Jump to content

Evrim Nedir?


Recommended Posts

>>> Evrim Teorisi’ni doğrulayan (verification) olgular mevcut değildir. Doğrulaması olmayan bu teorinin, bilimselliğin kriterlerini karşılaması mümkün değildir.

Sen bir vazelin kap gel, bende şrdan bir santrifüj bulayım, biraz DNA çıkarayım.. Anladın sen onu...

Her taraf ganimet gibi evrimin delili iken, bu söylediklerin ancak osuruktan teyyare olacaktır..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 54
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Evrim teorisi türlerin var oluşuna kökensel diğer türlerden var olduğunununa karşı olgusal destek sağlaması gerekir. Big bang teorisi bile ki, evrim teorisinden çok çok öncesel kanıtlara dayanmasına karşın ispat edilebilecek olgusal bilgilere dayalıdır. Yani big bang gibi evrende daha önceki dönemler bile ispatlanacak deliller sunabiliyorsa, evrim çok daha yakın zamana dyanmasına karşıt ispat edilecek olgulara sahip değilse bu evrim teorisin evzik bir teori olduğunun belgesidir.

Evrim Teorisi’ni doğrulayan (verification) olgular mevcut değildir. Doğrulaması olmayan bu teorinin, bilimselliğin kriterlerini karşılaması mümkün değildir.

Bunu neye dayanarak ileri sürüyorsunuz?

Kaynağınız var mı?

Yoksa kaynak siz misiniz?

Link to post
Sitelerde Paylaş
O karıncayı insandan ve filden ayıran şey, o allelerdir.Allel frekans dediğin zaman ise, scope'u belirtmedikten sonra, tüm canlıları kastetmiş olursun ve otomatikman fil ile karıncyaı ayıran alelleri ifade etmiş olursun.. Bu frekansın değişmesi demek, yin, XYZV alelinin frekansının yükselmesi demek, o gene sahip olan X,Y,Z türlerinin yagınlaşması demektir ki, işte evrimde budur..

Bunun aksini iddia eden var mı?

Allel frekansı neden bütün canlıları kapsamına alsın?

Genetik farklılıklar demek yetimiyor mu?

Ne diye allel de israr ediliyor. Allel alt tarafı bir genin alternatifi.

Karıncanın bir geninin alternatifini filde bulamazsınız. Yine bir karıncada bulmanız gerekir.

Ben mi sizi yanlış anlıyorum. Siz mi bu yanlışı yapıyorsunuz..

Alel frekansında değişim yoksa, türleşme vs. hiç bir şey olmaz..

Senin ne yaptığını söyleyeyim, alel frekansı ile genotip frekansını karıştırdın en başta.. Genotip frekansı bulunur, hesaplanır oradan alel frekansına ulaşılır..

Türleşme sırasında allel frekansında değişme olur zaten. Olmaz diyen kim.

Ama allel frekansındaki değişiklik türleşme için yeterli değildir. Kromozom sayısı bile değişir türleşme sırasında.

Allel frekansı ile evrimi tanımlayabilir misiniz?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Aşağıda çeşitli kaynakların evrim tanımını bulacaksınız.

Hepsinde de genetik yapının değişmesinden bahsediliyor. Allelik frekansından bahsedilmiyor. Allel değişim de spesfik olarak bir genetik değişiklik zaten. Bunu biliyoruz. Ama evrimde türleşme sürecini yeterince açıklamadığı için eksik olduğunu iddia ediyoruz.

http://www.biochem.northwestern.edu/holmgr..._evolution.html

The process by which the genetic structure of populations changes over time.

http://biology.about.com/od/evolution/a/aa110207a.htm

What is Evolution?

Biological evolution is defined as any genetic change in a population that is inherited over several generations. These changes may be small or large, noticeable or not so noticeable.

http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution

In biology, evolution is change in the inherited traits of a population of organisms from one generation to the next.

http://www.answers.com/topic/evolution

# Biology.

1. Change in the genetic composition of a population during successive generations, as a result of natural selection acting on the genetic variation among individuals, and resulting in the development of new species.

2. The historical development of a related group of organisms; phylogeny.

http://sandwalk.blogspot.com/2007/01/what-is-evolution.html

One of the most respected evolutionary biologists has recently defined biological evolution as follows:

Biological (or organic) evolution is change in the properties of populations of organisms or groups of such populations, over the course of generations. The development, or ontogeny, of an individual organism is not considered evolution: individual organisms do not evolve. The changes in populations that are considered evolutionary are those that are ‘heritable' via the genetic material from one generation to the next. Biological evolution may be slight or substantial; it embraces everything from slight changes in the proportions of different forms of a gene within a population, such as the alleles that determine the different human blood types, to the alterations that led from the earliest organisms to dinosaurs, bees, snapdragons, and humans.

Douglas J. Futuyma (1998) Evolutionary Biology 3rd ed., Sinauer Associates Inc. Sunderland MA p.4

Link to post
Sitelerde Paylaş

Anibal kardeşim.

Senin cevapların çok uzun oluyor ve daldan dala konuyorsun.

Lütfen yorumlarını kısa kes. Birkaç cümle ile anlatabilirsin onları.

Belki arada doğru şeyler de söylüyorsun ama, onlar kaynayıp gidiyorlar.

Hiç anlaşılmıyorsun.

Çok mu zor bir kaç cümle ile kendini belirtmen?

Allel konusu bu yüzden güme gitti.

İstersen başa dön ve yeniden basit cümlelerle herkesin anlayabileceği bir şekilde bizi aydınlat.

Kinaye veya hiciv yapmaya gerek yok.

Bizi cahil farzet ve öyle hitabet. Ama alay etmeden.

Bizi eğit yani.. Becerebilirsen.

Ben eğitilmeye hazırım.

Bütün aradığım beni eğitecek aklı başında biri..

O sen olmak istemez misin?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili Haci, sizin genel kabulleri sorgulayan ve onlara tersten bakan tutumunuzu biliyorum. Bence bu çok önemli bir bakış açısı. Ama siz bunu yaparken bilimin temel bilgilerini hem kullanıyor hem sorguluyorsunuz. Yani havaya konuşmuyorsunuz. Ayrıca her türlü sorunun sorulabilir olması yaklaşımınız çok yerinde. Elbette arada yersiz ve abuk sorular olacaktır. Ama bazen öyle bir soru olur ki, insanı bambaşka bir bakış açısına bile götürebilir. Neden olmasın?

İlkel ve basit olanın sofistike ve güzel olması mümkün müdür? Aslında basit bir sayısal sistemin basitliği tekrarlana tekrarlana bir sarmal yapıya dönüşmesi ve ondan sofistike ve güzel bir yapının ortaya çıkmasını kastediyor olmalısınız. Buna katılırım. Ama katılmadığım bir tarafıda var. Yani şüphe duyuyorum. Ortaya çıkan sofistikasyon ve güzelliğin, basitliğin tekrarlanmasından ibaret olamayacağı ve bir motifi yada şu an bilmediğimiz bir arka planı olabileceği şüphesini taşıyorum. Bilim henüz bunların net cevaplarını veremeyecek durumda. Zaman gösterecek.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bunu neye dayanarak ileri sürüyorsunuz?

Kaynağınız var mı?

Yoksa kaynak siz misiniz?

Tesadüfi mutasyonlar, analiz edilemeyen yapıları ile bilimin araştırma alanına giremezler. Bilimsel gerkçek, tanımına bakarsanız. Tesadüfi ve analiz edilemeyen olgulara dayanan teorilerin ezik teoriler olabileceğini görürsünüz. Ezik teorilerini insanlara bilimsel gerçek olarak sunulmasıda anca ezik insanların işidir...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yeni tarfiler getirmişsin sevgili Hacı.. Velakin bunlar ilk tarif kadar net ve isabetli değil.. Bunlar üzerinden başlasaydın, belki daha açık olurdu.

Evrim nedir? Belirlenmiş bir gen havuzundaki alel frekanslarının nesilden nesile değişimine evrim denir. Tek cümlelik ifade bundan daha cuk oturamaz.

>>> Allel frekansı neden bütün canlıları kapsamına alsın?

Çünkü tanımı bu şekilde.. Alel frekansı bir gen havuzu seçilerek ölçülür. İnsanlar diyebilirsin, senin ailen diyebilirsin. MAnisa'da yaşayanlar diyebilirsin. Barsağındaki bakteriler diyebilirsin. Kısaca herhangi bir "canlı topluluğunu" havuz olarak kullanabilirsin.

>>> Genetik farklılıklar demek yetimiyor mu?

Yetmez. Çünkü bu terim bireyleri işaret eder. Ama evrim bireyler değil topluluklar için çalışan bir süreçtir. Bir bireyin nesilden nesile değişiminden bahsedemezsn, o bireyin tek bir nesli vardır.

>>> Ne diye allel de israr ediliyor. Allel alt tarafı bir genin alternatifi.

Değil.. Konu teknik terim meselesi. Gen, genotip frekansı ve alel alel freknası farklı anlamlar ifade eder. Gen birey bazında, genotip frekansı gen bazında, alel bireyler, alel frkansı ise topluluklar bazında ifadelerdir. Bunlar birbirinin muadili değildir, alakalı olsalar bile..

>>> Karıncanın bir geninin alternatifini filde bulamazsınız. Yine bir karıncada bulmanız gerekir.

Bu neticeyi değiştirmez. Serengetideki alel frekansına bakıyorsan, kabaca söyleyeyim atarak, 1000 karıncada XYZ aleli, bin fildeki ZBC aleli, ne etti, XYZ alelinin frekansı %50, ZBC alelinin frekansı %50... Türlerin farklı olması alelleri bağlamaz.

>>> Ben mi sizi yanlış anlıyorum. Siz mi bu yanlışı yapıyorsunuz..

Sanırım bizi biraz yanlış nalıyorsun. Alel terimini bu bağlamdaki kullanımının popülasyonları ifade ettiği konusu sana biraz yabancı kalıyor. Terimsel ifadeleri anlamak için, o disiplinin semantiğini öğrenmek yerine, sözlük anlamlarından yola çıkarak o terimelri kendi yorumlarınla irdelemeye çalışıyorsun. Elbette sonuçta ulasştığın yerde hatalı oluyor böyle olunca.. Farklı dilden konuşuyor oluyoruz.

Evrimin benim buraya yazabileceğim tek cümlelik bir açıklaması olsaydı şöyle diyebilirdim. Bir popülasyonda görülen varyasyonların nesiller boyunca ortam şartlarına adapte olacak şekilde regülasyonuna evrim denir.. Bu cuk oturmadı, ama buraya daha uygun bir açıklama..

Evrimi tarif etmek değil, evrimi anlatmak ihtiyaç olan şey. Gidip böyle tarifler üzerine konuşmak abesle iştigal.

Link to post
Sitelerde Paylaş
"In fact, evolution can be precisely defined as any change in the frequency of alleles within a gene pool from one generation to the next."

- Helena Curtis and N. Sue Barnes, Biology, 5th ed. 1989 Worth Publishers, p.974

Bu tanımlamaya göre genetik bir havuzda allellerin nesilden nesle olan sıklığında olan değişiklik için evrim denmektedir.

Hatta evrim tam anlamı ile bu şekilde tarif edilir.

Ateistforum da da evrim bu şekilde tanımlanır... Ve bu tanımalamanın doğruluğuna inanılır.

Bu doğru bir tanımlama mıdır?

Neden doğru olmalıdır?

Neden yanlıştır?

Evrimi en temel düzeyde tartışmak ister misiniz?

Evrim nedir?

'Evrim’ ile ‘Evrim Teorisi’nin ayırt edilmesi önemlidir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
'Evrim’ ile ‘Evrim Teorisi’nin ayırt edilmesi önemlidir.

İyi de evrimi başka nasıl açıklayacağız?

Yapılan gözlemleri bilinen bilimsel gözlemlerle açıklamak zorunluğu var.

Evrim basit bir olgu değil ki bir cümle ile açıklayıp, herkesin kolaylıkla anlayacağı bir kuram ortaya atalım.

Daha tanımında uyuşamıyoruz evrimin..

Evrim bir gerçektir. Onu teorisinden soyutlarsak, evrim hala bir gerçek olarak kalacaktır.

Zaten bu safhada evrimi evrim teorisinden soyutluyoruz.

Çünkü gözlemlenenleri tam olarak açıklayamayan bir tanımlama her zaman yetersiz kalacaktır.

Şu anda evrimin yalnız pratik bir tanımı vardır ve o bile yetersizdir.

Yukardaki tartışmalardan bunu anlamış olmanız gerekir.

Anibal açıkca doğru ama eksik bir tanımı doğru kabul ediyor.

Ben etmiyorum ve hemen hiç bir evrimce o tanımı kabul etmiyor.

Yani sizin anlayacağınız, evrimi evrim kuramından soyutlamanın da bize hiç bir yararı yok.

Ama evrimi mutlaka bir tür tanımlama zorunluğu var.

Bunda başarılı olabilir miyiz bilmiyorum. Evrim hakkında yeterince bilgi sahibi olursa ilerde bu mümkün olabilir.

Ama günümüzde, daha türleşmenin bile gerçek doğasını bilmiyorken, evrimi nasıl tanımlayacağız?

Bu bir sorundur..

Bu konuya birazda değinmeye çalışacağım.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Yeni tarfiler getirmişsin sevgili Hacı.. Velakin bunlar ilk tarif kadar net ve isabetli değil.. Bunlar üzerinden başlasaydın, belki daha açık olurdu.

Evrim nedir? Belirlenmiş bir gen havuzundaki alel frekanslarının nesilden nesile değişimine evrim denir. Tek cümlelik ifade bundan daha cuk oturamaz.

>>> Allel frekansı neden bütün canlıları kapsamına alsın?

Çünkü tanımı bu şekilde.. Alel frekansı bir gen havuzu seçilerek ölçülür. İnsanlar diyebilirsin, senin ailen diyebilirsin. MAnisa'da yaşayanlar diyebilirsin. Barsağındaki bakteriler diyebilirsin. Kısaca herhangi bir "canlı topluluğunu" havuz olarak kullanabilirsin.

>>> Genetik farklılıklar demek yetimiyor mu?

Yetmez. Çünkü bu terim bireyleri işaret eder. Ama evrim bireyler değil topluluklar için çalışan bir süreçtir. Bir bireyin nesilden nesile değişiminden bahsedemezsn, o bireyin tek bir nesli vardır.

>>> Ne diye allel de israr ediliyor. Allel alt tarafı bir genin alternatifi.

Değil.. Konu teknik terim meselesi. Gen, genotip frekansı ve alel alel freknası farklı anlamlar ifade eder. Gen birey bazında, genotip frekansı gen bazında, alel bireyler, alel frkansı ise topluluklar bazında ifadelerdir. Bunlar birbirinin muadili değildir, alakalı olsalar bile..

>>> Karıncanın bir geninin alternatifini filde bulamazsınız. Yine bir karıncada bulmanız gerekir.

Bu neticeyi değiştirmez. Serengetideki alel frekansına bakıyorsan, kabaca söyleyeyim atarak, 1000 karıncada XYZ aleli, bin fildeki ZBC aleli, ne etti, XYZ alelinin frekansı %50, ZBC alelinin frekansı %50... Türlerin farklı olması alelleri bağlamaz.

>>> Ben mi sizi yanlış anlıyorum. Siz mi bu yanlışı yapıyorsunuz..

Sanırım bizi biraz yanlış nalıyorsun. Alel terimini bu bağlamdaki kullanımının popülasyonları ifade ettiği konusu sana biraz yabancı kalıyor. Terimsel ifadeleri anlamak için, o disiplinin semantiğini öğrenmek yerine, sözlük anlamlarından yola çıkarak o terimelri kendi yorumlarınla irdelemeye çalışıyorsun. Elbette sonuçta ulasştığın yerde hatalı oluyor böyle olunca.. Farklı dilden konuşuyor oluyoruz.

Evrimin benim buraya yazabileceğim tek cümlelik bir açıklaması olsaydı şöyle diyebilirdim. Bir popülasyonda görülen varyasyonların nesiller boyunca ortam şartlarına adapte olacak şekilde regülasyonuna evrim denir.. Bu cuk oturmadı, ama buraya daha uygun bir açıklama..

Evrimi tarif etmek değil, evrimi anlatmak ihtiyaç olan şey. Gidip böyle tarifler üzerine konuşmak abesle iştigal.

Sevgili Anibal

Senin anlamadığın kimsenin senin doğru dediğin tanım için evrim o değildir dememesi..

Sen bunu anlamıyorsun.

Sana gösterdiğim kaynakların hiç birisi aller frekansını evrimin tanımı olarak kabul etmiyor. Bazıları allel frekansnından bahsediyor ama, evrimin tanımında onu kullanmıyor. Çünkü gereksiz. Genetik değişiklikler dedikten sonra onlara isim vermenin bir anlamı yok. Teker teker hepsini sayman gerek çünkü..

Evet.. Bir kere daha yazıyorum. Allel frekansındaki değişiklikller de evrimdir. Bunu kimse reddetmiyor. Hatta son tanımlamada bunu vurguluyoruz.

Ona bir kere daha bakalım:

Biological (or organic) evolution is change in the properties of populations of organisms or groups of such populations, over the course of generations. The development, or ontogeny, of an individual organism is not considered evolution: individual organisms do not evolve. The changes in populations that are considered evolutionary are those that are ‘heritable' via the genetic material from one generation to the next. Biological evolution may be slight or substantial; it embraces everything from slight changes in the proportions of different forms of a gene within a population, such as the alleles that determine the different human blood types, to the alterations that led from the earliest organisms to dinosaurs, bees, snapdragons, and humans.

Bu tanımlamada da allel frekansındaki değişilkiklerden bahsediliyor. Ama allel frekansı çok sınırlı bir evrim anlayışı ile nitelikli. Kan grupları, göz rengi gibi nitelikler. Onlar da evrim. Bunu kimse yadsımıyor. Sen zannediyorsun ki biz bu tanımı tümden reddediyoruz. Ben en başından beri vurguladım. Bu eksik bir tanımlamadır. Nitekim yukardaki tanımlama da allel frekansındaki değişikliğin tartışmalı olduğunu vurguluyor. Kaynağı verdim. Makaleyi okursan anlarsın ne demek istediğimi..

Biz burada oyun oynamıyoruz. Ateistforumda tek bir kaynaktan alınan ve eksik bir evrimi tanımı ile yetinmek bize yakışmaz.

Biz bilimsellik iddiası ile burada yazıyoruz. Ve bu iddiamızın altında kalamayız.. Saplantılarımız olamaz. Bir konuda sabit düşünemeyiz.

Sen nasıl olduysa bu allel frekansına saplandın kaldın.

Büyü biraz. Kurtul saplantılarından..

Ve evrimi son gelişmeler muvacehesinde açıklayan tanımlamalara yönel.

Seni bu konuda yanıtlamayacağım.

Çünkü gerek yok. Sen mugalata yap dur. Kendi kendine. Beni bu saçmalığa sürükleyemezsin.

Ben bilimsel olarak kabul ettiğim tanımlamalara yer vererek devam edeceğim.

Selamlar..

HACI

Link to post
Sitelerde Paylaş

İngilizce bilenlere aşağıdaki kaynağa bakmalarını tavsiye ediyorum.

http://sandwalk.blogspot.com/2007/01/what-is-evolution.html

Toranto'lu bir biyokimya profesörünün web sayfası.

Bizim kullandığımız evrim tanımı olan allel frekansına da değiniyor ve evrimi tanımlamanın neden zor olduğunu oldukça basit cümlelerle açıklıyor.

Burada bu konunun bu kadar uzaması da şanssız bir durum aslında.

Bilimsel olmak demek, aynı zamanda, tek bir kaynakla yetinmemek demektir.

Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor.

Çünkü hangi bilimsel konuyu incelerseniz altından mutlaka tartışmalı bir takım sorunların yer aldığını görürsünüz.

Hemen hiç bir bilimsel olgu tam olarak tanımlanamaz.

Evrim bu konuda bir istisna değildir.

Daha sonra burada doğal seçilim konusuna da değineceğim.

Onun bile tartışma konusu olabileceğini ve bazı durumlarda reddedilebileceğini göreceksiniz.

Yani günümüzde Darwin bile sorgulanmakta ve kuramı eleştirilmektedir. Hem de tam anlamı ile bilimsel olarak..

Yaratılışçılar tarafından değil.. Yalnız bilim adamları tarafından.

Link to post
Sitelerde Paylaş

>>> Bu tanımlamada da allel frekansındaki değişilkiklerden bahsediliyor.

İyi güzel pek hoş...

>>> Ama allel frekansı çok sınırlı bir evrim anlayışı ile nitelikli.

Hımm...

>>> Kan grupları, göz rengi gibi nitelikler. Onlar da evrim. Bunu kimse yadsımıyor.

İyide bunlar allel frekansı veya bu frekansın değişmesi değil ki? Sen alleli alıyor, bu frekanstır, hemde değişmesidir diyorsun..

>>> Çünkü hangi bilimsel konuyu incelerseniz altından mutlaka tartışmalı bir takım sorunların yer aldığını görürsünüz.

Yok böyle bir şey sevgili Hacı, iki gözüm..

Şurada bir şey var, kırmızı, küre şeklinde, zıplıyor, kütleis şu, hacmi bu.. Buna top diyoruz..

Şimdi bu topun içinin hava mı, yoksa azot mu dolu olduğu tartışması, bunun adının top olduğu tartışması değildir..

Bu yapılan tanımlar, gözlenen bu olgunun adının evrim olduğunu söylüyor. Evrim şöyle olur, böyle olmaz, bu amanda şöyledir, yok böyledir demiyor zaten..

Topluluktaki allel frekansları, mendel denklemleri gereğince, genotip frekansına uygun dağılarak sabit kalması gerekirken değişiyor. İşte buna evrim deniyor. Hepsi bundan ibaret.

Toprak kütlelerinin ani ve hızlı yer değiştirmesine heyelan denir. Şimdi "amanda bu tanım yetersiz, sıvılaşmayı anlatmyıor, denizde olursa tsunamiden dem burmuyor, şu olmuyor, bu olumyor" demek senin yaptığın. Bir olgu var, aniden ve hızlı olarak toprak kayıyor. Buna heyelan demişiz. Sen neden ve nasılları alıp, ne sorusunun cevabının eksikliğini söylüyorsun ki, abesle iştigal oluyor..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Anibal..

Sana seninle mugalata yapmayacağımı söyledim.

Ne demek istediğini bile anlamıyorum. Seninle nasıl tartışabilirim ki..

Onun için kendini hırpalama.. Bi yerlerine bi şeyler olmasın..

Ben bilidğim şekilde devam ediyorum..

Link to post
Sitelerde Paylaş

>>> Ne demek istediğini bile anlamıyorum. Seninle nasıl tartışabilirim ki..

Anlamıyorsun, çünkü sen buzağı aramayı kafaya takmışsın öküzün altında canımın içi..

Sen, bildiğin gibi devam et, önemi yok..

Eğer doğal seleksiyon, gradient yayılım, mutasyon, varyasyon vs. neyse, irdeleyeceksen, seni tutan yok zaten Hacı..

Ama alel frekanslarının değişimi sözcüğünden olmadık ve alakasız anlamlar çıkarıp, başta benim, milletin kafasını allak bullak etmen de pek yakışıklı olmuyor.. İşte mesele bu..

Link to post
Sitelerde Paylaş
>>> Ne demek istediğini bile anlamıyorum. Seninle nasıl tartışabilirim ki..

Anlamıyorsun, çünkü sen buzağı aramayı kafaya takmışsın öküzün altında canımın içi..

Sen, bildiğin gibi devam et, önemi yok..

Eğer doğal seleksiyon, gradient yayılım, mutasyon, varyasyon vs. neyse, irdeleyeceksen, seni tutan yok zaten Hacı..

Ama alel frekanslarının değişimi sözcüğünden olmadık ve alakasız anlamlar çıkarıp, başta benim, milletin kafasını allak bullak etmen de pek yakışıklı olmuyor.. İşte mesele bu..

O zaman ben size allel frekansının ne olduğunu ingilizce kaynaklara dayanarak buraya kopyalıyorum.

Sizi karar verin.

http://www.bio-medicine.org/biology-defini...lele_frequency/

Allele frequency is a term of population genetics that is used in characterizing the genetic diversity of a species population, or equivalently the richness of its gene pool. allele frequency is defined as follows:

Given a) a particular chromosome locus, B) a gene occupying that locus, c) a population of individuals carrying n loci in each of their somatic cells (e.g. two loci in the cells of diploid species, which contain two sets of chromosomes) and finally d) a variant or allele of the gene, then the allele frequency of that allele is the fraction or percentage of loci that the allele occupies within the population.

To take an example, if the frequency of an allele is 20% in a given population, then among population members, one in five chromosomes will carry that allele. Four out of five will be occupied by other variants the gene, of which there may be one or many.

Note that for diploid genes, however, the proportion of individuals that carry this allele may be up to two in five. If the allele distributes randomly, then the binomial theorem will apply: 32% of the population will be heterozygous for the allele (i.e. carry one copy of that allele and one copy of another in each somatic cell) and 4% will be homozygous (carrying two copies of the allele). So all together 36% of diploid individuals would be expected to carry an allele that has a frequency of 20%. However, alleles distribute randomly only in the absence of selection and under other assumptions. When these conditions apply, a population is said to be in Hardy-Weinberg equilibrium.

The frequencies of all the alleles of a given gene often are graphed together as an allele frequency distribution histogram. Population genetics studies the different "forces" that might lead to changes in the distribution and frequencies of alleles -- in other words, to evolution. Besides selection, these forces include genetic drift, mutation and migration.

Compare genotype frequency.

Example

If there are ten individuals in a population and at a given locus there are two possible alleles, A and a, then if the genotypes of the individuals are:

AA, Aa, AA, aa, Aa, AA, AA, Aa, Aa, and AA

then the allele frequencies of allele A and allele a are:

pA = (2+1+2+0+1+2+2+1+1+2)/20 = 0.7

pa = (0+1+0+2+1+0+0+1+1+0)/20 = 0.3

http://en.wikipedia.org/wiki/Allele_frequency

http://www.biochem.northwestern.edu/holmgr..._frequency.html

allele frequency

Definition:

Search for:

Biology Glossary search by EverythingBio.com

Often called gene frequency. A measure of how common an allele is in a population; the proportion of all alleles at one gene locus that are of one specific type in a population.

http://simple.wikipedia.org/wiki/Allele_frequency

Allele frecquencies describe how common a certain allelle is in a certain place on a gene in a population. When looking at a population, allele frequencies can be used to describe genetic diversity in that population.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Nedendir bilmem..

Bütün literatürü araştırıyorum. Yalnız allel frekansına dayanarak yapılan bir evrim tanımını başka bir kaynakta bulamadım.

Anibal dışında bulan varsa beri gelsin.

Kötü şekilde merak etmeye başladım.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Doğrusunu isterseniz evrimin tanımının bu kadar tartışmalı ve kusurlu olabileceğini hiç düşünmemiştim.

Ama madem bu kadar karışık bir konu, onu bir çözüme ulaştırmak boynumuzun borcu olsun..

Burada yarı Türkçe, yarı İngilizce bu sorunu çözmeye çalışacağım.

İngilizce kullanmak zorundayım. Çünkü yazılanları Türçeye çevirecek zamanım yok.

Onların anlamına kısaca değineceğim.

Evrim teriminin çeşitli anlamları var. Biz yalnız biyolojideki tanımını tartışacağız.

Yukarda da değindiğim gibi aşağıdaki tanımlama oldukça kabul edilir ve ayrıntılı..

Biological (or organic) evolution is change in the properties of populations of organisms or groups of such populations, over the course of generations. The development, or ontogeny, of an individual organism is not considered evolution: individual organisms do not evolve. The changes in populations that are considered evolutionary are those that are ‘heritable' via the genetic material from one generation to the next. Biological evolution may be slight or substantial; it embraces everything from slight changes in the proportions of different forms of a gene within a population, such as the alleles that determine the different human blood types, to the alterations that led from the earliest organisms to dinosaurs, bees, snapdragons, and humans.

Douglas J. Futuyma (1998) Evolutionary Biology 3rd ed., Sinauer Associates Inc. Sunderland MA p.4

Bu tanımlamada bir grup canlı ile ilgili niteliklerin zamanla nesiller boyunca değiştiği vurgulanıyor. Bireyler değil, toplum evriliyor deniyor.

Bir popülasyondaki değişikliklerin evrimsel olarak nitelendirilebilmeleri için onların geneti olarak yeni nesillerde devam etmesi koşulu aranıyor.

Ve biyolojik evrimin az veya çok olacağından bahsediliyor. Bu değişiklikler kan gruplarının farklılıklarını gibi allel'leri de tutar deniyor, yeni bir türün ortaya çıkması şeklinde tecelli eden bütün genomu da tutabilir deniyor.

Ve evrimin kısa tanımı şöyle yapılıyor.

Evolution is a process that results in heritable changes in a population spread over many generations.

Burada allel frekansı kullanılmıyor. Daha geniş bir terim olan kalıtsal değişikliklere yer veriliyor.

Tartışma devam ediyor. Hatta daha yeni yeni kızışmaya başlıyor...

Ve şu tanıma yer veriliyor:

In fact, evolution can be precisely defined as any change in the frequency of alleles within a gene pool from one generation to the next.

Helena Curtis and N. Sue Barnes, Biology, 5th ed. 1989 Worth Publishers, p.974

Ateistforum biyolojik evrimin tanımları arasından bu tanımı seçmiştir. Biz burada evrimi popülasyondaki allel frekansı değişikliği olarak kabul ediyoruz.

Prof Dr. Larry Moran bu tanımlama için şu yorumları yapıyor:

One can quibble about the accuracy of such a definition, but it also conveys the essence of what evolution really is. When biologists say they have observed evolution, they mean that they have detected a change in the frequency of genetic variants (alleles) in a population. (Often the genetic change is inferred from phenotypic changes.) When biologists say that humans and chimps have evolved from a common ancestor, they mean there have been successive heritable changes in the two separated populations since they became isolated.

Bu yorumunda Prof. Moran bu tanımlamanın quibble olduğuna değiniyor.

Burada quibble kelimesinin Türkçesi baştan savma veya kaçamaklı cevap veya iki anlamlı söz demektir.

Ama yine de Prof Moran bu tanımlamanın evrimin temelinin ne olduğunu bize intikal ettiğini de belirtiyor.

Ama yeğlenen bir terim olmadığını da açıkça ihsas ediyor ve bu tanımlamayı bir daha kullanmıyor. Belki biraz da kibarlığından bu tanımı yapan biyologlara karşı benim kullandığımdan daha nazik bir dil kullanıyor.

Şimdilik burada duralım.

Evrimin tanımı konusunda uyuşmazlıklar bu kadarla kalmıyor. Devam ediyor ve ilginç boyutlara ulaşıyor.

Onlara da sonra değinirim.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...