343

Bunun dışında Wikipedi'de Kıbrıs sorunu üzerine anlamlı bir çalışma ve içerik olduğu için ilgili ilişimide okuyabilirsiniz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1br%C4%B1s_Sorunu

Saygılar

tarihinde Procroustes tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...