Jump to content

öss korkusu


Recommended Posts

Avantaj kardeşim hemde öyle bir avantaj ki sorma gitsin.

İstedigin bölümden sınava girebiliyorsan ayrı yetten 1.sımavda genel kültür soruları oldugu için inek diye tabir ettigimiz ogrenciler cakabilir ordan.

Yani hem derslerinde hem sosyal hayatında başarılı bir ögrenci için cok avantajlı bir durum

Ya sen ?

Link to post
Sitelerde Paylaş

üniversitede istediğin bölüme göre testler önemli olacak

mesela sözel bölüm için matematik türkçe sosyal ağırlıklı olacak işletme iktisat hukuk...vs

sayısal bölüm için matematik fizik kimya biyoloji ağırlıklı olacak tıp,mühendislikler,fen fakülteleri...vs

tarihinde Metalurjist tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Kafanın karışmasına gerek yok.Bu sene için geçerli olmayacak.Meslek liseli değilsen kötü bir şey yok.

Ama imam hatipliysen yaşadın hukukta tıpta ve diğer mesleklerde önün açıldı.Yaşasın artık molla avukatlarımız olacak!!

Tm isen tıp fen isen hukuk yazabileceksin katsayı 0.8 değilde 0.6 ile çarpılacak eskisinden daha kolay olacak başka bölümün mesleğini seçmek.Bazı bölümlerinde alan değiştireceği söyleniyor.Hukuk sözele geçecekmiş ya da pdr sözel olacakmış diye bunu bekleyip göreceğiz.Aslında daha güzel oldu.Tabii bu kişiden kişiye değişir.Sanırsam edebiyat okuyacak olandan fen ve mat istenmeyecek ya da çok az istenecek.Tıp okuyandanda türkçe istenmeyecek.

tarihinde sabunkopugu tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

ÖSYM'nin YÖK'e önerisine göre üniversiteye giriş sınavı 2010 yılından itibaren iki aşamalı hale gelecek. 2011'den itibaren adaylar tüm test alanlarından açık uçlu soruları yazılı cevaplayacak. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu toplantısında önerdiği yeni ÖSS sistemiyle ilgili bilgi verdi. Yarımağan, üniversiteye giriş sınavında 2010 yılından itibaren iki aşamaya geçilmesini öngördüğünü bildirdi.

SINAV 4 OTURUMDA YAPILACAK

Temel nitelikteki ilk aşamanın başarılması halinde ikinci aşamaya geçileceğini ve ikinci aşamanın cumartesi-pazar günleri olmak üzere iki haftada toplam dört oturumda tamamlanacağını anlatan Yarımağan, adayların bu oturumlarda Matematik, Edebiyat, Fen ve Sosyal test alanlarından soruları yanıtlayacaklarını ifade etti.

Yarımağan, “Bu oturumlarda yapılacak sınavlar, bizim bugün yaptığımız ÖSS'nin ikinci kısmındaki testlerin, örneğin Matematik-2 testinin daha geniş bir biçimi olacak. Yani 30 soru sorduğumuz Matematik-2 testi, bir oturumda yapılacak ve tabii ki hem verilecek süre artacak hem de soru sayısı. Örneğin, 100 veya 120 ya da 150 soru yöneltelim diye düşünüyoruz” dedi.

YAZILI CEVAP DÖNEMİ

Yarımağan'ın önerisinin YÖK tarafından kabul edilmesi halinde, 2010 yılında başlayacak iki aşamalı yeni sınavda, bir süre sonra adayların “yazılı” cevaplamaları gereken “açık uçlu” sorular da yöneltilmeye başlanacak. Yarımağan, “Daha ileriki aşamada, soruların bir kısmı açık uçlu olacak. Açık uçlu sorular bölümünde, adaylara küçük küçük sorular yöneltiyorsunuz ve aday cevabını yazıyor. Makineyle değil, insan eliyle değerlendiriyorsunuz” diye konuştu.

AÇIK UÇLU SORULAR TÜM DERSLERDEN GELECEK

Hangi test alanlarından açık uçlu sorular yöneltileceği sorusuna Yarımağan, “Tüm derslerden olacak. Yani bütün sınav test biçiminde olmayacak, bazı sorular açık uçlu olacak” karşılığını verdi. Yarımağan, şöyle devam etti:

“Çünkü, test sınavları eğitimi olumsuz etkiliyor, öğrencilerin belli yetenekleri gelişmiyor. Bütün sınavları test yaparsanız, öğrenci belirli düşünce kalıpları arasında kalıyor, sentez yetenekleri gelişmiyor. Bütün dünya bunu yapıyor. Bizim de yavaş yavaş o yöne gitmemiz lazım. Tabii bu ‘yazılı cevap' kısmı işin daha sonraki aşaması.”

UZUN CEVAP İSTENMEYECEK

Açık uçlu sorulara verilecek yanıtların nasıl değerlendirileceğinin sorulması üzerine Yarımağan, şunları söyledi:

“Öyle çok uzun cevap gerektiren sorular sorulmuyor. Küçük küçük sorulardan oluşuyor. Test sorusu gibi fakat altında şıklar yok. Sonucu aday bulacak. Bu durumda öğrencinin kağıdını, adını gizleyerek, bilgisayar ortamına aktarıyorsunuz. Birkaç yüz hocayla da anlaşma yapıyorsunuz. Her adayın sorusunu iki hocaya veriyorsunuz, değerlendirme talimatı doğrultusunda, onlar değerlendiriyorlar.”

Yarımağan, iki aşamalı sınav sisteminde, yabancı dil sınavının ayrı bir oturumda yapılacağını açıkladı.

2009'DAKİ DEĞİŞİKLİKLER

ÖSS'de 2009 yılında yapılması düşünülen değişikler arasında ise ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının hesaplanmasında okulun başarısının etkisinin azaltılması, adayların mezun oldukları bölümlerle ilgili ya da ilgili olmayan alanlar arasındaki katsayı farkının daraltılması bulunuyor.

Mevcut uygulamada, adayların üniversiteye yerleştirme puanları hesaplanırken, okulun ÖSS'deki başarısı da göz önünde bulunduruluyor ve bu durum ‘ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' olarak isimlendiriliyor. Şu andaki sistemde, yerleştirme puanları hesaplanırken okulun başarısı yüzde 21, sınavdaki başarı da yüzde 79 oranında etkili oluyor.

YÖK Genel Kurulu, 2009-ÖSS ve daha sonraki yıllarda geçerli olacak modeli 29 Ocak 2009'da yeniden görüşecek.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İyi de benim anlamadığım iki şey var.Bu sistem olursa her fakülte hangi testlerle öğrenci alacağını açıklayacak öyle değil mi?Diyelim ODTÜ "iktisadi ve idari bilimler" fakültesi "biz Matematik ve edebiyat başarısı arıyoruz" dedi.Akdeniz ise "Biz edebiyat ve sosyal başarısı arıyoruz" dedi.E peki ben hangisine yoğunlaşacağım.İşi hepten garantiye almak adına hepsine birden mi çalışacağım?

İkinci olarak tüm üniversitelerdeki "aynı" fakülteler öğrenci almak adına "aynı testleri" mi isteyecek?Yoksa hepsi farklı farklı testleri mi isteyecek?

Sonuç olarak 2. bölümde benden 3 tane test isteyecek haller yok sanırım öyle değil mi?Ben Ankara veyahut ODTÜ "Siyaset bilimi" istiyorum ve bu testlerden en az birini benden istemeyecekler.2. bölümde çözmemi gerektirmeyecek test olarak Matematik duruyor ama emin değilim.Ed-Tür veyahut Sosyal'i dışlayacak halleri yok ya?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...