Jump to content

Cahillerin oyuyla demokrasi olur.


Recommended Posts

Orijin

Demokrasi bu günün dünyasında olmalıdır. Olmasın dediğimi hiç zannetmeyin:

Cahil dünyanın iktidarlığı doğal olarak cahil iktidarlığıdır.

Birden cahillerin tepesine gökten filozof indirerek herkezin mutlu yaşamasını sağlayamazsınız. Cahillerin mutluluğu, cehaletleriyle yaşayabildikleri sürece mümkün olur.

İşte demokrasi tam da bu işi görür. Cahilliğinizin farkına varmak bir yana dursun, cahil olmayanlara iktidar uygulamanızı mümkün kılar.

Bakın rahmetli başkan Kennedy ne demiş:

"The ignorance of one voter in a democracy impairs the security of all."

Hemen hemen büyük sanatçı Aysun Kayacı ile aynı şeyi söylememiş mi? Bir taraftaki "dağdaki adam", öbür taraftaki "ignorant voter" değil de nedir? Niye kızıyorsunuz şimdi Aysun'a? Yoksa demokrasiniz dağdaki çobanı Platon'a çevirdi de biz mi görmedik?

Demokrasi kurulmasının cehaletle mücadele etmekle kesinlikle uzaktan yakından alakası yoktur. Ne rönesansta ne de Eski Yunan'da, hiçbir zaman olmamıştır. Amaç sermayenin çoğunluğun çıkarlarını tatmin edecek şekilde dolaşımını sağlamaktır. İktidarı tanrılardan ya da monarşik ailelerden alıp sermayeye vermektir.

Demokratların en çok dikkat ettikleri şeyler malesef ki barış, mutluluk, daha iyi bir yaşam değildir; sermaye sahiplerinin çıkarlarını korumaktır. Bu binlerce sene önce de böyle oldu, yarın da olacağı gibi.

Cehaletle ancak halk tabanında mücadele edilebilir. Tarih parlemento sayımlarıyla değil, halk içinde yaşanılan süreçlerle belirlenir. En önemlisi de, doğada sayıca fazla olanın daha iyi yaşam koşulları üretmesi diye bir saçmalığa kesinlikle yer yoktur.

Cahiller nasıl binyıllarca teokratik hükümdarlıkların peşinden koştuysa, bugun de demokratik hükümdarlıklara, oy vermeye koşmaktadırlar. Cehaletleriyle yüzleşme endişesi yaşamamak için, cehaletlerini iktidara taşımak için koşmaktadırlar.

Çünkü bu dünya onların dünyasıdır.

Popüler* bir düşünür boşuna söylemedi:

"Die philosophen haben die welt nur verschieden interpretiert; es kommt aber darauf an, sie zu verandern."

*Okuma-yazma zevki için alıntıları orjinal hallerinde veriyorum, anlamayanları internet araştırmacılığına davet ediyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Demokrasi herkesin kolayca anmaktan vazgeçemediği bir kavram, bu yüzden kolayca anlam kaymassına uğrayabiliyor.

Demokrasiye karşı olan nerdeyse hiç kimse yok ama nedense herkes birbirine düşman!

-Nedeni herkesin bir taraf tutması ve tuttuğu tafa ''demokratik'' demesi. Haber kanallarının ''tarafsızlık'' saçmalığı gibi, insanlar kendi tarafını tutanlara ''tarafsız'' diyor sadece.

Herkesin, oyunun eşit değerde olmadığını savunanlar ''demokrasi'' kelimesini anmaktan vazgeçmeli. Bırakın gitsin, demokrasiyi sevmiyorsanız sevmiyorsunuz, üzerinden propaganda yapacabileceğiniz tek kavram bu değil ki...

Cahilin oyuyla demokrasi olur malesef, eğer maymunlar oy kullanabilseler di, onlara da oy kullanma hakkı tanımadan ''demokratik'' olduğumuzu idda edemezdik. Ne acı ki demokrasi böyle bişey. Hoşunuza gitmiyorsa ''demokrasi'' kavramını çarpıtmaya çalışmak yerine açıkca ''karşı'' tavrınızı koyun, olsun... Yozlaşmayalım, yozlaştırmayalım....

Link to post
Sitelerde Paylaş

Cahillik ve aydınlık/akıllılık tanımlamalarının. somut tanımları yapılmadan. Bunlar ile demokrasinin ilişkisi kurulamaz.

Bir insanın; çıkarlarını, avantajlarını, kazanımlarını, eserlerini, ürünlerini koruması, demokratik mekanizmalarla mümkünse, demokrasi iyi bir yöntemdir. Ancak koruyamıyorsa; (ki kapitalist ekonomik ilişkilerindeki emek sömürüsünü önleyemiyor) yeni açılımlar gereklidir. Demokrasinin bu türden yetersizliğine çare nasıl bulunur?

Hak ve hukuk yolu ile. Evrensel insan haklarının toplumun tüm kesimlerine kabul ettirilmesi ile. Emek sömürüsü ve haksız kazanç olanaklarının da ortadan kaldırılması ile. Bu nasıl olur. Hakkı yenilenlerin, haklarının nasıl ve hangi mekanizmalarla yenildiğinin bilincine varması ve bu mekanizmaları ortadan kaldırma mücadeleleri vermesi ile.

Demek ki. Demokrasi ile beraber sosyalist uygulamaların da gündeme gelmesi şarttır. Demokrasi yalnız başına toplumsal sorunlara çare olamıyor.

Her toplum, kendi durumu ile orantılı yöneticilerini seçer. Cahil bir toplumdan, akıllı yöneticiler çıkmaz.

Aydın ve akıllı insanların, toplumsal sorunların temel nedenlerini ortaya koyarak bu nedenlerin ortadan kaldırılması için hem çoğunluk sağlamak, hem de güçlü olmak gerekir.

Nasıl güçlü olunur? Bu da ayrı bir konu.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...