Jump to content

Putperest müslümanlar ve kabe


Recommended Posts

Günümüzde insan yapısı bir mekanın nasıl kutsal kabul edilebileceğinin en ironik örneğidir kabe. Hatta öyle bir hal almıştırki etrafına yapılan zemzem tower ve benzeri yapılarla tamamen gelir kaynağı haline getirilmiş hac ziyareti ve kabe ziyareti. Bu hac ziyaretinden kazanılan paralar citti bir sektör oluştrmaktadır Suudi Arabistan Krallığında!

Acaba neden islamiyetin doğasına aykırı olduğu bir konuda bukadar sapkınlaşmıştır müslümanlar?

tarihinde xedos tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Biz kabeye,Allah ın emri olduğu için secde ediyoruz ve etrafında dönüyoruz.Meleklerin ademe secde etmesi misali çünkü melekler,Allah ın emri gereği ademe secde ettiler yani sonuçta secde Allah a dır.

uzmez kuranda meleklerın ıradesı hakkında ne soylenıyor

onların ıradesı varmı

Link to post
Sitelerde Paylaş

Alıntıdır

------------------------------

Günümüzde kabe olarak adlandırılan yapı, islam öncesi arabistan yarimadasi'nda cok sayıda bulunan kabe'lerden sadece biri olan "mekke kabesi"dir.Kabe, hacer ül esved'den ayrı düşünülemez.

İslamiyet öncesinde araplarin panteist inanclari fetişler , degişik kaya formasyonlari, fosiller, taşlar ve degişik ağaç şekilleri ile sıkı sıkıya ilişkili idi.Bu anlam yüklenen nesnelerin en önemlileri ise kaya formasyonlari ve ilginc yapilara sahip taşlar idi.İslam öncesi mevcut oldugunu kesin olarak bildigimiz 3 adet kabe mevcuttur [1]

Bunlardan biri kırmızı bir taşa sahip olan nejran kabesi , diğeri beyaz bir taşa sahip olan el abalat kabesi, sonuncusu da siyah bir taşa sahip olan mekke kabesi'dir.Nejran ve el abalat kabe'lerinin ne zaman yıkıldığı konusunda spekülasyonlar dışında bir bilgimiz yok lakin mekke kabesi'nin büyük saygi gördüğü konusunda kayıtlar mevcut.Misal, Diodorus Siculus mekke icin "araplar tarafindan büyük saygi gören bir yapinin bulunduğu şehir" der.Bu yapinin mekke kabesi olduğu su götürmezdir[2].Milattan sonra ikinci yüzyil Vakanuvisi Maximus Tyrius ise araplarin siyah bir taşa taptıklarını belirtir [3].

Sabiilik, islam öncesi hicaz bölgesinde oldukca etkili olan ve mekke'de gayet yaygın olarak inanilan bir dindir.Gök cisimlerin inanışı şekillendiren mefhumlardir.Kabe nin etrafinda 7 defa edilen tavaf, sabiilikte mevcut olan çeşitli yapilar ve oluşumlarin etrafında 7 defa dönme geleneginin bir devamıdır.Zira semavi cisimlerin merkezde oldugu sabiilik inanişinda 7 temel semavi cisim mevcuttur :[4]

------------------------------------------------------------------------------------------------

*ante-mohemetan history of arabia; the calcutta review, vol:xxi ,1853, kalkuta

*a dictionary :geographical, statistical and historical of the various places and principal natural objects in the world, volume 2; j.r.mcculoch 1851; londra

*classical islam: a history 600 a.d. - 1258 ,g.e. von grunebaum,1970 ;berlin

[1]: grunebaum, sayfa 24-30

[2]: the calcutta review,sayfa 1-72

[3]: mcculloch ,sayfa 298; mecca maddesi

[4]" the calcutta review, sayfa 1-72

--------------------------------------------------------------------------------------------------

El abalat kabesi:İslam Öncesi devirde mekke'nin güneyindeki el abalat yerleşim bölgesinde bulunan ve günümüzdeki mekke kabesinin hemen hemen aynısı olan sabii tapınağı.

Hacer ül esved gibi bir taşa sahip idi.Lakin bu taş siyah degil "beyaz" renkteydi.Şekli mekke kabesinden farksizdir.

Akıbeti bilinmemektedir.

Nejran kabesi:İslam Öncesi devirde najran yerleşim bölgesinde bulunan ve günümüzdeki mekke kabesinin hemen hemen aynısı olan sabii tapınağı.

Hacer ül esved gibi bir taşa sahip idi.Lakin bu taş siyah degil "beyaz" renkteydi.Şekli mekke kabesinden farksizdir.

Akıbeti bilinmemektedir

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

kaynak: classical islam: a history, 600-1258 ,gustave edmund von grunebaum ,1970; berlin

tarihinde jadı tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...