Jump to content

Sessiz bir ortam bulup kafa dinlemek isteyenler için bir öneri


Recommended Posts

Ses, titreşen cisimlerin etkisiyle meydana gelen dalgaların işitme organı üzerinde yarattığı etkidir. Yani ses olması için titreşim olması gerekir, bu yüzden sessiz bir ortam istiyorsak cisimlerin titreşmediği bir yere gitmemiz yeterlidir. Ama malesef cisimlerin titreşmediği bir yer bulmak imkansızdır, belki başka bir boyutta mümkün olabilir ancak bildiğimiz evrende böyle bir durum söz konusu değildir.

Zaten sesin oluşması için sadece titreşim yeterli değildir, aynı zamanda cismin titreşimi çevreye yayabilmesi için hava, katı veya sıvı bir madde ile çevrili olması gerekir. Dünya'da bu genelde atmosfer ile gerçeklerşir. Havanın bulunduğu ortamda titreşen bir cisim, çevresindeki hava moleküllerini dışa doğru iter. Dışa doğru itilen molekküller de çevrelerinde bulunan diğer molekülleri iterler ve bu itiş zincirleme olarak devam eder ve ses dalgaları titreşen cisimden küresel ve üç boyutlu olarak dışa doğru yayılır.

Şimdi "bunların konuyla ne alakası var?" diyeceksiniz. Şöyle alakası var; Titreşen cisimden yayılan ses dalgaları hava molekkülleri aracılığıyla kulağımıza ulaştığına göre, sessiz bir mekan bulmamızın tek yolu atmosferin dışına çıkmaktır. Evet, uzay bulabileceğiniz en sessiz mekandır. Öyleki koskoca iki gezegen uzayda birbirleriyle çarpışsa bile ses çıkaramazlar, sadece oldukları yerde titreşir dururlar.

Peki uzaya nasıl gideriz? Uzaya gitmek artık imkansız değil. Örneğin Rusya 20 milyon dolar karşılığında kendi uzay istasyonlarında 1 haftalık tatil sunuyor.. Veya gidip Nasa ile konuşabilirsiniz belk bir güzellik yaparlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 year later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...