Jump to content

Medeni Bilgiler ve M. Kemal Atatürk'ün El Yazıları


Recommended Posts

Ne yazık ki Atatürk'ün manevi kızı Afet Inan taraından kaleme alınan bu eseri bugünlerde bulmak pek kolay değil. Eskiden orta okullarda okutulan bu eserin ens on 2000 yılında baskısı yapılmış.

Neyse ben okumadım bulmaya çalışıyorum;

İslami bir sitede rastladım alıntılar yapıp akıllarınca eleştirmişler. Neyse kitapta Atatürk'e olan saygıyı bir kat daha arttıran can alıcı açıklamalar var gördüğümüz kadarıyla, bir parçayı sizlerle paylaşmak isterim;

“Gerçekte dinleri konusunda halkın hiçbir fikri yoktur; din dediği şey, bilinmeyen inanç dizgelerine ve gizle karışık emellere kör bağlılıktan başka bir şey değildir….

Tarih bize öğretir ki; bütün dinler milletlerin cehaletlerinin yardımıyla, utanmaksızın tanrı tarafından gönderildiğini söyleyen adamlar tarafından tesis olunmuştur.

Tüm dönemlerde toplumun kutsallaştırdığı boş düşüncelerden tehlikesizce sıyrılmak imkansızdır.”

Ahanda sitenin linki; http://www.aymavisi.org/makale/ataturk%20ve%20islam.html

Eğer kitabı nerede bulabileceğimi bilen varsa söylesin bi zahmet

Teşekkürler

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili legrandmensonge,

Bu ülkede Atatürk hiçbir zaman gerçek yüzüyle tanıtılmadı. Bu ülkede herkes Atatürkçüdür. Ama gelin görün ki vasiyeti bile çiğnenmiştir. Bunu da Atatürkçülük adı altında yapmışlardır. Şunu bilmenizde yarar var ki Atatürk'ün ölümüyle birlikte bu ülkede Atatürkçülük sona ermiştir. Gelen iktidarlar Atatürk'ü sömürmekten öte bir şey yapmamışlardır. İşte bundan dolayı ülkemiz bu noktaya gelmiştir. Yani Atatürkçülüğü aşamayacağını bilenler bunu kendine maske edinerek Atatürkçülüğü yok etmeye çalışmışlardır. Bakın Atatürk'ün yazdığı kitap bile Türk Tarih Kurumu tarafından sansürlenmiştir. Medeni bilgiler kitabı sansürlü yayınlanmıştır. İşte size sansürlenen o bölümü alıyorum:

Atatürk'ün el yazısıyla aldığı notlardan Prof Dr. Afet İnan'ın hazırladığı bir kitap var:

MEDENİ BİLGİLER:

Türk Tarih Kurumunun yayımladığı bu kitap acı ama gerçek, sansüre uğramış. Örgün Yayınevi'nden çıkan Medeni Bilgiler kitabının önsözünde Nurer Uğurlu sansürlenen bölümleri açıklıyor ve kitapta Atatürk'ün el yazısıyla tuttuğu notlar tümüyle okurun bilgisine sunuluyor.

Atatürk'ün görüşlerinden sansürsüz alıntı:

"Bu Arap fikri,ümmet kelimesiyle ifade olundu. Muhammmed'in dinini kabul edenler kendilerini unutmaya, hayatlarını Allah kelimesinin, her yerde yükseltilmesine hasretmeye mecburdurlar. Bununla beraber, Allah'a kendi milli lisanlarında değil, Allah'ın Arap kavmine gönderdiği Arapça kitapla ibadet ve münacatta bulunacaktı. Arapça öğrenmedikçe, Allah'a ne dediğini bilmeyecekti. Bu vaziyet karşısında Türk Milleti bir çok asırlar,ne yaptığını bilmeksizin adeta bir kelimesinin manasını bilmediği halde Kuran'ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndüler. Başlarına geçebilmiş olan haris serdarlar, Türk Milletine karışık, cahil hocalar ağzıyla ateş ve azap ile müthiş bir muamma halinde kalan, dini, hırs ve siyasetlaerine alet ittihaz ettiler. Bir taraftan Araplar'ı zorla emirleri altına aldılar, bir taraftan Avrupa'da Allah kelimesinin ilahi parolası altında Hristiyan milletlerini idare altına geçirdiler, fakat onların dinlerine ve milliyetlerine ilişmeyi düşünmediler. Ne onları ümmet yaptılar ne de onlarla birleşerek bir kuvvetli millet yaptılar. Mısır'da,belirsiz bir adamı halifedir diye yokettiler, hırkasıdır diye bir palaspareyi,hilâfet alâmeti ve imtiyazı olarak altın sandığa koydular, halife oldular. Kâh şarka, cenuba, kâh garba veya her tarafa birden saldıra saldıra, Türk Milletini Allah için Peygamber için topraklarını, menfaatlerini, benliğini unutturacak Allah'la mütevekkil kılacak derin bir gaflet ve yorgunluk beşiğinde uyuttular. Milli duyguyu boğan, fani dünyaya kıymet vermeyen, sefaletler, zaruretler, felaketler hissolunmaya başlayınca, asıl hakiki saadete öldükten sonra ahirette kavuşacağını ve vaat ve temin eden dini akide ve dini his, millet uyandığı zaman onu şu acı hakikatı görmesine mani olamadı."

Bir de bugüne bakın:

Osmanlı'nın torunları görev başında!

Deniz Som'un köşesinden

28 Mayıs 2006 Cumhuriyet

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

ben atatürkçüyüm diyenlerin kaçı nutuk okumuştur? merak ediyorum.veya kaç kişinin evinde bir nutuk vardır.

ayrıca siz o söylemlerinize en güzel cevabı nutukta alırsınız. Atatürk ün sizin anlattığı şşekilde ifadeleri yoktur veya birileri kendi çıkarları doğrultusunda böyle şeyler yazmışlardır. açıp nutuk okumak lazım....

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...