Jump to content

EVRİM REHBERİ FORUMUNUN KURULUŞ AMACI VE KURALLARI


Recommended Posts

Evrim Rehberinin Amacı

Ateistforum dinlerin ve ateizmin her yönüyle tartışıldığı bir forumdur. Doğal olarak bu forumda evrim teorisine çok sık değinilmektedir.

Benzer konular çok sık dile getirildiğinden ve bu konulara önceden değinilen başlıklar zaman içinde aşağılara kayarak ana sayfadan kaybolduğundan, aynı konular ve evrim ile ilgili aynı sorular, itirazlar sık sık yeniden getirilmektedir.

Bu soruların çoğu evrimi bilmemekten ve yanlış bilmekten kaynaklanmaktadır.

Evrim rehberinin amacı evrim teorisini tanıtmak ve bu konuda insanların sıkça sordukları çeşitli soruları cevaplamaktır. Böylece bu bölüm forumda benzer konular açıldıkça referans olarak gösterilebilecek ve en çok merak edilen, en fazla yanlış anlaşılan ve en sık dile getirilen konular için bir kaynak teşkil edecektir.

Kurallar

1. Evrim Rehberi okumaya herkese açık, yazmaya ise belli kişiler dışında normal üyelere kapalıdır. Bu bölümde yöneticiler ve evrim rehberinin hazırlanmasına yardımcı olacak bazı üyeler yazabilmektedir.

2. Bu forum tartışma forumu değildir. Evrim tartışmaları Bilim forumunda veya ana Ateistforumda yapılabilir.

3. Bu bölümde, rehberi hazırlamakla görevli ekip, evrim konusunda temel bilgiler verecek ve sıkça sorulan soruları, yanlış anlaşılan ve/veya merak edilen noktaları açıklayacaklardır.

4. Ateistforum katılımcıları bu bölümde cevaplanmasını istedikleri soruları ana ateistforumda, herkesin yazma hakkı olan 'Evrim - Sık Sorulan Sorular' başlığında sorabilirler. Bu başlığın adresi:

http://forum.ateizm2.org/index.php?showtopic=18815

Bu sorulardan uygun görülenler, gerekirse bir araya toplanıp tasnif edilerek evrim rehberinde açılacak uygun başlıklar altında cevaplanacaktır.

5. Evrim rehberini hazırlayan ekip içinde, rehberde verilen bilgiler ve açıklamalarla ilgili ciddi fikir ayrılıklarının çıkmaması hedeflenmektedir. Bu tür ayrılıklar çıktığında, ya da ekipteki kişiler birbirlerinin verdiği cevaplarda yanlışlıklar gördüğünde bunları ayrı bir ortamda kendi aralarında tartışarak çözüme ulaştırmaya çalışacaklardır. Bu tartışmalarda ortaya çıkan çoğunluk fikrine göre evrim rehberindeki mevcut cevaplar gerekirse değiştirilecektir.

6. Evrim rehberinde ekip içinde ciddi fikir ayrılıklarının olmaması hedeflenmesine rağmen, elbette ki insanların her konuda hemfikir olması mümkün değildir ve zaten bilimde bile pek çok konuda farklı yaklaşımlar ve bazen birbirini dışlayan bakış açıları mevcuttur. Yani bazen konuya ait birkaç farklı bakış açısı ve birbirini dışlayan açıklamalar mevcut olabilir. Çünkü uzmanlar o ayrıntı ile ilgili hemfikir olmayabilir. Bu tür durumlarda, mümkün olduğunca bu tür fikir ayrılıklarının tüm tarafları temsil edilerek cevaplar verilmeye çalışılacaktır. Ekipten cevap veren bir kişi belli bir bakış açısı ile cevap verdi ve başka mevcut ve geçerli bakış açılarını dışarıda bıraktıysa, ekipten başka biri bu eksiği tamamlayarak, 'bu konunun bir de şöyle bir açıklaması var' diye bir bakış açısı getirebilir. Yani mevcut tüm geçerli ve yaygın alternatiflerin dile getirilmesi mümkündür. Yeter ki verilen bir cevap evrim biyolojisinde çok marjinal kabul edilen ve çoğu uzmanın katılmadığı bir cevap olmasın. Böyle bir durum ortaya çıktığında, bu zaten 5 numaralı kural kapsamına girecek bir konudur. Fakat bu kapsama girmeyen durumlarda, ekipteki kişiler verilen cevaplarda eksik gördükleri kısımları veya değinilmediğini düşündükleri farklı yaklaşım ve alternatifleri duyurabilirler. Hatta duyurmalıdırlar.

7. Bu rehberin amacı evrim ile ilgili uzmanların bile hemfikir olmadığı ve tartıştığı konuları çözüme kavuşturmak değil, evrim ile ilgili insanların merak ettiği konuları, uzmanların çoğunun katıldığı açıklamalar kullanarak anlatmaktır. Uzmanların hemfikir olmadığı durumlarda, sadece uzmanlar arasında mevcut değişik alternatif açıklamaların neler olduğuna değinilerek konu işlenecektir.

8. Evrim rehberi ekibi konuları mümkün olduğunca basit ve anlaşılır bir dille ve fazla teknik detaylara girmeden açıklamaya çalışacaktır. Fakat belli temel terimlerin kullanımının ve çok temel teknik bilgilerin işlenmesinin önüne geçmek mümkün değildir.

9. Ekip içindeki kişiler, 'Evrim - Sık Sorulan Sorular' başlığında sorulan sorulardan cevaplamak istedikleri ile ilgili diledikleri gibi başlık açıp altına kendi cevaplarını yazabilirler. Ekipten aynı soruya cevap vermek isteyen diğer kişiler de aynı başlık altında cevabını yapıştırabilir. Ya da önceki cevanın eksiklerini tamamlayan, veya olaya başka bir bakış açısı getiren bir mesaj yazabilir.

10. 'Evrim - Sık Sorulan Sorular' başlığında sorulmamış, fakat ekipteki kişilerin işlemeyi uygun bulduğu konular da isteyen ekip üyesi tarafından başlık olarak açılıp açıklanabilir.

11. Gerektiğinde birbiriyle ilgili sorular bir grup altında, tek bir başlıkta incelenecektir. Bunun düzenlemesi, başlığı açacak ekip üyesinin inisiyatifindedir.

12. Evrim Rehberinde, temel evrim bilgileri mümkün olduğu kadar bu konudaki mevcut bilimsel literatür ve hatta ders kitaplarında geçen müfredata uygun olarak verilecektir, fakat ana forumda insanların evrim ile ilgili sıkça sordukları çeşitli soruları cevaplarken daha sübjektif ve daha kişisel cevaplar vermek mümkündür. Sonuçta evrim rehberi bu konuda uzman bilim adamlarının yazdığı bir kitap değildir ve amatör bir çalışmadır.

13. Yine yukarıdaki maddenin bir devamı ve tamamlayıcısı olarak şunu diyebiliriz ki, bu rehber doktora titizliğiyle hazırlanmış, ve bir ders kitabı kadar güvenilir bir kaynak olmaktan çok, bu konu ile ilgili yeterli birikimi olan ve bu konuyu yıllardır internette tartışan kişilerin kendi birikimlerine dayanarak oluşturdukları amatör bir çalışmadır. Okurlar şüphelendikleri bilgileri başka kaynaklardan kontrol etmelidir.

14. Evrim rehberini takip eden okurlar, rehberde verilen bilgilerde yanlışlık görürlerse, bunu ateistforumda ya da bilim forumunda açtıkları bir başlık aktında dile getirebilirler veya evrim rehberi ekibinden ilgili kişiyle bu konuda ÖM veya başka bir yolla bağlantı kurabilirler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Misafir
Bu konu kapalıdır ama konuya cevap yazmaya yetkiniz var görünüyor.
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...