Jump to content

Sosyalizm nedir ?


Recommended Posts

Şu andaki sistemde yok. Ne sosyalizmde ne de karma ekonomilerde bu böyledir. Devlet herkesten vergi alır ve dağıtır, uygulamaların ne derece "sosyal" olduğuna göre değişir tabi dağıtımın ne yönde ne miktarda yapıldığı. Sizler bir insanın başkalarının yükünü taşımanın her bireyin oğal bir sorumluluğu olduğuna inanıyorsunuz, ben inanmıyorum ve seçme hakkı olması gerektiğini savunuyorum, şu anda var da demiyorum. Bu zihniyetle çocuk sahibi olmayan bir insan başkalarının çocuğunun eğitimini vergileriyle öder, 2 çocuğu olan da 6 çocuğu olan da aynı oranda vergi öder, dini inancı olmayan adam diyanet için camiler için vergi öder vs vs. eleştirdiğim bu.

Bir inşaat işçisinin çocuğu olmak ile holding sahibinin çocuğu olmak elbette eşit değil, holding sahibinin çocuğunun başarılı olma ve rahat yaşama ihtimali elbette çok daha yüksek ama 100% değil, biri hayatını uyuşturucuya alışır babasının dev mirasını yer öbürü başarılı olur vs. gibi bir sonuç da mümkün, 100% değil. Holding sahibi holdinge kendi aklı ve çalışmasıyla ulaştıysa bence sorun yok, bu adamın çocuklarına kendinden daha az başarılı birine göre daha iyi bir gelecek sağlama hakkı yok mu? O holding sahibinin babası da holding sahibi midir illa ki? vs. vs. göstermek istediğiniz kadar basit değil bence bu işler.

Hayır bu sadece senin çıkarımın. Biz tam tersini savunuyoruz. Biz neden millete gemicikler almak için çalışalım? Niye el alem ferrarilere binsin diye canımızı dişimize takalım? Biz öyle bir sorumluluğumuz olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kendimiz için yaşayıp çalışmaktan yanayız.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 310
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Başlık zıvanadın çıkmış.

Deha yı örnek alanlar, elbette ki dehadan daha beter olacaklır.

Şarkı söyleyenler, adele gösterenler,

Patronlar için, bal tutan parmak yer diyenler.

uyuşturucu kullanımı, fuhuş, hırsızlık, gasp, şiddet, tehdit. Gibi sosyal hastalıkların nedenleri adam gibi araştırılacağı yerde. Çamur olmuş birbirlerine fırlatılıyor. Senin düzende mi daha çok, benim düzende mi gibi bir yöne çekilmiş.

Sayın drekinci ,

Ben ''bal tutan parmağını yalar'' derken sosyalist sendika ağalarını ve onların etrafında dolananları kasdetmiştim , ki bu o kadar açıktı ki , yine de çarpıtmayı yeğleyip bu sözü patronlar için söylediğimi iddia etmişsin .

Yine senin iddiana göre , şarkılar , türküler söylermişim ben .

Sayın drekinci , bir dahaki seferine sırf sizin özel not düşer , altına da komünizm propagandası yaparken güççük Emrah gibi acıların çocuğunu oynayan yoldaş kardeşlerini tiye aldığımı özellikle belirtirim , müsterih olunuz .

Adele gösteriyormuşum .

Bakınız sayın drekinci , senin yoldaşın olacak o adam , bir başka tartışmada bana arka arkaya beş adet ÖM atarak küfür ve tehditlerde bulunmuştur . Ben de kendisini xislam'a şikayet ettim ve bu yoldaşın iki gün siteden uzaklaştırıldı . Bu yoldaşın insanları ÖM yoluyla sanal sanal tehdit edebilir , ben ise ona sadece şunu demeye çalıştım : SAKIN HA GERÇEK HAYATTA DA BÖYLE YAPMAYA KALKIŞMA , AVA GİDERKEN BAKARSIN AVLANIVERMİŞSİN !

Sosyalizm'e gelince ; ''ainesi iştir kişinin , lafa bakılmaz'' der atalarımız . İdeolojinizin pratiği ne ki , teoriği ne olsun . Her türlü gerçeklikten uzak sanal cennet . Kusura bakma , biz hayatın gerçeklerini yaşıyoruz . Çok meraklıysanız kurun bir parti , alın boyunuzun ölçüsünü . Rakı sofralarında iki yetmişlik devirip vatan kurtarma devri kapandı artık . 68'li Eski Tüfek ağabeyleriniz , üzerlerine adeta pis bir koku gibi yapışıp kalmış komünist ideoloji gömleğini atı atıverdiler . Ama doğru sen de haklısın ; her ülkede uçuk fikirlere sahip marjinal bazı tiplerin olması da eşyanın tabiatı gereğidir .

Türkiye tam çeyrek yüzyıldır siz koministlerin şirretliğini yaşadı , ardından başımıza PKK terörünü sardılar , yetmedi şimdi de şeriatçıların şirretliği .

Bu ülke her kafası esenin rejim değişikliğine gideceği yolgeçen hanı değildir , olmayacaktır da .

Link to post
Sitelerde Paylaş

solculuk yada sosyalızme karsı cıkanların cogu fasıst bır ruh yapısına sahıplar acıkcası beynını ırkcılıkla kopeklıkle yemıs bıtırmıs kısılerdır

ama onlara kızmamamız gerek aıle yapısı oyle ne edelım

Link to post
Sitelerde Paylaş
solculuk yada sosyalızme karsı cıkanların cogu fasıst bır ruh yapısına sahıplar acıkcası beynını ırkcılıkla kopeklıkle yemıs bıtırmıs kısılerdır

ama onlara kızmamamız gerek aıle yapısı oyle ne edelım

Aferin , devam et ; benim söylemeye çalıştığım da buydu , bunların büyük çoğunluğu işte böyle şirret tiplerdir .

Siteden üç kere atılırlar , sonra yüzsüz yüzsüz yine geri dönerler ve kendileri gibi düşünmeyenlere küfürlerini yaftalarını asmaya devam ederler , öyle ki bunların bazıları Türkçe yazmayı ve imla kurallarını dahi bilmeyen tipik lumpenproleterdir , üstte şekil a'da da görüldüğü üzere .

Ne diyelim ; birazcık kafası çalışan yoldaşlar böylelerinin hayrını görsün , iyi günlerde kullansınlar .

Link to post
Sitelerde Paylaş

bak canım benım hıc atılmadım ıkı kere ozel nedenlerımden dolayı uyelıgımı ben sonlandırdım yanı ben ıptal ettım

turkceye gelınce kardesım ben ıkı kere oss kazanmıs bırıyım ıkısıde 4 yıllık turkce netımde gayet ıyıdır

eger senın eksıgın varsa gel sana ben ogreteyım

Link to post
Sitelerde Paylaş
Sevgili drekinci,

Kapitalizmi savunma sebebim iddia ettiğiniz gibi patronları savunmak falan değil; sosyalizmin aksine kusurlarına rağmen çalışan, insanların emeğinin karşılığını aldığı, çalışkanlığın ve zekanın ödüllendirildiği, özgür bir sistem olması. Gelişim ve ilerlemenin kapitalizmde olduğu da tarihe bakan biri için açıktır.

Toplumdaki bireylerin istemleri dışında başkalarının yükünü taşıdığı sistemleri şahsen adaletli bulmuyorum, bence ideal sistem herkesin kendi ayakları üstünde durabileceği libertaryen bir sistemdir; bu demek değil ki herkes egoist olmak zorunda dayanışma olmasın vs., isteyen bu şekilde de yaşayabilir. İnsanların hayatını nasıl yaşayacaklarını seçme hakları olduğuna inanıyorum, olay bu.

Sevgili Astur, alıntılandırdığın yazımı ya okumamışsın veya okuyup anlamalışsın.

Kapitalist toplum zekanın ve çalışkanlığın ödüllendirildiği bir toplum değildir. Tam tersi zekanın ve çalışkanlığın sömürüldüğü bir toplumdur.

Gelişim ve ilerlemeden ne anlıyorsun. Bir tarafta süper zenginler oluşurken diğer tarafda açlık ve sefalet oluşuyorsa. Kapitalist toplum için hangi tarafın belirleyici olduğunu kabul etmek gerek.

Kapitalist sistem tam da bahsettiğin gibi başkalarının yükünü işçi ve emekçilerin çektiği bir toplumdur. Zenginlik gökten zenbille inmez. Birileri üretir. Bir başkaları sahiplenir. Sahiplenenler zenginliklerine zenginlik katar. Üretenler ya yerinde sayar veya geriler.

Yine kapitalist sistem; insanların hayatlarını nasıl yaşayacaklarını, nasıl geçim sağlamak için bir işi olması gerektini sunmaz. Nasıl yaşayacağını seçebilmesi için önce çalışacağı bir işi ve bir geliri olması gerekir. İş bile bulamayan milyonlarca işsiz, işsizliği, fakirliği, tembelliği özgür istekleri ile mi seçiyor?

Kapitalizmde, paravan dediğim argümanları gayet güzel sergiliyorsunuz.

çalış senin de olur veya size de çıkabilir argümanlarından farklı bir şey söylemiyorsunuz.

Siz kendinizi bunlara inandırmış olabilirsiniz. Belki piyango size isabet etmiş de olabilir. Veya piyangonun bir gün mutlaka size de çıkabileceği umudu ve avuntusu ile kapitalizmi savunuyor olabilirsiniz.

Ama bu bahsettikleriniz gözünüzün önüne konulmuş paravandır. Avuntudur. boş ümittir.

Çünkü herkesin patron olma imkan ve olanağı yoktur. Sömürülenler olmadan patronluk olmaz.

Bir püf noktası daha söyleyeyim.

Kapitalist toplum üretim ve paylaşım ilişkileri içinde iki temel sınıf, iki temel aktör vardır.

İşçi, emekçilerden oluşmuş üretici sınıf. Bunlara patronluk yapan kapitalist sınıf.

Kapitalist sınıf varlığını işçi ve emekçi sınıflara borçludur. İşçi ve emekçi sınıflar olmadan patronluk olmaz.

Ama işçi ve emekçi sınıflar varlıklarını patronlara borçlu değildir. Başlarında patron olmadan da üretim ve paylaşım ilişkilerini pek ala yapabilir, sürdürebilirler.

İşte sosyalizm bu temel gerçeklik üzerinde inşa edilebilecektir. Üretici sınıflar üretim ile beraber yönetim yeteneğini geliştirecek, paylaşmayı, sömürüye imkan vermeyecek şekilde düzenleyecektir.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Ne düşündüğümü 2 seferdir gayet açık bir biçimde yazıyorum, kusura bakma ama anlamaman benim sorunum değil.

Ha vergilerimle başkalarının ihtiyaçlarını karşılamışım, ha bağış ile ha vakıf yoluyla ne fark eder? Örnek olarak veriyorum işte anlamaya çalış, anlatmak istediğim şey gönüllü olması olayın, tamam???

anlamadığımı hem de neyı anlamadığımı kanıtlarmısın sen resmen sadaka kültürünü savunmaktasın.söylermısın sabancı ve koç nasıl holdıng oldular cumhurıyetın kuruluş dönemlerınde bu halkın parasıyla bu duruma geldıler aç gözlü köpekbalıklarından farkları yok tekelleştıler artık senın savunduğun sistem bu işte bağış yapmak sadaka vermektır sen bunu savunuyorsun resmen .artık mezarlık ve defın işlemlerı bıle özelleştırlmeye çalışılıyor koç da buna talip yanı ölüm bile kapıtalizme endenkslı olacak.eğer ülkemızde adaletlı bır sosyal sıstem olsaydı bunları konuşmaya bıle gerek kalmazdı

Link to post
Sitelerde Paylaş
Aferin , devam et ; benim söylemeye çalıştığım da buydu , bunların büyük çoğunluğu işte böyle şirret tiplerdir .

Siteden üç kere atılırlar , sonra yüzsüz yüzsüz yine geri dönerler ve kendileri gibi düşünmeyenlere küfürlerini yaftalarını asmaya devam ederler , öyle ki bunların bazıları Türkçe yazmayı ve imla kurallarını dahi bilmeyen tipik lumpenproleterdir , üstte şekil a'da da görüldüğü üzere .

Ne diyelim ; birazcık kafası çalışan yoldaşlar böylelerinin hayrını görsün , iyi günlerde kullansınlar .

burada dilekçe yazmıyoruz herhalde .önemlı olan içeriktir şekil değil!

Link to post
Sitelerde Paylaş
Türkiye tam çeyrek yüzyıldır siz koministlerin şirretliğini yaşadı

Türkiye ne çekiyorsa bu allahsız "kominist(?)" elemanlardan çekiyor zaten.Kapitalizm,Emperyalizm tamamen yalan.Biz uydurduk,gizli hain planlarımızı kimse çakmasın diye...

tarihinde Kara tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

insanların daha üretken verimli olmalarını körükleyecek veya kaybetmekten korkmalarını sağlayacak hiç-bir ödülün-cezanın olmadığı en büyük embesilinde en büyük dahininde eşit sayıldığı hep zararına çalışan bir ekonomik sistemdir çünkü ortada ne arz vardır ne talep 1000 traktör lazımken 500 tane yaparlar tarımdan elde edebilecekleri gelirden traktör eksiği yüzünden mahrum kalırlar veya gider 2000 traktör yaparlar boşu boşuna 1000 traktör köşede bekler paslanır, işlevsizdir, gerçek dışıdır hayal mahsülüdür güzeldir asla düşünülen yazılan çizilen şekilde gerçek olamayacak olan düzendir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Aferin , devam et ; benim söylemeye çalıştığım da buydu , bunların büyük çoğunluğu işte böyle şirret tiplerdir .

Siteden üç kere atılırlar , sonra yüzsüz yüzsüz yine geri dönerler ve kendileri gibi düşünmeyenlere küfürlerini yaftalarını asmaya devam ederler , öyle ki bunların bazıları Türkçe yazmayı ve imla kurallarını dahi bilmeyen tipik lumpenproleterdir , üstte şekil a'da da görüldüğü üzere .

Ne diyelim ; birazcık kafası çalışan yoldaşlar böylelerinin hayrını görsün , iyi günlerde kullansınlar .

sosyal adaleti savunmak için mutlaka lumpen mi olmak gerekıyor arkadaşım daha önce de benım yazım kurallarına uymadığımla ilgili esprı yapmıştınız sözde komık değıldi ama insanlara hakaret ettiğinizi sanarak ne yaptığınızı sanıyorsunuz?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Sayın drekinci ,

Ben ''bal tutan parmağını yalar'' derken sosyalist sendika ağalarını ve onların etrafında dolananları kasdetmiştim , ki bu o kadar açıktı ki , yine de çarpıtmayı yeğleyip bu sözü patronlar için söylediğimi iddia etmişsin .

Sevgili azaz, konuya dahil olma şekliniz. yazı üslubunuz, kendinizi tanımlamanız zaten bize yeterince bilgi veriyor. Bilgi düzeyiniz, tuttuğunuz tarafa olan bağlılığınız, inançlarınız ve duygularınızı pek güzel ifade ediyorsunuz. Duygularınızı, inançlarınızı aklınızdan önce tutuğunuz da ortada.

Sevgili azaz, azar azar konuya dahil oluyor.

Deha ya çanak tutup emekçi kardeşleri ile dindaşlarını, tarikat şeylerini aynı kefeye koyuyor. Ama dananın büyüğünü ahırda unutuyor.

Diyelimki haklı. Sendika ağalarını vede tarikat şeyhlerini ortadan kaldırmakta işbirliği ve dayanışma oluşturabileceğiz.

Peki! yan gelip yatarak sermayelerini katlayan patronlar için ne öneriyor. Dananın büyüğü bu patronluk müessesesi. Ballı kaymağın, havadan para kazanmanın en daniskası bu müessese.

Deha gibi, Allah başımızdan eksik etmesin mi diyor.

İlgili iletimin sonunda, alıntıda görüldüğü gibi, size bir soru sormuştum. Patronlar için ne öneriyorsunuz?

Sevgili drekinci !

Sendika ağalarını iyi bilirim , o ağaların etrafında dolananları da iyi bilirim .

Ben de zaten o yüzden ''bu ülkede ya tarikat şeyhi olacaksın ya da sendika ağası'' diye boşu boşuna demedim , ama anlamazlığa getirdin ya , aşkolsun , biz kırk kişiyiz birbirimizi tanırız !

Son cümlelerin için ise diyeceğim tek şey sadece şudur :

- Bal tutan parmağını yalar .

İletimdeki son cümleler nedir? Ve siz onu nasıl değerlendirmişsiniz?

Dehayı örnek alanlar dehadan beter madara olurlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Hayır bu sadece senin çıkarımın. Biz tam tersini savunuyoruz. Biz neden millete gemicikler almak için çalışalım? Niye el alem ferrarilere binsin diye canımızı dişimize takalım? Biz öyle bir sorumluluğumuz olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kendimiz için yaşayıp çalışmaktan yanayız.

Çalışın diyen mi var? Kendinizi geliştirin, okuyun istediğiniz gibi bir iş sahibi olun, okullar mı paralı, paralı olanlar başarılı öğrenciye burs mu vermiyor nedir yani? Sıfırdan kendi işine sahip olan birçok insan tanıyorum, kendi emeğine kendin sahip ol keyfin gibi kullan diyorum ben. Sosyalizmde ne olacak, politbüroya bilmemneye ferrari gemicik vs almak için çalışacaksınız, sosyalizmde üretilemez onlar tabi ayrı konu, kapitalistlerden ithal ederler artık...

tarihinde Astur tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
solculuk yada sosyalızme karsı cıkanların cogu fasıst bır ruh yapısına sahıplar acıkcası beynını ırkcılıkla kopeklıkle yemıs bıtırmıs kısılerdır

ama onlara kızmamamız gerek aıle yapısı oyle ne edelım

Köpeksavar,

Bir süredir bazı üyelere özellikle gönderme yapıyor ve "köpek" diyorsunuz.

Bir daha lütfen kullanmayınız.

Nick'iniz bu görevi yeterince ifa ediyor zaten, o da ayrı bir sorun..

Bu bir UYARIDIR.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sosyalist geçinenlerin durumu içler acısı,izleyenler mutlaka farketmiştir ki zeka dolu iletiler bir cenahtan çıkarken seviyesizlik de diğer tarafın nişanesi gibi.

Biri ÖM ile tehdit eder,diğeri ÖM ile porno linki gönderir,diğerleri küfür ve hakaret eder,biri de habire aynı masalı anlatır durur.

Kendi dergilerinde bile açlıktan bir milyon insanın öldüğünü kabul etmiş olan bu insanlar daha neyi savunuyor acaba??

Kendi beceriksizliklerinin acısını başkalarını da kendi pespaye durumlarına düşürerek çıkarabileceklerini mi sanıyorlar????

Çok yanılıyorlar,hadi biz kapitalistiz diyelim,güya kurtaracakları işci sınıfı dahi onlara yüzde bir oy vermiyor ve her yerde tiksinti ile nefretle karşılanıyorlar.

Ezberledikleri dört tane dogmayı günde beş vakit tekrarlayıp duruyorlar,farklı ve hastalıklı bir dünyada yaşıyorlar.

Hiç biri hayatlarında bir işci çalıştırmış veya bir şey üretmiş değil,kimselere beş kuruş menfaatleri olmadığına bahse girerim.

Bütün yaptıkları başarılı ve paralı insanlara düşman olmak,onları kıskanmak ve onları da kendi durumlarına düşürebilmeye çalışmak.

Sosyalizmi de bilmiyorlar Marksizmi de,sözde Sosyalist ülkelerde neler yaşandığını da bilmiyorlar,ama burada çok şey öğrendiklerine bahse girerim.

Sosyalizm denemesi sonucu yüz milyon insanın yok yere öldüğünü artık idrak edecekler,insanların birbirlerini yediğini,çocuklarını yediğini öğrenecekler.

Sosyalizmin işçilere ve ezilenlere daha iyi bir hayat sağlamak yerine ancak sefalet getirebileceğini teorik planda da anlayacaklar,sömürü diye bir şey olmadığnı,karın artık değerden gelmediğini öğrenince hayalleri yıkılacaktır ama dünyaları açılacaktır.

Emeğe veya güce değil zekaya değer vermesini de öğrenecekler,insanın doğaya karşı olan mücadelesinde yegane silahının zekası olduğunu kavrayacaklar,emeğin bile zeka olmadan fayda içeren bir değer üretemeyeceğini öğrenecekler.

Bundan sonra da birilerini kurtarma şabanlığını bir kenara bırakıp,kendilerini kurtarmakta olanlara saygı gösterceklerdir yani kendilerine geleceklerdir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Dehayı örnek alanlar dehadan beter madara olurlar.

Burada DEHA yı örnek alacak kimse yok,herkes ayrı bir birey ve kendi özgür iradeleri ile katılıyorlar.

Birilerini örnek almak birilerine tapmak sizin gibi sürü guruh arasında olağandır.

Yaşında ağaç kalmamış yazdığın cümlelere bak,senin ne kadar samimiyetsiz ve seviyesiz birisi olduğun insanların gözünden kaçıyor mu sanıyorsun????

Doktorum diyorsun,bumudur bir doktorun hali ve tavrı??

Misketlerini de vereyim mi??

Link to post
Sitelerde Paylaş

Köpeksavar,

Bir süredir bazı üyelere özellikle gönderme yapıyor ve "köpek" diyorsunuz.

Bir daha lütfen kullanmayınız.

Nick'iniz bu görevi yeterince ifa ediyor zaten, o da ayrı bir sorun..

Aslında bu nike müsaade edilmemelidir,bu niki alması artniyetli olduğunu zaten belli ediyor.

Ciddi ve seviyeli tartışmak isteyen birisi neden böyle bir isim seçsin kendine???

Bu üye daha önce de böyle abukluklar yaptıktan sonra forumdan ayrılmak zorunda kalmıştı,

geri dönünce de kin ve nefretini saçması normal eski nicki yanlış hatırlamıyorsam özgürche gibi bir şey idi.

Hiç bir yazısında fikir yok tamamen laga luga.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Sevgili Astur, alıntılandırdığın yazımı ya okumamışsın veya okuyup anlamalışsın.

Kapitalist toplum zekanın ve çalışkanlığın ödüllendirildiği bir toplum değildir. Tam tersi zekanın ve çalışkanlığın sömürüldüğü bir toplumdur.

Gelişim ve ilerlemeden ne anlıyorsun. Bir tarafta süper zenginler oluşurken diğer tarafda açlık ve sefalet oluşuyorsa. Kapitalist toplum için hangi tarafın belirleyici olduğunu kabul etmek gerek.

Kapitalist sistem tam da bahsettiğin gibi başkalarının yükünü işçi ve emekçilerin çektiği bir toplumdur. Zenginlik gökten zenbille inmez. Birileri üretir. Bir başkaları sahiplenir. Sahiplenenler zenginliklerine zenginlik katar. Üretenler ya yerinde sayar veya geriler.

Yine kapitalist sistem; insanların hayatlarını nasıl yaşayacaklarını, nasıl geçim sağlamak için bir işi olması gerektini sunmaz. Nasıl yaşayacağını seçebilmesi için önce çalışacağı bir işi ve bir geliri olması gerekir. İş bile bulamayan milyonlarca işsiz, işsizliği, fakirliği, tembelliği özgür istekleri ile mi seçiyor?

Kapitalizmde, paravan dediğim argümanları gayet güzel sergiliyorsunuz.

çalış senin de olur veya size de çıkabilir argümanlarından farklı bir şey söylemiyorsunuz.

Siz kendinizi bunlara inandırmış olabilirsiniz. Belki piyango size isabet etmiş de olabilir. Veya piyangonun bir gün mutlaka size de çıkabileceği umudu ve avuntusu ile kapitalizmi savunuyor olabilirsiniz.

Ama bu bahsettikleriniz gözünüzün önüne konulmuş paravandır. Avuntudur. boş ümittir.

Çünkü herkesin patron olma imkan ve olanağı yoktur. Sömürülenler olmadan patronluk olmaz.

Bir püf noktası daha söyleyeyim.

Kapitalist toplum üretim ve paylaşım ilişkileri içinde iki temel sınıf, iki temel aktör vardır.

İşçi, emekçilerden oluşmuş üretici sınıf. Bunlara patronluk yapan kapitalist sınıf.

Kapitalist sınıf varlığını işçi ve emekçi sınıflara borçludur. İşçi ve emekçi sınıflar olmadan patronluk olmaz.

Ama işçi ve emekçi sınıflar varlıklarını patronlara borçlu değildir. Başlarında patron olmadan da üretim ve paylaşım ilişkilerini pek ala yapabilir, sürdürebilirler.

İşte sosyalizm bu temel gerçeklik üzerinde inşa edilebilecektir. Üretici sınıflar üretim ile beraber yönetim yeteneğini geliştirecek, paylaşmayı, sömürüye imkan vermeyecek şekilde düzenleyecektir.

Sevgiler.

Sevgili drekinci, yazınızı okudum ve anladığıma inanıyorum, ama derdim patronları savunmak falan değil; zekayı, çalışmayı, ilerlemeyi savunmak.

Gelişmeden kastım mı ne? Şu anda bağlandığınız internet, girdiğiniz forum, kullandığınız bilgisayar vs. hangi sistemin ürünü diye kendinize sorarsanız benim cevaplamama gerek kalmaz.

Fakirlik vs. elbette sorun ama bunun sosyalizmle çözülemediği hatta daha kötü olduğu tarih tarafından bizlere defalarca gösterildi. Daha üretken ve verimli bir ekonomi için devlet müdahalesinin artması değil azalması gerektiğine inanıyorum, ondan bu sorunların sosyalizmle çözüleceği iddiası bana hiç mantıklı gelmiyor.

Proleterya ve burjuva, siyah ve beyaz... Bu da bana mantıklı gelmiyor. İnsanların zekalarının ve çalışmalarının karşılığını aldığına, 1 kuruş sermayesi olmadan hayata atılıp kendi işlerine sahip insanlar olduğuna sayısız defa şahit oldum. Kimseyi sömürmediklerine de eminim, kendi amcamdan örnek vermiştim, altında 2 kişi çalışıyor, onlara da sömürülüyorsunuz derseniz size gülerler. Tam Türkçesini bilmiyorum ancak kapitalist toplumlar "social mobility" denen olayın olduğu toplumlardır, yani sınıflar arası değişiklik imkanı.

Bence gözden kaçırdığınız bir nokta da insanların hayatlarının şekillenmesinde kendi seçimleri kadar ailelerinin seçimlerinin de rol oynadığı, ben şahsen başarılı insanların kendi çocuklarına daha iyi imkanlar sağlamasını adaletsiz olarak görmüyorum, birçok insan zaten bu motivasyona çalışıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...