Jump to content

İBLİS NEDEN İSYAN ETTİ?


Recommended Posts

İblis; Kuran'da anlatıldığına göre ateşten yaratılmış, yani bir Cin, insanlık henüz ruhlar alemindeyken cinler cennette ve dünyada vardı. Ve bir cin olan İblis'in makamı ve ilmi çok yüksekti ve Allah'a o zamana kadar hiç isyan etmemişti. Makamı o derece yüksekti ki, yalnız meleklerin ve Allah'ın olduğu bir mecliste o da bir cin olarak bulunuyordu.

Adem'e secde edin emrinin verildiği meclis. Anlamadığım, yada anlayıpta anlamamazlıktan geldiğim şeyler;

1-İblis Allah'ı gören ve yüceliğini bilen biri, bilen diyorum, insanlar gibi iman eden demiyorum, o bizzat görüp biliyor, onun için iman söz konusu değil zaten bizzat biliyor, Allah'ın karşısısında bu ne cüret.

2-İblis; o zamana kadar aklıyla, ilmiyle ve ibadetiyle kendi cinsinden sıyrılmış ve çok yüksek bir makama ulaşmış. Bunca ilme ve ibadete karşın tüm kazandıklarını kaybetmek pahasına bu kadar akıllı biri neden bu emre kendine ters de gelse boyun bükmemiş isyan etmiş.

3-Ki Allah'ın bir vaadi var, ona hakkıyla iman eden ve takva sahiplerine onları koruyacağına ve sapmayacaklarına dair, İblis bu dairenin dışında mı dışındaysa niye? Dediğim gibi onun için iman söz konusu değil, çünkü zaten görüyor ve biliyor. Gelelim Takvasına; Orda ne kadar yaşadığı bilinmiyor, ama cennetin büyüklüğü düşünülür, ve onun cennete secde etmediği yer kalmamış diye bir şey varsa, çok uzun bir süre kalmış ve hiç isyan etmemiş, demek ki takvası çok uzun süreli ve insanlarınkine kıyaslanmayacak kadar büyük.

4-İblis'in kibrine yenik düştüğü söyleniyor, böyle akıllı biri, nasıl kibrine yenik düştü, herşeyini kaybetmek pahasına, bu kadar basit bir hesabı yapamadı mı yani? Hadi diyelim yapamadı, kıyamete kadar tövbe kapısı açık, tövbe etse affedilecek, neden tövbe etmiyor. Etmeyeceği ve cehenneme saptırdıklarıyla birlikte gireceği söyleniyor. Ya tövbe ederse bunca yaptıkarı ne olacak, Cennet'ten saptırdığı insanlara nanik mi yapacak? Neden tövbe kapısı hala açık.

5-İradesine kilit mi vuruldu, o yüzden mi tövbe edemiyecek, bu bir aldatma değil mi?

Ve insanlara geçelim, İblis'e göre çok daha bahtsızlar, İblis Allah'ı görmüş biliyor, İnsanlar görmemiş, görmüş olduğu söylense de dünyaya hafızası silinmiş olarak gönderiliyor. İlk sınavları iman, oda tuzaklarla dolu, hiç bir akıl şüpheleri izale ederek dinlere tam ve kayıtsız bağlanamaz çünkü kesinlik yok o yüzden adı iman, kabullenmek var, aklın almadığı yerleri kabulleneceksin, hani akıl diniydi???? Bu terazsi bu sikleti çekmez!!!

Garip İnsan son nefesine kadar Allah'a itaat etti son nefesinde bir şüphe imanını aldı götürdü, yeri cehennem, onca zaman çektikleri??? İblis bile kendini garantiliyememiş, İnsan ne yapsın? Tersi bir durum da var hayatı boyunca isyan eden, her türlü pisliği yapmış ama hayatının son dönemlerinde iman etmiş biri, tüm günahları af edilir ve Cennete girer??? Nasıl bir piyango bu.

İblise göre, ilmi de az vaktide, ömrü çok kısa bu kısa ömürde elde edeceği bilgi de??? İmkanlar zaten hepten kısıtlı. Hani insan yaratılmışların en şereflisiydi en üstünüydü??? Allah'ın merhameti kuluna bir annenin çocuğuna olan merhametinden kat be kat üstündü, bunca zorluk niye o zaman.

Allah'ın düşmanı olan İblis'e nasıl bir düşmanlıksa, birlikte çalışıyorlar, neden öyle söyledim çünkü İnsanları saptırması için tüm imkanları Allah ona veriyor, eee kıyamete kadar mühletide???

Ve yine söylenen "Asra (zamana) and olsun insanlık hüsrandadır...., ve ilginçtir zamana yemin ediliyor"

Ve ilginçtir "....Hidayet benim elimdedir onu istediğime veririm, eğer vaad etmeseydim cehennemi insanlar ve CİN'lerle doldurmayı elbette herkes hidayete ererdi. Fakat Allah asla vaadinden dönmez. "

SONUÇ: Ne yaparsan yap, gideceğin yer belli, gerisi yalan. Allah Cennet'i insanlarla dolduracağın vaad etmemiş??? Ve cehennem garanti Cennet se meçhul. RAHMET???? Sevgi dini????

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...
  • İleti 91
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

bu tamamen saçmalıktır. :blink:

allahın gücünü bilen bir varlık ona nasıl isyan edebilir?sen ben 'kibirden' inanmayız da allahla karsılıklı konusacak kadar muhabbeti olan bi varlık bunu yapamaz.

yaparsa aklından zoru vardır.aklı olmayanın imanı da olmaz der müslümanlar.bunlar mesul değillerdir.

allah şeytanı bunun için yaratmıştır diyenler varsa, onların da allahın bize bu iş için yarattığı bir varlığı (isyan edip insanları saptırsın diye) neden cehenneme attığını izah etmeleri gerekir.

yani hiç bir akıl buna cevap veremez.en iyisi inananın susmasıdır. :P

Link to post
Sitelerde Paylaş
bugün çok şıksın. :lol: yoksa herzamanki halinmi :lol:

iblis melek olamaz çünkü melekler nurdan yaratılmışlardır ;) bence cindir.

ya yok ya kendime bi cekiduzen veriim dedim :D

15/28,29- Hani Rabbin meleklere, “Ben kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş balçıktan bir insan yaratacağım Onu düzenleyip içine ruhumdan üflediğim zaman, onun için hemen saygı ile eğilin” demişti.

15/30- Bunun üzerine bütün melekler saygı ile eğildiler.

15/31- Ancak İblis, saygı ile eğilenlerle beraber olmaktan kaçındı.

15/32- Allah, “Ey İblis! Saygı ile eğilenlerle beraber olmamandaki maksadın ne?” dedi.

15/33- İblis dedi ki: “Ben, kuru bir çamurdan, şekillenmiş balçıktan yarattığın insan için saygı ile eğilemem.”

15/34,35- Allah, “Öyleyse çık oradan, çünkü sen kovuldun. Şüphesiz hesap gününe kadar lânet senin üzerinedir” dedi.

yanniz bide soole bisey var;

18/50- Hani biz meleklere, “Adem için saygı ile eğilin” demiştik de İblis’ten başka hepsi saygı ile eğilmişlerdi. :blink: İblis ise cinlerdendi :blink: de Rabbinin emri dışına çıktı. Şimdi siz, beni bırakıp da İblis’i ve neslini, kendinize dostlar mı ediniyorsunuz? Halbuki onlar sizin için birer düşmandırlar. Bu, zalimler için ne kötü bir bedeldir!

emir meleklere geldi ve onnar emri yerine getirdiler

seytan karsi cikti ve yapmam dedi

ve YAPMASI GEREKMIYORDU :o

cunku " İblis ise cinlerdendi "

:blink:

Link to post
Sitelerde Paylaş

cebrail muhoya arapca ikra dedigine gore allahta arapcayi sakir sakir biliyordu demek..

o zaman arapca konusmustur iblisle.. olay kurandan binlerce sene olmasina ragmen. allahin ismi johhny iblisinki devil falan olsaydi belki ingilizce konusmuslardir derdim ama isimleri bile arap.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

Güce tapanlar haksızlığa karşı durmanın ne demek olduğunu anlayamazlar. Şeytan'ın Allah'a isyanını anlatan hikayede şeytanın davranışının mantıksızlığı düşüncesiyle yetişen bir dindarın bilinçaltında güçlünün yaptığı haksızlığa karşı durulamayacağı şeklinde bir anlayış oluşur, bu düşüncenin özü güce tapınmadır. Şeytan bir haksızlığa uğramıştır, ve haksızlığı yapanın ne kadar güçlü, ne kadar kudretli olduğunu çok iyi bildiği halde haksızlığa isyan etmiştir. Dindarlar, Şeytan'ın bu karşı çıkışını, haksızlığı yapan kim olursa olsun, ne kadar güçlü olursa olsun, haksızlığa karşı durulabileceğini anlayamazlar. Allah ve Şeytan arasında geçen bu hikaye yalan da olsa gerçek de olsa; asıl gerçek olan şu ki, bu hikaye dindarların bilinç yapısına dair pek çok şeyi içerir, bunların en önemlisi dindarların güce tapınma duygularıdır. Allah'a inançlarında Allah'a sevgi, gerçeği arama duygusundan ziyade, Allah'ın gücüne ve cehennemine olan korku ve çıkar düşüncesi vardır. Dindarların bilincinde egemen olan duygu korkudur. Bu yüzden dindarlar için Şeytan'ı anlamak imkansızdır. Kaybedeceğini bile bile haksızlığa karşı durmak, dindar biri için anlamsız bir davranıştır. Kendinden ve çıkarından başka birşey düşünmeyen bireyler yetiştirmede dinin önemli payı olsa gerek.

tarihinde Chayanist tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Basit bir soru.

Senaryoyu biz oluşturuyoruz varsayalım.

İnsanları yoldan çıkaran bir varlık gerekiyor, görünmeyen-güçlü bir varlık.

Bu varlığı Allah programlıyor.

İstese de Allah'a boyun eğemez, Adem'e secde edemez.

Bu varlığın seçiminde Allah, Cebrail'i de tercih edebilirdi.

Bu durumda "Cebrail'e uyma, yoksa yanarsın" diyecekti insanlar.

Ya da

Cebrail aldı götürdü

Satamadan getirdi

denecekti.

Ama kafiyeye uysun diye Şeytan seçildi. Bakın daha uygun;

Şeytan aldı götürdü

Satamadan getirdi. :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş
İblis enayinin tekidir... af dileseydi aff edilirdi ... sırf gruru için sonsuza dek yanacak.. sonsuza denk yanacağını bildiği halde enayiliği tercih etmişdir....

Sen öyle san.

Allah, tuzak kurucuların en iyisidir.

Şeytan, Allah'ın insanlara kurduğu tuzaklardan biridir.

Neden ateşten yaratılmış bir varlığa bu görevi verdi?

Şeytanın insanlar gibi yakıldıkça derisi değiştirilip yeniden yakılmayacak.

Ateş, ateşi yakar mı?

O da cehennem ateşiyle birlikte insanları yakacak.

Dünyada yaktığı yetmemiş gibi. :lol:

Şaka bir yana hep tartışılan "cin miydi? melek miydi?" konusunda ortayı bulup anlaşalım.

Kur'an'da bir ayette "cinlerdendi" diyor. Diğer ayette ise sadece meleklerden söz ediyor ve şeytan'ı da sayıyor.

O halde şöyle diyelim:

Şeytan melekti ama cinlerdendi.

Yani cin gibiydi, cin karakterindeydi.

Yani, benzetme olarak "melek kadar saf" ve "cin gibi" derler ya.

Şeytan da melekler içinde saf olmayan, cin gibi olan.

Bir isyan etti, binlerce yıldır macera yaşıyor.

Cebrail ne yapıyor? 1440 senedir yatıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Iblis cindir diyenlere....

15/28,29- Hani Rabbin meleklere, “Ben kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş balçıktan bir insan yaratacağım Onu düzenleyip içine ruhumdan üflediğim zaman, onun için hemen saygı ile eğilin” demişti.

15/30- Bunun üzerine bütün melekler saygı ile eğildiler.

15/31- Ancak İblis, saygı ile eğilenlerle beraber olmaktan kaçındı.

15/32- Allah, “Ey İblis! Saygı ile eğilenlerle beraber olmamandaki maksadın ne?” dedi.

Allah meleklere sesleniyor, melekler saygı ile eğiliyor ama iblis eğilmiyor. Allah iblis'e sen neden eğilmedin diye soruyor. Yani, Allah meleklere birşey söylediğinde bu söylediğinin iblis'i de kapsadığını düşünüyor yani, iblis'i melekler kümesinin bir elemanı olarak görüyor....

Allahın melek kabul ettiğini kul niye inkar eder onu anlamış da değilim. Allahı yalancı mı çıkaracaksınız yoksa Allah da alzhimer hastalığına mı yakalandı?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Güce tapanlar haksızlığa karşı durmanın ne demek olduğunu anlayamazlar. Şeytan'ın Allah'a isyanını anlatan hikayede şeytanın davranışının mantıksızlığı düşüncesiyle yetişen bir dindarın bilinçaltında güçlünün yaptığı haksızlığa karşı durulamayacağı şeklinde bir anlayış oluşur, bu düşüncenin özü güce tapınmadır. Şeytan bir haksızlığa uğramıştır, ve haksızlığı yapanın ne kadar güçlü, ne kadar kudretli olduğunu çok iyi bildiği halde haksızlığa isyan etmiştir. Dindarlar, Şeytan'ın bu karşı çıkışını, haksızlığı yapan kim olursa olsun, ne kadar güçlü olursa olsun, haksızlığa karşı durulabileceğini anlayamazlar. Allah ve Şeytan arasında geçen bu hikaye yalan da olsa gerçek de olsa; asıl gerçek olan şu ki, bu hikaye dindarların bilinç yapısına dair pek çok şeyi içerir, bunların en önemlisi dindarların güce tapınma duygularıdır. Allah'a inançlarında Allah'a sevgi, gerçeği arama duygusundan ziyade, Allah'ın gücüne ve cehennemine olan korku ve çıkar düşüncesi vardır. Dindarların bilincinde egemen olan duygu korkudur. Bu yüzden dindarlar için Şeytan'ı anlamak imkansızdır. Kaybedeceğini bile bile haksızlığa karşı durmak, dindar biri için anlamsız bir davranıştır. Kendinden ve çıkarından başka birşey düşünmeyen bireyler yetiştirmede dinin önemli payı olsa gerek.

"P.A.S.S" ve "Sun'i Denge" nedir o zaman?

Arada kendini de kontrol et sevgili kardeşim.

Kendinle çelişik değerlendirmeler yapıyorsun.

Kişi kendini bilmek gibi irfan olmazmış.

Daha ne savunduğunu bilmiyorsun ki seni dinleyip senden feyzlenelim di mi?

di di gardaş.

tarihinde Fuzûlî tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Allah size bir yasam verdi siz inkar etmeniz mi? Seytan niye etmesin? Yanısıra "nefis" ve "seytan" arasındaki farkı bilmeniz gerekli...

biz allahı daha görmedik.kibrimizden herşeyi yapabiliriz.

ama şeytanın bunu bile bile ve göre göre yapması saçmakıktır.

cindi yada melekti.bunun bi önemi yok.önemli olan bunun uydurma bi olay olduğudur. :lol:

muhtemlen de eski dinlerdeki iyi kötü ruhlar inancının devamıdır.tanrının rakibi olmalı ki,masallara biraz heyecan katsın.

Link to post
Sitelerde Paylaş
iblis enayinin tekidir... af dileseydi aff edilirdi ... sırf gruru için sonsuza dek yanacak.. sonsuza denk yanacağını bildiği halde enayiliği tercih etmişdir....

Sonsuza kadar yanmayacak ölecek. Yaşamayacak yani...

Gerçi Cehennem' de yaşamaya da yaşamak denmez ya hadi neyse...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...