Jump to content

Kıyamet Ambarı


Recommended Posts

http://haber.mynet.com/sayfali/guncel/Kiya...1204122244062/0

Kıyamet günü ambarı hazır

Olası bir Nuh Tufanı ya da büyük bir nükleer felakete karşı inşaa edilen "Nuh'un Ambarı" tamamlandı. Norveç'in Svalbard Adası'na yapılan Kıyamet Ambarı, yeryüzündeki tüm bitkilerin tohumları saklanıyor. Kuzey Kutbu'nun 1000 km. uzağındaki Plataaberget Dağı'na inşa edilen ambarın kurdelesi kesildi.

İŞTE KIYAMET GÜNÜ AMBARI

Uzunluğu 130 metre, duvarları da çelik barlarla çevrili ambarda 4.5 milyon tür meyve, sebze ve tahıl tohumu koruma altında tututlacak. En kötü felaketlerde bile tohumların hiç zarar görmeden yaklaşık 200 yıl kadar dayanacağı belirtiliyor. Yaklaşık 9 milyon dolara mal olan ambarı tehdit eden tek unsur aç kutup ayıları. Bölgede yaşayan 3 bin kadar kutup ayısını ambardan uzak tutumak için tüfekli özel bekçiler sgörev yapıyor. Geçen hafta meydana gelen 6.2 şiddetindeki depremde de ambarın dayanımı test etmiş oldu.

BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Uluslararası Biyoçeşitlilik araştırma grubu tarafından oluşturulan Küresel Ürün Çeşitliliği Tröstü tarafından yaptırılan tesiste, hava sıcaklığının bazı tohumların 1000 yıl yaşayabildiği eksi 18 dereceye kadar düşebiliyor. Özel izalasyon maddeleriyle ısı yalıtımı yapılan ambarın içindeki üç yeraltı hücresinde tohumların konulacağı rafların da montajı tamamalandı. Eksi 18 derecedeki hücrelerdeki, her biri 500'er adet olan binlerce tohum bu raflarda yer alacak.

AMBARLARIN AMBARI

Plataaberget Dağı'nın 130 metre derinliğindegerçekleştirilen açılışa Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, 2004 Nobel Barış Ödülü sahibi Kenyalı Wangari Maathai ve Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg katıldı. Stoltenberg, "iklim değişikliği ve diğer güçlerin gezegenimizde yaşamı tehdit ettiğini" belirterek, Norveç'in böyle bir tesisin yapılmasında merkezi rol almasından gurur duyduğunu söyledi. Stoltenberg, tesisin sadece tohumları korumayacağını, insan uygurlığına katkıda bulunacağına da dikkati çekti. Açılışta konuşan proje direktörü Cary Fowler, ambarın dünyadaki diğer tohum bankalarının bir yedeği olarak inşa edildiğini belirterek, "Savaş Irak'taki ve Afganistan'daki ambarlara zarar verdi; tayfun da Filipinler'dekini büyük hasara uğrattı" açıklamasında bulundu.

The Associated Press'e açıklamalarda bulunan Direktör Fowler, inşaat için seçilen bu yerin olası risklerden oldukça uzak olduğunu belirterek, Svalbard Takım Adaları, Norveç kıyılarından yaklaşık 500 km uzaklıkta olduğunu belirtti.

Eskimolara özgü iglo'lara benzer bir görüntü verilen ambarın girişinde ise buzdan oyularak yapılmış bir kutup ayısının heykeli dikkat çekiyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu haberde bir çok tutarsızlık var. Dağın 130 metre derinliğinde ısı asla -18 derece olmaz, böyle bir ısı tecritine gerek yoktur. O derinlikte ısı muhtemelen tohumların fazla dayanamayacağı kadar ılımandır. Ayrıca o derinlikteki hiç bir yapının sağlam kalacağı garantilenemez. Üzerindeki yük ve basınç olağanüstü ve gereksiz derecede riskli. Bu haberdeki bilgilerin çoğu yanlış.

Bir de, dağın 130 metre altına kutup ayıları nasıl girip musallat oluyorlarmış?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...