Jump to content

inançsızlık - kültür çatışması


Recommended Posts

Bu forumda, benim gibi ateist olan arkadaşlarımın inançsızlık - kültür çatışmasında ne yaptıklarını merak ediyorum.

Pek açıklayıcı olmadı, örnek vereyim:

Dini bayramlarda, insanlar gelip bayramımızı kutluyor.Karşılık vermek zorunda kalıyoruz.Yine aynı şekilde, gidip büyüklerimizi ziyaret etmek zorunda kalıyoruz. Örneğin, "Dede ben ateistim, kurban bayramı filan kutlamam" deyip bayramını kutlamazsanız olmaz.Dedeye büyük saygısızlık olur.

Örneğin, ailede biri öldüğü zaman, cenaze namazına gidip namaz kılma taklidi yapıyoruz.

Böyle konularda keskin olup, inançla ilgili hiçbir uygulamayı yerine getirmem, örneğin kimsenin bayramını da kutlamam şeklinde bir görüşe sahip misiniz?

Ben kendimi "inançla şekillenmiş her gelenekten - kültürden" arındırmak istiyorum ama bu biraz insanlarla çatışmayı gerektiriyor, o yüzden yapamıyorum.

Sizde durum nasıl?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bugün -lise öğrencisiyim- son iki ders, edebiyat öğretmenim ile bir tartışmaya girdik, dersten çıktık adamla resmen birebir tartışıyoruz. Sınıfta anlayan bir arkadaşım var, o da en yakın arkadaşım. Diğerlerine ne kadar anlatmaya çalıştıysam da, onları bilgilendirmeye çalıştıysam da başarılı olamadım türban veya diğer başka temel bilgiler konularında. Herneyse.. Tartışırken laf öyle bir yere kadar geldi ki, bana allah var mı diye sordu. Ben konuyu değiştirmeye çalıştım, tekrar sordu. Yanıtlamak zorunda kaldım, kendi düşüncemi, gerçek düşünceyi söyleyemedim, yok diyemedim. Adam bana tutmuş o inancı, dinde var mı yok mu ben onu bilmem ama, orasına burasına küpe takan adam giriyorsa, mini etekli (özellikle ben türbana siyasi simge deyine, sanki ben mini eteği savunuyormuşum veya CHP mini eteği savunuyormuş gibi bu konuya çok taktı) kız girebiliyorsa, o da girmeli diyor. Benim tabi inançsız olduğumu bilen yok sınıfta. Ben kuran gerçekmiş gibi tartışmayı alevlendirdim. Kuranda yok, dünyanın yarısı müslüman, ama o dünyanın yarısındakilerin kutsal gördüğü, gerçekten de kutsal olan bir kitapta olmayan birşeyi varmış gibi, yanlış bir biçimde göstermeye çalışıyorlar dedim. Bu da dedi ki o zaman hristiyanı da almayalım doğru değil diye. Ateistler var bir de, onlar hiç inanmıyor dedi, işte tam da bu sırada sordu allah var mı diye. Hocam dedim, o başka bu başka. Benim dediğim iki ayrı din, iki ayrı dine bakış açısı. Ama sizin dediğiniz bir dinin içerisinde olmayan birşey. Yok adam anlamadı, hala bana özgürlükten bahsediyor. Ayrılıklar, tartışmalar, kavgalar çıkacak üniversitelerde diyorum, kamu görevine girerken türbanı çıakrtacak, üniversitede de çıakrtsın diyorum, kamu görevlisi olacak adam da küpelerini çıkaracak, takım elbise giyecek diyor. Hem öğretmenim, hem büyüğüm olduğundan konuyu pek uzatmadım. Tenefüste de kız geldi bana sen imamdan daha iyi mi bilicen, kuranda yazıyor diyor. Kendisi sıkmabaşın teki. Ben dedim kuranı okuyorum, 400. sayfadayım öyle birşey görmedim, bana o surenin kaçıncı ayetinde olduğunu dedim söyle, bilmiyor. İmam öyle dedi diyor da başka birşey demiyor. İyi dedim, sizinle tartışmaya girilmez. Kestirip attım ne kadar susmasalar da dinlemeyip cevap vermedim.

Neyse, tam anlatamadım ama, az biraz anlaşılmışımdır umarım. Özgürlükmüş. Ben okulda ateist olduğumu söyleyemeyeceğim, onu bunu hristiyan diye öldürecekler, müslümanlar allah deyip duracak rahat rahat, ama başka inançlı biri ya da inançsız biri ben müslümandeğilim diyemeyip, müslüman gibi davranacak. Oh ne güzel...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sayın Antiarap ateist olduğunuzu söyleyip herşeye rağmen tepkinizi verseniz daha iyi olur, ben lisedeyken felsefe dersinde din tartışılıyordu öğrenciler ise dinin söylediği şeyleri tam anlamıyorlar ve öğretmen sonunda tanrıya inanıyormusunuz dedi ben herkezin önünde inanmadığımı söyledim ve dersten sonra dinci bir çocukla kavga ettim. Bu çocuğun hiçbir suçu yok o tarikatların yurdunda kalıyordu ve beyni yıkanmıştı dinciler çok iyi beyin yıkıyorlar aşağılıklar. Onlar kendini ifade etmekten kaçınmıyorsa bizde kaçınmamalıyız doğru olan bizim düşüncemiz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Böyle konularda keskin olup, inançla ilgili hiçbir uygulamayı yerine getirmem, örneğin kimsenin bayramını da kutlamam şeklinde bir görüşe sahip misiniz?

Ben bunu yapıyorum.kimseyle din tartışmasına girmeden kimseye hesap verme zorunluluğuna girmeden kestirip atıyorum drek.

Ben istemiyorum--yapmıyorum der çıkarım.Hatta bazen ''Sizin yaptığınız aptallık bn buna ortak olmam'' gibisinden hakarete varan lafalar bile ediyorum.Kimse ''sen ateistmisin'' diye sormuyor bile.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Örneğin, "Dede ben ateistim, kurban bayramı filan kutlamam" deyip bayramını kutlamazsanız olmaz.Dedeye büyük saygısızlık olur.

bunun gibi orneklere hic katılmıyorum, boyle davranarak basta kendimize saygısızlık ediyoruz. dedemiz, atamiz da olsa kimse kendi gorusunu bize dayatma hakkına sahip degil. tersini dusunuyorlarsa buyuk saygısızlık onlara ait demek

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...