Jump to content

Evrim - Sık Sorulan Sorular


Recommended Posts

  • İleti 218
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Evet, bu başlık altında sorulara cevap vermeyelim, tartışma yapmayalım, vs dedik ama bunun imkansız olduğunu benim de görmem gerekirdi.

Neyse, yapacak birşey yok, isteyen fikir alışverişinde de bulunsun bari. Nasıl olsa bu başlık daha sonra Evrim Rehberi alanının dışına alınacak.

Ama yine de en azından başlığın açılma amacını göz önünde bulundurun ve evrimle ilgili sorular da sorun bu başlık altında lütfen.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Daha önce de bahsettiğim gibi, insanlara evrimi basit bir dille ve kısa şekilde anlatacak bir başlık da bulunmalı Evrim Rehberi altında bence.

Yine daha önce dediğim gibi, insanların bu konuda soru sormayacaklarını tahmin ettiğim için, bunu ben dile getirmek istedim.

Evrim - Temel Bilgiler diye bir başlık açmalıyız bence Evrim Rehberi altında ve bu başlık altında aşağıdaki soruları ve benzerlerini cevaplandırmalıyız:

- Evrim nedir?

- Malthus'un ilkesi nedir? (Canlı popülasyonu çevrenin barındırabileceğinden daha hızlı ürer, bu yüzden doğada yüksek ölüm oranı vardır, vs tespitini yapan ilke)

- Doğal seçilim ne demektir?

- Doğal seçilimin mekanizmaları nelerdir? (Mutasyonlar, göç yoluyla popülasyonların gen havuzunda değişiklik, çiftleşmede eş seçimi, eşeyli üreme, coğrafi izolasyon, vs)

- Adaptasyon ne demektir?

- Tür, sınıf, aile ne demektir? (Biyolojik anlamda)

- Türleşme nedir, nasıl olur?

- Hiç türleşme gözlenmiş midir? (Bilim adamlarının insan ömrüne sığacak kadar kısa zaman aralıklarında meydana gelen gözlediği çeşitli türleşme örnekleri vardır, bunlardan örnek verilmesi etkili olacaktır. Böylece evrimin gözlenemez bir bilim olduğu veya bir varsayım olduğu türünde önyargılar kırılabilir).

- Mikro evrim nedir, makro evrim nedir?

- Evrimin delilleri nelerdir? (Ana başlıklar halinde, kısa olarak)

Bu başlıkta evrim kısa şekilde tanıtılmış olur, diğer başlıklarda ise evrim ile ilgili merak edilenler soru - cevap formatında incelenir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dincilerden duyduğumuz evrim sorularından benim aklıma gelen bazıları:

- İnsanlar maymundan geldiyse, şimdiki maymunlar neden insan olmuyor?

- Canlılar daha basit canlılardan türediyse, maydanoz çınar ağacına mı dönüştü? Hepimiz solucanlardan mı geldik yani?

- Tesadüf eseri bir canlı nasıl oluşabilir?

- Evrim varsa neden gözleyemiyoruz?

- Ara geçiş formları neden yok?

Bunlar aşırı cahilce sorulara örneklerdi. Pek çoğu yanlış kabullere ve açıkça yanlış bilgilere dayanıyor bunların. Daha da bulunabilir böylelerinden fakat bu bahsettiklerim yer almalıdır bence Evrim Rehberinde cevaplayacağımız sorular arasında.

Bir de biraz daha akıllıca (ama aslında yine cahilce) sorular var. Mesela:

- Kambriyen patlamasında bütün kompleks canlılar bir defada oluştu, bu yavaş bir evrime değil, bir anda yaratılışa işaret etmez mi?

- Fosillerde yaş tespiti nasıl yapılıyor? Güvenilir midir?

- Evrim termodinamiğin ikinci yasasına aykırı değil midir?

- DNA'nın kendi kendine oluşma olasılığı bilmemne kadarda birdir. Nasıl tesadüf eseri oluşabilir?

- Bir maymunun daktilo tuşlarına basarak 'olmak ya da olmamak' gibi anlamlı bir ifade oluşturması ne kadar küçük bir ihtimalse, rastlantı eseri canlılığın oluşması da o kadar küçük ihtimal değil midir?

- Boeing uçağının tüm parçalarının kendi kendine bir araya gelmesi ne kadar küçük bir ihtimalse, canlıların oluşması da o kadar küçük ihtimal değil midir?

- Miller deneyi ile ilgili itirazlar (HY veya başka yerden kopyalanan ve bu deneyin bulgularına itiraz eden çeşitli fikirler).

- Kazanılan karakterler genlere geçmez. Zürafaların boyu yüksek dallara uzanmaktan uzamamıştır, bu gösterilmedi mi? Hala niye evrimi savunuyorsunuz?

Bir de biraz daha üst düzey sorular var. Mesela:

- Evrim kör işliyorsa ve arkasında bir zeka yoksa, gittikçe daha karmaşık ve ileri canlılar neden ortaya çıkıyor? (Örneğin bu soru, werderbremenin yukarıdaki sorusuna da benzer bir soru).

- Doğal seçilim makro evrimi açıklamaya yeter mi?

- Evrimsel süreç çok yavaş olduğundan ve çok uzun dönemlere yayıldığından, doğrudan gözlenmesi zordur, hatta mümkün değildir. Bu durumda bilim olarak ne derece güvenilirdir?

- Lamark'çı anlayış yanlış olduğuna göre, bir ekosistemde yaşamak için gerekli özellikler nasıl ortaya çıkmaktadır? Rastlantısal mutasyonların, gen çeşitliliğine sebep olan faktörlerin (popülasyonlar arası göç, eşeysel üreme, vs) tam da gerekli özelliklerin ortaya çıkışını açıklamakta yeterli olup olmadığı nasıl anlaşılabilir? Ortadan kalkan türlerin sayısı, zararlı mutasyonların miktari, vs istatistiksel olarak, bahsettiğimiz türde özelliklerin ortaya çıkışını açıklamaya yeterli midir? Bu inceleme yapılmış mıdır?

Bunlar şimdilik benim aklıma gelen sorular. Evrim rehberinde bu konuların tümüne değinmeliyiz diye düşünüyorum.

Lütfen aklınıza gelen soruları yazmaya devam edin.

Bir süre sonra, bu sorularla ilgili bağımsız başlıklar açıp, Evrim Rehberi bölümünde bahsettiğimiz yazma hakkı uygulamasına geçeceğiz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Cerrah, kalbin veya ciğerin milyon yıl önceki durumu hakkındaki görüşlere inanması durumunda bile bildiklerini değiştirmeyecektir, çünkü onun bildiği ve ilgilendiği şey organın şimdiki durumudur.

Peki evrimsel tıp diye birşey duydun mu?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Son yıllarda evrim karşıtlığı bilim alanında Akıllı Tasarım adı altında yürütülmektedir.

Akıllı tasarımcılar,

Ara türlerin fosillerine rastlanmadığını,

Bazı mekanizmaların(kamçının animasyonlu anlatımları vs) evrimle ortaya çıkamayacağını,

Ve bazı ani değişimlerin evrimle açıklanamayacağını sürekli olarak vurgularlar.

Akıllı Tasarım,evrim teorisini alt edebilecek bir olgu mudur?Yaradılış ifadesini daha bilimsel lisana uydurarak oturtmaya çalışan bu anlayışın evrim karşıtlığını altında yatan asıl gerçek nedir?

Michael Behe gibi adamların bilim adı altında metafizik söylemlere doğru kaymaları akıllı tasarımcıların kafasındaki asıl amacın Tanrı inancını yerleştirmek olduğunu göstermek değil midir?

Dipnot:Kısaca akıllı tasarım nedir:) Ve ne düşünüyorsunuz.Sorum evrim karşıtlığının bilim adamları seviyesindeki son hali nedir gelişmeler nedir bu merakı gidermek için sorulmuştur.

Selamlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

:) Ya arkadaşlar çok özür dilerim ama ben sabredemiyorum artık. Ne zaman başlayacaksınız? Cidden çok acayip derecede merak etmekteyim.

BilgehanBengi, Aragon ve benim için bir üstad olan Da Vinci'nin, sitenin yönetiminden ise sitesini takip ettiğim Kodoman'ın, Anibal'in, Hacı'nın yazılarını görmek için sabırsızlanıyor oluşumu herhalde mazur görürsünüz.

Bilim kazansın!!!

Sevgilerimle....

Link to post
Sitelerde Paylaş

Site ateizm sitesi, haliyle bazı sorular ateizmle alakalı. Umarım bunları da sık sorulan sorulara eklersiniz.

1) Kalıtım ve mutasyon dışında genlerin değişimine neden olan başka bir etken mevcut mudur?

2) Sadece kalıtım yolu ile yeni bir türün oluşması mümkün müdür?

3) Amip gibi nispeten basit bir canlıda ve maymun gibi çok karmaşık bir canlıda faydalı mutasyon olasılığı kabaca nedir?

4) Evrimciler "Canlıların cevreye uyum sağladığını" soyluyor, evrim bilincli midir? Yoksa bu ifade kasıtlı bir çarpıtma mıdır?

5) Denizden karaya geçiş anlaşılır görünüyor, peki ya karadan havaya geçiş nasıl açıklanıyor?

5) Evrim canlıların gelecekte neye evrileceğini öngörebilir mi? Öngöremiyorsa evrim bilimsel açıdan ne işe yarar?

6) Bugün bir kara hayvanı olan herhangi bir canlı, milyarlarca yıl sonra kanatlanabilir mi? Evetse olasılığı ile birlikte örnek verebilir misiniz?

7)

7-1)Genetik haritalar tam olarak çözülse ve genlerin nasıl çalıştığı bilinse, labratuarlar ortamında farklı mineralleri sentezleyerek iskeleti metalden oluşabilecek bir canlı yaratılabilir mi?

7-2) Evet ise, labratuar ortamında gerçekleştirilebilen herşeyin evrimsel bir olasılığı var mıdır?

8)

8-1) Tek hücreli bir canlının, insan haline gelmesine kadar geçen sürede meydana gelen faydalı mutasyonların sayısı ve olasılığı nedir?

8-2) Evrime yoktur diyenleri dogmaya takılmakla sucluyorsunuz, ama siz tanrı yoktur diyorsunuz. Tanrının var olma olasılığı yok mudur?

tarihinde SahteMesih tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Merhaba

Çok uzatmadan;

Evrimin bir amacının olmadığını subjektif olmayan veriler ile gösterebilirmisiniz, ispatlarmısınız?

Çok açık olmadığının farkındayım, ancak forumda belli bir tecrübeye sahip olanların anlayamayacağı kadar kapalı değil.

Eğer gerek görülürse detaylandırabilirim.

Ek bilgi olarak, evrim konusunda sadece meraklı denilebilecek kadar bilgim var.

Bunu da dikkate alırsanız sevinirim.

Cevap verecek kullanıcı ve modlara şimdiden teşekkür ederim.

Sorulan ilk sorunun kaliteli bir soru olması beni çok sevindirdi. Teşekkürler WerderBremen.

:) Ya arkadaşlar çok özür dilerim ama ben sabredemiyorum artık. Ne zaman başlayacaksınız? Cidden çok acayip derecede merak etmekteyim.

BilgehanBengi, Aragon ve benim için bir üstad olan Da Vinci'nin, sitenin yönetiminden ise sitesini takip ettiğim Kodoman'ın, Anibal'in, Hacı'nın yazılarını görmek için sabırsızlanıyor oluşumu herhalde mazur görürsünüz.

Bilim kazansın!!!

Sevgilerimle....

Kaliteli bir soruya kaliteli bir şekilde teşekkür edilmiş..

Ama yanıt yok..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Kaliteli bir soruya kaliteli bir şekilde teşekkür edilmiş..

Ama yanıt yok..

Yanıtlar bu başlıkta verilmiyor Passenger..

Bu başlık sadece soru sorma başlığı.. Daha sonra sorulan soruları ele alıp, tek tek konu açılacak ve yanıtlar verilecek.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu foruma herkesin görüş bildirmesini şahsen doğru bulmuyorum. Çünkü, başlıklar polemiklerden bir yere varamayacak, evrim tartışmaları arasında boğulacaktır. Polemikleri önlemek için uygulanacak sıkı moderasyon, sansür olarak algılanacak ve öyle lanse edilecektir.

Bu rehber, bilimsel bulgu ve yöntemleri aktaracaksa, bu konu da gerekenler zaten ortada. Tek problem bunun aktarılış biçimidir, ki bu konu hakkında kendi içimizde zaten tartışacağız.

Daha önce dediğim gibi, zaman zaman forumdaki başlıkları kilitler, şimdi olduğu gibi bir süre bir başlık altında eleştirileri tartışabiliriz. Ama öteki türlü, çalışma sabote edilecektir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Önemli olduğunu düşündüğüm sorular:

- Evrimin kısa açıklaması nedir?

- Evrim'in bir amacı var mıdır?

- Evrim bir kuram mıdır, bir yasa mıdır, yoksa bir olgu mudur?

- Evrim kanıtlanmış mıdır?

- Evrim ne işe yarar? (pratik ve güncel faydaları)

- Hangi bilim alanlarının evrimle ilişkisi vardır?

- Evrimsel değişimin mekanizmaları nelerdir (mutasyon, göç (gen akışı), genetik sürüklenme ve doğal seçilim)

- Mutasyonu etkileyen mekanizmalar nelerdir? Bütün mutasyonlar rastgele midir?

- DNA nedir? Kromozom nedir?

- Gen nedir? Gen havuzu nedir? Gen akışı (genetic flow) nedir?

- Genotip nedir? Fenotip nedir?

- Genetik çeşitliliğin önemi nedir?

- Uyarlı ışınım (yayılma) (adaptive radiation) nedir?

- "Birlikte Evrim" nedir?

- Mikroevrim/makroevrim nedir?

- Türleşme/yokoluş nedir? Türler nasıl dönüşür, yokolur?

- Taksonomi (sınıflandırma) nedir, çeşitleri?

- Evrim yavaş ve kararlı bir halde mi yoksa ani sıçramalar şeklinde mi gelişme eğilimindedir?

- Yaşam ağacının neden bazı dalları çok çeşitlidir fakat diğer dalları alışılmadık şekilde seyrektir ?

- Evrim, yeni ve karmaşık özelliklerin kazanılmasını nasıl sağlar?

- Evrimde eğilimler var mıdır, eğer öyle ise, bunları hangi süreçler ortaya çıkarır?

Not: Yukarıdaki soruların bazılarını hazırlarken Evrimi Anlamak sitesinden yararlandım.

tarihinde Aragon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
5) Evrim canlıların gelecekte neye evrileceğini öngörebilir mi? Öngöremiyorsa evrim bilimsel açıdan ne işe yarar?

6) Bugün bir kara hayvanı olan herhangi bir canlı, milyarlarca yıl sonra kanatlanabilir mi? Evetse olasılığı ile birlikte örnek verebilir misiniz?

8-1) Tek hücreli bir canlının, insan haline gelmesine kadar geçen sürede meydana gelen faydalı mutasyonların sayısı ve olasılığı nedir?

8-2) Evrime yoktur diyenleri dogmaya takılmakla sucluyorsunuz, ama siz tanrı yoktur diyorsunuz. Tanrının var olma olasılığı yok mudur?

Bence olma olasığını bir de olmama olasılığını hesaplayın. Sonuç 6 milyar insanın düşündüğü şey çıkar. Çünkü olasılıksal olara çok olan her zaman olması gerekendir. ;)

tarihinde inevitablen tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Yanıtlar bu başlıkta verilmiyor Passenger..

Bu başlık sadece soru sorma başlığı.. Daha sonra sorulan soruları ele alıp, tek tek konu açılacak ve yanıtlar verilecek.

Göreceğiz sayın sangre ..

Gördüklerimizi harun yahyadan değilde batılı evrimcilerden öğrendiklerimizle karşılaştırıp ölçüp biçeceğiz ..

Ondan sonra ne kadar profesyonel olduğuna yine kendimiz karar vereceğiz..

Link to post
Sitelerde Paylaş

1 - yaşarken kazanılan özelliklerin dna ya işlemesi. dna ya nasıl işler? dna ya işlenen genler türleri evrimleştirebilecek seviyede midir? ek olarak evrimin mekanizmaları nelerdir?

2 - labrotuvar ortamında evrimleştirilen bir canlılar. Milyon senelik evrimi labrotuvarda yapabilir miyiz? Yapamazsak teorinin teori olmasına zarar verir mi? Çünkü deneylerle kanıtlanması gerek teori oolabilmesi için...

ateizmi inanç yapmadan, yobazlaşmadan, bu soruların cevaplanmasını istiyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

evrim teorisi hakkinda cok sey bilmiyorum....okudum ve arastirdim az ama icinde gecen her uc kelimeden 1 anlasilmaz...bu konuyu iyi bilen arkadaslar su soruma aciklama getirirse menun olacam...evrim yavas yavas eksikliklerini tamamliyarak ustun veya tam olustugunda kendini tamamliyor..simdi o zaman dusunuyorum insan veya herhangi baska bir varligin bugunku haline gelmesi yavas yavas olsaydi tamamlanma ihtimali sifir olacakti cunku canlilar su anki hali olmasa zaten canliligini yitirir...eger vucuda su an olan organlardan ucu olusmus digerleride olusacaksa zaten canli canliligini yitirir..evrimin kendini tamamlamasina imkan yok....ve diyorumki farz edelimmki evrim kendini tamamladi..peki bu tamamlada karar veren kim..yani mesala insan bu haliyle durmus bu hali almistir..burda evrimi durduran ne niye devam etmiyorki...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...