Jump to content

İmdat! Deist oluyorum..


Recommended Posts

Tamam. Ben de bunu bekliyordum. Yani sonsuz güçlü değil, bizim var olmamıza gücü yetecek olan bir tanrı...

Bu da olanaksızdır. Çünkü benim yaptığım örneğin bilgisayardan ben daha karmaşığım. Beni yapan da benden karmaşık olmalı. Evreni yaratacak güç, evrenden daha karmaşık olmalı. Onun da kendisinden daha karmaşık bir yaratana ihtiyacı var.

Geriye doğru daha karmaşığa gitmek olanaksızdır. En karmaşık olan en sondadır, insan bilinci. Evrimin son ve en gelişmiş ürünü budur. En başta ise en basit olan olmalıdır. En karmaşık olan değil.

Bu da kuantumda gizlidir. Kuantumun yasaları farklıdır. Parçacıklar ortaya çıkar, yok olur, çarpışır, dönüşür. CERN bunu araştırıyor.

En başlangıçta çok basit bir neden, parçacıkların oluşup çarpışmaları gibi bir neden olmalıdır. En başa en karmaşığı koyamayacağımız için tanrı yoktur...

Sonsuz güçlü değil diye nerden çıkardın şimdi? Kim koymuş kuantum yasalarını? Daha Uzayın %1 ini bile keşfedebilmiş değiliz de senin neyin neyinden bahsediyorsun. Henüz kanıtlanmamış bilgileri de teori diye isimlendirirsen çok mutlu olurum.

Bu arada tanrı var olsun olmasın. Bu sayede bile sahip olduğum ahlak ve güzelliklerden dolayı çok mutluyum.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 140
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Arkadaşlar, ben ateistler arasında çatlak yaratmak istemiyorum. Lütfen paralel evrenlerin olmadığını, güneş sistemimizin süper üst bir evrenin bir atomu olmadığını, bir örnek daha vereyim, bizi ve uygarlığımızı üstün bir uygarlığın imal etmediğini bilimsel yoldan kanıtlayamayacağımızı görün.

Bu konularda felsefe çalışır ve çözüm üretir. Bilim elbette bir kutsal kitabı paçavraya çevirir. Bunda hiç şüphemiz yok. İçindekileri yanlışlar, kanıtlar ve o kitap bir paçavra olur. Bu ayrı bir konu. Din bilimsel olarak yanlışlanabilir, peygamberlerin hiç yaşamadığı da kanıtlanabilir belki. Kutsal kitapları insanların yazdığı bilimsel olarak kanıtlanabilir.

Ben ayrı bir şeyden bahsediyorum. Örneğin bir depoda koli basili bulunmadığı kanıtlanabilir. Deponun her köşesinden örnek alır, tahlil edersiniz. Atlas okyanusunda hiç koli basili yoktur dediğiniz zaman işiniz daha zordur.

Evrende hiç koli basili olmadığını kanıtlayamazsınız... Lütfen. Bu konuda felsefeye ihtiyacınız var...

Bilime ideoloji ürettirip devlet ideolojilerini tekrar hortlatmayın, Hitlerleri, Stalinleri tekrar yaratmayın...

Link to post
Sitelerde Paylaş

kanıtlanmamış bilgileri de teori diye isimlendir

Teorilerin kanıtları vardır. Örneğin kuantum teoridir ve bir çok kanıtı vardır. Teoriden öte veri üretemediğimiz zaman mantıksal çıkarımlara, yani felsefeye başvururuz. Söylediklerim mantıksal çıkarımlar, yani felsefedir.

Felsefenin avantajları, bilimin avantajları vardır. Bilim gözlenebilecek, ölçülebilir veriler arar. Vardığı sonuçlar yasadır.

Felsefe yasalaştırılamaz ama avantajı, gözlem ve deney konusu edilemeyen kavramlar üzerind eçalışabilmesidir. Bilim için mikroskop, teleskop, tayfölçer, spektrometre, detektör gibi aletlere ihtiyacınız varken, felsefe için sadece akla ihtiyacınız var...

Link to post
Sitelerde Paylaş
<br />Sonsuz güçlü değil diye nerden çıkardın şimdi? Kim koymuş kuantum yasalarını? Daha Uzayın %1 ini bile keşfedebilmiş değiliz de senin neyin neyinden bahsediyorsun. Henüz kanıtlanmamış bilgileri de teori diye isimlendirirsen çok mutlu olurum. <br /><br />Bu arada tanrı var olsun olmasın. Bu sayede bile sahip olduğum ahlak ve güzelliklerden dolayı çok mutluyum.<br />
<br /><br /><br />Hic mutlu degilsin,bu forum kafana kazmayi cakti,süpheler beynini kemirecek,biz uzayi kesfetmedik ama siz iki lafla allahi kesfettiniz..
Link to post
Sitelerde Paylaş

Deist olmanız benim için sorun teşkil etmez. Çünkü ben de bir süre deist oldum. Çok kısa sürse de... Agnostik olmayı daha uzun süre mantıklı buldum.

Fakat şu anda ara çözümleri gereksiz buluyorum. Teist değilsen ateistsin. Bu kadar yani...

Hatta kimsenin teist olması da benim için sorun teşkil etmez. Ben inanç özgürlüğüne inanıyorum...

Yanlış düşünüyorsun.Sadece siyah ve beyaz olarak sınıflandırırsan asıl hedeflediğin amaca ulaşamazsın.Portakalın bile kırk tane çeşidi varken ,insanları ,kendi varoluşlarını anlamlandırmaya çalıştıkları bir olgu açısından ikiye bölmek tanrının olmadığını da kanıtlamaz,şeriat tehlikesini de önlemez.Kişisel olarak tabiki inancı olanla sorunun yoktur ama yine de tanrı fikri bile seni korkutmuş.Deistlerin ya da deist gibi düşünen insanların çoğu zaman gereksiz görüldüğünü biliyorum ondan biraz kırıldım.

Bazen geçiş dönemleri yaşasam da inandığım ana fikrin iskeleti değişmiyor gibi..

Sayın fenriz'de de galiba bir asi inanır potansiyeli var :)

tarihinde şahika tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Kuran'daki tanım dediğinizde bir sureyi ele alamazsınız. Kitabın bütününü ele almak zorundasınız. Kimse çıkıp kapitalizmin ne olduğunu Karl Marx Das Kapital'in bir paragrafında anlatmıştır diyemez. Bir paragrafla anlatılsa kitap yazmaya gerek duymazdı.

O halde tanrıyı Kuran'ın tanımladığı şekilde alıyorsunuz demektir. Kuran'da anlatılan tanrı sınırsız gücü olan, ol demekle olduran bir tanrıdır. Gücünün yetmediği bir şey yoktur.

Bunun ise paradoks, yani akıl çıkmazı olduğunu yukarıda açıkladım. Böyle bir tanrı imkansız olduğu için yoktur...

allahla ilgili detaylı bilgiler için tabii ki kurana müracaat etmeliyiz. sen bir tanım istediğin için ben de kısaca olsun diye ihlas suresini gösterdim. buradan tartışabiliriz. bu suredeki tek göze çarpan eksiklik, allahın herşeye gücü yeten olduğunun açıklanmaması. gerçi ehad, samed filan bunları birleştirince doğal olarak o da çıkıyor ya neyse önemli değil.

"herşeye gücü yeten" bir tanrı neden imkansızdır? cevap verirken litven gulfüdeki isimleri hesaba kat.

Link to post
Sitelerde Paylaş

noksanlık eksiklik veya acziyetin ifadesidir Allah kendiinden bir tane daha yaratabilir mi ya da kaldramayacağı taşı yaratabilir mi tarzından sorular bu nedenle anlamsız kalıyor. kaldı ki dünyaya ve günümüze ait mantık kıstaslarıyla Allah inancını sarsmaya yeltenmek de pek sağlıklı bir durum değil. eskiden aristo mantığı geçerliyken günümüzde fuzzy mantığının kullanılıyo olması gibi.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Yanlış düşünüyorsun.

Yanlış düşünmüyorum. Benim söylediklerim insanları bölmüyor, ötekileştirmiyor ve düşmanlaştırmıyor. Tam tersine... İnsanları bütünleştiriyor.Çünkü ben inançları felsefeye dayandırıyorum. İnanç özgürlüğünü savunuyorum. İnsanlar her şeye inanabilir. İnanç bağlamında sınıflara bölünemeyiz. Yaslarımızı laik biçimde bilime, somut verilere dayandırırız. Felsefe tamamen özgürdür, felsefede fikirler çarpışır. Hiç bir felsefi inanç devlet ideolojisi haline getirilip bir inanç grubunun devlet baskısı yaratmasına olanak vermez.

Deistlerle ortak paydam vardır. Din bağlamını reddetme bazında. Agnostiklerle ortak paydam çoktur. Tanrı inancının belirleyici olamayacağı bazında. Herhangi bir sonsuz güçlü tanrı tanımı yapmayan panteist gibi inanca sahip olanlarla ortak paydam çoktur. Aynı nedenlerle. Laiklerle ortak paydam çoktur, çünkü inançlarımı devlet yapılandırmasından, devleti ideolojik yapılanmadan uzak tutuyorum. İnanç her ne biçimde olursa olsun.

Teistlerle de ortak paydam çok az olsa da var, düşmanlaşmıyorum. Onunki de inanç, benimki de inanç. Aslolan inanç özgürlüğüdür. Bu bazda bir ortak payda bulabiliyorum.

Dini dayatmaya ve toplumu din bazlı yapılandırmaya kalkanlara karşı bu argümanların herhangi biriyle hepimiz karşı çıkabiliriz. Bir teist de laik olabilir ve ortak payda altında dini dünyevileştirmeye karşı çıkarız.

Yalnız Yaşar Nuri tarzı laikliği reddediyorum. Dini dogmalaştırıp göklere çıkarıp, tek rehber allahın gönderdiği kitap deyip laiklik olmaz. Tek rehber öyle bir kutsal kitap olsaydı, laiklik filan olmazdı. "Böyle olduğuna inanıyoruz, felsefemiz bu, dogmadır ama inancımdır, inancımı kimseye dayatmıyor, dine dayalı devlet kurma yoktur diyen cehennemde yanar filan diye iddia etmiyorum. Bunlar inançtır, bağlayıcı değildir" diyen laik teiste lafım yok. Siyaset bazında ortak paydam vardır. İnanç bazında ayrı tartışırız.

Her şeyden önce inanç özgürlüğü gelir. Bu, tüm insanların ortak paydasıdır. Çeşitlemeyi inkar etmiyorum gördüğün gibi. Portakalın kırk çeşidi olursa tabii ki insanın yüzelli çeşidi olması gerek. Hatta insan sayısı kadar insan çeşidi olması gerek. Buna sınır, ambargo, standart koyamayız.

İsteyen spagetti tanrısına, isteyen hamburger tanrısına inanır, beni hiç ilgilendirmez. Kimseyi de ilgilendirmez. İnanç özgürdür. Olmalıdır.

Tanrı fikri beni korkutsa en azından agnostik olurdum. Bir ihtimal var filansa paçayı yırtacak bir dayanağım olur diye ikiyüzlülük yapardım.

Gördüğün gibi kimseyi gereksiz görmüyorum, değil ki deistleri göreyim...

Link to post
Sitelerde Paylaş
günümüze ait mantık kıstasları

Mantığın günü devri çağı olmaz. Aristo zamanında da güneş varken gündüz, yokken gece idi. Jüpitere de gitsen böyledir. Başka bir sistemin gezegenine gitsen de... İki güneşi olan bir gezegense hep güneş varsa hep gündüzdür. Kutuplarda altı ay gece altı ay gündüzdür.

Link to post
Sitelerde Paylaş

demirefe, demek cevabın bu:

Açıklayayım: Tanrı sonsuz kudretliyse kendini klonlamaya ve kendinin aynısını yaratmaya gücü yeter mi? Yetmezse demek her şeye gücü yetmiyormuş.

Yeterse, bu klonu tekrar yok edebilir mi? Edemezse yine gücü yetmedi. Edebilirse, o da eşi, aynısı olduğuna göre yok edilebiliyorsa sonsuz güçlü değilmiş, yok olmamaya gücü yetmedi...

1- tanrının yapamayacağı başka şeyler de var. mesela 5 dakika önce vukubulmuş şeylerin vukubulmuş olmamasını sağlamak gibi. zamanı geriye döndürüp olayın vukubulmasını engelleyebilir, diye itiraz edilebilir ama o farklı bir şey. ben olmuş bir şeyden söz ediyorum.

2- tanrı acaba bir "şey" midir? "onun gücü her şeye yeter" diyor ve sen de onu eleştiriyorsun ya o yüzden söyledim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

daha net bir örnek verelim demirefe sana yardım etmek için:

Tanrı kendini öldürebilir mi?

tanrıya bunu sor bakam sana ne der: der ki:" sen git önce kıçının temiz kalmasını sağla"

ayetlerde "onun her şeye gücü yeter" der, "onun her işe gücü yeter" demez. umarım aradaki farkı anlıyorsundur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tanrı kendini öldürebilir mi?

Bilmem! Öldürebiliyor muymuş? Belki kendini kopyaladıktan sonra intihar edebilir. Evren tanrısız kalmasın diyebilir mi ki? Bu da benim dediğimle aynı kapıya çıkar.

Her şeye gücü yetmekle her işe gücü yetmek arasındaki farkı ise göremedim. Çünkü yok... :)

tarihinde demirefe tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

tanrının yapamayacağı ... şeyler .. var

O zaman 5. sayfada ileti 66 ya müracaat...

İki türlü tanrı varsayımı var. Sonsuz güçlü ve çok güçlü olsa da sınırlı güçlü. Her ikisini de ayrı ayrı çürüttüm.

Başka tanrı varsayımı varsa söyleyin hemen çürüteyim...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Neymiş efendim ünlü fizikçi Steven Hawking evrenin oluşması için bir tanrıya ihtiyaç yokmuş diyor. komedi gerçekten.

Neymiş efendim şuan için de yaşadığımız evren big bang teorisi ile oluşmuşmuş...

Bu adama sormak lazım paralel evren diye bir kavram duymuş yada araştırmış mı? :)

Sizde duymadı iseniz araştırmanızı kesinlikle tavsiye ederim. O zaman melek cin şeytan v.b varlıklar ve bir tanrı sizlere çok daha mantıklı gelecektir.

İzlemek isteyenler için link de vereyim.

Üstteki videoyu izledikten sonra şu soruyu korkmadan kendinize sormanızı istiyorum.

(O alemlerin Rabbidir.) ne ifade ediyor?

De ki: «Siz gerçekten yeri iki günde yaratanı inkar edip duracak mısınız? Bir de O'na eşler mi koşuyorsunuz? O, bütün alemlerin Rabbidir. Kuran-ı Kerim » 41 / FUSSİLET - 9

ooo yee yaşadığımız evren big bang'le olmuş diyen insanlara diyebileceğim tek şey bunun yobazlıktan farkı nedir? yobazlık körü körüne inanmak değil mi?...

Bizler ki;

İnsan olarak güneşten sonraki en yakın yıldıza bile gidememişiz hatta daha yanımızda olan marsa gidememişiz BİRİLERİ DE AKLINCA TANRININ OLMADIĞINI İSPAT ETMEYE ÇALIŞIYOR.

Gelelim sadete...

Dünyada aklı selim olan bir insan her çevresine baktığı zaman bir mucizeye şahit olur.

Bir tohumun yeşermesi, insan vucüdu başlı başına bir evren sanki.. bir bebeğin ana rahminde atmaya başlayan kalbi.. güneşin nasıl meydana geldiği saymakla bitmez.

Üstte saydığım mucizeleri bıraktım bunların taaa en başında yoktan var olmuş yada olan (mucize yada değil) bir tanrı çok daha mantıklı geliyor bana.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...