Jump to content

Zaman yolculuğu


Recommended Posts

Zaman yolculuğu nasıl açıklanabilir? Bu konuda bilgili arkadaşları tartışmaya davet ediyorum.

Aşağıdaki linkte CERN'de bu yıl yapılacak olan LHG deneyi ile ilgili bir haber var.

http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=160935

Rus biliminsanları bu deneyin zamanda kırılmaya yol açacağına ve atom düzeyinde de olsa zaman tüneli oluşturacağını iddia etmişler. Zaman yolculuğu çok kafa karıştıran bir konu. Zamanda ileri geri hareket mümkün mü? Yoksa sadece geri hareket mi mümkün? Zamanda ileri doğru yolculuk nasıl mümkün olur, henüz olmamış bir şeye nasıl gidilir? Eğer bu mümkünse, herşey aslında olmuş olmalı. (Levh-i mahfuz mu?)

Katılımlarınızı beklerim.

Saygılar

tarihinde teotihuacan tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
www.zamandayolculuk.com

ben olabilecegine inaniyorum

Einstan;genel göreliliğe bağlı olarak Einstein- Rosen köprüleri kurulabildiği takdirde zamanda yolculuğu olası kıldılar sada uzay gemilerinin geçişi kadar dayanamamış bu köprüler.Yine aynı konuda Hawking'in fikri ise Uzay zamanı gerektiği şekilde eğmek için(köprü= solucan delikleri oluşturmak adına..) Pozitif enerjiye karşılık negatif enerji ye ihtiyaç var... Ama bu arada da kuantum yasalarının "liberalliğinden" kurtulmak gerekiyor. Kısaca genel göreliliğe göre mümkün olanı kuantum dünyası engelliyor.

İmkansız... :) Bizim için tabii...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zaman yolculuğunun mümkün olmadığını biliyoruz.

Çünkü böyle bir yolculuğun olabilmesi için ışık hızının geçilmesi gerekmektedir.

Zaman yolculuğu bir inançtır.

İnanabilirsiniz ama gerçekleştiremezsiniz..

Her zaman bir fantazi olarak kalmak zorundadır.

HACI

Link to post
Sitelerde Paylaş

link hikaye çıktı :lol:

zaten ortada teorik açmazlar var. hadi geçmişi anladık da henüz olmamış geleceğe nasıl gidilecek?

sevgili hacı, ışık hızı aşılamaz demek, bir zaman aya gidilemez demek gibi birşey. aşılma ihtimali var. ışık hızını aşan atom altı parçacıkların olduğunu ispat edemeseler de öne süren ciddi bilim insanları var.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

o siteye uzun zaman önce takılmıştım okudğum kadarıyla mantıklı geldi hacı nında dediği gibi ışık hızını geçmek gerekir ki bu günümüzde imkansız geçilebilirse de olmaycağı anlamına gelmez geçilse dahi dünyaya döndüğünde uzun zamanlar geçmiş olacak biraz açıklıyım...

Öncelikle bi araç yaptık diyelim bu ışık hızının 2 katı dünyada olan herşey ışın kümeleri halinde uzayda hareket eder tabi engellere çarparak kesilmelerde olacaktır ama normal gittiğini varsayalım..

ışık hızını geçerek ışınların hareket ettiği doğru yönü bulduk diyelim (bu kümelerin, ışık kümelerinin) vardığımız zamanda ise şöytle bi durum söz konusu olacaktır mesela senin zamanında 2 yıl geçtise dünyada 4 yıl geçmiş olacaktır çünkü dünay zamanının 2 katında hareket etmekte olucas.

ve ışık hızını geçtiğimizde artık 3 boyut kalmayacak tel boyuta inerek devam edices etraftaki normal varlıkları tel boyutlu görüces ancak gemimizde o hızda olduğu için gemide aynen devam edices hiper zaman içinde normal hayat yaşıycas çünkü hiperzaman içindeyken hiper zaman = 0 dır yani birbirini götürür normal görüntüyü elde ederiz.

ışık kümesini yakaldık diyelim o kısımda ise sadece (kümenin engelsiz hareket ettiğini düşünün tabi bizde engele takılmadan oraya ulaştık) o raya gelince hızımızı düşürces ve ışık hızına geçtiğimizde o anı görebilces ama tabiki orayı bulabilmek için ışık hızının 2 katından daha fazla gerekcektir

mesela dünayda ki zamana x diyelim x hızında

ışık hızı ile hareket eden kümeleri dünyada göremiyoruz atıorm 2x ile hareket ediolar biz buna 4x ile yaklaşırsak zamanla yakalarız ve yakaldığımızda hızımız 2x e düşürces ki orayı görebilelim

gördüğümüz zamanda gerçek diildir yaşamıolar sadec görüntü ses ise yok zaten ses atmosferin dışına çıkmadan yok olur çıksa bile ışıkdaha hızlı olduğu için ses olmayacaktır sadece ağız hareketlleri :) anlayabilirsen olur

zamanda yolculuktaki kasıt budur ileriye gitme söz konusu değildir ama şuan hala zamanda yolculuk fantazidir olması bence muhtemel diil şuan ama teknolojiye ayak uydurmak zor o geminin yapılması daha da zor ama imkansız diil yeni elementler üretilmeli :D

evrimleşmeye burada başvurucas belki yeni yeni atomlar ortaya çıkarda petrolden daha güçlü yakıtlar bulabiliriz uranyumdan daha güçlü enerji verebilmeli

şuan olmadığına göre imkansız diyoruz

ama dediğim gibi ileriye gitmek imkansız olması imkansız çünkü gayb ı kimse bilemez gaybı oluşturan şuanki zamanın durumudur :) buda ikiye ayrılmadığına göre imkansızdır :)

geçmişe giderek tarihe ışık tutabilirz tabiki yararlı olur belki evrimleşme ve yaratılışda çözeriz :D ehuheh evrimleşmeye herkes inanır artık :P ha bide şu konu var

mesela biz dünya yılından çıktık zamanı aştık ozaman dünyay döndüğümüzde yaşarsak eğer arada binlerce yıl geçmiş olacaktır torunlarının torunlarının torunlarını felan bulursun belki canlılar evrimleşecek seni uzaylı diye öldürecekler konuşmanı anlamayacaklar belki yani bi işe yaramayacak :)

ya da dünya kalmayacak orada ya da geri dönemeden engele takılıp parçalanacaksın ve daha toparlanamayacaksın ki bunun olması daha yüksek

ışık hızını geçen bi taşı cam a atarsan cam kırılmadan içinden geçer çünkü atomlar o aradan geçebilir ışığı düşünün atomlar geçio atomu geçirmeyen varlık yok sanırım :) bu nedenle de o engellerden geçebilirsin yansıma olmazsa tabiki :)

yanlış olabilir yaazım ama zamandayolcluk.com sanırım buna benzer bişiler anlatıodu :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dünyanın en yanlış bilinen teorisi, işte bu relativite teorisidir sanıyorum, evrim bile bundan daha iyi bilinir genelde..

Bir gemi olsun, ışık hızıyla hareket etsin. Bu gemi ile dünyadan yol çıkın ve basın gitsin son sürat. Bu durumda ne olacaktır? Hiç bir şey, sizin için zaman aynı geçer. Ama eğer mesela 1 yıl sonra dünyaya doğru dönüp bakarsanız, aynı anda oradan çıkıp size ulaşan ışık henüz size ulaşamamış olduğu için, siz dünyanın yola çıktığınız anki halini "görürsünüz." Ama o zamanda yaşamazsınız. 1 yıl da geri dönün, siz gene 2 yıl yaşlanmış olacaksınız, dünya da iki yıl yaşlanmış olacak. normal zamana geri dönmüş olursunuz.

Bir şekilde ışıktan daha hızlı gidebildiğinizi farzedelim. Bu hızla, 50 milyon ışık yılı öteye gidin, ama bunu ışıktan 50 milyon kat hızlı gerçekleştirin. Sonra dünyaya dönüp bakarsanız, oo noktada dünyadan 50 milyon yıl önce gelen ışığı göreceğiniz için, dünyanın geçmişinin görürsünüz.

Kısacası, ışık hızıyla, onu aşarak vs. zamanda yolculuk yapamazsınız. Velakin, geçmişi "görebilirsiniz", ama onu değiştirmek vs. gibi bir durum oluşturamazsınız. İşte relativite bunu söyler.

Bu aslında şöyle bir şey demektir. Bize 10 Milyon ışık yılı ötedeki bir yıldız patlasın. Bunu biz 10 miyon yıl sonra görürüz. Ama yıldıza 3 Milyon yıl mesafedekiler, bunu göreli 7 milyon yıl geçmiş olacaktır. Kısaca aynı olay, farklı yerlerde, farklı zamanlarda yaşanmaktadır.

Bu zaman genişlemesi vs. mevzusu, tamamen algıya dayalı bir izahtır. Fiziksel olarak zamanda geri ileri "gidilmesi" gibi bir husus söz konusu değildir.

Solucan deliği denen şey, ışığın gittiği ve düz hat dediğimiz çizgiyi aşmak üzere, uzak mesafeler arasına bir kestirme yol bulmak işidir.

Ama dünyadan bir solucan deliği ile istediğiniz kadar gidp gelin. Kolunuza bir saat takın. Gidiş gelişiniz o saatle kaç saat sürdüyse, dünyadaki saatler de o kadar ilerlemiş olacaktır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ama kafa karıştıran nokta şu anibal,

diyelim ki 1 saniye de 50 milyon ışık yılı gittin, orda da dünyanın 50 milyon yıl önce ki halini gördün,ama geri dönerken dünyanın şimdiki yerine değil de, çıkan ışığın kaynağına, dünyanın o zamanlar evrende bulunduğı yere geri dönsen,nolur?

ışık hızı geçilemez desen daha mantıklı olur gibi.

tarihinde FoxMulder tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Hiçbir şey olmaz.. Işık hızının geçilmesi, geçilmemesi önemli değil.

X hızıyla ki bu hız ışıktan yüksek olsun, 10 yıllık bir yere gidip gelirsen, dünyada ve senin saatinde takvimler 10 yıl ileriyi gösterecektir. Giderken sorun olması, olmaması mesele değil. Gelirken yol boyunca göreceğin şey, çok daha hızlı akan bir dünya takvimi olacaktır. Diyelim yolun geriye doğru 5. yılında isen, diünyadan san 5 yıl önceki şey görünecek, 7 yılında ise 3 yıl öncesi görünecek, dünyaya geldiğin anda ise, o anı göreceksin. Kısaca, tüm mesele sadece algısal sorundur. Zaman genişlemesini sanki fiziksel bir durummuş gibi göstermeye çalışmak terstir.

Peki dünyadan birisi bizi seyrediyor olsa? O bizim saatlerimizin çok yavaş çalıştığını söyleyip, saatlerinizi tamir edin diyecektir, dönüşümüzde.. Aslında daha başka şeylerde söyleyecektir, boyumuzun önce uzayıp sonra kaybolduğumuzu "görecektir" vs. v.s..

Evet, bir şekilde hızlı giderek, geçmişi görebilirsiniz. Ama geçmişe gidemezsiniz.

Tüm mesele zaman dediğimiz şeyi, algımızda bir boyut gibi, sanki bir düzlemmiş filan gibi düşünüyor olmamız. Bahsedilen ışık hızı - zaman bağıntısı, "frame of reference" mevzusuna dayanır. Bu zaman genişlemesi denen şey "time expansion" değil, "time dilation" dur. Genişleme denmiş ama, mesele genişleme değildir..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Mesele zamanda yolculuk. Bu mevzunun özel görelilik ile izahı bu şekilde. Ama bir başka husus daha mevcut. Yerçekimine bağlı zaman genişlemesi.

Bu daha farklı bir olay. Bir uçağa, rokete vs. biner ve inerseniz, yerdekiler sizden daha fazla yaşlanmış olurlar. Hatta sizin saatleriniz geri kalmış olacaktır vs. Bu zaman yolculuğu yapmanıza yol açmaz, sebebi, yüksek hızınızın uzayı ve onun yer.ekimsel alanını bükmesidir (yada basitçe öyle izah edelim)..

Bakıyorum ki, bende anlatamadım, bu mevzu ikizler paradoksu olarak bilinir, merak eden araştırabilir.. Konu ivmelenme, hareket vs.ye bağlı karmaşık bir iştir. Ve ben birazdan balığa gideceğim, burada kafa ütüleyici relativiteyle daha fazla uğraşmayı canım istemiyor şu anda.. Ama sayıp dökülecek bir ehlimüslim varsa, bana uyar..

Link to post
Sitelerde Paylaş

anibal benimde kasttetdiğim budur zaten sadece ışıklarda dolayı ancak o anı görürürz yaşayamayız sadece görüntüyü görebilirz onlar bizi göremez imkanı yoktur ama ışık hızı kadar bi hızda olmalıyızki o görüntüyü görebilelim çünkü ışıkta ışık hızında ilerliyor görüntü oluşması için hızların eşit olması gerekir :):) iki araba düşünün biri 40 ile gidio bizden 100 km uzakta biz ise 80 ile gidiyoruz 1 saat sonra onu yakalarız ve hızımızı 40 a düşürürsek onu görürüz durmuş gibi olur 2 arabada olay budur buna benzer ama anibal dediğin gibi geçmişe yön veremeyiz değiştiremeyiz sadece görebilirz ama şöyle bi durum olacak biz daha hızlı olduğumuz için daha yavaş yaşlanıcas bunun açıklamasını okumuşltum ama nedenini hatırlayamıyorum yanlış olabilri bu

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili anibal, bildiğim kadarıyla maalesef olay biraz daha farklı. Bunu şöyle anlatayım:

İmkansız ya, bir an için saniyede 300 bin kilometre giden iki arabanın 600 bin kilometre mesafeden birbirine doğru geldiğini düşünelim, bu iki araç bir saniye sonra birbiriyle bulaşacaktır. Fakat aynı şeyi, bir araba ve ışık ile yaptığınızda, iş karmakarışık bir hal alır. Işık ile arabanın birbiriyle buluşması iki saniye sürecektir(ivmelenme göz ardı edilerek). Bu, bizim gibi düşük hız farklılıklarında yaşayanlar için çokta farkedilebilir ve gözlemlenebilir bir olay değil, ama bu olguyu göz önünde bulundurarak ikizler paradoksunu düşünmeye kalktığınızda, işler sarpa sarmaya başlar.

Buna daha fazla değineceğim, yalnız şu an acelem var. Hem konu üzerinde biraz daha kafa yormam lazım.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hangi "zaman" ve "kimin saatine göre" ölçülüyorkonularına dikkat etmek gerekiyor görelilikde.

A Dünyadan ayrılıp giden ve bir süre sonra geri gelen kişi ise.

B Dünyada kalan kişi ise.

Gezi sonunda A ile B tekrar bir araya geldiklerinde A'nın saati B'nin saatinden daha geride olacakdır.

Gezi A'nın saati ile 1 saat sürmüş ise B'nin saatı ile mesela 1 saat 30 dakika sürmüşdür.

Yani B 30 dakika daha fazla yaşlanmışdır.

Bu bir zaman yolculuğu mudur?

Hayır.

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş
o siteye uzun zaman önce takılmıştım okudğum kadarıyla mantıklı geldi hacı nında dediği gibi ışık hızını geçmek gerekir ki bu günümüzde imkansız geçilebilirse de olmaycağı anlamına gelmez geçilse dahi dünyaya döndüğünde uzun zamanlar geçmiş olacak biraz açıklıyım...

Öncelikle bi araç yaptık diyelim bu ışık hızının 2 katı dünyada olan herşey ışın kümeleri halinde uzayda hareket eder tabi engellere çarparak kesilmelerde olacaktır ama normal gittiğini varsayalım..

ışık hızını geçerek ışınların hareket ettiği doğru yönü bulduk diyelim (bu kümelerin, ışık kümelerinin) vardığımız zamanda ise şöytle bi durum söz konusu olacaktır mesela senin zamanında 2 yıl geçtise dünyada 4 yıl geçmiş olacaktır çünkü dünay zamanının 2 katında hareket etmekte olucas.

ve ışık hızını geçtiğimizde artık 3 boyut kalmayacak tel boyuta inerek devam edices etraftaki normal varlıkları tel boyutlu görüces ancak gemimizde o hızda olduğu için gemide aynen devam edices hiper zaman içinde normal hayat yaşıycas çünkü hiperzaman içindeyken hiper zaman = 0 dır yani birbirini götürür normal görüntüyü elde ederiz.

ışık kümesini yakaldık diyelim o kısımda ise sadece (kümenin engelsiz hareket ettiğini düşünün tabi bizde engele takılmadan oraya ulaştık) o raya gelince hızımızı düşürces ve ışık hızına geçtiğimizde o anı görebilces ama tabiki orayı bulabilmek için ışık hızının 2 katından daha fazla gerekcektir

mesela dünayda ki zamana x diyelim x hızında

ışık hızı ile hareket eden kümeleri dünyada göremiyoruz atıorm 2x ile hareket ediolar biz buna 4x ile yaklaşırsak zamanla yakalarız ve yakaldığımızda hızımız 2x e düşürces ki orayı görebilelim

gördüğümüz zamanda gerçek diildir yaşamıolar sadec görüntü ses ise yok zaten ses atmosferin dışına çıkmadan yok olur çıksa bile ışıkdaha hızlı olduğu için ses olmayacaktır sadece ağız hareketlleri :) anlayabilirsen olur

zamanda yolculuktaki kasıt budur ileriye gitme söz konusu değildir ama şuan hala zamanda yolculuk fantazidir olması bence muhtemel diil şuan ama teknolojiye ayak uydurmak zor o geminin yapılması daha da zor ama imkansız diil yeni elementler üretilmeli :D

evrimleşmeye burada başvurucas belki yeni yeni atomlar ortaya çıkarda petrolden daha güçlü yakıtlar bulabiliriz uranyumdan daha güçlü enerji verebilmeli

şuan olmadığına göre imkansız diyoruz

ama dediğim gibi ileriye gitmek imkansız olması imkansız çünkü gayb ı kimse bilemez gaybı oluşturan şuanki zamanın durumudur :) buda ikiye ayrılmadığına göre imkansızdır :)

geçmişe giderek tarihe ışık tutabilirz tabiki yararlı olur belki evrimleşme ve yaratılışda çözeriz :D ehuheh evrimleşmeye herkes inanır artık :P ha bide şu konu var

mesela biz dünya yılından çıktık zamanı aştık ozaman dünyay döndüğümüzde yaşarsak eğer arada binlerce yıl geçmiş olacaktır torunlarının torunlarının torunlarını felan bulursun belki canlılar evrimleşecek seni uzaylı diye öldürecekler konuşmanı anlamayacaklar belki yani bi işe yaramayacak :)

ya da dünya kalmayacak orada ya da geri dönemeden engele takılıp parçalanacaksın ve daha toparlanamayacaksın ki bunun olması daha yüksek

ışık hızını geçen bi taşı cam a atarsan cam kırılmadan içinden geçer çünkü atomlar o aradan geçebilir ışığı düşünün atomlar geçio atomu geçirmeyen varlık yok sanırım :) bu nedenle de o engellerden geçebilirsin yansıma olmazsa tabiki :)

yanlış olabilir yaazım ama zamandayolcluk.com sanırım buna benzer bişiler anlatıodu :)

SEvgili einstein herhangi bir üniversitenin kapısının önünden geçmedin değil mi

Link to post
Sitelerde Paylaş

Madem ilgin var bu konuya , ki bu çok güzel bir şey , git bi modern fizik kitabı edin. Herhangi bir büyükşehirde yaşıyosan rahatlıkla bulursun. Bilim öyle "şuna inanıyorum buna inanmıyorum ama neden olmasın" la olmaz. Kahve falı değil bu. Kafayı cozutmuş üç beş dıngıl ne anlama geldiğini kendilerinin de bilmediği bişeyler karalıyor , sonuç: tam bir kuyuya taş atma vakası.

Konuyla ilgisi yok ama belirtmek isterim. Bilim, özellikle fizik , ciddi anlamda ilgilenilip üzerinde kelam edecek seviyeye gelinmek isteniyorsa, hayvani matematik bilgisi ister. zamandayolculuk mudur ne garın ağrısıysa onun gibi siteleri geçtim ciddi popüler bilim kitapları okumakla dahi mike sürülecek fizik öğrenileceğini zannetmiyorum.

Branşım fizik değil ama az buçuk gördüğüm fizik dersindeki şrödinger denklemlerini aklıma getiriyorum da... Aşırı derecede basitleştirilmiş asgari seviyeye indirilmiş örneklerin anlaşılıp çözülmesi dahi ömür törpüsüydü. Yani demek istediğim "ahanda belirsizlik ilkesini okudum anladım, gireyim bilim forumuna üfüreyim biraz" yaklaşımı bana ters geliyor.

Herkese saygılar

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...