Jump to content

ABD Kapitalizminin Sonu mu Geldi?


Recommended Posts

baglanti,

Borsa neden ülke ekonomilerinin canına okusun? Borsada olan bitenler, ülke ekonomisinde olan bitenlerin bir barometresi olduğu için arada bir korelasyon var sadece. Borsa ekonominin canına okuduğu için değil. Tabi borsadaki aşırı şişmeler ve düşüşler de ekonomiyi etkileyebilir bir miktar, burada karşılıklı bir ilişki var elbette. Ama borsanın fonksiyonu bence belirleyici olmaktan çok gösterge olma noktasında.

Ayrıca kumar başka nerede var demişsin, kumar yatırımın her türünde var. Daha doğrusu, eğer hiçbir risk almayacağım diyorsan, en büyük riski almış olursun. Finans uzmanlarına göre yatırımda en büyük risk enflasyon riskidir ve paranı yastık altında tutarsan (ya da banka hesabında), enflasyon yüzünden paran erir gider. En az enflasyonla başa baş gitsin paramın değeri, hatta onu aşsın diyorsan, bir miktar risk almak zorundasın. Hiçbir faizli tasarruf hesabı, enflasyon karşısında paranın değerini korumaz. En azından tahvil veya bonolara, ya da bunları yatırım aracı olarak kullanan yatırım fonlarına yatıracaksın ki, enflasyonla başa baş gitme şansın olsun. Ama o zaman da minimum da olsa bir risk almış olursun. Yani paran gerçekten de enflasyonla başabaş gidip, hatta onu aşabileceği gibi, değerinin bir miktar azalması, yani bir miktar kaybetmen de mümkün. Daha da yüksek bir getirisi olsun bu paranın diyorsan, o zaman daha da yüksek bir risk alman gerekir, ki bu konudaki tek gerçekçi seçenek borsa. Borsada eğer parana dokunmazsan uzun vadede (10, 20 ya da 30 yıl gibi) genellikle paran enflasyonun üzerinde değer kazanır. Ama kısa vadeli alım satımlar yaparsan, dalgalanmalardan kar etmeye, kısa sürede zengin olmaya çalışırsan, o zaman büyük ihtimalle zarar edersin.

Bunlar temel finans bilgileridir ve herhangi bir yatırım uzmanı ile konuştuğunuzda zaten size bunları söyleyecektir.

Sayın mantik, tabii Amerika ile Türkiye açısından işler çok farklı. Türkiyede borsada para kazananlar zenginlerdir. Kalanı oltaya gelen yemlerdir. Bir güzel avlanırlar. Türkiyede para kazanmanın yolu şudur. Belli bir birikiminiz varsa, hemen emlak işine dalabilirsiniz. Tadilat değer arttırır. Emlak fiyatları epey dalgalanır. Sizde bunları takip ederek sağlam yoldan kar elde edersiniz. Toprak içinde bu yapılabilir ama lokasyon ve şehrin gelişiminin yönü çok önemlidir. Yapılacak bir işten iyi kar elde etmekte malum olduğu üzere işin piyasasına bakar. Üstelik üretiminide siz yapıyor olursanız iyi kar elde etme şansınız vardır. Gördüğünüz gibi Türkiyede reel değerler üzerinden fazla riski olmayan iyi kar elde edilebiliyor. Çünkü burası Amerika değil. Ayrıca sıcak paranın bizim ülkemizde ne sorunlara yol açtığını bilmem biliyor musunuz? Yüksek faiz var diye dünyanın her yerinden geliyorlar. Risk gördüler mi kaçıyorlar. Yada daha iyi bir yer olursa kaçıyorlar. Türkiye o sıcak paraya muhtaç, çünkü borçlu ve para darlığı yaşıyor. Bir şekilde ekonomisini döndürmek zorunda. Adeta ülke bu sebeple bir tehdit altında. Tabii özelleştirmlerden elde edilen gelirler nereye gidiyor onuda anlamış değiliz. Bizim borç habire büyümekle meşgul. Artık olan herneyse şurada fazla kurcalamak istemiyorum. Türkiye normal bir düşünme şekli ile anlaşılacak ülke değil. Borsa gibi bir kurumun ekonomisi büyük yada oturmuş ülkelerde yağ ile bal olacağı bir gerçek. Kimi vatandaşların kayıplarınıda o ülkeler neden önemsesin? Kurallar belli. Ancak tüm bunlara rağmen bu dünya neden böyle ekonomik bir krize girdi dersiniz? Konu ile ilgili analiz çok. Ama tek bir gerçek var. Oda sanallaşma. Tabii bu yolla birilerinin bilmediğimiz işleri yüzünden. Yoksa ortada ne var? Dünya reel değerlere dönmek zorunda. Toplumların sağlığı açısından bu böyle. Ama dönmeye niyeti var mı? Bence yok. Toplumlar dünyayı yönetmiyor ki. Kimler yönetiyorsa onların toplum yararını önemsemediği bir gerçek.

tarihinde baglanti tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 107
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Borsadan başka nerede böyle bir kumar var? Hele bu borsa denilen kurumun ülke ekonomilerinin canına nasıl okuduğu düşünülürse ak bir kurum olduğunu söylemek imkansız olur. Biz insanlık olarak dünyada bir yaşam mücadelesi ve hayatı iyileştirme mücadelesi mi veriyoruz yoksa oyun nu oynuyoruz?

Sevgili bağlantı,

Borsa sadece bir gösterge,borsanın düşüp çıkmasının sebebleri zaten ekonomideki sebeblerdir.

Kumar kabul edersen hepsi kumar,işyeri kurarsın krizde batarsın,araba alırsın bakarsın fiyatı yarıya düşmüş,ev alırsın bakarsın iki sene sonra on katı ediyor,arsa alırsın imara açılır vs vs.

Eğer bütün bunları gerçekleştiren parametreleri bilemiyor veya hesaplıyamıyorsan buna kumar dersin ama değildir,borsa konusunu bilimsel bir şekilde başka bir başlık altında tartıştık.

Milyonlarca insan,analist,borsa proğramları,göstergeler,endeksler,raporlar vs vs hepsi analiz peşinde,ne kadarı başarılı o ayrı konu ama basit kumar diyemeyiz ama basit kumar olarak da kullanabiliriz tabii ki.

Borsa hem şirketler için kaynak bulma hem de yatırımcılar için kazanç sağlayabilme fonksiyonlarını içerir,ama tabii detaylara çok fazla girersek bu başlık dağılır.

İnsanlar tasarruf ettiği sürece karşılarında çeşitli alternetifler vardır,faiz,döviz,arsa,konut,borsa,VOB,Altın,emtia vs vs tasarruflarını hem enflasyona karşı korumak hem de arttırabilmek için bu şıklara yatırım yapabilirler,yahut paraları yer günlerini gün de edebilirler.

Bu tip enstrümanlar ekonomilere katkı sağlar istihdam yaratır,zarar tabiiki var ama her enstrümanın riski de ona göre,risk sevmeyen daha garanti yatırım yapabilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Sayın mantik, tabii Amerika ile Türkiye açısından işler çok farklı. Türkiyede borsada para kazananlar zenginlerdir. Kalanı oltaya gelen yemlerdir. Bir güzel avlanırlar.

Sevgili bağlantı,

Bu doğru değil,son düşüşte yabancı payı % 70 idi ve şu düşük fiatlardan satan yine onlar üstelik kur arttı,inanılmaz zararları var.

Türkiyede para kazanmanın yolu şudur. Belli bir birikiminiz varsa, hemen emlak işine dalabilirsiniz. Tadilat değer arttırır. Emlak fiyatları epey dalgalanır. Sizde bunları takip ederek sağlam yoldan kar elde edersiniz. Toprak içinde bu yapılabilir ama lokasyon ve şehrin gelişiminin yönü çok önemlidir. Yapılacak bir işten iyi kar elde etmekte malum olduğu üzere işin piyasasına bakar. Üstelik üretiminide siz yapıyor olursanız iyi kar elde etme şansınız vardır. Gördüğünüz gibi Türkiyede reel değerler üzerinden fazla riski olmayan iyi kar elde edilebiliyor.

Bu da risklidir,krizden hemen önce çok yüksek fiyatlarla alınan evler ve arslar şimdi yarı değerlerinde değil mi?????

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili DEHA, belki farklı düşünüyorum ve yanılıyorum. Ama ben böyle düşünen birisiyim. Hemde iktisat fakültesi mezunu olmama rağmen. Garip bir tezat biliyorum ama ben borsayı bir canavar olarak gördüm hep. Bir liramı yatırmadığım gibi yanına uğramayı da düşünmem. Benim garip bir sağlamcılığım vardır.

Şimdi olaya bütünsel bir gözle bakalım. Borsada menkul değerler alınıp satılıyor. Şirket hisseleri ve tahvilleri. Bir şekilde şirketlerin geleceğine yatırım yapıyorsun. O şirketler karlı ve başarılı olursa sende kar ediyorsun. Zarar ederse sende zarar ediyorsun. Bir tahmin oyunu adeta. Yaptığın bir iştede başarılı ve karlı olup olmama riski vardır kabul. Ama borsada başkalarının riskini alıyorum ve ne olacağı belirsiz. Üstelik çok garip oyunlarda dönmüyor değil.

Ekonomilerde şöyle bir durum var. Dünyada kara paranın varlığı küçümsenecek birşey değil. Bu kara para bir şekilde ekonomiye girmenin yolunu buluyor. Elde edildiği kaynaklar çeşitli. Vurgun ve soygun yolu ile elde edilenler piyasada dönmesi gereken parayı emiyor ve piyasaları zora sokuyor. Sonra birilerinin elinde toplanmış olarak ekonomiye giriyor ve dengeleri alt üst ediyor. Diğer yollardan elde edilenlerde eklenince aslında bir nevi para basılmış gibi enflasyon etkisi yapıyor. Ama gene birilerinin elinde toplanmış olarak piyasada tabii. Şimdi bu durum normal yollardan para kazanan insanları zora sokuyor. Birilerinin elindeki bol para herkesin fiyatları şişirmeye can attığı bir ortamda fiyatların iyice şişmesine sebep oluyor. Ayrıca banka faizi ve altın gibi yatırım araçlarının enflasyonun gerisinde kaldığını söylüyorsunuz. Tabii kalır. Çünkü gerek borsadaki faaliyet gerek bu kara paranın ekonomiye girişi dengeleri bozduğu için böyle oluyor. Borsanın tüm faaliyeti zaten bir göz boyama ve fiyat şişirme işi. Herkes daha çok kar elde etmenin peşine düşünce işler böyle oluyor. Ben tüm bu işe sanallaşma diyorum. Çünkü paranın esas olduğu bu durum sanallaşmayı getiriyor. Reel değerlerin önemi azalıyor. Şimdi duruma uyanan insanlar üretimin ve gerçek iş yapanların önemini anlamaya başladı. Tabii onlar kaç kişi buda ayrı bir konu.

Sistem böyle. Kalkıpta bazı insanların ve benim dememle işler değişmez. Ama bu işler böyle sürdüğü sürece krizler bitmez.

Emlak ve toprak değerlerinin düştüğünü söylüyorsunuz. Düşsün ama elinizde malınız var. Temel olan kaybolmuş değil. Sonra yine yükselir, bu bilinen birşey. Borsada inanılmaz zarar edenlerden bahsediyorsunuz. E bunlar zaten bu işleri biliyorlar, bu durumlara alışkınlar. Zamanında çuvalla para kazanmış olana ve gelecekte yine kazanacak olana bunlar koymaz. Bu işin uzmanı olmuş kişiler eninde sonunda karlı olur. Onlar küçük yatırımcıyı ütmeyi çok iyi bilir. Onların zararı şimdilik kardan zarar. İnanın umurlarında bile değildir. Bu bir para oyunu. Böyle sürer gider. Zamanımız gariptir ki paraya tapma zamanı. Eskiden Tanrılara tapıyorduk şimdi ise paraya tapıyoruz. Üretim önemini yitirdiği gibi insani değerlerde feci erozyonda. Bu mudur yani? Açgözlülük adeta dünyanın en normal şeyi. Ben tüm paramı kaybetme riski alarak daha çok kazanmanın peşine düşeceğim. Neymiş enflasyona yenilmeyeceğim. Enflasyonda zaten sanallıktan azıp kuduran bir şey daha çok. Bu arada deflasyonu ve ekonomilerin büyümelerinin azalmasınıda unutmayalım. İşler iyice arap saçına döndü zaten. Artık hepsi karma karışık. Yani illa bu pis oyuna katılmak zorundayım. Çünkü enflasyondan dolayı kaybetmeyi göze almamalıyım. Hayır ben buna dur diyorum. Tanrıdan ya varsa diye korkmadığım gibi enflasyona yenilmektende korkmuyorum. Çünkü ondan korkarken elinde ne varsa hepsinden olma riski var. Açgözlülüğü ve lüks yaşama hevesini benimsemiyorum. Az olsun benim denetimimde olsun. Risk alıp geceleri uykusuz geçiremem. Sağlığım daha önemli. Lüks yaşamayayım sade yaşayayım. Bence daha güzel. Zaten tüketim çılgınlığını anlamıyorum. Doğaya karşıda büyük bir sorumsuzluk. Tabii şimdi benim bu söylediklerimi kaç kişi anlar ve kabul eder. İnsanlığın hali ortada. Peki öyleyse bu şekilde herkes birbirini yiyerek birbirini çiğneyerek yaşasın. Krizden krize bunala bunala devam edelim. Bizler birbirimizi yerken köşe başlarını tutmuş uyanıklar sürüsü malı hep götürsün. Ya bunlar bizi fena halde sömürüyora hiç gelemiyelim. Bu dünya elimizden kayıp gidiyora hiç gelemiyelim. Doğa ne halde hiç düşünmeyelim. Ne diyeyim, insanlık çok ham daha. Bu kafalarla işimiz çok zor.

Ayrıca şunu söyleyeyim. Kapitalizm doğanın gerçeği. Bizler insan olarak istesekte bunu değiştiremeyiz. Zaten bu sebeple sosyalist sistem yaşamadı. Çünkü adını sosyalizm koymakla doğanın gerçek düzenini değiştiremezsin. Para bir mübadele aracıdır. İnsanların kurduğu düzende zorunlu olarak ortaya çıkmıştır. Değeri alış verişi kolaylaştırmasından gelir. Siz parayı araç değil amaç haline getirirseniz, yetmezmiş gibi acaip işleyen kurumlar oluşturup çeşitli karışık işler çevirirseniz üretim ve tüketim dengelerini alt üst edersiniz. Bugün artık üretenin cezalandırıldığı bir zamanda yaşıyoruz. İnsanlık kendisini bu hale getirmeyi de başardı. İnsanlıktan çıkmanın sonu budur. Nerede kaldı doğal yapıdan kaynaklanan kapitalizm anlayışı? Bu artık kapitalizm değil. Bu başka birşey. Ama hiç iyi birşey değil.

tarihinde baglanti tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
faithnomore,

Orta sınıf ABD'de bir süredir erimekte. Bunu burada demokratlar da söylüyor ve bundan Bush'un politikalarını sorumlu tutuyorlar. Bunlar bazı politika değişiklikleriyle düzeltilebilecek konular.

Sağlık sistemi konusu da aynı şekilde. Obama yönetimi, ABD'de ulusal bir sağlık sistemi oluşturmaya çalışacak. ABD bu konuda geç kalmıştır zaten kanımca. Dünyadaki tüm sanayileşmiş Batı ülkelerinde ulusal sağlık planları var.

konu bu kadar basit değil sevgili mantık kafanızı kuma gömmeyü tercih ediyorsunuz istediğinz kadar bunları görmeyin tartışmayın ciddiye almayın nasıl olsa zaman bol ben bekliyorum..

ABD hangi parayla halkını nasıl fonlayacak?? zaten sorun şu ki fonlayamadığı için sosyal güvenlik sistemi, sağlık sistemi eriyor..

bir de bazı cahiller Keynesyen DEvletçi Kapitalizme dönülebileceğini iddia ediyorlar tabii bu cahiller Türkiyedekii Liberal Köşe yazarları..

şunu unutmamak lazım 1929 krizini ABD savaşla aşmıştır...Tİlkinin dönüp dolaşacağı yer belllidir..

Link to post
Sitelerde Paylaş
konu bu kadar basit değil sevgili mantık kafanızı kuma gömmeyü tercih ediyorsunuz istediğinz kadar bunları görmeyin tartışmayın ciddiye almayın nasıl olsa zaman bol ben bekliyorum..

ABD hangi parayla halkını nasıl fonlayacak?? zaten sorun şu ki fonlayamadığı için sosyal güvenlik sistemi, sağlık sistemi eriyor..

bir de bazı cahiller Keynesyen DEvletçi Kapitalizme dönülebileceğini iddia ediyorlar tabii bu cahiller Türkiyedekii Liberal Köşe yazarları..

şunu unutmamak lazım 1929 krizini ABD savaşla aşmıştır...Tİlkinin dönüp dolaşacağı yer belllidir..

Bunlar hangi köşe yazarları isimlerini yazabilir misin? Bir insanın hem Keynesyen hem de Liberal olabileceğini düşünmüyorum.

1929 Buhranı uzun bir konu, şimdi girmeyeyim, ama ABD ekonomisi 1936'da buhran öncesi duruma yakın bir hale gelmiş, belini doğrultmuştu. 1937'de durum tekrar kötüleşti, 1938'in ortalarından sonra tekrar toparlanmaya başladı vs. sonra savaş çıktı. İkinci dünya savaşını da ABD çıkardı demeyeceğini umuyorum bu arada? ;)

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bunlar hangi köşe yazarları isimlerini yazabilir misin? Bir insanın hem Keynesyen hem de Liberal olabileceğini düşünmüyorum.

1929 Buhranı uzun bir konu, şimdi girmeyeyim, ama ABD ekonomisi 1936'da buhran öncesi duruma yakın bir hale gelmiş, belini doğrultmuştu. 1937'de durum tekrar kötüleşti, 1938'in ortalarından sonra tekrar toparlanmaya başladı vs. sonra savaş çıktı. İkinci dünya savaşını da ABD çıkardı demeyeceğini umuyorum bu arada? ;)

sen hangi tür Liberalist olduğunu sanıyorsun AStur :lol:

Liberalizm'in de pek çok fraksiyonu vardır ama en önemlisi Liberalizm zaten omurgası olan bir idea değildir, günün koşulları DEvletçi bir yapıyı grektiriyorsa ki bu Kapitalizmin kurtarıcısı olarak adlandırılan keynes'e borçuludurlar Keynesçi olabilirler,

Erinç Yeldan'da köşe yazılarında özellikle savaş üzerinde duruyor Astur istersen bir ara ona sor KApitalizmin bunalımları ve Savaş ilişkisini..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bunlar hangi köşe yazarları isimlerini yazabilir misin? Bir insanın hem Keynesyen hem de Liberal olabileceğini düşünmüyorum.

Türkiye'deki pek çok çaresiz Liberal köşe yazarı..Başında Cüneyt Ülsever geliyor..Bu arada Kemal Derviş'in de Keynes Ekolünde olduğu söylenmişti..

Link to post
Sitelerde Paylaş
sen hangi tür Liberalist olduğunu sanıyorsun AStur :lol:

Liberalizm'in de pek çok fraksiyonu vardır ama en önemlisi Liberalizm zaten omurgası olan bir idea değildir, günün koşulları DEvletçi bir yapıyı grektiriyorsa ki bu Kapitalizmin kurtarıcısı olarak adlandırılan keynes'e borçuludurlar Keynesçi olabilirler,

Erinç Yeldan'da köşe yazılarında özellikle savaş üzerinde duruyor Astur istersen bir ara ona sor KApitalizmin bunalımları ve Savaş ilişkisini..

Liberalizm konusunda pek bir fikrin olmadığı açık, elinin altındaki interneti kullanıp biraz araştırmanı öneririm, Fuzuli de belirtmiş, Liberalist diye birşey yok :rolleyes:

Benim yakın olduğum düşünce de Avrupa'da Klasik Liberalizm denen düşünce, ABD'de olsak Liberteryen de diyebilirdin, orada Demokratlara yani ortanın solu, sosyal demokrat tarz düşüncede insanlara Liberal deniyor, ülkemizde de herkese liberal denmeye başlad yakında biz de kendimize liberteryen demek zorunda kalacağız gibi gözüküyor.

Liberalizmin omurgası yokmuşmuş falanmış filanmış bunlar hep bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın sonuçları. Liberaller de Keynes'e doğal olarak karşıdır, ekonomi konusunda devletçi ve müdahaleci uygulamalara her zaman karşıdırlar, ekonomi konusunda Keynes değil Mises'İn, Hayek'in, Friedman'ın falan düşüncelerine bakılır.

Erinç hoca da pek sizin gibi devrimci değil, tanışıp konuşsan hayal kırıklığına uğrarsın :lol: , kendisiyle sohbet etme imkanım olmuştu.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Liberalizm konusunda pek bir fikrin olmadığı açık, elinin altındaki interneti kullanıp biraz araştırmanı öneririm, Fuzuli de belirtmiş, Liberalist diye birşey yok :rolleyes:

Fuzuli'nin Fuzuliliğine kapılacağını tahmin ettiğim için bir süre bekledim bu an için :)

http://tdkterim.gov.tr/seslisozluk/?katego...elimesec=073442

liberalist

sıfat Fransızca libéraliste

Liberal.

Liberalist ile Liberal aynı şeydir gördüğünüz üzere..google'dan da bakabilirsiniz Liberalist kullanımı vardır..

Keynes ekolü 1970'lerde sona ermiş ardından Neo-Liberalizmin öncülleri gelmiştir ve Friedman-Hayek ekolü başlamıştır, 1980'ler le beraber Neo-Liberal akım hakim olmuştur Reagenizm-Thaetcerism bizde de Özalizm..

Erinç Hoca su götürmez bir Marksistir yazıları gayet açıktır üstüne Erinç hoca şöyledir böyledir spekülasyonu gereksizdir, Erinç Hoca Kapitalizmin ve onun türevi Emperyalizm'in buhran dönemlerinden savaşla çıkacağı tezini sıkıca savunuyor cevap yazacaksan buna yaz Astur..

Beni aşağı görme isteği ve kompleksinden vazgeçmeni dilerim..

not: Fuzuli bey aslında haklıdır Literatürde yaygın kullanımı söylediği gibidir ancak ben de yanlış bir kullanım yapmadım..Bunun yanında Fuzuli beyin DEha ve nicelerinin fahiş ve komik hatalarının üstünde durmasını da dilerim..

mesela (+) değer teorisi üstüne yazılan ''patron zarar ettiği zaman işçiler patronu sömürmüş olur'' anti tezi gibi komik iddialara değinmesi daha doğru olur gibime geliyor..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bunun yanında Fuzuli beyin DEha ve nicelerinin fahiş ve komik hatalarının üstünde durmasını da dilerim..

mesela (+) değer teorisi üstüne yazılan ''patron zarar ettiği zaman işçiler patronu sömürmüş olur'' anti tezi gibi komik iddialara değinmesi daha doğru olur gibime geliyor..

Pardon????

Fuzuli taşeronunuzmudur???

kendiniz yapın efm.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Pardon????

Fuzuli taşeronunuzmudur???

kendiniz yapın efm.

size zaten 500 defa anlatık muhtelif yerlerde...konuyu gereksiz yere bulandırmayınız

ABD ile daha önceden belirttiğim yazıyıda hatırlatayım ahaliye..

, Kapitalizmin kabesi ABD'de 10 ila 20 milyon arasında evsiz, yaklaşık 11-13 milyon işsiz insan bulunmaktadır..

ve ABD işçi sınıfı hakkında çarpıcı bir tespit James Petras'tan;

Bugün işçi sınıfı ezici oranda örgütsüz (% 91), büyük bir çoğunluk düşük ücretli hizmet sektöründe istihdam ediliyor ve yarısından fazlası yetersiz sağlık ve emeklilik, iş güvenliği ve güvence koşullarında çalışıyor. Buradaki kilit nokta artık cömert hakların olduğu, istikrarlı istihdam koşullarında çalışan sendikalı, yüksek ücretli bir ?işçi aristokrasi?nin mevcut olmadığıdır. İşçilerin belirli bir azınlığı iyi ücret alıyor ve sosyal haklara sahipler ama bu işçiler bile taşeronlaştırma nedeniyle işlerini kaybettiler. Eğilim bu işçiler açısından sağlık ve emeklilik fonlarına yönelik bireysel ödemelerini yükseltmek. Egemen eğilimse ?işçi aristokrasisi?nin erimesi oldu. İyi ücret alan işçilerin, daha az sosyal haklardan ve kısıtlı sosyal yardımlardan yararlanan küçük bir azınlığı sendikasız.

tarihinde faithnomore tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Fuzuli'nin Fuzuliliğine kapılacağını tahmin ettiğim için bir süre bekledim bu an için :)

http://tdkterim.gov.tr/seslisozluk/?katego...elimesec=073442

liberalist

sıfat Fransızca libéraliste

Liberal.

Liberalist ile Liberal aynı şeydir gördüğünüz üzere..google'dan da bakabilirsiniz Liberalist kullanımı vardır..

Keynes ekolü 1970'lerde sona ermiş ardından Neo-Liberalizmin öncülleri gelmiştir ve Friedman-Hayek ekolü başlamıştır, 1980'ler le beraber Neo-Liberal akım hakim olmuştur Reagenizm-Thaetcerism bizde de Özalizm..

Erinç Hoca su götürmez bir Marksistir yazıları gayet açıktır üstüne Erinç hoca şöyledir böyledir spekülasyonu gereksizdir, Erinç Hoca Kapitalizmin ve onun türevi Emperyalizm'in buhran dönemlerinden savaşla çıkacağı tezini sıkıca savunuyor cevap yazacaksan buna yaz Astur..

Beni aşağı görme isteği ve kompleksinden vazgeçmeni dilerim..

not: Fuzuli bey aslında haklıdır Literatürde yaygın kullanımı söylediği gibidir ancak ben de yanlış bir kullanım yapmadım..Bunun yanında Fuzuli beyin DEha ve nicelerinin fahiş ve komik hatalarının üstünde durmasını da dilerim..

mesela (+) değer teorisi üstüne yazılan ''patron zarar ettiği zaman işçiler patronu sömürmüş olur'' anti tezi gibi komik iddialara değinmesi daha doğru olur gibime geliyor..

Liberalist sözcüğünün ne Türkiye'de ne de dışarıda kullanıldığına şahit olmadım ben, senin de dediğin gibi sözlükte olabilir, ama kullanılmaz, Fransızcam da yok kusuruma bakma.

Google'da arattım karşıma bu çıktı : http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/hab...&yazarid=22 :lol:

Reagan ve Thatcher'ın ekonomi politikaları iyidir, liberaldir ama o ikisi liberal değil muhafazakarlardır. Dilersen neo-muhafazakar de :) Liberalizmi sadece ekonomik bir düşünce sanmayı bırakırsan iyi olacak, çünkü değil, olayın siyasi ve sosyal boyutları da var mesela kürtaj yasağını savunup liberal olamazsın, hukuka saygın yoksa liberal olamazsın, kendine dilersen liberal dersin ama ilkeleriyle çelişirsin.

Erinç hoca marksist olmasına marksist ama siyasi düşünceleri sizlerle pek uyuşmuyor, kapitalizmin henüz alternatifi yok diyor, sovyetleri beğenmiyor vs. bir gün yolun düşerse uğra üçümüz oturur sohbet ederiz.

Seni aşağı görme isteğim ya da kompleksim falan yok, mantıklı şeyler söyledin de itiraz mı ettim? İnsanları değiştiremeyecekleri nedenlerden ötürü yargılamam zaten, ama düşüncelerine katılmıyorsam eleştiririm.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Liberalist sözcüğünün ne Türkiye'de ne de dışarıda kullanıldığına şahit olmadım ben, senin de dediğin gibi sözlükte olabilir, ama kullanılmaz, Fransızcam da yok kusuruma bakma.

:lol::lol: yahu ne ego düşkünü adamlarsınız siz ya bahsettiğin sözlük değil Türk DİL Kurumudur, Türk dilinde Liberalist var mıdır VARDIR...olay bitmiştir dah laga luga yapmayınız..

Reagan ve Thatcher'ın ekonomi politikaları iyidir, liberaldir ama o ikisi liberal değil muhafazakarlardır. Dilersen neo-muhafazakar de :) Liberalizmi sadece ekonomik bir düşünce sanmayı bırakırsan iyi olacak, çünkü değil, olayın siyasi ve sosyal boyutları da var mesela kürtaj yasağını savunup liberal olamazsın, hukuka saygın yoksa liberal olamazsın, kendine dilersen liberal dersin ama ilkeleriyle çelişirsin.

aferin sana Liberalizmin ve Liberallerin nasıl fraksiyonlara ayrıldığını öğrenmen gerekiyor demekki, Adam Smith'ten günümüze kaç türlü ekolün çıktığını derslerinde mutlaka görmüşsündür,

Serbest Piyasanın ve görünmez el doktirinin 1929 da iflas ettiğini ve mecburen Devletçi ekole geçtiklerini göz önüne alırsın, 1970 bunalımıyla yeniden Serbest Piyasaya ama bu sefer muhafakakar neo-liberalizmle döndüklerini de bilirsin,

ha demekki Liberalizm pragmatik ve değişken, ana düsturları olmayan bir iddiadır, olayın siyasi yansımalarını 1980 lerden beri görüyoruz zaten..

Link to post
Sitelerde Paylaş
:lol::lol: yahu ne ego düşkünü adamlarsınız siz ya bahsettiğin sözlük değil Türk DİL Kurumudur, Türk dilinde Liberalist var mıdır VARDIR...olay bitmiştir dah laga luga yapmayınız..

Egoyla ne alakası var? Yok demedik ki, kullanılmıyor dedik, TDK sitesinde kullanılmayan pek çok sözcük bulabiliriz, sözlüğe başvurmak zorunda olmuş olman zaten kötü olan.

aferin sana Liberalizmin ve Liberallerin nasıl fraksiyonlara ayrıldığını öğrenmen gerekiyor demekki, Adam Smith'ten günümüze kaç türlü ekolün çıktığını derslerinde mutlaka görmüşsündür,

Adam Smith'ten önce John Locke var ;)

Elbette liberal düşüncede ayrı kollar var da "fraksiyon" işi sizin tayfaya özgü bir olay. Ben konuya hakimim bu arada, endişelenmene gerek yok.

Serbest Piyasanın ve görünmez el doktirinin 1929 da iflas ettiğini ve mecburen Devletçi ekole geçtiklerini göz önüne alırsın, 1970 bunalımıyla yeniden Serbest Piyasaya ama bu sefer muhafakakar neo-liberalizmle döndüklerini de bilirsin,

"Görünmez el doktrini" 1929'da iflas etmişmiş, kim ezberletiyor arkadaşım size bunları? Yok öyle birşey, Milton Friedman'ın Büyük Buhran hakkında çalışmaları olayın ne olduğunu gayet güzel açıklıyor mesela, onu oku bakalım, olayın aslı neymiş öğrenmiş olursun.

Devletçi ekole kim geçmiş, bu insanlar kim, önceden laissez-faire bir sistem mi uygulanıyordu da devletçiliğe geçildi, bu bahsettiğin insanlar laissez-faire savunucuları mıydı, sonra muhafazakar "neo-liberalizmle" mi dönmüşler, bu insanlar 100 sene iktidarda mı kalmışlar, herhalde bunlar Nuh peygamber gibi 900 küsür sene yaşıyor ve ABD'de seçim olmuyor, hep "bunlar" başta. Ortaya karışık yazıyorsun birşeyler ama yazdıkların anlamsız ve içeriksiz.

ha demekki Liberalizm pragmatik ve değişken, ana düsturları olmayan bir iddiadır, olayın siyasi yansımalarını 1980 lerden beri görüyoruz zaten..

Liberalizm bir iddiaymış ve 1980lerde Türkiye'de ortaya çıkmış, bugün bunları öğrendim, teşekkürler. Şaka bir yana, konu hakkında bilgilenmen gerek, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olununca iyi olmuyor. Sen dilersen internette bir "liberalizm nedir" diye arat, takıldığın bir yer olursa yardımcı olurum.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Liberalizm bir iddiaymış ve 1980lerde Türkiye'de ortaya çıkmış, bugün bunları öğrendim, teşekkürler. Şaka bir yana, konu hakkında bilgilenmen gerek, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olununca iyi olmuyor. Sen dilersen internette bir "liberalizm nedir" diye arat, takıldığın bir yer olursa yardımcı olurum.

konu gittikçe anlamsızlaşıyor, önceki laf salatalarına cevap verimiyorum zaten birşey yazmamışsın kim demiş, ne demişlerle geöiştirmişsin de

Liberalizm bir iddiaymış ve 1980lerde Türkiye'de ortaya çıkmış, bugün bunları öğrendim, teşekkürler

bunu nerenden çıkardın ve ya nasıl anladın onu anlamadım??

Link to post
Sitelerde Paylaş

Geçiştirmiyorum, yazındaki bariz mantık hatalarını gösteriyorum, bir grup insan şunu yapmış bunu yapmış diye yazıyorsun ama kimden bahsettiğin vs. hiçbirşey belli değil.

Serbest Piyasanın ve görünmez el doktirinin 1929 da iflas ettiğini ve mecburen Devletçi ekole geçtiklerini göz önüne alırsın, 1970 bunalımıyla yeniden Serbest Piyasaya ama bu sefer muhafakakar neo-liberalizmle döndüklerini de bilirsin,

geçtikleri, döndükleri vs. dediğin kim onu bir yazsana.

"Neremden" çıkardığımı da göstereyim o cümleyi.

ha demekki Liberalizm pragmatik ve değişken, ana düsturları olmayan bir iddiadır

olayın siyasi yansımalarını 1980 lerden beri görüyoruz zaten

Olay dediğin ne burada, Liberalizm değil mi? Yüzlerce yıldır mevcut bir düşünce olan Liberalizmin yansımalarını 1980lerden beri mi görüyorsun?

Link to post
Sitelerde Paylaş

ABD kapitalist sisteminin motor gücü otomotiv sektörü krizle can çekişiyor,

General Motors 47 bin kişinin işine son vermeyi planlıyor

GM ayrıca otomobil sektörünü vuran ekonomik krizle mücadele planları kapsamında 47 bin kişinin işine son vereceğini ve ABD'deki beş fabrikayı kapatacağını açıkladı.

Böylece, GM'in kapatacağı fabrika sayısı 14'ü bulacak.

General Motors Yönetim Kurulu Başkanı Rick Wagoner, şirketin bu yolla iflastan korunmaya çalıştığını vurguladı.

Chrysler’de 3 bin kişi işten çıkarılacak

Chrysler de yeniden yapılandırma önerisini ilan ederken, beş milyar dolarlık ek bir yardımın gerekli olacağını duyurdu.

Şirket, ABD hükümetinden bundan iki ay önce aldığı 17 milyar dolarlık yardımdan bu yana otomobil alım satım piyasasının daha da kötüleştiğini belirtti.

Chrysler de üç bin kişiyi işten çıkarmayı ve üretimi düşürmeyi planlıyor.

İki büyük otomobil şirketinin bu açıklamaları, ABD Hazine Bakanlığı'na sundukları yeniden yapılanma planlarının parçası.

Kaynak : BBC Türkçe

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...