Jump to content

Bir evrim rehberi oluşturalım


Recommended Posts

Dikkatimi çekmemiş..

Olabilir. İyi de olur.Her başlığa bakmıyorum.

İsteyeni oraya mod da yaparız.

Yalnız evrim ile ilgili konular tartışılır.

Orada görev üstlenecek mod sorumluluğu üstüne alır ve başlığı kendi yazıları ile zenginleştirir.

Ben şahsen tek başına evrim ile ilgilenmek istemiyorum.

Diğer konulardan kopamıyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 40
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Evrim konusunda önyargısı olmayan, bronz çağı mitlolojisi ile beyni sulanmamış insanlar evrimin ne olduğunu okuyup araştırıyorlar.

Eğer amaç dindarların evrim konusundaki önyargılarını yıkmak, onların kafalarındaki soru işaretlerini gidermekse yazılar çok kısa ve öz tutulmalıdır. Dindarların çoğunun okuma alışkanlıkları yoktur, insanların çoğunun karşıt oldukları bir düşünceye tahammülleri yoktur ve uzun uzun incelemezler.

Evrim gün gibi ortadadır; bunu kısa ve anlaşılır yazılarla dindarlara göstermemiz gerek.

Bunun en iyi yolu onlardan gelen, üslübu düzgün sorulara yanıt vermektir. Ayrıca dindarların mevcut bilgilerini sorgulatmayı başarırsak, yani kendi kendilerine soru sordurmayı başarırsak evrim konusundaki önyargıları yıkılır.

Bu konuda forumda bir duyuru yapalım ve cafe altına bir başlık açalım. Evrim konusunda herkes sorusunu sorsun, Harun Yahya'dan da soru getirmek de serbest olsun. Herşey serbest olsun ama üsluba dikkat etsinler.

Daha sonra sorulan sorular için tek tek başlık açılıp yanıtlansın. Ben elimden gelen katkıyı yaparım.

Soru sahibinin de bir sorumluluğu olsun, sorduğu soruya verilen yanıttan tatmin oldu mu, kafasına takılan birşey var mı bildirsin. Soru soran adam, sorduğu soruyu takip edeceğini taahhüt etsin. Ayrıca yanıt başlıkları çok iyi denetlensin, sulandırmaya kalkanlar ayıklansın.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Çok güzel bir düşünce. Bir an önce Evrim alt odasını açmalıyız. Evrim ile ilgili tüm tartışmalar orada yapılmalıdır.

Ayrıca, bu alt odada 'Evrim - Sık Sorulan Sorular' diye bir başlık açıp çok karşılaştığımız evrim soruları ve cevaplarını oraya yapıştırabiliriz. İlginenen herkes aklına gelen ve forumda çok sorulmuş sorulardan örnek soru ve altına kendi cevabını yapıştırabilir. Bir soru için birden fazla cevap da yapıştırılabilir. (Yani sadece soruyu asan kişi değil, diğer arkadaşlardan da isteyenler o soruya cevap yapıştırabilir. Böylece pek çok sorunun altında birden fazla cevap olur).

Tabi o durumda 'Evrim - Sık Sorulan Sorular' başlığının altı karışacaktır. Yani birbiriyle ilgili ilgisiz bir sürü soru cevap olur o başlıkta ve ayrıca düzenlenmesi icap eder o zaman.

Yoksa her soru ve cevabı için ayrı başlık mı açılmalı?

Belki de iki alt oda açmalıyız. Biri genel evrim tartışmaları için, diğeri ise 'Evrim - Sık Sorulan Sorular' konusunda. Bu durumda, 'Evrim - Sık Sorulan Sorular' alt odasında her soru için ayrı başlık açılır ve o soruya verilen çeşitli cevaplar o başlık altında kalır.

O başlıklarda tartışma yapılmaz, tartışmalar Evrim alt odasında yapılır.

Tabi o zaman evrim karşıtlarının sık sorulan sorular kısmında asılan cevaplara cevap asıp polemik yaratmasının önüne nasıl geçilir, onu düşünmek lazım.

Link to post
Sitelerde Paylaş

mantık; uygun göreceğiniz herhangi bir bölümde sabit bir başlık açabilirsiniz. Bu başlıkta evrim konusunda her türlü soru sorulur. Bazı sorular birbirinin aynı olacaktır, aynı şeyi farklı ifadeler ile soracaklardır, sorular biriktikçe tasniflenir, her biri için ayrı ayrı başlık açılır, o başlık altında dileyen yanıtını verir. Bir soruya birden fazla yanıt verilmesi iyi olur.

Benim tartışmalarda en sevmediğim şey şu; biri bir soru soruyor, başka biri de yanıt veriyor, ama sorunun sahibi yok ortada. Zaman harcadık, yanıt verdik, ama karşımızdaki vatandaşın kafasında bir değişiklik yapabildik mi bilemiyoruz. Hatta okuduğundan bile emin olamıyoruz. Hala eski saçmalıklarına devam ediyor.

Ben buradan tüm müslüman-hristiyan vs. evrim karşıtlarına çağrıda bulunuyorum; kafanıza takılan ne ise sorun, güzel bir üslupla sorun, yanıtını verelim, ama siz de ortadan kaybolmayın, okuduğunuzu anladınız mı bilelim. Eğer yanıt tatmin etmediyse, neresi eksik, neresi mantıksız geliyor bilelim, yanıtımızı geliştirelim. Konu içinde soradan oraya gezmeyin, konunun dışına çıkmadan konuyu derinleştirelim. Madem burada vakit harcıyoruz, boşa gitmesin.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bu alt başlık bilim forumunda mı, yoksa Ateistforum'da mı olmalı? Bu konu önemli, bunun hakkındaki düşüncelerinizi de belirtin...

Bence bilim forumunda olmalı. Oranın belli bir ciddiyeti var. Birileri adam gibi yanıt verirken araya kaynayıp cıvıtmaya çalışanlar olacaktır. Tartışmanın sulandırılmadan yürütülmesi önemli.

Ama soru sorma başlığı herhangi bir yerde olabilir. Bu başlığında iyi duyurulması, herkesin davet edilmesi gerek.

Evrime itiraz eden arkadaşlardan rica ediyorum, tüm sorularınızı hazırlayın, başlık açıldığında teker teker ekleyin. Yanıtlarını takip edin ve yanıt hakkındaki yorumlarınızı da esirgemeyin. Sor-kaç taktiği ile bir yere varamıyoruz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bu alt başlık bilim forumunda mı, yoksa Ateistforum'da mı olmalı? Bu konu önemli, bunun hakkındaki düşüncelerinizi de belirtin...

Bilim formunda olmalı bence ancak Akıllı Tasarım vs. ile gelip tanrı savunanları ne yapacağız ???

____________

mesela ben bu siteye ilk evrim araştırmalarım sırasında girdim satır aralarından okuyarak başladım vs.

Zaten bazı insanların (ki siz biliyorsnuz çoğunu ) fikirlerini değiştiremezsiniz

sırf konuyu sabote etmek için saçma sapan sorular sorarlar vs.

Bence bu kişilerin de bu evrim forumundan uzaklaştırılması gerekir sordukları sorulara tatmin edici cevap verildikten sonra diğer soruları silinmeli vs.

+

2ayrı bölüm güzel olur

1.Sadece sorular için

"soruların altına 2.bölümün(cevap linkleri) verilir"

2.bölüm ise Cevaplar-Açıklamalar makaleler vs için

Saygılar

tarihinde CasTRo tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu konu da benim görüşlerim şu şekilde:

* Evrimle ilgili herhangi bir forum açılacaksa, bu bilim forumunda değil, ateistforumda açılmalıdır. Bunun nedeni, evrim karşıtlarının bilim dışı tartışmasıdır. Bu da forumda sabit ve kilitli bir başlıkta açıkça belirtilmelidir: "Bu forumun asıl yeri bilim forumudur, ancak evrim karşıtı çevreler bilimsel yöntemi hiçe saydıkları için bu tartışmalar bilimsel düzlemde olamıyor, bu nedenle forum ateistforum altında tutulmaktadır".

* Evrimle ilgili sık sorulan sorular çalışma forumu iyi bir fikir olsa da, evrim tartışmaları ile ilgili ayrı bir forum bence iyi değil. Öncelikle forum git gide çok fazla dağılıyor ve tartışma çoğunlukla karşı tarafın tanrı varsayımında düğümleniyor; Bu ise teolojik bir tartışma olduğu için evrim forumu altında hoş durmaz.

* Karşılıklı tartışma benzeri bir rehberden çok, sık sorulan sorular daha iyi olacaktır. Böylelikle daha derli toplu bir "rehber" oluşacaktır.

* Bu rehber Creative Commons Lisansı ile yayınlanmalıdır. Böylece hem daha çok kişiye ulaşması sağlanır, hem daha çok gelişmesine olanak sağlanır, hem de forumun ismi korunur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Eğer evrim rehberi açılcaksa Felsefe bölümüde açılmalı.

????? :blink:

Link to post
Sitelerde Paylaş

bence bu evrim rehberi bilim forumu altında olmalı

en başa bi kurallar diye sabit başlık açılıp kurallar yazılmalı kurallar içerisinde de dinsel olgularla yaklaşanın yasak olduğu kesin olarak belirtilmeli evrim rehberinden sorumlu arkadaş da dinsel yaklaşan yazıları gözden geçirip temizlemeli.. argo ve polemik yaratan sözler kullanılmamalı kullanıldığında da mod arkadaşın düzenlemesi gerekir diye düşünüyorum..

evrim rehberi ile ilgili görev almaktan bahsetmiş haci, aslına bakarsanız mod olmak isterim uygun görülürse daha önce birçok sitede mod ve adminlik yaptım

teker teker uğraşmak zor iş ama bana gerçekleri öğreten bu foruma yararımın dokunmasını gerçekten istiyorum :)

Link to post
Sitelerde Paylaş
Mal mal ne bakıyon felsefe bölümü istiyorum bende.

Evrim rehberi ile ne alakası var? Sen karnenle uğraşsana :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş
bence bu evrim rehberi bilim forumu altında olmalı

en başa bi kurallar diye sabit başlık açılıp kurallar yazılmalı kurallar içerisinde de dinsel olgularla yaklaşanın yasak olduğu kesin olarak belirtilmeli evrim rehberinden sorumlu arkadaş da dinsel yaklaşan yazıları gözden geçirip temizlemeli.. argo ve polemik yaratan sözler kullanılmamalı kullanıldığında da mod arkadaşın düzenlemesi gerekir diye düşünüyorum..

Bu sadece görmezden gelip, kafamızı kuma gömmekle sonuçlanır. Evrim muhalifi söylemlerin başlıca nedeni bilimsel değil, dinsel beklentilerdir.

Bu nedenle, tartışmalara dini söylemlerin karıştırmaları kaçınızlmazdır ve bu aslında bir bakıma evrim savunucularının da işine gelmektedir. Zira, din kadar olmasa da, bilim de insanların zihninde etkilidir ve karşı tarafın bilimsel beklentiler içerisinde olmadığını ifşa etmek iyi sonuçlar verecektir.

Kaldı ki, evrim adlı bir başlık açılacaksa, bu evrimle ilgili başlıkların oraya açılması açısından sitenin resmi talebi haline gelecek ve uygulanacak bilimsel ayıklama işlemi sansür olarak algılanacaktır, ki aslında istediğiniz tam olarakta budur; Ve bu, forumun genel politikasıyla çelişmektedir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben bu konuda Kodoman'a katılıyorum. "Evrim - Sık Sorulan Sorular" baişığını Ateistforum'da alt oda şeklinde açarız ama normal evrim tartışmalarını Ateistforum'da yaparız. Olgunlaşan tartışmalardan çıkan sonuçlar da zaman içinde SSS alt odasına aktarılır. Bu alt oda tartışmaya kilitli olur.

Evrim bilimsel bir konu elbette ama bir ucu kaçınılmaz olarak Din ve Tanrı tartışmalarına dayanıyor. Bilim Forumunda olduğu gibi dinsel açıdan evrimin tartışılmaması kuralı koymak, Kodoman'ın dediği gibi kafamızı kuma gömmek olur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

Bu arada arkadaşlar..

Bilmem haberiniz var mı?

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi'nin desteklediği bir proje olan ("Evrimi Anlamak") sitesi de eşsiz bir kaynak. Google PageRank skorları 7/10. Oldukça popüler bir site.

50'ye yakın arkadaşımız bu projede çalışıyor. Yakında blogumda yayınladığım 15 Evrimsel Cevher tercümelerini de kullanacaklar sitelerinde. Bu güzel kaynaktan da yararlanabiliriz.

http://evrimianlamak.org/e/Ana_Sayfa

tarihinde Aragon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...