Jump to content

Sol ve sağın oluşması..


Recommended Posts

Büyük ölçüde simetrik görünümüne karşın,insan bedeninde ince bir asimetri var.

Örneğin, kalp ortanın solunda, karaciğer de sağında yer alıyor. Tokyo Üniversitesi’nden hücre biyologu Nobutaka Hirokawa bu asimetrinin nasıl ortaya çıktığını araştırmış ve buna sekiz günlük hayvan embriyolarının alt yüzeylerinde bulunan cilia (sil) denen mikroskopik kılların neden olduğunu bulmuş.

Embriyolar, kimyasal işaretlerle dolu olan proteince zengin sıvılar oluşturuyorlar.

Siller birer küçük kamçı gibi saat yönünde döndükçe bu sıvıları karştırıyorlar. Sillerin asimetrik iç yapıları nedeniyle bu

dönme hareketi yalnızca saat yönünde oluyor. Kök hücreler, sıvı içindeki işaretleri alarak, bunlara uygun olarak hareket etmeye başlıyorlar. Beklenenin tersine, bu kılcıkların topluca dönüşü sıvılarda bir girdap oluşturmuyor.

Oluşan, sol yönde doğrusal bir akış.

Balık, fare ve tavşan embriyolarını özel kameralarla izleyen Hirokawa ve ekibi, sıvıları n sola doğru akışının, sillerin kubbe biçimli zarlardan yatık biçimde çıkmaları ve dolayı sıyla dönüş eksenlerinin, embriyonun arka ucuna yönelik olmasından kaynaklandığını bulmuşlar. Saat yönündeki kırbaç hareketinin sağdan sola doğru savruluş aşamasında

her sil, zara dik konumda bulunuyor ve sıvı yı embriyonun yüzeyine doğru itiyor. Hareketin, yüzey yakınındaki “toparlanma” aşaması ndaysa sil sıvıya fazla bir itki veremiyor.

Dolayısıyla da proteinler eşit olarak dağılamı yor, kimyasal işaretler farklılaşıyor ve asimetri ortaya çıkıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...