Jump to content

George Friedman'dan 21.yy öngörüleri

Recommended Posts

amerıka dunyaya küreselllık adı altında kendı hegomonyasını yaymaya çalışan bır devlet ve son derece tehlıkelı.onların amacı bızı korumak değıl kendı nüfuzlarını sağlama almaktı.bız de malesef bugüne kadar uygulanan sağ polıtıkalarla onların güdümüne gırdık...şuanda da bop adı altında bızı etkısızleştırmeye çalışıyorlar.kendılerıne süreklı bır düşman yaratıp bu bahane ıle saldırgan bır polıtıka izliyorlar.....

Sitelerde Paylaş
  • İleti 54
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

amerıka dunyaya küreselllık adı altında kendı hegomonyasını yaymaya çalışan bır devlet ve son derece tehlıkelı.onların amacı bızı korumak değıl kendı nüfuzlarını sağlama almaktı.bız de malesef bugüne kadar uygulanan sağ polıtıkalarla onların güdümüne gırdık...şuanda da bop adı altında bızı etkısızleştırmeye çalışıyorlar.kendılerıne süreklı bır düşman yaratıp bu bahane ıle saldırgan bır polıtıka izliyorlar.....

Bravo. Dünya politikasını çok iyi anlamışsın.

Sitelerde Paylaş

ludwig,

Dünyada rekabet var ve ülkeler elbette ki ellerinde bulunan kozları kullanacaklar. Sadece Batı dışındaki ülkelerin ellerinde bulunan kozlardan bahsetmişsin. Bunların karşısında Batı'nın da onlara karşı kullandığı kozlar var. Bir terazi gibi düşün, tüm ağırlıklar konduktan sonra hangi taraf daha ağır basacak, ona bağlı herşey.

Son tahlilde daha güçlü ülkelerin elindeki kozlar da daha güçlü. Bu yüzden diğer ülkelerle aralarında olan alışverişleri genellikle kendi lehlerine etkileyebiliyorlar.

Dediğim gibi, buna emperyalizm adı verip vermemek bir terminoloji sorunu. Çoğu kişi öyle kullandığı için ben de öyle kullanıyorum.

Ama bu işin sadece rekabet yönü ele alındığında, olayın elbette ahlakla, başkalarına karşı haksızlık yapmakla alakası yok. Karşılıklı alışverişte kendi çıkarını korumakla alakası var. Sonuçta diğer taraf güçlü olsa, onlar da aynı şeyi yapacaktı.

Ayrıca, ABD'yi ve Batı ülkelerini sütten çıkmış ak kaşık gibi göstermişsin. ABD Avrupa'yı ve Türkiye'yi Sovyet tehdidinden kara gözümüzün hatırına korumadı. Kendi çıkarı için, kendi nüfuz bölgesini korumak ve genişletmek için yaptı bunu.

Tabi bunlarda bir gariplik yok. Bunlar yüzünden bir tarafı öcü, bir tarafı masum ilan etmenin de bir anlamı yok. Ama bu iki taraf için de geçerli. Sen nasıl ABD haricindeki ülkeleri masum gösteren anlayışı eleştiriyorsun, seninkine benzer şekilde ABD'yi masum gösteren anlayış da yanlış. Bu işlerde suçlu ve masumdan ziyade güçlü ve güçsüz var. İnsanlar ise güçsüzden ve mazlumdan yana olmayı alışkanlık haline getirdikleri için Batı kötü diğerleri iyi gibi algılanıyor, öyle gösteriliyor. Yoksa objektif bir tahlilde olay tam öyle değil tabi.

Tabi işin bir de güçlü tarafın gücünü ne derece sorumlu bir şekilde kullandığı konusu var. Sırf güçlüsün diye, gücünü amacını aşacak düzeyde kullanırsan, yine nefret çekiyorsun. İsrail'in Gazze'de yaptığı unutulmayacak. Daha güçlü tarafta olmanın gerektirdiği bir sorumluluk anlayışı da var. Yoksa tarih unutmuyor. Bazı şeyler aradan yüz yıl geçse de insanların peşini bırakmıyor. (Ermeni sözde soykırımı meselesiyle hala uğraşıyoruz mesela. Olay soykırımı değilse de amacını aşan bir katliam var ortada, güçlü tarafın gücünü dengesiz kullanması durumu var).

ABD zayıf duruma düşsün, ileride ABD'nin bu güçlü döneminde yaptıkları da onların başına bela olacak belki.

Sitelerde Paylaş

Peki ortada ideolojik bir taraf seçme olayı da yok mu? Amerika Batıyı Sovyetden sadece "nüfuzunu" geniletmek için mi korudu? Yoksa ortada bir liberal demokrasi ittifakı mı vardı?

Amerikanın liberal demokrasinin koruyucusu olduğunu, onun karşısında ise despotluk rejimleri olduğunu görmüyormusun? Olay sadece devletlerin çıkar çatışmasından mı ibaret sence?

Sen gerçekten Amerikanın ve liberal demokrasilerin kaybedip doğu despotluğunun kazanmasını mı istiyorsun?

İsraile gelince. İsrail Gazze de ne yaptı da unutulmayacak? Yahudi düşmanları zaten İsrail daha oratada yokken de Yahudilere tahammül edemiyorlardı. Sebep ararsan bol. Ama Gazze'de İsrail sadece kendini savundu. Ateşkesi bozan Hamas, roketleri atan Hamas'tı. Camileri okulları silah deposu olarak kullanan, BM okulunun önünden havan topu atan gene HAmas'tı.

Sitelerde Paylaş
Bravo. Dünya politikasını çok iyi anlamışsın.

neden?bunlar bılınen gerçekler yalanmı?...amerıka dunyanın en zengın yahudı aılelerı tarafından yönetılır o dev sermayenın çıkarına hareket eder...dunyanın komünizmden kurtulması özgurluk falan umrunda değıldır..dunyanın gerı kalanının bütün kaynaklarını rahatça sömürebılmek için polıtıka yürütür.bunlar herkesçe bılınır..

tarihinde goddess tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

benm batı emperyalizmi dediğimi hatırlamıyorum zaten yoksa doğu ülkeleri yapmaz öyle şey mi demişim

ben zaten daha çok ne anladığımı yazdım kelimeden dediğim şekilde bakarsan birçok örnek war

mesela laikler türkiyede yaratılan suni sınıflardan türk kürt alewi sünni çatışması

ordunu we hükümetin suçlu olduğu durumlar

emeklilik yaşını ilk arttıran kıbrıs fatihi ecewittir mesela

Sitelerde Paylaş

Ama 1300 sivil öldü Gazze'de bunların Hamas ile ilgisi yok.

Bıçak çekenin üstüne tankla gitmeye benzedi İsrail'in yaptığı.

Ayrıca benim ya da başkasının uluslararası politika çekişmelerinde hangi tarafı tuttuğu ya da tutacağı ayrı bir konu. Ben işin rekabet ve karşılıklı kozlarla ilgili kısmından bahsettim.

Sonuçta sen ya da ben de liberal demokrasiyi kendimiz için daha iyi olduğuna inandığımız için istiyoruz. Bu tercih de benim bahsettiğim kuralı bozmuyor. Olay tamamen kendi çıkarını korumakla ilgili.

Sitelerde Paylaş
neden?bunlar bılınen gerçekler yalanmı?

Ewet bunlar Türkiye gibi geri ve hezeyanlı bir 3. dünya ülkesinde popüler olan inançlar. Senin de sıradan cahil bir Türk olarak bunlardan farklı birşey düşünmen olamazdı zaten.

Sitelerde Paylaş
Ama 1300 sivil öldü Gazze'de bunların Hamas ile ilgisi yok.

Bıçak çekenin üstüne tankla gitmeye benzedi İsrail'in yaptığı.

Ayrıca benim ya da başkasının uluslararası politika çekişmelerinde hangi tarafı tuttuğu ya da tutacağı ayrı bir konu. Ben işin rekabet ve karşılıklı kozlarla ilgili kısmından bahsettim.

Sonuçta sen ya da ben de liberal demokrasiyi kendimiz için daha iyi olduğuna inandığımız için istiyoruz. Bu tercih de benim bahsettiğim kuralı bozmuyor. Olay tamamen kendi çıkarını korumakla ilgili.

1300 sivil mi öldü? Zatebn toplam ölü sayısı 1300 olarak açıklanmadı mı Hamas tarafından? Bir tane bile Hamas militanı ölmemis mi diyorsun?

Gazze Şifa Hastanesinden bir doktor ölü sayısını 500-600 olarak veriyor. Bunların çoğunun da Hamas militanı olduğunu söylüyor. Buna ne diyeceksin?

Sitelerde Paylaş

şu israil konusunda hakikaten bir karar weremiyorum şimdi diyelimki israilin yaptığını kötü saycaz

bu haince olayların akılda kalması için insan ölmesimi gerekiyor

arap dewletlerinin birleşip yahudi öldürmece oynamaya kalkmaları yeterince iğrenç değil mi

bu arada rusyanın bölge politikası çıkar meselesi de olsa taktire şayan

Sitelerde Paylaş

Sen Türk haber kaynaklarına dayanırsan işin zor. Hangisi Gazze tünellerinin silah kaçakçılığı için kullanıldığını, İsrailin Gazze operasyonunun da Hamasın roketleri trarafından provoke edildiğini. BM okulunun önünden Hamasın havan mermisi attığını felan duyamassın Türk haber kaynaklarında. Sadece "Pis Yahudiler soykırım yapıyor!!!" ve "Zavallı filistinli çocuklar" geyiğinden dramatize edilmiş propagandadan başka birşey yok.

Hesapt bu forumda entel adamlardan birisin.

İnternetin de var. İngilizcen de var.

Açıp okusana tarafsız BBC gibi birşey.

Sonra kalkıp Show TV haberiyle olaylara yorum yapman yakışıyor mu? 1300 sivil ölmüşmüş.

Sitelerde Paylaş
Ewet bunlar Türkiye gibi geri ve hezeyanlı bir 3. dünya ülkesinde popüler olan inançlar. Senin de sıradan cahil bir Türk olarak bunlardan farklı birşey düşünmen olamazdı zaten.

cahıl?utanmadan başkasına faşıst derken ıkı kere düşün kendı fıkrını baskın çıkarmak için ınsanları cahıl olarak nıtelıyorsun..şuanda bu fıkırlerı mantık da savunmakta hadı sıkıyorsa ona da cahıl de !!!!!!!!!!!!!!! sızler gıbı yarımakıllım cahıllere laf anlatmaya çalışmak kolay değıl...vatan aleyhıne ne varsa savunan embesıller baskın çıkmak için eğıtımlı düzgün ınsanları cahıllıkle suçluyor çok komıksınız yaa....mılletı güldürüyosunuz...

tarihinde goddess tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş
cahıl?utanmadan başkasına faşıst derken ıkı kere düşün kendı fıkrını baskın çıkarmak için ınsanları cahıl olarak nıtelıyorsun..şuanda bu fıkırlerı mantık da savunmakta hadı sıkıyorsa ona da cahıl de !!!!!!!!!!!!!!!

Cahil değil mi? Gazzede 1300 sivil ölmüş diyen bir insan cahil değil mi sence?

Sitelerde Paylaş

Normalde haber kaynağı olarak türk kaynaklarına değil, ABD'de ulaşabildiğim kaynaklara dayanırım, ki bu bir bakıma benim için mecburiyet, çünkü burada yaşıyorum.

Fakat bu 1300 sivil ölü rakamını ATV'nin internetteki TV yayınında duydum. Eğer doğru değilse, günahı onlara aittir.

Ama zaten ABD'deki haberlerde sivil ölü sayısından pek bahsetmiyorlar bile. O saldırıdan o kadar çok bahsedildi TV'de, sivil ölü sayısı ile ilgili rakamları ya bir kere duydum, ya iki kere. Ki o duyduklarım da şu anda eskimiş rakamlar, yani son rakamlara ayrıca bakmak gerek.

Demek isediğim BBC falan diyorsun ama onlar da çok objektif değil. Nasıl türk haber kanalları olayı fazla bizim tarafımızdan anlatıyorsa, diğerleri de fazla İsrail tarafından anlatıyor.

Sitelerde Paylaş

Hayır. Burda olaya dahil olan bütün tarafların beyanları haber olarak verilir. BBC nin yaptığı budur. Habercilik zaten budur.

Bizim burda haberler propaganda şeklinde yapılır. İsrailin hiçbir beyanı verilmez.

Ben sana ne diyorum.

Hamas ölü sayısını 1300 olarak verdi. Operasyonun ortalardına BM sivil kaybını toplam ölü sayısının %25 i olarak verdi. Zaten daha ilk günkü 300 kişinin öldüğü saldırıda ölenler çoğunlukla polis gücüne yeni katılmış Hamas polisleriydi.

Ölenlerin %100 ünün sivil olması mümkün mü sence? Ölü sayısı 1300 se buna "ölü sayısı" denir. "Ölen sivil sayısı" değil. Arada önemli bvir fark var.

Sitelerde Paylaş

ludwid,

Ben bu saldırının başından beri özel olarak toplam sivil ölü sayısını merak edip hep bu rakama kulak kabartmışımdır. Çünkü benim için önemli olan bu. Hamas militanı zaten ölümü göze almış. Sivil olmayanların ölü sayısı beni fazla ilgilendirmez. Bu yüzden başından beri ben daha çok sivil ölü sayısına önem verdim.

Fakat bu bilgiyi genellikle vermiyorlar. Genellikle toplam ölü sayısı veriliyor, sivil ölü sayısı değil.

Bu yüzden dedim sana başından beri toplam sivil ölü sayısına ait bilgiyi ya bir kere duymuşumdur ya iki kere diye. Ki bu bilgiler artık eski bilgi, yani saldırının bittiği tarih itibariyle toplam sivil ölü sayısı nedir, ona ayrıca bakmak lazım.

Biraz önce baktım yine zaten ama yine aynı şekilde toplam ölü sayısına rastlıyorum daha çok ve pek çok kaynak da tam değil yaklaşık rakam veriyor zaten ('1000'den fazla ölü var' gibi).

BBC toplam öldürülen filistinli sayısını 1300'den fazla olarak veriyor (biraz önce baktım) ki ATV haberin bahsettiği 1300 sivil ölü ifadesi bu rakama dayanıyor olabilir.

Bu rakamın ölen sivilleri mi yoksa toplam ölü sayısını mı ifade ettiği yoruma açık.

İşin içinde biraz da ortaya çıkan cesetlerin sivil mi yoksa Hamas militanı mı olduğunun her zaman kolayca tespit edilememesi var. Eğer ölüler kadın, yaşlı ve çocuksa bunu tespit etmek kolay ki saldırının ilk haftasında bir ara 400'den fazla ölü çocuk var deniyordu. Fakat genç veya yetişkin erkek ölülerin ne kadarının sivil ne kadarının Hamas militanı olduğunu tespit etmek kolay değil.

Bu konuda genellikle net rakam verilmemesi ondan olsa gerek.

Fakat dediğim gibi, dün ATV'den net bir şekilde 1300 sivil ölü sözünü duyduğumu hatırlıyorum, bu yüzden bu bilgiyi bu şekilde verdim.

Bu bilginin yanlış olup olmadığını, yani toplam ölü sayısını mı, yoksa toplam sivil ölü sayısını mı ifade ettiğini ise hala bilmiyorum. Çünkü BBC'nin ifadesi de net değil.

Sitelerde Paylaş

Saldırının ikinci haftasında, kara harekatının 4. gününde (6 Ocak itibariyle) toplam sivil ölü sayısı 560 olarak veriliyor BBC tarafından.

Harekat 3 hafta sürdü ve ateşkesten sonra bile bazı çatışmalar olduğundan ölü sivil sayısı 1300'e ulaşmış olabilir. Bu gayet makul bir rakam.

Sitelerde Paylaş

Mantık:

Şuna da bir bak o zaman:

But the Italian paper also quoted a doctor at Gaza City's Shifa Hospital as disputing the number of Palestinians said to have been killed in the campaign.

"It's possible that the death toll in Gaza was 500 or 600 at the most, mainly youths aged 17 to 23 who were enlisted by Hamas - who sent them to their deaths," he said.

13 Israelis were also killed during the 3-week operation, which was aimed at halting rocket fire on southern Israel and destroying Hamas' infrastructure.

The Gaza doctor was further quoted as saying: "Perhaps it is like Jenin in 2002. At the beginning they spoke about 1,500 dead, and at the end it turned out to be only 54 - of whom 45 were militants."

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1057874.html

Örneğe bak. Cenin örneği verilmiş. Cenin olayında da önce 1500 ölüden bahsedilmiş. Ama sonra çıkan ölü sayısı 54 ki 45'i militan.

O yüzden 400 çocuk öldü felan bunlara hemen inanmamak lazım. Hamas yalan atmayı çok sever. Ne kadar yalancı ve uçmuş oldukları zaten bu son operasyondan sonra kendilierini galip ilan etmelerinden belli.

Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7

• Yeni Oluştur...