Jump to content

Zeki insanlar daha az inanıyormuş.


Recommended Posts

Zeki insan dünyadaki onca kötülüğe karşı psikolojisini koruyabilmek için inanmayı tercih eder, inanmamayı değil. Bu yüzden çok yukarlarda birinin seni koruduğuna inanmak iyidir, birşey kaybettirmez.

Zeki insan kendini neyin gerçekten koruyabileceğinin analizini doğru yapabilen insandır... Arapça masal okumak istediğinizde doğru seçim binbir gece masallarıdır...

Link to post
Sitelerde Paylaş

zekanın inanıp inanmama üzerinde etkili olduğunu sanmıyorum. zira çok zeki müslümanlar tanıyorum; kaldıki çevrenizde mutlaka öyle tanıdıkları, gıpta ettiğiniz müslümanlar vardır. olay tamamiyle sosyal çevre, aile eğitimi, kişisel eğitim ve öğrenim ve analiz yeteneği ile ilintilidir. yaşam deneyimini de unutmamak gerekir.. bunların hiçbiri olmadan yalnızca zeki olmak yeterli bir etken değildir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yapılan son araştırmalar zeka ve dini inançlar arasında ilginç bir bağlantı kurdu. Araştırmacılara göre zeka oranı daha yüksek olan insanlar daha az inanıyor.

Ulster Üniversitesi'nde emekli psikoloji profesörü olan Richard Lynn entellektüel kesimdeki pek çok insanın kendilerini, sıradan insanlara göre daha inançsız olarak tanımladıklarına dikkat çekti.

Richard Lynn, yüzyılı aşkın süredir dinde görülen çöküşün zeka seviyesi yüksek insanlarla doğrudan ilişkilendirildiğine dikkat çekiyor.

İnanç ve zeka arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söyleyerek tartışmanın fitilini ateşleyen Lynn, üniversitelerdeki akademik çevrelerin toplumdaki diğer her kesime göre tanrıya daha az inandıklarını söylüyor.

Araştırmada İngiltere’nin entellektüel seviyesi yüksek araştırma topluluklarından “Royal Society” içindeki anket sonucu ele alınmış. Ankete Royal Society içindeki insanların sadece yüzde 3.3’lük bir kısmı Tanrı’ya inanırken İngiltere genelinde yapılan ankette toplumun %65.8’lik kesimi kendisini inançlı olarak tanımlıyor.

90’larda yapılan başka bir anket ise, Amerikan Bilim Topluluğu’ndaki üyelerin sadece % 7'lik bir kısmının tanrıya inandığını gösteriyor.

Ayrıca Lynn, ilkokul çağındaki çocukların çoğunun tanrıya inandığını, ama ergenlik dönemi sonrasında yani zeka seviyeleri yükseldiğinde, tanrının varlığından kuşkuya düştüklerini belirtiyor.

Profesör, “Times Higher Education” dergisine verdiği bir röportajda şunları söylüyor: “Neden akademisyenler toplumdaki genel nüfusa göre daha az inanıyorlar? Bunun cevabının çok açık bir şekilde zekanın göstergesi olduğuna inanıyorum. Akademisyenler toplumdaki diğer sıradan insanlara göre daha yüksek bir IQ ya sahip. Several Gallup’ın anketleri de gösteriyor ki zeka seviyesi yüksek insanlar daha az inanma eğilimindeler.”

Lynn, 20. Yüzyılda gelişmiş 137 ülkede dini inancın gittikçe zayıfladığını çünkü insanların zeka seviyesinin yükseldiğini de sözlerine ekliyor.

Buna karşılık, Profesör Gordon Lynch Birkbeck Üniversitesi’nde Çağdaş Toplum ve Din Merkezi Müdürü, Lynn’nin tezinin ekonomik,tarihsel ve sosyal faktörleri dışladığını belirtiyor.

London Metropolitan Üniversitesi’nde görevli Dr. David Hardman’da, IQ ve dini inanç arasında direkt bir ilişki olduğunu söylemenin çok zor olduğunu belirtirken, zeka seviyesi yüksek insanların sorunlar karşısında daha akılcı davrandıklarını ve kurumlara karşı daha güçlü inanca sahip olduklarını da sözlerine ekliyor.

Kaynak: http://www.ekolay.net/haber/haber.asp?pid=...9644&ver=36

Link to post
Sitelerde Paylaş
Zeki insan kendini neyin gerçekten koruyabileceğinin analizini doğru yapabilen insandır...

İstediğin kadar analiz yap, doğa karşısında dalından düşen yapraktan farkı yok insanın.

Arapça masal okumak istediğinizde doğru seçim binbir gece masallarıdır...

Bu masallara inananların çoğu yeri geldiğinde son derece realist hatta materyalist olabilir. Örneğin metafiziğe inanmayıp bu tür hikayelere kıçıyla gülen tonla müslüman var etrafta.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...