Jump to content

KURAN'DA MATEMATİK HATASI


Recommended Posts

KURAN'DA MATEMATİK HATASI

Önce konumuzla ilgili Kuran ayetlerini görelim:

Nisa Suresi/11. Allah size, çocuklarınız hakkında, erkeğe, kadının payının iki misli (miras vermenizi) emreder. (Çocuklar) ikiden fazla kadın iseler, ölünün bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, ana-babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da ana-babası ona vâris olmuş ise, anasına üçte bir (düşer). Eğer ölenin kardeşleri varsa, anasına altıda bir (düşer. Bütün bu paylar ölenin) yapacağı vasiyetten ve borçtan sonradır. Babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin size, fayda bakımından daha yakın olduğunu bilemezsiniz. Bunlar Allah tarafından konmuş farzlardır (paylardır). Şüphesiz Allah ilim ve hikmet sahibidir.

Nisa Suresi/ 12. Yapacakları vasiyetten ve borçtan sonra eşlerinizin, eğer çocukları yoksa, bıraktıklarının yarısı sizindir. Çocukları varsa bıraktıklarının dörtte biri sizindir. Çocuğunuz yoksa, sizin de, yapacağınız vasiyetten ve borçtan sonra, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır (zevcelerinizindir). Çocuğunuz varsa, bıraktığınızın sekizde biri onlarındır (zevcelerinizindir). Eğer bir erkek veya kadının, anababası ve çocukları bulunmadığı halde (kelâle şeklinde) malı mirasçılara kalırsa ve bir erkek yahut bir kızkardeşi varsa, her birine altıda bir düşer. Bundan fazla iseler üçte bire ortaktırlar. (Bu taksim) yapılacak vasiyetten ve borçtan sonra, kimse zarara uğramaksızın (yapılacak)tır. Bunlar Allah'tan size vasiyettir. Allah her şeyi hakkıyle bilendir, halîmdir.

Bu ayetlere göre varsayalım ki, bir adam öldü ve geride üç kız evlat, bir ana, bir baba ve eşini bıraktı.. Yukarıdaki ayetlere göre miras paylaşımı şöyle olacaktır:

Üç kız evlada mirasın 2/3'ü, ana ve babanın her birine 1/6, karısına 1/8 kalacaktır.

Bu durumu, matematiksel olarak hesaplarsak:

(2/3)+(1/6)+(1/6)+(1/8 )= 27/24 = 1,125 bulunur! (Halbuki 1,0 olması gerekirdi!..)

Bu sonuç Kur'an'da verilen oranların hatalı olduğunu göstermektedir. Çünkü mirasın %112,5 u mirasçılara dağıtılamaz. Böyle %100'ün üstünde bir dağıtım yapmak imkansızdır.

ÖRNEK:

Adam ölüyor. Geride kalan varisler şunlar; eşi, 3 kız çocuğu, annesi ve babası..

Buna göre miras dağıtım oranları Nisa suresi 11. ve 12. ayetin de şöyle bildirilmiştir:

Kız çocuklarına mirasın 2/3 ü

Anneye mirasın 1/6 sı

Babaya mirasın 1/6 sı

Eşine mirasın 1/8 i

------------------------------------

Adamın kalan mirasını 120 milyar farzedelim:

120 x 2/3 = 80 çocuklara

120 x 1/6 = 20 anneye

120 x 1/6 = 20 babaya

------------------------------

toplam = 120 Görüldüğü gibi mirastan eşe hiç para kalmadı.

Eğer eş de almış olsa;

120 x 1/8 = 15 Eşe düşen pay

----------------------------

Toplam = 135 olacaktı.

Halbuki ortada 120 milyar var. Eşe 1 kuruş dahi kalmadı.

İşte bu Kur'an ayetlerinin hatalı olduğunu gösterir.

Halife Ömer'in Hataya Karşı Avl Yöntemi:

Bu hatayı düzeltmek için Ömer "avl", "avliye" olarak adlandırılan basit bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem allah’ın verdiği oranlardan yola çıkıp bir noktada ufak bir değişiklik yaparak oranların tümünü değiştiren ve toplamı %100 olacak yeni oranlar elde eden bir yöntemdir... Günümüzde İslam hukuku miras konusunda bu yöntemi esas alır.

Avl yöntemiyle bir anlamda Kur’an ayetlerinin dışına çıkılmakta ve Kur’an’a göre şeriat uyguladıklarını söyleyenler, mecbur kalarak kendi uydurdukları hüküm ve yöntemi kullanmaktadırlar.

Avl yöntemi ile şu yol izlenir :

2/3 + 1/6 + 1/6 + 1/8 = 48/72 + 12/72 + 12/72 + 9/72 = 81/72 = 1,125

Burada payda 24’e değil de 72’ye yükseltilmiştir. Sonucun 1 çıkması içinse

Payda 81 yapılır;

48/81 + 12/81 + 12/81 + 9/81 = 81/81 = 1

Yani matematik olarak yanlış olan ama çaresiz ve zorunlu kalınarak hileli bir yöntemle

oranlar değiştirilmek suretiyle paylaşımın sağlanması yoluna gidilmiştir.

Böylece yeni oranlar:

üç kızın toplam payı= 48/81

annenin payı= 12/81

babanın payı= 12/81

zevcenin payı= 9/81

olacak şekilde değiştirilmiş olur.

Tabi elde edilen bu oranlar ayetlerde ifade edilenlerden farklıdır. Ayetlere baktığımızda bu oranları göremeyiz. Bu oranların sadeleştirilmiş şekillerine de bakalım:

üç kızın toplam payı = 48/81 = 0,593 Halbuki Kur'an 2/3 = 0,666 diyor

babanın payı = 12/81 = 0,148 Halbuki Kur'an 1/6 = 0,166 diyor

annenin payı = 12/81 = 0,148 Halbuki Kur'an 1/6 = 0,166 diyor

zevcenin payı = 9/81 = 0,111 Halbuki Kur'an 1/8 = 0,125 diyor

Görüldüğü gibi ayetlerde belirtilen oranların kullanımı mümkün olmadığı için bu oranlar değiştirilmiştir ve başka oranlar kullanılmaktadır.

Böyle basit bir dört işlem hatasının, her harfi, her kelimesi Allah sözü olduğu bildirilen Kur'an'da yer alması, Allah gibi kusursuz bir varlığın hatası olmasa gerek. O halde, bu hatanın sebebi ne olabilir dersiniz?

Bu, Kur'an'ı Muhammed'in uydurduğunun en önemli delili midir?

Bu hata şimdiye kadar izah edilememiş, mantıklı, bilimsel bir yanıt verilememiştir.

Diğer çelişkiler "müphemdi, müteşabihdi " diyerek, kelimeleri çarpıtarak, tahrif ederek, yanlış bilgiler verip demagoji yaparak bir şekilde geçiştirilebilir. Ancak Matematik laf değil, işlem ister. Matematik de mecazilik, müteşabihlik sökmez.

Nitekim Halife Ömer'de sökmediğini görmüş ve Avl denilen aldatma yöntemi uygulamıştır.

Bu ayetlerdeki hatayı anlayanlar ve çözüm bulamayanlar ama hala Kur'an'ı Muhammed'in uydurmadığını düşünenler aşağıdaki soruları yanıtlamaya çalışmalıdırlar. Çünkü ana-babadan alınmış, hazıra konulmuş imanın tazelenmesi ve sorgulanması gerekir. Gördüğü yanlışlara rağmen imanında direnmek imansızlıktan daha kötüdür. Eğer Tanrıya inanıyorsanız ve bilen, gören, işiten, hesap soransa Tanrı, sahte imanları da, gerçek imanları da iyi bilmesi gerekir. Aldatılamaz, kandırılamaz. Kendisini alet ederek dünya menfaatleri elde edenlerden de, yanlışı göre göre, bile bile onların peşinden gidenlerden de hesap sormasını iyi bilir.

Sorular:

1- Muhammed vahyi mi yanlış anlamıştır?

2- Ortada vahiy diye birşey yok ilham mıdır hepsi?

İlhamlar da hata içerir mi diyorsunuz?

3- Yoksa Kur'an toparlanırken mi hata yapılmıştır?

4- Ya da Kur'an tahrifata mı uğramıştır?

Halife Osman ayetlerle oynamış olabilir mi?

5- Yoksa Allah da hata yapabilir mi diyorsunuz?

6- Allah değil de Muhammed mi matematikten anlamıyordu?

7- Yoksa bu konudan uzak duralım, ele almayalım,

Şeytani bir soru mu diyorsunuz? Şeytani bir soruya neden olan hatanın Kur'an'da ne işi var?

Link to post
Sitelerde Paylaş

:)

İyide ölen babayı niye hesabın içine katıyorsun.. :D

Sana ilham mı geldi yoksa.. 1500 yıldır Kur'anda böyle bi hata olcaktıda bunu ayyuka çıkartmıyacaklardı...

Komedisiniz yahu.... :D

Önce bi araştırın bakayım fıkıh kitaplarından; Sonra böyle saçmalayın...

Link to post
Sitelerde Paylaş
Önce bi araştırın bakayım fıkıh kitaplarından; Sonra böyle saçmalayın...

Saçmalayan matematik, görmeyecek misiniz? Allah'ın matematikten anladığını inkâr mı edeceksiniz? Şüphesiz bunu yapan pislikleri, cehennemde derisini değiştirip değiştirip yakacağız.Allah daima üstün ve hakimdir.

tarihinde karantekyil tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

He ehee :D

Hadi Matematik ten anlamıyorsunuz; Yazılanlardan niye anlamıyorsunuz.. ?

Ölen adamı nasıl hesaba katıyorsunuz.......

Hem dediğim gibi sizin üstadınız olan dinsiz bilim adamları çok.. Eğer Kur'anda bilimsel olarak kesin olan tek bir hata olsa bunu ayyuka çıkartırlardı.... Biraz Mantık lütfen.. Biraz şu aklınız çalıştırın...

Link to post
Sitelerde Paylaş

aha benim sorum

:)

şu çözemediğim

ama sanırım ben bunu çözdüm

yani çözülmüşünü buldum.bir ara kafa patlatırım diyordum ama kısmet olmadı

gerçi çözümüde adam gibi test etmedim.

buraya asayım sizin itirazlarınız benim incelememe gerek bırakmaz.

ben son haline bir ara yine bakarım

: )

bu ateistleri seviyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

CEVAP

Selamünaleyküm!

Yazdığınız meallerden yola çıkılırsa işaret buyurduğunuz tutarsızlık ve çelişkiyle karşılaşılır. Üstelik bize yolladığınız mealde de Nisa 12 ile 176 ayetteki “kelale” sözcükleri bir birinden farklı anlamlarda gösterilmiş. Birinde (babasi ve çocugu olmayan kimsenin) birinde de (anababasi ve çocuklari bulunmadigi halde (kelâle şeklinde). Görüldüğü üzere bir surenin iki ayetindeki aynı sözcük iki ayette birbirinden farklı olarak çevirilmiştir. Bize ilettiğiniz bu konu dindeki dilin önemini göstermektedir. Dil bozulursa Din bozulur. Şimdi gelelim işin aslına:

Kelale

“Kelâle” sözcüğü, “yürümekten yorgun düşme, aciz olma, yorgunluktan kuvvetin gitmesi” anlamlarındaki “kll” fiilinin mastarıdır. Kesici yerleri işe yaramaz hale gelmiş bıçak ve kılıca, kimsesiz, desteksiz kalmış yetime ve hamile olduğu dönemde saldırganlığını yitirmiş yırtıcı hayvana da “Kell” denir. (Lisan ül Arab c. 7, s; 713-717, Tac ül Arus; c. 15, s.659-663, Zemahşeri c. 1, s; 510)

Bu Türkçemizdeki “kelerme, kelleşme” sözcüğünün tıpatıp anlamıdır. “Kel” sözcüğü dilimize farsça’dan (aslında Farsça’ya Arapça’dan geçmiştir.) “saçı dökülmüş” anlamıyla girmiş olsa da dilimizde “kel” sözcüğü mecazen “zayıf düşmüş, cılız” anlamında da kullanılır. Her ne kadar TDK’da “kelerme” sözcüğü henüz gözükmese de Anadolu’da “yıpranmış, zayıf düşmüş” şeylere “kelermiş” denir.

“Kll” kökünden türeme sözcükler Kur’an’da üç yerde yer alır: Nisa; 12, 176’da “kelale” olarak; bir de Nahl; 76’da “kell (zayıf, güçsüz olduğundan yük haline gelmiş)” anlamında yer alır.

Bu sözcük “dıştan kuşatma (yakın kimsesi olmadığından uzak olanların mirasçı olması)” anlamıyla da açıklanabilirse de buna aslında lüzum yoktur. Sözcüğün vazı’ anlamı yukarıdaki naklettiğimizdir.

Miras Hukukunda “Kelale”

Bu sözcük miras hukukunda yüzeysel ve mesnetsiz rivayetlerdeki nakillere göre ele alınmış bunun sonucunda da işin içinden çıkılmaz, çelişkiye uzanan bir durum ortaya çıkmıştır. Genellikle “kelale” sözcüğünü “mirasta validi ve veledi olmayan” olarak ele almışlardır. “Valid” sözcüğü yapı olarak “baba”yı, “veled” sözcüğü “erkek çocuğu” ifade eder. O nedenle uzun zamandan beri yapılan çevirilerde “babasız ve çocuksuz” anlamı ile ifade edilmiştir.

Aslında örfte “valid” sözcüğü hem anayı babayı “veled” sözcüğü de hem kız hem oğlan çocuğunu ifade eder. Kur’an’da ana-baba ifadesinin “valideyn”; oğlan çocuk-kız çocuk ifadelerinin “veled, evlad” sözcükleriyle kullanıldığını onlarca ayette görmek mümkündür.

Aslında örfte “valid” sözcüğü hem anayı babayı “veled” sözcüğü de hem kız hem oğlan çocuğunu ifade eder. Kur’an’da ana-baba ifadesinin “valideyn”; oğlan çocuk-kız çocuk ifadelerinin “veled, evlad” sözcükleriyle kullanıldığını onlarca ayette görmek mümkündür.

Kutrub: “el Kelaletü ismün limaada ebeveyni ve l ah (kelale, ana-baba ve kardeşin dışındaki şeylerin adıdır)” der. Yani “anasızlık-babasızlık ve kardeşsizlik” der. (el Müfredat s; 437) Görüldüğü üzere Kutrub, anayı sözcük anlamına katarken bu kez çocukları dışlamıştır.

Rivayet destekli yorumlardan yola çıkılırsa mutlak surette hatalı bir sonuca varılmaktadır. Onun için sözcüklerin öz anlamları dikkate alınmalıdır. Böyle olunca da “kelale”nin anlamı: “Zayıf düşmüş, kimsesiz, desteksiz kalmış” demek olur. İnsan bu duruma ancak eşi, usul ve furuu (eşi, anası-babası ve çocukları; oğlan-kız) olmadığı zaman düşer. Kişiler eş ve usul ve füruuna bakmakla, onu zayıf ve desteksiz bırakmamakla yükümlüdürler. Hatırlanacağı üzere eşe ve usul ve furua işte bu nedenle zekat ve sadaka verilmez, verilemez.

Nisa suresinin 12 ve 176. ayetlerine konu edilen “kelale” hali işte bu haldir. Yani “eşsizlik, anasızlık-babasızlık ve oğlan-kız çocuksuzluk” halidir.

Ayet bu anlamda değerlendirildiğinde bırakın hesapta tutarsızlığı ve Kur’an’da çelişkiyi “kelale” halinde vefat eden kimselerin terekesinden beytülmale (hazineye) de pay kaldığı görülecektir.

Not: bu ciddi konuyu diğer kardeşlerimiz ile paylaşmayı da uygun görerek İsim ve adresinizi saklamak suretiyle sitenin sorular cevaplar bölümünde de yayınlamayı uygun gördüm. Hayırlı çalışmalarınızda başarılar dilerim.

e sitenin sorular cevaplar bölümünde de yayınlamayı uygun gördüm. Hayırlı çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Allah’a emanet olunuz. Hakkı Yılmaz

yazının linki

http://www.istekuran.net/?p=105

Link to post
Sitelerde Paylaş
12

Okunuş Ve leküm nisfü ma terake ezvacüküm il lem yekül lehünne veled fe in kane lehünne veledün fe lekümür rubüu mimma terakne mim ba'di vesiyyetiy yusiyne biha ev deyn ve lehünner rübüu mimma teraktüm il lem yekül leküm veled fe in kane leküm veledün fe lehünnes sümünü mimma teraktüm mim ba7di vesiyyetin tusune biha ev deyn ve in kane racülüy yurasü kelaleten evimraetüv ve lehu ehun ev uhtün fe li külli vahidim minhümes südüs fe in kanu eksera min zalike fe hüm şürakaü fis sülüsi mim ba'di vesiyyetiy yusa biha ev deynin ğayra mudarr vesiyyetem minellah vellahü alimün halim

Diyanet Çevirisi Eğer çocukları yoksa, karılarınızın geriye bıraktıklarının yarısı sizindir. Eğer çocukları varsa, bıraktıklarının dörtte biri sizindir. (Bu paylaştırma, ölen karılarınızın) yaptıkları vasiyetlerin yerine getirilmesi, yahut borçlarının ödenmesinden sonradır. Eğer sizin çocuğunuz yoksa, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır. Eğer çocuğunuz varsa, bıraktığınızın sekizde biri onlarındır. (Yine bu paylaştırma) yaptığınız vasiyetin yerine getirilmesinden, yahut borçlarınızın ödenmesinden sonradır. Eğer kendisine varis olunan bir erkek veya bir kadının evladı ve babası olmaz ve bir erkek veya bir kız kardeşi bulunursa, ona altıda bir düşer. Eğer (kardeşler) birden fazla olurlarsa, üçte birde ortaktırlar. (Bu paylaştırma varislere) zarar vermeksizin yapılan vasiyetin yerine getirilmesinden, yahut borcun ödenmesinden sonra yapılır. (Bütün bunlar) Allah’ın emridir. Allah, hakkıyla bilendir, halîmdir (hemen cezalandırmaz, mühlet verir.)

176

Okunuş Yesteftunek kulillahü yüftiküm fil kelaleh inimruün heleke leyse lehu veledüv ve lehu uhtün fe leha nisfü ma terak ve hüve yerisüha il lem yekül leha veled fe in kanetesneteyni fe lehümes sülüsani mimma terak ve in kanu ihveter ricalev ve nisaen fe lizzekeri mislü hazzil ünseyeyen yübeyyinüllahü leküm en tedillu vallahü bi külli şey'in alim

Diyanet Çevirisi Senden fetva istiyorlar. De ki: “Allah, size “kelâle” (babasız ve çocuksuz kimse)nin mirası hakkında hükmünü açıklıyor: Çocuğu olmayan bir kişi ölür de kız kardeşi bulunursa, bıraktığı malın yarısı onundur. Eğer kız kardeşi ölür ve çocuğu da bulunmazsa, erkek kardeş ona varis olur. Eğer kız kardeşler iki iseler, (erkek kardeşin) bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer kardeşler erkekli kızlı iseler, o zaman (bir) erkeğe, iki kızın hissesi kadar (pay) vardır. Sapmayasınız diye Allah size (hükmünü) açıklıyor. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir.

aynı diyanetin aynı kelimeyi nasıl meal ettiğini sanırım hepiniz gördünüz !

bu soruyu yenileyin öyle konuşalım.

Link to post
Sitelerde Paylaş
:)

İyide ölen babayı niye hesabın içine katıyorsun.. :D

Sana ilham mı geldi yoksa.. 1500 yıldır Kur'anda böyle bi hata olcaktıda bunu ayyuka çıkartmıyacaklardı...

Komedisiniz yahu.... :D

Önce bi araştırın bakayım fıkıh kitaplarından; Sonra böyle saçmalayın...

Ömer avliye yaptıysa hata var demektir; boş konuşmayın da çözüm bulun soruna...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Terliksi sorunu çözdüğünü sanmışın ama olmamış. :) ilk mesajdaki çözümle kelalenin ne alakası var? Hiç alakası yok! sen kelale diyorsun. Bu çözümde kelaleye göre çözüm yok çünkü kelale tarifine giren mirasçı yok. Ölen kişi miras paylaşımına dahil değil,ölen kişinin babasından bahsediliyor. Bu kesinlikle hatayı ortaya koyan bir örnek,istediğiniz kıvırmayı yapın içinden çıkamazsınız.

Bakalım "veledun" kıvırmasını ilk kim yazacak? :) )

tarihinde gercekisim tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Atomik kafalı Ateist hemcinslerim benim.... Biraz mantık, biraz düşünce ile bu işleri çözersiniz... Yeterki herşeye zıplamadan önce bi düşünme zahmetine katlanın...

İnsan bu komediye inanmadan önce bi düşünür..

Yahu der; Kur'an 1500 senedir var ve bütün insanlığa şamil olmuş..

İçinde böyle bir hata ve yanlış olsa İslam düşmanları bunu ayyuka çıkartıp heryerde ulumazlarmıydı..?

Hem bunca devlet ve millet var; bu hükümlere göre yaşıyan.. Bunlar bu hatayı fark etmemiş olabilirler mi.?

v.s. v.s.. gibi önce mantıki, sonra akli bi kıyas yapar....

Ama düşünme zahmeti yerine; OUT OF ERROR veren bişeyi sanki asrın buluşu gibi aktarmak ne komik bişey...

Kur'anda Bilimsel 1 tek hata olsa insanlar bunu ayyuka çıkartırlardı... Hata sanılan şeyler ya yukardaki gibi saçma ve kendi içinde hatalar olan önermeler; Yada hakikati bilmeden yazılmış şeyler...

Kur'an da 1 tek hata bile yok... Hata sizin kafanızda...

Link to post
Sitelerde Paylaş
bız bazıları gıbı olasılıkla ıs yapmıyoruz alın ıste gercekler antıateıst

Evet gerçekler beni son derece güldürdü.

Ateist sitelerinde yeni yeni dolaşmaya başladın sanırım.

Vede ilk kez ata binen kızlar gibi heyecanlı gördüm seni.

Muhtamelen 100 defa önüme gelen veya gelecek diğer çelişki iddaalarınıda hevesle beklemekteyim. Ama ben 99 defa cevap veremiyeceğim, üzgünüm...

Link to post
Sitelerde Paylaş
Atomik kafalı Ateist hemcinslerim benim.... Biraz mantık, biraz düşünce ile bu işleri çözersiniz... Yeterki herşeye zıplamadan önce bi düşünme zahmetine katlanın...

İnsan bu komediye inanmadan önce bi düşünür..

Yahu der; Kur'an 1500 senedir var ve bütün insanlığa şamil olmuş..

İçinde böyle bir hata ve yanlış olsa İslam düşmanları bunu ayyuka çıkartıp heryerde ulumazlarmıydı..?

Hem bunca devlet ve millet var; bu hükümlere göre yaşıyan.. Bunlar bu hatayı fark etmemiş olabilirler mi.?

v.s. v.s.. gibi önce mantıki, sonra akli bi kıyas yapar....

Ama düşünme zahmeti yerine; OUT OF ERROR veren bişeyi sanki asrın buluşu gibi aktarmak ne komik bişey...

Kur'anda Bilimsel 1 tek hata olsa insanlar bunu ayyuka çıkartırlardı... Hata sanılan şeyler ya yukardaki gibi saçma ve kendi içinde hatalar olan önermeler; Yada hakikati bilmeden yazılmış şeyler...

Kur'an da 1 tek hata bile yok... Hata sizin kafanızda...

Hayır tabii ki ama kıvırtmanın bir yolunu bulurlar herzaman olduğu gibi... Bir kelimenin hiç kullanılmayan 100 kök anlamından birisini lugatten bulup :rolleyes:

Link to post
Sitelerde Paylaş
:)

İyide ölen babayı niye hesabın içine katıyorsun.. :D

Sana ilham mı geldi yoksa.. 1500 yıldır Kur'anda böyle bi hata olcaktıda bunu ayyuka çıkartmıyacaklardı...

Komedisiniz yahu.... :D

Önce bi araştırın bakayım fıkıh kitaplarından; Sonra böyle saçmalayın...

orada yazili olan anne baba olen kisinin ebevyenleri , olen baba degil, sanirim yanlis algiladiniz

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...