Jump to content

ATATÜRKÇÜLÜK NE DEMEKTİR?


Recommended Posts

Atatürkçülük Ne Demektir?

UĞUR MUMCU

6 Ocak 1981

(Uyan Gazi Kemal!)

Atatürkçülük, kısaca ulusal bağımsızlık ve ulusal onur demektir. Atatürkçülük, özetle antiemperyalist bir kurtuluş savaşını başlatan ve sürdüren bir eylem ve öğretidir.

Amacımız, ulusal sınırlarımız içinde toprak bütünlüğümüzü ve ulusal tam bağımsızlığımızı sağlamaktır. Buna engel olmak üzere karşımıza çıkacak kuvvet, kim ve ne olursa olsun hiç duraksamadan çarpışırız ve başarı kazanırız. Bu konuda karar ve inancımız kesindir. Atatürkçülüğü, tam bağımsızlık inancından ayırmanın ve çok yönlü uluslararası ipotekleri Atatürkçülük adına savunmanın hiç olanağı yoktur. Kurtuluş Savaşı'nın başlarında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bütün programlarına dayanağı, şu iki temeldir: Tam bağımsızlık, kayıtsız koşulsuz ulusal egemenlik!..

- Tam bağımsızlık demek, elbette, siyaset, maliye, iktisat, adalet, askerlik, kültür gibi her alanda tam bağımsızlık ve özgürlük demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan yoksunluk, ulusun ve ülkenin gerçek anlamı ile bütün bağımsızlığından yoksunluğu demektir. Biz, bunu sağlamadan ve elde etmeden başarıya ve esenliğe erişeceğimiz kanısında değiliz...

İşte Atatürk budur, işte Atatürkçülük budur...

Kurtuluş Savaşı, kökeninde antiemperyalist ve antikapitalist düşüncelerin kutsal harcını taşır:

- Biz bu hakkımızı saklı tutmak, bağımsızlığımızı emin bulundurmak için genel kurulumuzca, ulusal kurulumuzca bizi mahvetmek isteyen emperyalizme karşı ve bizi yutmak isteyen kapitalizme karşı kavga vermeyi uygun gören bir yolu izleyen insanlarız.

Bu sözleri söyleyen ve her adımında ulusal bağımsızlığı, devrimci ve ilerici bir dünya görüşü ile sağlayıp pekiştiren Atatürk'ü bugün içine itildiğimiz ekonomik tutsaklığın temeli ve adı gibi görmek, Atatürk'e ve Atatürkçülüğe karşı yapılabilecek en ağır ve de en sinsi saldırıdır.

Atatürkçülük bağımsızlık demektir, Atatürkçülük ulusal onur demektir,

Atatürkçülük devrimcilik demektir. Kurtuluş Savaşımızın ve ulusal devrimlerimizin önderi Mustafa Kemal, bugünkü emperyalist ilişkileri daha o günden görmekteydi:

- Karşılıklı güvenlik ve esenlik, bütün dünya uluslarının üzerinde titremesi gereken bir mutluluk ilkesidir. Ancak bu ilke bütün uluslar için gerçekleşmedikçe, genel bir barışma sağlamaktan çok, sömürülmek istenen birtakım uluslara karşı, bir takım güçlü ulusların yeni davranış ve ayrıcalıklar kazanmasını sağlamak niteliğinde görülse yeridir. Hele uluslararası silah alışverişinin, birtakım ulusların denetimi altında tutulmasını sağlayacak önlemlerin alınması bu kuşkuyu artırmaktadır...

Unutturulan, unutturulmak istenen Atatürk ve Atatürkçülük budur! Televizyon ekranlarında Türk halkına tanıtılmayan, anımsatılmayan sözler de işte bu sözlerdir:

- Biz Batı emperyalistlerine karşı yalnız kurtuluş ve bağımsızlığımızı korumakla yetinmiyoruz. Aynı zamanda Batı emperyalistlerin güçleri ve bilinen her aracı ile Türk ulusunu emperyalizme araç yapmak istemelerine engel oluyoruz. Böylece bütün insanlığa hizmet ettiğimiz kanısındayız...

Ezilen uluslar bir gün ezen ulusları yok edeceklerdir diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, yeniden ezilen ulusların, Asya ve Afrika halklarının bayrağı yapmak, biz Atatürkçülerin, biz devrimcilerin namus borçlarıdır.

- Bütün dünya bilsin ki benim için tek yanlılık vardır. Cumhuriyet yanlılığı, düşünsel ve sosyal devrim yanlılığı...

Atatürk'ün bütün dünyaya duyurduğu bu ilerici ve devrimci düşünceleri ne yazık ki, ülkeyi Atatürk'ten sonra yöneten, yönettiğini sanan politikacılar eliyle hançerlendi ve Atatürk, gerçek nitelikleri ile değil, beylik anma törenlerinin donmuş kalıpları olarak tanıtılmak ve benzetilmek istendi.Atatürk'ü hiç olmazsa bu yıl, gerçek nitelikleri ile tanıtabilirsek, geçmiş dönemlerin ihanetleri bir ölçüde unutulmuş olur. Kurtuluş Savaşı'nın yüce önderini Atatürk Yılı nda inançla selamlıyoruz:

HOŞ GELİŞLER OLA MUSTAFA KEMAL PAŞA...

------------------------------------------------------------------------

Atatürkçülüğü,kendisini Atatürkçü olarak tanımlayan brujuva sınıfının kendi çıkarlarını korumak amacıyla kullandığı bir düşünce olarak anlayan ve anlatmak isteyen ve öyle anlaşıldığını söyleyenlere ithaf olunur.

Atatürkçülük hiç bir zaman söylediğiniz çıkarcıların düşüncesi olamaz! olsa olsa öyle gösterilir ve maalesef gösteriliyor da. (Düşünmesini bilmeyenler de inanır ) Temeli,orjinali sapıklık olan bazı inanışlar gibi birşey değildir Atatürkçülük! Kimse başka şeylerle karıştırmasın! Gerçekten o inanışlara uyan,sadık olanlar,sapık olabilir ama Atatürkçülüğe gerçekten uyan insan,asla sapık olamaz! Tam aksize o sapıkların karşısında cephe oluşturur! Zaten bugünkü çatışmanın sebebi de bu cepheleşmedir.

tarihinde gercekisim tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

vay bee..

atatürkcülük ulasal bagımsızlık ve ulusal onur demekmiş :rolleyes: sen de olmasan ulusal bagımsızlık nedir kimse bilmeyecekti kemal paşa , ulusal onur ne demek onu anlamadım anlayan varsa anlatsın..

özetle antiemperyalist bir kurtuluş savaşını başlatan ve sürdüren bir eylem ve öğretidir.

kurtuluş savaşı bittigine göre o halde atatürkcülükte bitti haksız mıyım..?

- Tam bağımsızlık demek, elbette, siyaset, maliye, iktisat, adalet, askerlik, kültür gibi her alanda tam bağımsızlık ve özgürlük demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan yoksunluk, ulusun ve ülkenin gerçek anlamı ile bütün bağımsızlığından yoksunluğu demektir

yapma paşa hazretleri sen bu milleti özünden koparıp çarpık bi batı kültürüne hizmet eder hale getir , sonra çık bagımsızlıktan bahset ! Dogu batı arasıda sıkışıp kalmış karaktersiz batı özentisi çakma amerikan türk milleti mi bagımsız oluyor..?

Kurtuluş Savaşı, kökeninde antiemperyalist ve antikapitalist düşüncelerin kutsal harcını taşır:

antikapitalist mi ? ahahahahaha atatürk yaşamı boyunca kapitalizmle savaşacak ne yapmış allahaşkına birisi söylesin ne icraatı var..?

- Biz bu hakkımızı saklı tutmak, bağımsızlığımızı emin bulundurmak için genel kurulumuzca, ulusal kurulumuzca bizi mahvetmek isteyen emperyalizme karşı ve bizi yutmak isteyen kapitalizme karşı kavga vermeyi uygun gören bir yolu izleyen insanlarız.

vay vay vay atatürk komunist de haberimiz mi yok..?

Unutturulan, unutturulmak istenen Atatürk ve Atatürkçülük budur! Televizyon ekranlarında Türk halkına tanıtılmayan, anımsatılmayan sözler de işte bu sözlerdir:

ne sözlermiş bunlar..? Tam bagımsızlık , ulusal onur.. Tamam bundan sonra sürekli türk milletine bunları söyleriz..

Ezilen uluslar bir gün ezen ulusları yok edeceklerdir diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, yeniden ezilen ulusların, Asya ve Afrika halklarının bayrağı yapmak, biz Atatürkçülerin, biz devrimcilerin namus borçlarıdır.

Bu sözleri Vur İsrail pislik filistine vur diye slogan atan çakma kemalistlere okutmak lazım

Atatürk'ün bütün dünyaya duyurduğu bu ilerici ve devrimci düşünceleri ne yazık ki, ülkeyi Atatürk'ten sonra yöneten, yönettiğini sanan politikacılar eliyle hançerlendi

aman efendim atatürk olmasa bütün dünya tam bagımsızlık nedir bilmeyecekti allah ondan razı olsun

Link to post
Sitelerde Paylaş

Senin gibi birgün ateist gibi,öbür gün satanist gibi,başka bir gün möüslüman gibi konuşan ne idüğü belirsiz birinin birşey anlamasını baklemiyorum zaten! mümkünse buraya saçmalıklarını yazma! sana fikrini soran olmadı,beğenmeni isteyen de,soru soran da! kapa çeneni git! saçma konularında konuş..Dikkat edersen senin saçmalıklarına cevap yazmaya bile gerek görmüyorum artık,sen önce kişiliğini bul sonra gel!

tarihinde oguz tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Demek ki atatürkcülük neymiş tam bagımsızlık ve ulusal onurmuş..

Böylece çok tartışılan atatürkcülügü ögrenmiş olduk..

Haa bir de işin antikapitalist tarafı var , ben onu çözemedim..

tarihinde Uteybe tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

yapma paşa hazretleri sen bu milleti özünden koparıp çarpık bi batı kültürüne hizmet eder hale getir , sonra çık bagımsızlıktan bahset ! Dogu batı arasıda sıkışıp kalmış karaktersiz batı özentisi çakma amerikan türk milleti mi bagımsız oluyor.................çakma osmanlı neydı arap özentısıydı!!!!!öyle bır ucubeden bır ulus yaratıldı ata öldukten sonra olanlar onu bağlamaz sağ polıtıkalar sayesınde böyle oldu!ata düşmanlığı yapmayın

Link to post
Sitelerde Paylaş

M.Kemal'in kapitalizme karşı çıkan ve hatta ''devlet sosyalizmi'' dediği şeyi savunan bazı sözleri bulunabilir ama bu sözlerin kurtuluş savaşı sırasında Sovyet yardımını alabilmek için edilmiş sözler olduğu ortadadır. M.Kemal'in kurduğu devlet neticede kapitalist bir devlettir ve kendisi de bir ulsal burjuva ihtilalcisidir. Bunu Lenin'de şöyle belirtir(daha kurtuluş savaşı sürerken ve M.Kemal kendini sol gösterirken hem de);

''Mustafa Kemal Paşa tabii ki sosyalist değildir. Ama görülüyor ki iyi bir teşkilatçı... Kabiliyietli bir lider, milli burjuva ihtilalini yönetiyor. İlerici akıllı bir devlet adamı. Bizim sosyalist devrimimizin önemini anlamış olup, Sovyet Rusya'ya karşı olumlu davranıyor. O, istilacılara karşı bir kurtuluş savaşı yapıyor. Emperyalistlerin gururunu kıracağına, padişahı da yardakçıları ile birlikte silip süpüreceğine inanıyorum. Halkın ona inandığını söylüyorlar; ona, yani Türk halkına yardım etmemiz gerekir. Türk hükümetine, Türk halkına saygı gösteriniz. Büyüklük taslamayınız. Onların işine karışmayınız... Kendimiz fakir olduğumuz halde Türkiye'ye yardımda bulunabiliriz. Bunu yapmamız gereklidir. Moral yardımı, yakınlık, dostluk, üç kat değeri olan bir yardımdır. Böylece Türk halkı yalnız olmadığını hissetmiş olacaktır."( Lenin'in Türkiye'ye gönderilen ilk Sovyet büyükelçisi olan Aralof'a söylediklerinden... )

Kemalizmin devletçilik ve halkçılık ilkelerini de yanlış anlamamak gerekir. O dönem sermaye sınıfı yeterli gelişkinlikte olmadığı için devlet tarafından desteklenmiş ve devlet eliyle bir sermaye sınıfı yaratılmıştır. Devletçilik bunu ifade eder, yoksa sol bir anlamı yoktur. Halkçılık ise ''sınıfsız, imtiyazsız bir kitleyiz'' anlayışını, yani sosyal sınıfların varlığını reddeden anti-bilimsel bir zihniyeti yansıtır. Bu ilkenin de solculukla alakası yoktur. Temel anlamı itibariyle milliyetçilikle aynıdır. Burjuva sınıfının çıkarını ''ulusal çıkar'', ''tüm halkın çıkarı'' sayıp, ''halk''ı oluşturan tüm sınıfların birbiriyle uyumlu olduğunu iddia eder.

''Bu tutum Cumhuriyet tarihi boyunca da süregidecek, Kemalist rejim kırk yıl boyunca Komünistleri baskı altında tutacak; Sabahattin Ali ve adı bilinmeyen nicesi onlar tarafından yok edilecek, Nâzım Hikmet, Dr. Hikmet Kıvılcımlı, Kemal Tahir, Orhan Kemal ve başkaları yıllar ve yıllar boyu hapiste tutulacak, tek parti diktatörlüğünün işkencehaneleri komünistlerle dolup taşacak; devletçilik burjuvazinin sermaye birikiminin aracı, işçileri amansızca sömürme düzeneği olarak iş görecek; köylüler büyük toprak sahiplerinin giderek artan sömürüsü ve zulmü altına girecek, Kürtler birçok kereler ezilecekti...''(Ertuğrul Kürkçü, ?Mustafa Kemal: İmge ve Gerçek?)

Bu arada kemalizm bir burjuva devriminin yapması gereken toprak reformunu da vaadettiği halde yapmamıştır. Bu hem tarihin bir gerçeğidir hem de daha o zamanlar kemalizmin emekçi halk düşmanı karakteri Stalin tarafından şu şekilde belirtilmiştir;

''Kemalist bir devrim, sadece Türkiye, İran ve Afganistan gibi, sanayi proleteryası hiç olmayan veya hiç denecek kadar az olan, köylülerin güçlü bir toprak devriminin gelişmediği ülkelerde mümkündür. Kemalist devrim, bir üst tabaka devrimidir, milli ticaret burjuvazisinin devrimidir. Bu devrime, yabancı emperyalistlerle karşı-mücadele içinde varıldı ve devrimin sonraki gelişmesi, esas olarak köylü ve işçilere karşı, evet toprak devrimi imkanlarına karşı yöneliyor.'' (Josef Stalin, 13 Mayıs 1927, Sun Yat-sen Üniversitesi öğrencileriyle bir görüşme, Eserler ( Almanca ) Cilt IX. s. 222-224)

Gelelim kemalizmin ''anti-emperyalist''liğine... Kurtuluş Savaşı anti-emperyalisttir buna hiç şüphe yok. Fakat savaş sonrası kurulan kapitalist T.C. için anti-emperyalist demek pek doğru değildir. İzmir İktisat Kongrelerinin kararları incelendiğinde(ki bunlardan ilkinde liberal bir ekonomik model benimsenmiş ama sermaye sınıfının güçsüzlüğü sebebiyle işler ters gidince devletçilik ortaya çıkmıştır) yabancı/emperyalist sermayenin davet edildiği görülecektir. Anti-emperyalist mücadele sadece askeri işgale değil, ekonomik sömürüye de karşı çıkar. Kemalizm, emperyalizmin askeri işgaline kahramanca karşı çıkmıştır, bu yüzden anti-ilhakçıdır; fakat emperyalizmin ekonomik sömürüsünü hedef almamıştır, bu eksiklik yüzünden anti-emperyalist sayılamaz.

Zaten hem kapitalizmi savunup hem de emperyalizme tamamen karşı çıkmak mümkün değildir. Emperyalizme karşı ulusal değil sınıfsal bir konumlanış gerçekleşebilir ancak. Bunu göz ardı eden kemalizm, galiyevizm gibi üçüncü dünyacı düşünceler yanlıştır. Çünkü emperyalizm dışsal değil, içsel bir olgudur. Eski sömürgecilik yerine yeni sömürgecilik anlayışı gelmiştir. Artık emperyalizm sömürüsünü ''bağımsız'' devletlerin askeri, politik, ekonomik ve kültürel tüm katmanlarına sinerek sürdürmektedir. Ulusal burjuvazinin bir ulusallığı kalmamıştır, emperyalist ortaklar edinmiş, en azından onlara ara mal sağlar duruma gelmiştir. Yani ulusal sermayedar ve ulusal kapitalizm diye birşey(kısacası ulusalcılık diye birşey) günümüzde kalmamıştır. Ulusalcılık adı altında kemalist T.C.'yi savunanlar, yine emperyalizmin egemenliğini savunmaya devam ettiklerini artık anlamalıdırlar. Bu yüzden kapitalizme tümden karşı çıkmadan(yani sosyalist olmadan, yani ulusal değil sınıfsal bir tavır almadan) anti-emperyalist olmak günümüzde mümkün değildir.

Fakat ben M.Kemal'in tam bağımsızlığı savunurken samimi olduğuna inanmak istiyorum. Emperyalizmi dışsal bir olgu gibi algılama yanlışına düşmesi, bugün bizim bu yanlışı düzeltmememizi gerektirmez. M.Kemal de bir insandır, yanlışları olması doğaldır. Aynı şekilde kapitalizmin tüm dünyada ilericiliğini yitirip yeni ilerici-devrimci sınıf olan işçi sınıfı karşısında muhafazakarlaştığı bir konjonktürde kemalizmin laisizm anlayışı da muhafazakarlaşmıştır. Fakat siz M.Kemal'in, samimi bir biçimde laik olduğunu ve burjuvazinin dinden faydalanan gerici yanını görememesinin bugün bizim tarafımızdan düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorsanız problem yoktur.

Kemalizmin bağımsızlık ve laiklik gibi ilerici ve hatta sol sayılabilecek düşünceleri, kapitalizmden yana yaptığı tercih sebebiyle günden güne eriyerek güdükleşmiş, bağımsızlığı uzlaşmacı ve laisizmi de muhafazakar bir karakter kazanmıştır. Eğer kendine kemalist diyen insanlar hakikaten de tam bağımsızlık ve laisizme önem veriyorlarsa, kapitalizmden tarihsel bir kopuş gerçekleştirmeli ve sosyalist devrim mücadelesine katılmalıdırlar.

Şimdi birileri çıkıp, ''ne yani, Küba gibi tam bağımsız olup da aç mı kalalım?'' diyebilir. Bu soruyu soranlara karşı, Küba'nın yaşadığı ambargoya falan değinmeye gerek yoktur, çünkü M.Kemal ''ya istiklal ya ölüm'' diyerek en güzel cevabı veriyor.

tarihinde Freddie tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Uğur Mumcu bu ülkenin yetiştirdiği en büyük Atatürkçülerden,yurtseverlerden,ilericilerden biridir.Bu uğurda can vermiş,bir devrim şehididir.

Bu yazısıda Atatürkçülüğü en iyi anlatan yazılardan biridir.

Tarih okumadan,tarihsel bakış açısı nedir bilmeden,sağdan veya soldan bir sürü zırvalık ve saçmalıkla dolmuş taşmış forum.Bayağıdır uğramıyordum,gördüklerime şaşırmadım.

Freddie, Atatürk ve Atatürkçülüğe karşı harcadığı zaman ve emeğin, milyonda birini, Siyasal İslama,liberallere, terörizme, Özalcılığa, ayırsa, gerçekten hem kendisi hem onu burada okuyanlara için çok daha faydalı olacağı kanaatindeyim.

Chavez'e övgüler düzen solcularımız, haklı olarak onu sahipleniyor.Bende Chavez'i sahipleniyorum elbette.

Ama Bolivar'ı da sahiplenirmisiniz?Bolivar sosyalist değildir,komunist değildir.Freddie benzer bir amaçla yazı yazsa herhalde 1-2 değil 100 sayfa eleştiri getirmesi gerekir.Bolivar'da burjuva kökenlidir hatta!

Ama ülkesinin adı República Bolivariana de Venezuela olup Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti anlamına gelir.

Aynı şekilde sayfalarca eleştiri ve alayı yapmanızı beklerdim.Chavez kendini ve ülkesini Bolivarcı olarak tanımlamaktan çekinmiyor.

Bolivar Büyük Kolombiya,hatta birleşik G.Amerika hayali olan, İspanyollara karşı bağımsızlık savaşı vermiş, yurtsever bir liderdir,askerdir.

Yaptıkları,Mustafa Kemal'in yaptıklarının yanında çok azdır esasında.Ama hem halkının,hem dünyanın mazlum halklarının saygısını ve sevgisini kazanmış,gerçek bir yurtseverdir,anti-emperyalisttir.

Bizim solcularımız ise,Mustafa Kemal'e düşmanlığı, her fırsatta yersiz eleştirileri ve korkunç bir tarihsel körlükle ve dezenformasyonla saldırmayı marifet bilir.

Neyse daha fazla uzatmayacağım...

Link to post
Sitelerde Paylaş
Chavez kendini ve ülkesini Bolivarcı olarak tanımlamaktan çekinmiyor.

Bolivar Büyük Kolombiya,hatta birleşik G.Amerika hayali olan, İspanyollara karşı bağımsızlık savaşı vermiş, yurtsever bir liderdir,askerdir.

Yaptıkları,Mustafa Kemal'in yaptıklarının yanında çok azdır esasında.Ama hem halkının,hem dünyanın mazlum halklarının saygısını ve sevgisini kazanmış,gerçek bir yurtseverdir,anti-emperyalisttir.

Bizim solcularımız ise,Mustafa Kemal'e düşmanlığı, her fırsatta yersiz eleştirileri ve korkunç bir tarihsel körlükle ve dezenformasyonla saldırmayı marifet bilir.

Neyse daha fazla uzatmayacağım...

Doğru evet, Chavez, Bolivar üzerinden siyaset yapar ve hatta kurtuluş teolojisi denen şeyi de kullanıyor. Bir hayli işine yaradı bunlar. Fakat Chavez marksist değildir. Bolivar'ı almak için marksizmi vermek bana göre bir iş değil. Türkiye'de Atatürk üzerinden sosyalizm(sosyal demokrasi veya ulusalcılık değil, sosyalizm) savunusu yapıp yol alan oldu da biz mi önünü kestik? Onlara katılıp marksizmi bir tarafa atmazdım ama onlara destek olurdum. Fakat Türkiye'de kemalizm denen şey sosyalizmle uyuşmayacak şekilde tanımlanmıştır. Bunu Uğur Mumcu da söyler zaten; ''Atatürk sosyalist değildi, doğru... Kemalizm ve Marksizm çok ayrı kavramlardır; bu da doğru... Bunların yanında bir başka doğru daha vardır: O da Atatürkçülüğün 'McCartizm' demek olmadığıdır.'' ( Uğur Mumcu )

tarihinde Freddie tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Bolivar'ı almak için marksizmi vermek bana göre bir iş değil.

Böyle bir zorunluluk yok,şartlanmışsın sen.Bolivar'ıda sahiplenirsin,babalar gibi Marksist de olursun,"tarihsel körlük" den kastım buydu.Bolivar yaaşrken,bilinçli ver örgütlü bir işçi sınıfı vardı da,siz durum ben savaşayım İspanyollarla dedi.Her coğrafyanın kendine has koşulları, ve her dönemin kendine has gerçeklikleri olduğunu es geçersen böyle yanılgılara düşersin.Cezayir'li yurtseverler Cezayir Marksistlerinin bekleseydi,Sosyalist Fransa'nın bir özerk cumhuriyeti olacaklarını düşleyip,ömürlerini geçirirlerdi.Cezayir'in şu anki durumu, bu yurtseverleri yanlışlamaz,aksine bu mücadelenin kesintisiz sürmesi gerektiği gerçeğini bir kez daha hatırlatır.

Türkiye'de Atatürk üzerinden sosyalizm(sosyal demokrasi veya ulusalcılık değil, sosyalizm) savunusu yapıp yol alan oldu da biz mi önünü kestik?

Türkiye'de Marksizm üzerinden yol alan oldu mu peki?TİP meclise girdi,M.Ali Aybar'ı oku bakalım ne demiş.Beğenmediğiniz Mahir Çayan,Hikmet Kıvılcımlı neler diyor.Sanki Marksist partiler milyonlarca adam topladı,oy topladı,devrime çeyrek kalmıştı da Kemalistler kesti önünü.80 öncesi sol yükselişin önünün kesilmesini Atatürkçülük adına Amerikancılar yaptı.Kaldı ki 80 öncesi hiç yoksa 50-60 ayrı fraksiyon vardır.Çık işin içinden bakalım.

Son olarak Deniz Gezmiş Atatürkçülüğe en yakın ve en samimi sosyalizmi savunmuştur.Burada Wilsoncular ile onun ismiyle birşeyler zırvalıyor.

Bari bunları görün de, gerçek düşman ve gerçek tehlike nedir,ayırdına varabilin.

tarihinde Sultangaliyev tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
''Bu tutum Cumhuriyet tarihi boyunca da süregidecek, Kemalist rejim kırk yıl boyunca Komünistleri baskı altında tutacak; Sabahattin Ali ve adı bilinmeyen nicesi onlar tarafından yok edilecek, Nâzım Hikmet, Dr. Hikmet Kıvılcımlı, Kemal Tahir, Orhan Kemal ve başkaları yıllar ve yıllar boyu hapiste tutulacak, tek parti diktatörlüğünün işkencehaneleri komünistlerle dolup taşacak; devletçilik burjuvazinin sermaye birikiminin aracı, işçileri amansızca sömürme düzeneği olarak iş görecek; köylüler büyük toprak sahiplerinin giderek artan sömürüsü ve zulmü altına girecek, Kürtler birçok kereler ezilecekti...''(Ertuğrul Kürkçü, ?Mustafa Kemal: İmge ve Gerçek?)

imzamı atıyorum..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Atatukculuk darbelerden sonra degısıme ugradı

ben su ana kadar ulkesını ondan cok seven bırını gormedım

ondan sonra gelenler ulkenın ıcıne etmıstır

köpeksavar senı takdır edıyorum arkadaşım bızde arkadaşlara bunu anlatmaya çalışıyorus tebrık ederım sen olayı kısaca özetledın

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...