Jump to content

Spermler kaç genetik çeşitlikte dağılır


Recommended Posts

Biyoloji bilgilerimi tam hatırlayamadığım için soruyorum. Spermler Mayoz bölünmeyi tamamlayıp 2n den n haline geçerken homolog kromozomlar rastlantısal olarak mı dağılır. Eğer böyleyse 2.23=46 farklı genetik çeşitlilkte sperm olması gerekir yani her sperm aynı genetik materyeli içermez. Acaba atıyormuyum yoksa gerçeklik payı var mı?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Yanlış hesaplamışım 2^23 demem gerikiyordu herhalde yani daha fazla çeşitlik var (dur yine mi yanlış oldu) Neyse sonuçta her sperm aynı değilmiş

Benzerlik veya farkı hesaplamanın mümkün olabileceğini sanmıyorum. Ama bu sayı çok fazla ve her sperm diğerlerinden her bakımdan farklı değil.

Nasıl bir kromozom alışverişi yapıldığı değil mi sorun. Hepsi değişmiyor her halde..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir kromozom A1 ve A2, gibi iki parçadan oluşur. Bunları basitçe A1+A2 = A kromozomu, B1 + B2 = B kromozomu gibi gösterelim. Bölünürken, bu A veya B yada C'lerden birisi bir kutba, diğeri öbür kutba giderler. Böylece orada bir tek A/2, bir tek B/2, bir tek C/2 olması garanti olur.

Ama farkı yaratan bundan ziyade, bölünme esnasında ortaya çıkan mutasyonlardır. İstatistik olarak her sperm ortalama 1.4 mutasyon taşır.

Bu da gösterir ki, herhangi bir sperm, herhangi bir diğer spermden, aynı zamanda bile çok farklı bir genetik varyasyon taşıyabilir. Bu durumda, olası kombinasyonları düşünürseniz, baya bir rakam çıkar.

Ama bu genetik drift vs. göstermekten uzaktır. Baz-baz karşılaştırma yaparak sperm vs. çeşitliliğinden bahsedilmez. mitoz vs. gevelendiğine göre, sanırım asıl düşünülen şey alel frekansı mevzusu. Bir popülasyonun genetik varyasyonu, yani genetik çeşitliliği, spermlerin özgünlüğünden ziyade, alel frekanslarına göre değerlendirilir. Bunun içinse, önce genetik frekansı çıkarmak gerekir. Genetik frekans sperm ve ovumları, alel frekansı zigotları ifade eder.. Bu durumda sizin sorunuz genetik frekans değerlendirmesi kapsamında kalıyor. Bunun içinse, Hardy/weinberg prensiplerine bakıp incelemek kafi gelir.

Bu prensip derki, popülasyonlarda genlerin görülme frekansları, özel bozucu durumlar gerçekleşmediği (=seleksiyon koşulları sabit kaldığı) sürece, nesilden nesile sabit veya kararlı olarak kalır. Özel bozucu durum.. Bunlar, mutasyonlar, rasgele olmayan evlenme (seksüel seleksiyon) gibi mevzulardır.

O halde? Genetik konularına birey bazında bakılmaz, topluluk bazında bakmak gerekir. Ve spermlerin genetik çeşitlilikleri işte o özel durumlar olmadığı sürece kararlı kalacaktır.

Demekki, genetik paradigması ile bakarsak, spermlerin çeşitliliğini söylemek aslında pek imkana tabi değil..

Doğrusu, anlamamanızı anlıyorum. Zira nedense canlı sistemlere bütünün parçasıymış gibi değilde, ufak bir parçasını bütünün kendisiymiş gibi görmeye çalışıyorsunuz. Sperm tek başına hiç bir anlam ifade etmez. Öyleyse, tek spermi tartışmak çok abes bir indirgemecilik olur ki, işte oluyor böyle..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Homolog kromozomlar rastlantısal dağılmazlar.Bir çok nedeni var....

Sperm ve yumurtaların diğer hücrelerde olmayan farklı bir özelliği,mayöz bölünme..

23 kromozom içeren sperm veya yumurta eşeyli döllenme ile birleştiklerinde 46 kromozomlu bir hücre tekrar bölünerek tekli bir takımdan oluşan 23 kromozomlu eşey hücreleri oluşturuyor.Peki 46 kromozomlu hücrelerin mayöz bölünmesi ile oluşan 23 kromozomlu sperm hücresine hangi 23 konacak?

Her kromozomu,onları erbezlerinde veya yumurtalıklarında geliştiren ebeveynlerimiz olan birinden alırız.

Birbirinin çifti olan kromozomların birlikteliği sürekli değildir.Hatta yan yana bile değil..Babadan gelen her veri, anneden gelen diğer her veriye seçenek oluşturur.

İki gen bir kromozom üstünde aynı yerde birbirleri ile yarışıyorlarsa; bunlara alel denir...Aleller genlerin çekinik veya baskın özellikleridir.........

Biyologlar; gen’lerin kolayca çıkarılabilir veya değiştirilebilir olduğunu söylüyor;birbirine rakip olan çift 23 kromozomlar arasında...Sperm (veya yumurta...) yapımı sırasında tek gen veya gen desteleri çıkarılır yada veya diğer seçenekde ( rakip...) karşı gelen genlerle yer değiştirir.Böylece bir sperm aynı kromozomu oluştururken belli bir sayıda geni ebeveynin birinden diğer belli bir sayıda geni diğerinden alabilir...Ve her kromozom için bu değişimler farklı sayıda ve seçenek de gen’lerden oluşturulur. Aynı 46 kromozomları paylaşmış olmalarına rağmen...

Bu yüzden bir bireyin yapacağı her sperm (yumurta) kendine özgü “tek” olacaktır.Buna “çaprazlama” deniyor.

Diğer yandan:Protein zinciri mesajlarında başını ve sonunu belirten özel simgeler var. Bu simgeler arasında yer alan bir protein dizisi için şifre oluşturan nükleotid harflar dizisi birimlerine sistron deniliyor ve çaprazlamada sistronlar arasında olduğu kadar bir sistron içinde de bölünmeler olabiliyor.

Birbirine bitişik şifre harflerden oluşan bir dizi düşünün..Bu bir genetik birim’dir..Bu bir sistron içinde 10 harften oluşan dizi de olabilir 8 harften oluşan da...Bir sistronon ortasında başlayıp yine oartasında da bitebilir.Diğer genetik birimlerle çakışacak daha küçük birimler içerecek ve daha büyük birimlerinde bir parçasını olulşturacak..

Bir genetik birim ne kadar kısa ise; nesiller boyu yaşama şansı o kadar fazladır.Küçük bir genetik birim birçok nesil boyunca bozulmaksızın uzak bir geleceğe gidebilir.

Nokta mutasyon ve ters çevrilmeler...Nokta mutasyon, bir kitapda yanlış basılmış tek bir harfe denk gelir... Ters çevrilmeler ise; bir kromozom parçası iki ucundan kopar ve tepe-taklak döner ters dönmüş olarak tekrar bağlanır...Bazende kromozomlar ters dönmekle kalmaz gidip kromozomun tamamen farklı bir yerine bağlanır.Hatta tamamen farklı bir kromozomo da yapışabilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

<P>

Homolog kromozomlar rastlantısal dağılmazlar.Bir çok nedeni var....<BR>

Olayi tam anladiginiza eminmisiniz???

Metafaz daki dizilim sonrasi anafaz da igsi iplikcikler yardimi ile kutuplara cekilim asmasinda hangi kromozomun hangi kutba gidecegi tamamen rastlantisaldir.

Bu olayin crossover vs ile alakasi yok.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gen havuzundan ve allerin görülme frekansından basedilmiyor. Sorumuz mayoz bölünmede sperm M1 M2 tamamlayarak testislerden çıkar. Sorum şu yönde idi spermler 2n den n e geçişte rastgele olan ayrılmadan dolayı bir genetik çeşitlilik varmıdır böyle bir çalışma varmıdır. Mantık olarak kromozomların böyle bir tercih yapacağını sanmıyorum. Görüşüm sezanın doğrultusunda.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ayrıntılarına girmek istemiyorum ama, spermatogenez sırasında bazı niteliklere sahip olmayan spermler doğal seçilime maruz kalara elenirler.

Aynı durum ovum için de söz konusudur. Meyoz bölünme sırasında da eliminasyon olur.

Döllenecek yumurtanın ve dölleyecek spermin sıhhatli ve güçlü olmasını sağlayan kontrol mekanizmaları vardır.

HACI

Link to post
Sitelerde Paylaş
<P>

Olayi tam anladiginiza eminmisiniz???

Metafaz daki dizilim sonrasi anafaz da igsi iplikcikler yardimi ile kutuplara cekilim asmasinda hangi kromozomun hangi kutba gidecegi tamamen rastlantisaldir.

Bu olayin crossover vs ile alakasi yok.

Soruyu değiştirdin... :)

Spermler Mayoz bölünmeyi tamamlayıp 2n den n haline geçerken homolog kromozomlar rastlantısal olarak mı dağılır.

Soru bu...Yazım da bunun üstüne...Üreme hücreleri mayoz bölünmeyle oluşturulur. Kromozom sayısının yarıya indirilmesi ile ilgili yazdıklarım.

Yazdıkların ise mayöz bölünme sonrası;ard arda iki bölünme geçirerek dört yeni hücre oluşması...

tarihinde pinkfloyd tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Biraz karistirmissiniz gibi,

Homolog kromozomlarin dagilmasi crossover dan sonra olur,orada ogrenilmek istenen kromozomlar kutuplara cekilirken,bir kutuba anneden gelenin mi yoksa babadan gelenin mi gidecegini etkileyen bir faktorun olup olmadigi,boyle bir faktor yok tamamen rastlantisal cekilirler.

Bunun disinda nasil bir itiraziniz var anlamadim,crosover la bu isin ilgisi yok,belki ben anlayamiyorum daha net anlatabilirmisiniz??? ya da Synapsis ne sordugunu acsin??

Link to post
Sitelerde Paylaş

örneğin:

Anlatmak istediğim buydu

1A 1A', 2A 2A', 3A 3A', 4A 4A', .......................... 23A 23A' genetik dizilim nA nA' homolog kromozomlar olsun

2n den n geçişte 1A, 2A', 3A', 4A, 5A' ...........23A' (rastgele dağılım)

senin anlatıklarından anladığım (daha doğrusu terminolojinden dolayı tam anlamadım)

Sadece crossing over da değil buradada gen destesinde yeniden düzenleme oluyor. (acaba crossing overın yerinimi şaşırdım bilmiyorum)

Eğer anlatmaya çalıştığın buysa iyi saatlerde olsunlar bize anlatılandan da çok daha karmaşıkmış. İlk defa duydum hala anlamakta zorluk çekiyorum :)

tarihinde synapsis tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Sadece crossing over da değil buradada gen destesinde yeniden düzenleme oluyor

Evet dogru,bu sekilde DNA lar cesitlenmis oluyor.

Anne ve babadan gelen kromozomlar once crosover yaparak cesitleniyorlar,sonra da iki kutba ayrilirken karisik dagiliyorlar,23 A ve 23 B iceren iki takim yerine rastlantisal olarak atiyorum 14 A ve 9 B iceren yeni bir kromozom takimi olusuyor, bazilari da zaten cross over li olunca cesitlilik artmis oluyor.

Homolog kromozomlarin dagilimi rastlantisaldir,orada bir mekanizma olsa kardesler ikiz kadar yakin olurdu,ayni bireylerin cocuklari neredeyse tek tip olurdu.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...