Jump to content

Tanrılar'ın Hayat Kaynağı ; Belirsizlik...


Recommended Posts

İnsanlar bilmedikleri, görmedikleri varlıklardan çekinirler.. Bu insanların kendi içinde de geçerli bir durumdur.. İnsanlar çözemedikleri, bilmedikleri insanlardan hep çekinirler... Bunun için bir lafta vardır " İnsanın susanından kork " diye.. Bu insan psikolojisi ilgili bir durum olsa gerek.. Yani insanlar bilmedikleri,görmedikleri, anlamadıkları şeylerden hep çekinirler.. Tanrı kavramıda çok eski çağlardan beri çok büyük bir belirsizlik taşımaktadır.. Eski çağlarda insanlar ateşe, taştan yapılmış putlara taparlardı sonra medeniyet ilerleyince bunların belirsizliği ortadan kalktı dolayısıyla Tanrı vasıfları da ortadan kalktı.. İnsanlar daha sonra gökteki cisimlere güneşe, aya ve yıldızlara tapmaya başladılar bunlarında sadece bir gök cismi olduğu anlaşılınca bunlarında belirsizliği ortadan kalktı ve yeni bir Tanrı ihtiyacı doğdu bu Tanrı görünmeyen bilinmeyen br tanrı idi.. İbrani dinlerin Tanrısı Allah veya Yehova veya Tanrı Baba..Görünmeyen ve bilinmeyen bir Tanrı'nın belirsizliği eski ateş, güneş, put tanrılarından çok daha güçlü... Dolayısıyla ibrani dinlerin Tanrısı'nın gücü gerçekten çok fazla çünkü belirsizliği çok güçlü.. İbrani Tanrı'nın tek zaafı ise kutsal kitaplarıdır.. Ancak bu tanrının sözleri olduğuna inanılan kutsal kitaplarla bilimdeki gelişmeleri mukayese ederek bu tanrının belirsizliğini yok eder ve İbrani dinlerin tanrısını ortaya çıkarabiliriz.. İbrani dinlerin tanrısıda ortaya çıkınca artık insanlar maddenin belirsizliği peşinde koşacaktır, tanrıların değil.. Kısacası Tanrıların tek gücü belirsizlikleridir ve hangi tanrı daha belirsiz ise o daha güçlüdür ve uzun ömürlüdür.. Lakin bilim ve medeniyet ilerledikçe tanrıların belirsizliği ortadan kalkacak ve gerçek ortaya çıkacaktır..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 weeks later...

Tanrılar, insan şekilli tanrılardan insan davranışlı ama maddesiz tanrılara dönüştü zaman içerisinde.

Yunanların evlenen, çocukyapan, yakışıklılık, güzellik gibi insana has estetik değerler atfedilen tanrılarından, kızan, sinirlenen, söven insana has duyguları yaşayan ama şekilsiz tanrılara terfi edildi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bugün bir Müslüman’a “Allah yoktur” dediğinizde hemen alaylı bir şekilde çıkışır. “Öylemi, o zaman evreni kim yarattı , dünyayı kim yarattı , canlıyı kim yarattı” şeklinde kendi aklıyla açıklayamadığı soruları sıralamaya başlar.

3000 yıl önce bir Yunanlıya “Tanrı Priapos yoktur” yada 5000 yıl önce bir Sümerliye “Tanrı Tammuz yoktur” dediğinizde de yine aynı (benzer) cevabı alacağınıza eminim; “Öylemi , o zaman baharı kim getiriyor, toprak neden yeşeriyor.”

Geçmişteki insanın bu cevabı şimdi bize ne kadar komik geliyorsa da , bugün Müslüman’ın verdiği cevapta aynı ölçüde komiktir.

Geçmişteki insanın bu cevabının şimdi bize komik gelmesinin nedeni baharın gelişini artık açıklayabiliyor olmamız. Bilinmezlikleri kalmadı, bu yüzden Tanrı Tammuz ,Priapos ve türevleri yok oldu, artık kimse inanmıyor.

Aslında onlar hiçbir zaman var olmamıştı! Açıklanamayan sorulara cevap olarak yaratılmışlardı.

Aynısı Yehova ve türevi Allah içinde geçerli.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...