Jump to content

Darwin Yılında Evrimi Anlamak


Recommended Posts

Son dönemde Tubitak'ta gerçekleşen ve gerçekten "ibretlik" olan tartışmalar Evrimi Anlamak sitesine ve evrim çalışkanlarına olan ilgiyi arttırdı. Tüm bunlar grubun tanıtım çalışmalarını genişletmeye çalıştığı döneme geldi, güzel oldu.

Evrim Çalışkanları grubunun hazırladığı tanıtım metni neredeyse hiç değiştirilmeden ntvmsnbc'de yayınlandı. Aşağıda bu tantım metnini sunuyorum.

Darwin Yılında Evrimi Anlamak

2009 Darwin yılı! Bu vesileyle Türkiye’de ve dünyada bir çok toplantı düzenleniyor, gazete ve televizyonlar Darwin’e ve evrim kuramına daha çok yer veriyor. Tüm bu gelişmeler, bugüne kadar evrim kuramını merak etmemiş ya da kuram hakkında bildikleri sadece söylentilerden ibaret olan bir çok insanı evrim kuramını daha derinlemesine öğrenmek için teşvik ediyor. Peki evrim kuramını merak edenler, evrimle ilgili akıllarına gelen tekil sorulara cevap arayanlar, en hızlı şekilde hangi kaynaktan yararlanabilir?

Biz bir grup genç araştırmacı, Evrim Çalışkanları ( http://evrimcaliskanlari.org/ ) adı altında biraraya geldik ve Kaliforniya Üniversitesi tarafından hazırlanmış güvenilir bir evrim rehberi olan Understanding Evolution isimli İnternet sitesini Türkçe’ye kazandırdık. Ana bölümlerini 2008 yılında yayınladığımız siteye sürekli yeni bölümler eklemeye devam ediyoruz. http://evrimianlamak.org adresinden, evrimin temel mekanizmaları hakkındaki bilgilere ve evrimsel biyoloji alanında yapılmış çalışmalarla ilgili keyifle okuyacağınız yazılara doğrudan ulaşabilirsiniz. Site içinde bütün konular resimler, fotoğraflar ve animasyonlarla anlatılıyor.

Örneğin, doğal seçilime dair en çok duyduğumuz ifadelerden birisi “güçlü olan hayatta kalır”dır. Gerçekten öyle mi? Kurnaz Olanın Hayatta Kalması isimli çizgi öykümüze bir göz atın; çizgi roman şeklinde hazırlanmış bu sürükleyici hikaye, meselenin hiç de “güç”le alakası olmadığını komik bir öyküyle aktarıyor. ( http://evrimianlamak.org/e/A9d:Kurnaz adresinden bu çizgi öyküye ulaşabilirsiniz).

Siteyi çocuklarınızla birlikte de okuyabilir, içinde yaşadığımız dünyayı anlamak ve anlatmak için kullanabilirsiniz.

Sevgili öğretmenler, “evrimi anlamak” özellikle sizin için de! Bu adreste derslerinizde kullanabileceğiniz çok çeşitli örnekler, materyaller var.

Evrim Çalışkanları

Mart, 2009

tarihinde Aragon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...