Jump to content

Ergonomi, nanoteknoloji ve doğa


Recommended Posts

ERGONOMİ

İşbilim ya da ergonomi; insanların çeşitli iş ve çevre koşullarına ilişkin bedensel özelliklerini, eğilimlerini, yeteneklerini, sınırlılıklarını araştıran, elde ettiği verilerle geliştirdiği ilkeleri makine sistemlerinin tasarımına, düzenlenmesine uygulayan mühendislik dalıdır.

Temel amacı, tüketim ve üretim alanlarında insan öğesinin güvenliğini, üretkenliğini arttırmak ve iş koşullarını iyileştirmektir.

NANOTEKNOLOJİ

"Nano" Yunancadan ve Latinceden alınmış bir sözcüktür ve anlamı cüce demektir. Ayrıca kısaltma olarak milyarda bir olarak da kullanılır. Buna göre nano metrik sistemin içinde bir metrenin milyarda biri veya bir milimetrenin milyonda biridir.

Maddelere, milimetrenin milyonda biri büyüklüğündeki yapılara inerek yeni sentez özellikleri kazandıran nanoteknoloji, yakın gelecekte tüm dünyanın sanayi kollarına ve insan hayatının her yönüne yön verecek. Nano Teknoloji, Atom ve molekül ölçeğinde özel yöntem ve tekniklerle yapıların, materyallerin ve araçların inşa edilmesini; bu ölçekte ölçme, tahmin etme, izleme ve yapım faaliyetlerinde bulunmayı ve bu ölçeğin bazı temel özelliklerinden yararlanma kabiliyetini ifade eder.

Bilgi teknolojileri ve internet geleneksel-kurulu piyasalarda ve mevcut teknolojik altyapı içerisinde yaşamımızı değiştiren uygulamalara sahne olmuştur. Nano teknoloji kullandığımız aletler, bilgisayarlar, yapılar, elbiseler ve materyalleri değiştirecek ve yeni ürünler, piyasalar ve yaşam tarzını gündeme getirecektir. Nano teknoloji, yalnızca minyatürize olmuş ürün ve üretim yapıları ortaya çıkarmayacaktır; bunun yanı sıra üretim sürecinde kullanılan materyaller atom ve moleküler düzeyde ele alınıp işleneceğinden atom (kuantum) fiziği devreye girecektir. Bu anlamda nano teknoloji çeşitli alanlarda yeni teknoloji, piyasa ve ürünlerin ortaya çıkmasına olanak tanımaktadır.

Ergonomi ve nanoteknolojinin tanımları böyle. Şimdi doğanın bir parçası olan bizler doğayı kullanarak bu noktaya geldik. Bunu ben şöyle yorumluyorum. Bizler doğa üzerinde kendi isteğimiz yönünde deterministik bir yapı geliştirebilmişiz. Çünkü ergonomi ve nanoteknoloji ile geldiğimiz nokta bizim yarattığımız bir determinizmin göstergesidir bana göre. Doğaya baktığımızda ise bilim bize doğanın ne deterministik ne indeterministik olduğunu söyleyebiliyor. Bu durumda doğa ve evren deterministik yapılara izin veriyorsa, olasılıkların seçimler üzerine kurulmasına izin veriyor demektir. Yani buna müsaittir. Olasılıkların seçimler üzerine kurulabiliyor olması maddenin deterministik bir sürece daha meyilli olduğunu gösterir diyebilir miyiz? Yada hiç seçim yapmadan olası olasılık bir yerde anlamlı sonuçlar oluşturuyor diyebilir miyiz? Yoksa olasılıklar adına bir seçim var mı? Eğer varsa seçen kim sorusu geliyor akla. Tersten gidelim. Bugün bizler seçebilen bilinçleriz. Peki seçim yapabilen bilinç varsa, baştan seçen bilinç olmasa bile, bilinç nasıl ortaya çıkmıştır? Madde ve enerjinin potansiyelinde bilinç oluşturacak bir eğilim yok ise bu iş sadece olasılık ile olur mu? Bilinç, madde ve enerjinin potansiyelinden kendi kendini yapılandırabilen bir oluşum mu? Bizim teknoloji geliştirmemiz çok uzun bir süreci aldığına göre, bir üst bilinç yok ama potansiyelden kendini var eden bir bilinç var diyebilir miyiz? O zaman olasılık denen şey salt olasılık mıdır? Yoksa potansiyelin tetiklediği seçili olasılıktan bahsedebilir miyiz? Bana potansiyelin tetiklediği seçili olasılık daha mantıklı gelmeye başladı. Madde ve enerjide böyle bir potansiyel olmasa, sadece olasılık bizi nasıl ortaya çıkarır? Eğer potansiyelin tetiklediği seçili olasılık var ise, evrenin ne deterministik ne indeterministik olması çok mantıklı olur. Çünkü indeterministik olacak ki, evrimsel gelişim olabilsin. Ancak deterministik yapılar gelişmesine izin veriyor olması, evreni tümüyle deterministik yapmıyor. Sadece yapı buna müsait ve bu gelişerek sürdürülebiliyor. Bu durum yinede madde ve enerjinin esnekte olsa kendine özgü bir determinizme sahip olduğunu göstermez mi? Yani evren indeterminizminin içinde deterministik yapısını açan bir yapı olduğundan dolayı, seçili olasılıklara sahiptir diyebilir miyiz?

tarihinde baglanti tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...