Jump to content

Allah zenginleri cok sever


Recommended Posts

Allah, hiçbir şeye gücü yetmeyen, başkasının malı olmuş bir köle ile, kendisine güzel bir rızık verilen ve o rızıkdan gizli ve açık olarak harcayan hür bir insanı misal verdi. Hiç bunlar eşit olur mu? Bütün hamd Allah'a mahsustur. Doğrusu insanların çoğu bilmezler. ( Nahl - 75)

İşte size islam allahının mantıgı.. Bir tarafta kendisine hicbirşey vermedigi icin dogal olarak harcama yapamayan zavallı fakir bir insan , öbür tarafta allahın bol bol rızık verdigi bunun sonucunda infak eden zengin bir adam.. Ve allah bunları örnek gösterip hicbirşey vermedigimizle bol verdigimiz bir olur mu diyor..Zengini fakirden üstün tutuyor üstelik kendisinin verdigini söylüyor.. İnsanlar islamın allahından adalet beklerken nasıl bir allahtan adalet umduklarının farkında degil.. Hani bu dünyada fakir olanlar ahirette cennetlikti , hani allah fakirleri daha cok severdi ? işte kendisi söylüyor.. Kör herifler !

tarihinde Uteybe tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu ayetle ilgili birçok açıklama var , bakalım Elmalılı Hamdi Yazır nasıl açıklamış bu ayeti ;

‘’Burada buyurulmayıp da çoğul kipi zikredilmesi yalnız iki kişi değil, iki grup arasında karşılaştırma kasdedildiğine işarettir. Yani hürriyetine sahip olmayıp başkasının mülkü olan âciz köleler grubu ile hürler grubu ve özellikle güzel rızık ile rızıklandırılmış olup da onu muhtaç olanlara harcayan hür kimselerin grubu eşit olur mu? Elbette eşit olmazlar, değil mi? İşte Allah'tan başkasına tapanlar, başkasının malı olan köle gibi hürriyetini verip bir yaratığa kul olmuş köleler gibidirler. Allah'tan başka ilâh tanımayan, Allah'ın birliğine inanan müslümanlar da hürler demektir. "Gerçekten "ancak sana kulluk eder ve ancak senden yardım dileriz" (Fatiha, 1/5) diyebilmekten daha büyük hürriyet düşünülemez. Bundan dolayı Allah'ı inkâr, ortak koşma, batıl dinler hep birer esirlik bağıdır. Hak din ve Allah'ın birliğine inanmak insan için bir hürriyet, bir servettir. Düşünmeli ki, o hürriyet nimeti ne büyük nimettir ve onu veren kimdir? Bütün hamd Allah'a mahsustur. Hürriyet, O'nun nimeti olduğu gibi, her nimet de O'nundur. Hürriyetin değerini bilmeli, din ve imanın kadrini anlamalı da yalnız Allah'a kulluk ederek hamd etmelidir. Fakat onların çoğu bilmezler. Bilmezler ve Allah'ı inkâr ve nankörlükte bulunurlar. Hürriyet davası ile şeytana esir olurlar.’’

Görülüyor ki Elmalılı , Muhammed’in insanlar arasındaki eşitsizlik ile ilgili düşüncelerini medenileştirmek için epeyce uğraşmış.Bu saçmalıkları insani kılıfa sokmak için ne diyeceklerini şaşırıyorlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 10 years later...

Değerli kardeşimiz,

"Allah size bir temsil getiriyor: Bir tarafta bir şahsın kölesi olup hiçbir güç ve yetkisi olmayan âciz bir adam, öbür tarafta kendisine tarafımızdan bol bol rızık ve imkân nasib ettiğimiz bir zat ki o maldan gizli-açık dilediği gibi harcayıp kullanıyor. Hiç bu ikisi eşit tutulabilir mi? Bütün hamdler, övgüye vesile olan her şey, Allah’a aittir. Ne var ki onların çoğu bunu bilmezler."(Nahl, 16/75)

Allah Teala, bu âyet-i kerimede, kendisine itaat etmeyen, hiçbir hayır yapmayan ve kendi yolunda hiçbir şey harcamayan kâfiri, emir altında bulunan ve hiçbir şeye sahip olmayan bir köleye benzetmektedir. Köle nasıl efendisinin emrindeyse kâfir de nefsinin ve şeytanın elindedir. Dolayısıyla hayra yönelemez.

Allah Teala, kendisine itaat eden, hak yolda malını harcayan mümini ise, serbestçe tasarrufta bulunan hür bir kimseye benzetiyor. İradesinde hür olan bir müminle, eli kolu âdeta bağlı olan bir kâfir hiç bir olur mu? Mümini, kendisine itaat etmeye muvaffak kılan Allah'a hamdolsun. Hamd, tapınılan putlara değil ancak Allah'a mahsustur. Ne var ki insanların çoğu bunu bilmezler.

Burada buyurulmayıp da çoğul kipi zikredilmesi yalnız iki kişi değil, iki grup arasında karşılaştırma kasdedildiğine işarettir. Yani hürriyetine sahip olmayıp başkasının mülkü olan âciz köleler grubu ile hürler grubu ve özellikle güzel rızık ile rızıklandırılmış olup da onu muhtaç olanlara harcayan hür kimselerin grubu eşit olur mu? Elbette eşit olmazlar, değil mi? İşte Allah'tan başkasına tapanlar, başkasının malı olan köle gibi hürriyetini verip bir yaratığa kul olmuş köleler gibidirler. Allah'tan başka ilâh tanımayan, Allah'ın birliğine inanan Müslümanlar da hürler demektir. Gerçekten, "Ancak sana kulluk eder ve ancak senden yardım dileriz." (Fatiha, 1/5) diyebilmekten daha büyük hürriyet düşünülemez. Bundan dolayı Allah'ı inkâr, ortak koşma, batıl dinler hep birer esirlik bağıdır.

Hak din ve Allah'ın birliğine inanmak insan için bir hürriyet, bir servettir. Düşünmeli ki, o hürriyet nimeti ne büyük nimettir ve onu veren kimdir? Bütün hamd Allah'a mahsustur. Hürriyet, O'nun nimeti olduğu gibi, her nimet de O'nundur. Hürriyetin değerini bilmeli, din ve imanın kadrini anlamalı da yalnız Allah'a kulluk ederek hamd etmelidir. Fakat onların çoğu bilmezler. Bilmezler ve Allah'ı inkâr ve nankörlükte bulunurlar. Hürriyet davası ile şeytana esir olurlar.

(Elmalılı Tefsiri)

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 saat önce, akılsızşuursuzatom yazdı:

Köle nasıl efendisinin emrindeyse kâfir de nefsinin ve şeytanın elindedir. Dolayısıyla hayra yönelemez.

islama inanmayan bilim insanlarının insanlığı ileri götürmesi için yaptığı bilimsel çalışmalar hayır değil midir? bunlar şer ise kendimizi bu insanların yaptığı bilimsel ilerlemeden soyutlamamız gerekir mi? onların geliştirdiği araç gereçleri kullanmamalı, onların ilimden uzak bilimlerinden uzak mı durmalıyız?

 

tabi ki ayette böyle bir şey söylenmiyor. tefsir kıvırayım derken olayı bambaşka bir yere çekmiş ve bu da farklı sorunlara yol açıyor onu gösteriyorum.

 

benzetme de sorunlu çünkü başkasının malı olmuş köle grubunun müslüman olabilme ihtimali atlanıyor. müslümanların esir düşmeyeceği, köle yapılamayacağı doğrudan vadediliyor mu? o zaman bu nasıl benzetme?

 

2 saat önce, akılsızşuursuzatom yazdı:

Bundan dolayı Allah'ı inkâr, ortak koşma, batıl dinler hep birer esirlik bağıdır.

deizm'de, agnostisizm de mesela tanrıyı doğrudan reddetme yok, ortak koşma zaten yok, dinleri de batılı da reddediyorlar. o zaman bunlar esirlik bağı değil mi?

 

copy paste yapmadan önce iyice tartmak gerek. kendin görüş bildiremeyip başkasının görüşünü copy paste yaparsan böyle sorularla muhatap kalırsın.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...