Jump to content

Yeni bir evren modeli?


Recommended Posts

Genel görelilik, kütle çekim gücünü açıklayan klasik bir teori. Einstein'ın 1915 yılında ortaya attığı bu teoriye göre; uzay-zaman düz değil, eğridir. Bu eğriliğe veya bükülmeye yol açan, uzay-zamanın içindeki kütle ve enerjidir. Ve bu teoriye göre nesneleri birbirine doğru çeken olgu, kütle sebebiyle uzay-zamanın eğilmiş olmasıdır. (Teorinin özgün halinde, uzay-zamanın sabit olduğu, genişlemediği yönündeydi..)

Kuantum teorisinin temel önermesi ise, "belirsizlik ilkesi". Bu ilke, bir parçacığın konumu ve momentumunun aynı anda istenilen doğrulukta ölçülemeyeceğini belirtir.

Kuantum mekaniği, atomlar ya da moleküller gibi sonlu sayıda serbestlik derecesine sahip sistemlerde başarıyla uygulandı. Ancak, sonsuz derecede serbestlik derecesine sahip olan elektromanyetik alana uygulanmasında bazı zorluklar çıktı.

Kütle çekiminin kuantum teorisini oluşturma çabaları ise sonuç vermedi. Çünkü, sonsuz sayıda sezilgen (kuvvetleri taşıyan, gerçek parçacıklar üzerindeki etkileri sezilebilen, ancak, gerçek parçacıklar gibi, varlıkları deneysel olarak tespit edilemeyen) parçacığın birbirini etkilediği kabul ediliyordu ve bu sonsuz sayıda sezilgen parçacığın etkilerinin birbirini götürmesi mümkün olmadığından, teori renormalize edilemiyordu. Gerçekten de, kütle çekim gücünü taşıdığı varsayılan, "graviton" denen sezilgen parçacıkların, birbirleri üzerinde de etkisi olduğu kabul edildiğinden, hesaplama yapılması mümkün değildi.(graviton'ların çekim gücü taşıyan parçacıklar olduğu düşünülüyor.Ve sonsuz hızda oldukları...)

Kütle çekim gücü ile kuantum teorisini birleştirme çabaları halen devam etmekte. Bu konuda ile ilgili teoremler; "sicim teorisi", "süper kütle çekim teorisi" ve bu iki teoriyi birleştiren, "süper sicim teorisi"dir.

Kütle çekimi ile tanecik kuramını birleştirme imkanı veren ve dört temel gücü (kütle çekimi, güçlü kuvvet, elektromanyetik kuvvet, zayıf kuvvet) birlikte açıklayabilen bir "evren modeli" ileri sürülebilecek mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş

4 temel kuvvet (etkileşim)parçacıklar tarafından gerçekleştirilir.

1-Gluonlar tarafından taşınan güçlü(nukleer) etkileşim, parçacıkları atom çekirdeği içinde tutmaya yarar.

2-Fotonlar tarafından taşınan elektromagnetik etkileşim, elektriksel ve magnetik olgulardan sorumludur.

3-Zayıf bosonlar tarafından taşınan zayıf etkileşim(weak interaction), beta bozunumu gibi belli radyoaktif bozunumlardan sorumludur.

4-Gravitonlar tarafından taşınan çekimsel(gravitational) etkileşim,çekimsel kuvvetten(Örneğin yerçekimi) sorumludur.

Gravitonlar henüz gözlemlenememesine rağmen onun hakkındaki bazı özellikleri biliniyor. Kütlesiz, yüksüz ve diğer parçacıkların iki katı spine (dönü) sahip bir parçacık.

Elektrik yüklü iki parçacığın foton değişimiyle elektriksel etkileştikleri gibi, iki kütle de çekimsel etkileşimi gravitonlarla gerçekleştirir.

Çekimsel dalgalar cisimlerin ivmeli hareketleri sonucu doğar.

Sanal yani gözlemlenemeyen gravitonlar çekimsel dalgaların yokluğunda bile, örneğin cisimler durağan durumda iken , yer değiştirir?????????

Bu yüzden yerçekimi(gravity) dalgadır diyemeyiz. Bu durumu elektrik yüklü parçacıklarla örneklersek, yüklü parçacık durağan durumdayken, etrafını durgun elektrik alanı kaplar. Başka yüklü bir parçacık bu alanla karşılaşırsa, bir kuvvetin etkisi altına girer.Kuantum bu durumu iki parçacık arasındaki foton değişimi ile açıklıyor.Bununla beraber yüklü parçacık ivmelenirse elektrik alanı eletromagnetik dalga üreterek salınır.Bu durumda ışık dalgasının enerji ve momentumu, tesbit edilebilir, gerçek fotonlar tarafından taşınır.

Aynı şekilde kütleli bir parçacık durağan ise etrafında durağan çekimsel alan(gravitational field) vardır - Durağan uzay-zaman eğrisi.Başka bir kütleli parçacık bu alanla karşılaşırsa Kuantum'un sanal graviton değişimi olarak açıkladığı, bir kuvvetin etkisi altına girer.Eğer kütleli parçacık ivmelenirse, çekimsel alan dalga üreterek salınır .Bu çekimsel dalganın enerji ve momentumunu gravitonlar taşıyorsa;sürekli yer değiştiren (hareket/iş..) garvitonlar aynı zamanda ivme kaynağıda olabilir mi????.

tarihinde pinkfloyd tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...