Jump to content

Milliyetçi sol


Recommended Posts

Milliyetçi bi heriften solcu olurmu?

Bence olur.Kendi ülke eşitliğinde....

Sol ile özdeşleştirilen ideolojiler Marksizm, Sosyalizm, Sosyal demokrasi, Sol-libertariancılık, Sendikacılık, İlerlemecilik, Sol-Liberallik, Otonomculuk ve Anarşizmin bir çok biçimidir.

Milliyetçi sosyalizm aslında tam olarak fransız devrimi ile başlamıştır diyebiliriz....

Ezilen bir halkın birlik olarak hakkını araması çok iyi bir milliyetçi sol birleşmesi diyebiliriz...

Bir çok örneği vardır...

sol olmak için millet olmak milletle birlik solcu olmamız lazım...

Marksizm safsatası ise..

Her toplumda eşitlik deyip eşitsizliği yapan bir ideolojidir...

SSCB de çok vardır.Milliyetçilik ve solun bir arada tutulmamasının tek sebebi klasik Marksist görüş ve egemen Batılı düşünme hastalığıdır. Bu anlayışa göre milliyetçilik kapitalizmin ve burjuvazinin omuzlarında yükselen bir akım iken; gerçekte doğu toplumları için bu böyle değildir..Bilakis, doğu toplumları için milliyetçilik sömürgeciliğe karşı bağımsızlık mücadelesinin sonucu ortaya çıkmış bir fikir akımıdır.. Dolayısıyla ezilen ulusların bağımsızlık mücadelesi ulusal karakterlidir. İşte Türk Devrimi de; sadece marksizmden ibaret sanılan sola, alternatif olarak doğan akılcı, bilimsel ve pozitivist bir milliyetçi sol harekettir. Dolayısıyla Kemalizm ekonomik, sosyal, kültürel ve de siyasal olarak solun tek gerçek temsilcisidir. Sermayenin küresel saldırılarına karşı sınıf mücadelesinin yerini ulusal mücadeleler almıştır. Ulusal(Milli) mücadeleler de ancak milliyetçilik temelinde ortaya çıkmıştır. Zaten Türk toplumlarında (kötü yönetilen Osmanlı hariç) hiçbir zaman kölelik ve ağalık sistemi olmadığı için bir sınıf mücadelesi yaşanmamıştır. Dolayısıyla Marksizm en azından biz Türkler için pek bir şey ifade etmemektedir..

Fakat altını çizmek lazım.Millyetçi rusun ideolojisi ve kültürü marksizm olması gibi yine işin girişin milliyetçilik duygusu ile.Bir teoriyi ve kendi halkının eşitliğini isteyip ve üstün görmek vardır.

tarihinde Hitman1 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
ama atatürk hıtlerle kıyaslanmış gıbı olmuş ya hoşlanmadım bundan ben

Estağfurullah Atatürkle Hitler karşı karşıya gelemez.Eğer böle anlaşılırsa özürdilerim.Kesinlikle hayır Atatürk le hitler ayrıdır.

Hitler Irkçı bir katil.

Atatürk Miliyetçi solcu bir insandır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Milliyetçilik nedir?

Değişme ve dönüşüm tüm evrenin kuralıdır. Tıpkı millet ve milli devlet gibi milliyetçilik de, tarihin belli bir aşamasında ortaya çıkmıştır, sürekli bir değişim içindedir ve sonunda ortadan kalkacaktır. Milliyetçilik, ilk olarak burjuva devrimleriyle birlikte, burjuvazinin feodal sınırları kaldırmak, ticaret sahasını genişletebilmek ve bu yolla palazlanıp güçlenmek v.b. gibi amaçlarla aşiretleri millet haline getirmesi ve bunun propogandasını yapmasıyla ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise iyice gelişerek uluslararası(global) hale gelmiş olan emperyalist burjuvazi, yeterince beslendiği ve artık milli engelleri aşıp evrensel hale gelerek daha rahat büyümek istediği için şekil değiştirmektedir.

Sonuç olarak bu akım, sermaye hareketleri ile birebir alakalıdır, sermayenin ilk büyüme eğilimleri ile ortaya çıkmış ve günümüzdeki küresel ölçekli büyüme eğilimi ile kendini doğuran kaynak tarafından yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Kapitalizmin gelişme dinamiği bildiğimiz haliyle milliyetçiliğin ömrünün uzun olmayacağını ve sonunda bu akımın pek bir değişeceğini gösteriyor. Sosyalizmin evrensel başarı kazanması durumunda ise zaten bu akım yok olacaktır. Ama tarihin bu nesnel değişimini ve fikri akımların sınıfsal altyapılarını bilmeyenler, millet ve milliyetçiliği hep varolmuş ve dolayısıyla var olacak sanırlar. Tüm tarihi ve geleceği milliyetçi gözlükten okuma yanılgısına düşerler. Milliyetçi kafa, tarihe maddeci bakmayı bilmeyen anti-bilimsel kafadır!!!

Milliyetçilik aynı zamanda burjuva sınıfın çıkarlarını sanki tüm toplumun çıkarlarıymış gibi göstererek, sınıf çatışmasının üzerini örtmeye yarar. Toplumların nesnelliğindeki bu çatışma yerine sözde bir uyum vaaz ederek, diyalektiği inkar eder. Ayrıca milliyetçilik, hiç çıkarları olmadığı halde, ezilen sınıf mensuplarının ezenlerin çıkarı için savaşmalarına sebep olur; çünkü milliyetçilik ile birlikte, burjuva çıkarların -''milli menfaat'', ''ulusal çıkar'' v.b. şatafatlı laflar altında- herkesin çıkarına olduğu yalanı kitlelere yutturulur. Nasıl ki feodal dönemde kitleler ''din, tanrı, kutsal topraklar'' vb. denerek egemenlerin emrinde savaşmaya gönderilmişse; kapitalist dönemde de ''ulusal çıkar, vatan, millet, bayrak'' vb. edebiyat kullanılır. Görüldüğü gibi milliyetçilik, sınıf uzlaşmazlıklarının üzerini örtüp egemen sınıfların çıkarlarını sanki tüm milletin çıkarıymış gibi sunarak kitleleri kandırmak ve kirli savaşları meşrulaştırmak üzerine kurulmuştur!!!

Bir başka nokta da milliyetçiliğin, milletin büyük kısmını oluşturan emekçilerin değil de azınlık olan burjuvazinin çıkarlarını savunduğu için, aslında milletini hiç de sevmemesidir! Çünkü bu şekilde, milletinin büyük çoğunluğunu oluşturan emekçilerin sömürülmesini meşrulaştırmaktadır. Kaldı ki bu akım kapitalizme göbekten bağlı olduğundan ve ulusal kapitalizmi, uluslarası tekelci kapitalizmden(yani emperyalizmden) soyutlamak mümkün olmadığından, milliyetçilik her zaman emperyalizmin uşaklığını yapmıştır! Bu bazen emekçilere karşı emperyalizm destekli darbe ve katliam örgütlemek(bakınız: 12 Eylül ve ülkücü terör), bazen milliyetçiliği emperyalizmin isteği doğrultusunda bölücülük yapmak için kullanmak(bakınız: yugoslavya), bazen emperyalist ortaklar edinmek(bakınız: ''milli'' burjuvalarımızın yabancı ortak edinme tutkuları), bazen sırf kazanç için halkını satmak(bakınız: ülkücü burjuvaların Irak'da güya karşı oldukları Barzani'ye inşaatlar yapıp parayı vurması), çoğu zaman da emperyalist merkezlerden icazet almadan politika belirleyememek şeklinde gerçekleşir(bakınız: her Türk başbakan adayının soluğu Washington'da alması). Görüldüğü gibi milliyetçilik, emperyalizm işbirlikçisi olması dolayısıyla yurt haini bir akımdır!!!

Bir diğer noktada, milliyetçiliğin varolabilmek için halklar arasına düşmanlık sokmak zorunda olmasıdır. Mesela burjuvazi kazanç elde etmek için bir yere saldırmalıysa, bunun için önce emekçi çocuklarını kendi için savaşmaya ikna etmesi(kandırması) gerekir. Bunun için de, yalnızca kendi çıkarını ''ulusal çıkar'' olarak, yani herkesin ortak çıkarıymış gibi göstermesi yetmez; saldıracağı yerin halkını kötü ve tehlikeli göstermelidir. Tabi bunu bir anda yapamayacağı için, sürekli olarak başka halkları potansiyel tehdit ve düşman olarak gösteren eğitim ve medya yoluyla propoganda yapması gerekir. Tabi ''karşı tarafın'' milliyetçiliği de çok işe yarar. Mesela Türk milliyetçiliğinin yükselmesi için, Yunan milliyetçiliğinin yükselip bazı taşkınlıklar yapması gerekir. Veya MHPnin oyunun artması için, Kürtçülerin biraz Türk askeri öldürmesi gerekir, bu durum milliyetçilerin işine gelir.

Sözün özü: Milliyetçilik, varlığını sürdürebilmek için kendi düşmanını yaratır. Bu anlamda da hem kendi milletinin canını yakıp ona ihnet eder hem de dünya üzerindeki milletlerin arasına düşmanlık aşılayarak savaşların bitmemesine sebep olur ve insanlığa ihanet eder!!!

Özetleyecek olursam, tüm bu yazdıklarımdan milliyetçiliğin; anti-bilimsel, emperyalizm işbirlikçisi, halk düşmanı, insanlık düşmanı ve memleket haini bir akım olduğu sonucuna varabiliriz. Daha işin ırkıçılık gibi radikal boyutlarını eleştirmediğimin altını çizmek isterim bu arada. İşte en ortalama haliyle bile milliyetçilik budur!...

Sevgiler....

Bu ileti Freddie tarafından Dec 23 2008, 08:31 AM yeniden düzenlenmiştir.

http://forum.ateizm2.org/index.php?showtopic=16475&st=0

Freddie nin yazısı nı ekliyorum daha iyisini yazamazdımm...

tarihinde oz tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Nasyonal sosyalizmin adındaki sosyalizmin dışında sosyalizmle bağdaşan bir yanı yok biliyorum.

Olduğunu düşünenler varsa somut örneklerle açıklarlarsa sevinirim.

Milliyetçiliğin burjuva ideolojisi olduğu, burjuvanın çıkarlarına hizmet ettiği vs. düşünceler, temeli değil, sonucu açıklayan düşüncelerdir. Başlangıç temelinde elbette burjuvazi vardır ya da burjuvazi desteği ve kullanması. Ama günümüz için farklı bir izah getirmemiz, nedenlerini net olarak ortaya koymamız gerekir.

Milliyetçiliğin sosyalizmle bağdaşmamasının bence 1. derecede önemli tarafı emperyalistiğe yönelik bir akım olmasıdır. Çünkü milliyetçiler kendi ülkelerinin diğer ülkelerden daha üstün olmasını isterler. Bu istek de zorunlu olarak büyümeyi, daha fazla üretmeyi, daha fazla satıp kazanmayı getirir. Diğer ülkelere kendini kabul ettirmek, bölgesinde güçlü olmak, dünyanın sayılı ülkelerinden biri olmak hatta en büyük ülkesi olmak.

2. derecede ters düşen ise sosyalizmin enternasyonal oluşudur. Milliyetçi ideolojinin enternasyonal olması mümkün değildir.

Peki geçmişte ve bugün, pratikte sosyalizmin milliyetçiliği dışladığını söylemek mümkün müdür?

2. madde ile ilgili olarak da pratikteki sosyalizmin enternasyonal olabildiğini söylemek mümkün müdür?

Bence mümkün değildir. Sosyalistler de milliyetçi davranmışlardır ve enternasyonalist olamamışlardır.

Ülke bazında sosyalizm anlayışı sürdüğü müddetçe de olamayacaklardır.

Milliyetçilik sosyalizmde de vardır, olmaya mahkumdur. Teorideki söylemler yanıltıcıdır. Ama her sosyalist dünyanın diğer ucundaki işçi hareketini destekler, oradaki sosyalistlerle dayanışma içinde olur. Milliyetçiler ise sadece kendilerine dost gördüklerini destekler. Aralarındaki en önemli fark budur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
kürt milliyetçiliği adı altında "Solculuk" yapılabiliyor ve olunabiliyorsa (?!) pekala bunun Türkler için olanı da (Milliyetçi sol) olabilir...

okadarkı gerzeksın okadarkı kavramlardan uzaksınkı ezılen halkın mıllıyetcılıgı olmayacagını bılmıyorsun

Link to post
Sitelerde Paylaş
okadarkı gerzeksın okadarkı kavramlardan uzaksınkı ezılen halkın mıllıyetcılıgı olmayacagını bılmıyorsun

ama kürtler mıllı etnık anlamda haksızlığa uğradıklarını düşünüyor dertlerı kültürel haklar değıl öyle olsa trt şeşi desteklerlerdı

Link to post
Sitelerde Paylaş
ama kürtler mıllı etnık anlamda haksızlığa uğradıklarını düşünüyor dertlerı kültürel haklar değıl öyle olsa trt şeşi desteklerlerdı

arkadasım daha oncede dedım bız kürtler eger medya onunde trtnın o atılımını destekleseydık cok cok uzerıne gıderdı medya bunun

yanı demek ıstedıgım kürtlerın begendıgı bır olayı medya begenmıyor

o yuzden bızde begenmıyor gıbı gozukuyoruz kı medya desteklesın

bız buna sıyaset dıyoruz

sız ne dersınız bılmem

Link to post
Sitelerde Paylaş
arkadasım daha oncede dedım bız kürtler eger medya onunde trtnın o atılımını destekleseydık cok cok uzerıne gıderdı medya bunun

yanı demek ıstedıgım kürtlerın begendıgı bır olayı medya begenmıyor

o yuzden bızde begenmıyor gıbı gozukuyoruz kı medya desteklesın

bız buna sıyaset dıyoruz

sız ne dersınız bılmem

ben alınma ama samımıyetsızlık dıyorum kişisel alma dtp için dıyorum

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...