Jump to content

Yeni bitki türü keşfedildi


Recommended Posts

AÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Ketenoğlu ile araştırma görevlisi Mehmet Çiçek'in Niğde Ulukışla'daki çalışmaları sırasında keşfettikleri türün, halk arasında ''Ballıbabagiller'' olarak da bilinen ''Scutellaria (Lamiaceae)'' familyasına ait olduğu belirlendi. Prof. Dr. Ketenoğlu, ''Ballıbabagiller'' familyasının Türkiye'deki dağılımı ve çeşitli özelliklerini belirlemek amacıyla yürüttükleri araştırma sırasında Niğde'nin Ulukışla ilçesi yakınlarında bu türü keşfettiklerini anlattı.

Ketenoğlu, gerçekleştirdikleri morfolojik incelemelerde bitkinin gövde ve çiçek yapraklarının, çiçek durumlarının ve yüzey tüylerinin, familyanın diğer türlerinden farklı olduğunu gördüklerini ve diğer ülkelerdeki koleksiyonları incelediklerinde de bitkinin yeni bir tür olduğunu fark ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Ketenoğlu, ''Ballıbabagiller'' familyasındaki bitkilerin genellikle tek ya da dört yöne bakan çiçekler içerdiğini ve Türkiye'nin doğusunda görüldüğünü dile getirdi.

Keşfettikleri türün çiçeklerinin dört yöne baktığını, bu nedenle de familyaya yakınlık gösterdiğini kaydeden Ketenoğlu, Niğde'nin Ulukışla yakınlarında, taşlık yamaçlarda yetişen bu bitkinin yarı çalımsı bir görünüşe ve 'S' harfi şeklinde sarı çiçeklere sahip olduğunu belirtti. Ketenoğlu, bundan sonraki aşamada bitkinin isimlendirileceğini ve

bilimsel kaynaklarda yerini alacağını belirterek, ''Bitki üzerindeki araştırmalara devam ediyoruz. Bu tür, uçucu yağ içeriyor. Eczacılıkta kullanılabilirliğini belirlemek için farmakolojik özelliklerini inceliyoruz. Ayrıca türün popülasyonuna bakarak, yok olma tehlikesi altında olup olmadığını tespit etmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

[Kaynak]

Evet arkadaşlar...

Bu bitki türü nasıl oluştu?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...