Jump to content

Ateizm Ego Tatmini mi ?


Recommended Posts

Ateistlerin inancı

Ateist, yani ‘tanrıtanımaz’ insanlara bazen ‘inançsız’ da denir. Oysa bu çok yanlış bir sözdür, çünkü aslında onlar da inançlıdır: Allah’ın ‘yokluğuna’ inanmaktadırlar. O’nun için ‘vardır’ demek bir iman gerektirdiği gibi, ‘yoktur’ demek de iman ister.

Tümüyle inançsız olan bir insan, olsa olsa ‘agnostik’, yani ‘kuşkucu’ olur. ‘Bu konuda bir hükmüm yok, bilemem’ der.

Bu basit felsefi gerçeğin günlük siyasi tartışmalarımızla yakından ilgisi var. Çünkü Türkiye’de ‘inançlar’ dendiğinde sadece Allah’ı kabul eden ‘teist’ (ilahi) dinler kast ediliyor. ‘İnançlar kamusal alana girmemeli’ denince de sadece söz konusu dinler dışlanıyor.

Örneğin ‘militan dogmatiklerin üniversite bünyesine kabul edilmemesini’ talep eden Prof. Dr. Celal Şengör, bu sözüyle sadece dindar Müslümanları hedefliyor. Oysa ‘ben ateistim’ diyen Prof. Şengör de bir ‘dogmatik.’ Kullandığı üslup da bir hayli ‘militan’. Dolayısıyla eğer onun istediğini yaparsak, bizzat kendisini de üniversiteden çıkarmak gerekecek. Madem kamusal alanda dogma yasak, buyrun kapı önüne!..

Eminim ateistler buna itiraz edecekler, teist inançların ‘hurafe’ye, kendilerinin sahip olduğu ateist inancın ise ‘akıl ve bilim’e dayandığını söyleyeceklerdir.

Yüz yıl öncesinde yaşıyor olsaydık, bu iddia bugünkünden daha güçlü olurdu. O zamanlar gelişen bilimin Allah inancını yok edeceği ve ‘din sonrası’ seküler bir dünya yaratacağı fikri pek yaygındı. Oysa işler hiç de öyle gitmedi. 20. yüzyılın ikinci yarısında özellikle fizik alanında elde edilen bulgular, evrenin yoktan var edilmiş ve ‘tasarlanmış’ olduğuna işaret eden güçlü kanıtlar ortaya koydu. O yüzden bugün dünyada sadece ‘Allah’a inanan bilim adamları’ yok, bilimsel verilerden yola çıkarak bir Yaratıcı’ya inanmış eski ateistler bile var.

‘Akıl ve bilim’in ateizmden çok teizmi (Allah inancını) destekler hale gelmesi, düşünürlerin önüne yeni bir soru da koyuyor. Eskiden hep ‘insanlar niçin Tanrı’ya inanır’ diye sorulur ve bir dizi psikolojik faktör sayılırdı: Ölüm sonrasından korkmak, güçlü bir varlığa sığınmak gibi. Ama artık ‘insanlar niçin ateist olur’ diye de soruluyor ve yine psikolojik faktörler inceleniyor.

Örneğin Amerikalı düşünür Benjamin Wiker, ateizm ile ‘hedonizm’ (hazcılık) arasındaki ilişkiyi vurgular. Hazcılık, Eski Yunan düşünürü Epikür’le başlayan bir akımdır. Epikür, özetle, ‘insanın hayattaki tek hedefi haz almak ve acıdan kaçmak olmalıdır’ der. Bu ise Epikür’ü ateizme götürür. ‘Tanrı fikri, bize ahlaki sınırlamalar getirmekte ve zevklerimizi kısıtlamaktadır’ diyen düşünüre göre, ateizm ‘ hayatın tadını çıkarmanın’ yoludur. Kısacası ‘ hakikat’ değil ‘ haz’ aradığı için varmıştır ateist dogmaya...

Ben ateizmin, özellikle Türkiye’de, bazıları için bir ‘ego tatmini’ işlevi gördüğünü de düşünüyorum. Bunu en net bir kaç yıl önce CNNTürk’ün Beş N Bir K programında konuşan bir aydınımızın sözlerinde sezmiştim. ‘Ateizm zordur, hiç bir güce dayanmadan yaşamak herkesin harcı değildir’ gibi bir şeyler söyleyip kameraya doğru derin bakışlar atmıştı. Böylesi nutukların ‘alt metninde’, toplum değerlerine başkaldıran, sıradışı ve güçlü insan imajını okumamak mümkün değildir. Etrafa bunu saçmanın da kendine has bir hazzı olmalı.

Kimi ateistin bilinçaltında ise bağnaz bir dindarla yaşanmış kötü bir anı, ‘ham softa ve kaba yobaz’a duyulan tepki yatar. Ve kategorize edemeyeceğimiz daha nice sebep...

Her ne olursa olsun onlarınki de bir inançtır ve demokratik toplumda elbette yeri vardır. Bilime veya ‘kamusal alana’ ipotek koymamaları şartıyla.

Mustafa Akyol

http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=141894

Link to post
Sitelerde Paylaş

Güzel yazmış ama biraz zorlamış! Olsun, herkes biraz zorlar!

Yazı içeriğinde genellemelerde yapıp oldukça fazla ayıp etmiş...

Dini simgelerin kamusal alana girmemesini sadece ateistler savunmuyor sanırım!

Türban yasağının kalkmasını isteyen, her kimse molla, şeyh vs olmuyor sanırım!

Ego tatmini için ateist olanda vardır olmayanda!

Her müslümanım diyenin müslüman olduğunu ölçen bir cihaz mı var?

Genellemelerle yazacaksak;

Ben olup biten her şeyi tersine çeviririm:)

Bu muhteremim canını birileri fena yakmış:)

Saygılar...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir insan zaten sırf ego tatmini için ateizmi seçtiyse kendine, dinsizse, o adamın ölmeden önceki son sözü müslümanların da tabiriyle uçaktan düşerken allah kitap saymaya başlar. Her zaman diyorum ben bunu, bir yaratıcı olabilir, birden çok tanrı da olabilir. Ama eminim ki ne yahudilik, ne onu destekleyen hristiyanlık, ne de arap bedevisinin uçkurundan başka (bakınız ahzab 53) düşünmeyen islam tanrısı. Benim içimde hafiften desitlik var, hafiften ateistlik. Ama yine de diyorum ki eğer bu dünya, evren YARATILMIŞSA o tanrılar tutup da kendilerine tapınmamızı, namaz kılmamızı, ha bire tanrı, rab diye anmamızı falan istemez. Hele hele iyi olup da bir ırkı savunamaz. Tanrı veya tanrılar varsa da kendilerine var, benim onlara tapma gibi bir zorunluluğum yok.

Bir robotu çok akıllandırıp, insan kadar beyin verip de, onu başka bir ortama, insansız bir ortama götürseniz, hiç kendinizi göstermeseniz, sadece ara ara aralarından bazılarını seçip de onlarla konuşsanız ve diğer robotların da size TAPMASINI beklemeniz saçma bir fikir değil midir? Ego tatminiyse bile ateistlik, varsın öyle kalsın. Bana adam kendini göstersin, varlığını kabul edeyim. Ama kendi için namaz kılmamı, buz gibi soğukta namaz için abdest almamı beklemesin. Ateistim işte, inanmıyorum tanrıya, tanrılara. Ne yaparlarsa yapsınlar varlarsa da, şeyimde değil...

Link to post
Sitelerde Paylaş
Ama yine de diyorum ki eğer bu dünya, evren YARATILMIŞSA o tanrılar tutup da kendilerine tapınmamızı, namaz kılmamızı, ha bire tanrı, rab diye anmamızı falan istemez. Hele hele iyi olup da bir ırkı savunamaz. Tanrı veya tanrılar varsa da kendilerine var, benim onlara tapma gibi bir zorunluluğum yok.

Böyle bir şey olabilir... Yani tanrı sırf eğlencesine dünyayı yaratmıştır... Yarattıklarından hiç bir şey de istemeyebilir... Ama herhalde kendisi inkar edenleride pek hoş karşılayacağını sanmıyorum...

Mesela sen Tanrı olsan...

Ateistim işte, inanmıyorum tanrıya, tanrılara. Ne yaparlarsa yapsınlar varlarsa da, şeyimde değil...

Böyle diyen bir kulun hakkında ne yapmayı uygun görürsün... :P

Link to post
Sitelerde Paylaş
Böyle bir şey olabilir... Yani tanrı sırf eğlencesine dünyayı yaratmıştır... Yarattıklarından hiç bir şey de istemeyebilir... Ama herhalde kendisi inkar edenleride pek hoş karşılayacağını sanmıyorum...

Belki cesaret madalyası verir?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Böyle bir şey olabilir... Yani tanrı sırf eğlencesine dünyayı yaratmıştır... Yarattıklarından hiç bir şey de istemeyebilir... Ama herhalde kendisi inkar edenleride pek hoş karşılayacağını sanmıyorum...

Mesela sen Tanrı olsan...

Böyle diyen bir kulun hakkında ne yapmayı uygun görürsün... :P

Ateistim işte, inanmıyorum tanrıya, tanrılara. Ne yaparlarsa yapsınlar varlarsa da, şeyimde değil...

Tanrı: Ulan helal olsun erkek adamışsın. Fena marizledin beni gel sana en güzel huriyi ellerimle seçecem. Ulan bir daha takdir ettim hem seni özelde kendimi ne adamlar yaratırmışım be. Bana kafa tutuyor. Bi de şunlarabak beni görünce yerlere kapanıyorlar. Alayı kof bunların ya. Ulan sana baktıkça ne mükemmel ne yüce bir tanrı olduğumu hatırlıyorum anadınmı. Ulan öpecem be.....MUahh.... :lol::lol:

antiarap : :wub: şey beni utanduruyorsunuz

Link to post
Sitelerde Paylaş

Mustafa Akyol'un yazisi bana son derece yuzeysel gorundu.

Ateizm bir inanc degilidir. Ateizm'in bir sembolu bile yoktur, dusunun artik.

Ben bir ateist olarak kendi adima cevap vereyim bu soruya: Hayir, ateizm benim icin bir ego tatmini filan degil. Herhangi bir insan icin de bu nasil ego tatmini olabilir hayal bile edemiyorum.

Ben kendimi bildim bileli ateistim. Hic bir zaman kafamda "ya tanri varsa" gibi soru olmadi.

Daha once de yazmistim. Insanlarin bir kisminda "inanma" ihtiyaci oldugunu dusunuyorum. Ama bunlarin orani bence cok dusuk. Inananlarin geri kalani ise sadece oyle gordukleri, ogretildikleri ve sorgulamadiklari icin inaniyorlar (yani koru korune).

Bir ateist cogu zaman ateist oldugunu bile dusunmez. Ateist soylemler, boyle bir forumda yazmalar, tartismalar vs. nin sebebi, kisinin ateist olusu degil ateist + "baska bir seyler" olusudur. Ve o soylemlerin ardindaki gercek motivasyon cogu zaman o "baska bir seyler" dir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 5 months later...
Bu mustafa akyol her kimse, sacmalamis..

Bu yaziyi sacma buldugum icin buraya aktardim zaten, yazisina katildigim sanilmasin..

bırak ya

bal gibi güzel yazmış..

yazısına katıl bence..

kimseden çekinmene gerek yok..

ateistler kızar sonra diyerek

frenlememeli insan kendini..

bide

kesmeyecekse kılıç

kınında durmalı..

meli-malı..

yerli malları haftası ((yok bu yumadı))

Link to post
Sitelerde Paylaş

Mustafa Akyol nedirki? Kimki?

Soytarinin birisi, tarikatin yetistirdigi gorunurde entel, icerikte seriat yuklu birisidir.

Ateizm neden korkutur bunlari? Madem Allahlari tum evrenlere hakimdir neden Ateistler ile onlarin Allahi ilgilenmiyorda, ustelerine vazife olmiyan soytari takimi ilgileniyor? Tarikatlarin yandaslarini kaybetmesinden para akisinin kesilmesindenmi korkuyor bunlar.

Aciyorum bu dindarlara, gelecekleri pek parlak gorunmuyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

kendine acısana sen..

ateistler kuru kuru sorgularken

dindarlar sermayeyi götürüyor..:)

Ateizm Ego Tatmini mi ?

ego datmini tabi..

başka ne olacak..

aha şu kutsalyaratık yazdığı saçma cümlelerin sonuna gri propaganda misali sürekli ""Allah yoktur"" ""Allah yoktur"" yazıp durur:))

ben de """Ateizim Ego datminidir""" diye imza mı atsam naapsam:)

Link to post
Sitelerde Paylaş

bu kadar tartişmanin üstüne söylenecek tek şey şudur;

TANRI YOKTUR!!!

birakin otla bokla ugrasmayi,bakin ben dişarida kimseye alenen "tanri yoktur" bile demem,sadece içimde tanrinin varliğina inanmam o kadar.

bu inanç işide akilla felan alakali değil,başli başina incelenmesi gerekilen bir şeydir.bir kişinin inanan diğerinin inanmayan olmasi zekasindan bilgisinden değil,onun kişiliği ile alakali bir durumdur kanatimce.

değil allah'a değil bir tanriya değil bir yaraticiya,insanin dişinda zeki bir varliğa bile inanmiyorum.dinim yok,ibadet etmem,kafamda kutsal bir dogma ya da kural yaşam biçmi yoktur.kendimi bir şeye göre sinirlamam ve ne istersem onu yapabilirim.

teorik ateizm ise bambaşka bir şeydir,burada bahsedilen pratik ateizm dahilinde incelenmelidir.

tarihinde subotnik tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

ama bu ateizmin ego datmini olduğu gerçeğini değiştirmez ki subotnik (sputnik yazsaydın daha havalı olurdu- Time dergisi sürekli yere çakılan roketlerden dolayı görece Ruslardan daha geri kaldıkları için Rusların Sputnik'i bizim kaputnik'imiz var diyerek eleştirmişidü ABD'yi.)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tanrıyı reddetmekle nasıl ego tatmini oluyor anlayamadım, açıklarmısınız..

Ateist değilim ama bence tam tersi, asıl ego tatmini teistlerde, dindarlarda var.

Egolarını yenemiyor ve ölümsüz yaşam, cennet-cehennem masalları saçma olsa bile inanıyorlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...