Jump to content

KEMALİZM Nedir?

Recommended Posts

milliyetçilik emperyalistlerin geri kalmış ülkelerdeki sömürü araçlarıdır.

Sayın Ezakamo böyle diyerek kendinizle çelişiyorsunuz. Atatürkçülük milliyetçiliktir ve Atanın ilkelerinin arasında milliyetçilikde vardır. Kemalizmi kendinize göre mi yorumlamaya çalışıyorsunuz. Milliyetçi olmayalım vatanımızı ve milli değerlerimizi savunmayalım, neden çünkü emperyalistlerin oyunu varmı böyler birşey.

Sitelerde Paylaş
  • İleti 232
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Sayın Ezakamo böyle diyerek kendinizle çelişiyorsunuz. Atatürkçülük milliyetçiliktir ve Atanın ilkelerinin arasında milliyetçilikde vardır. Kemalizmi kendinize göre mi yorumlamaya çalışıyorsunuz. Milliyetçi olmayalım vatanımızı ve milli değerlerimizi savunmayalım, neden çünkü emperyalistlerin oyunu varmı böyler birşey.

Sayın Elvis,

Yazımda şunları demiştim:

Bu gün bu ülkede Türk ve Kürt etle tırnak gibidir. Bunları kimse birbirinden ayıramaz. Buna güçleri de yetmez. Bizlere düşen bu kimlikleri öne çıkarmak değildir. Bunlar öne çıkarıldığı zaman ırkçılığa adım atılmış demektir. Bunun adı da etnik milliyetçiliktir. Halbuki Kemalizm Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk ulusu der. Bu anlayış yurtseverlik anlayışına dayalı kültür ulusçuluğudur. ''Ne Mutlu Türk Olana'' değil de ''Ne Mutlu Türküm Diyene'' sözü bunun kanıtıdır. Atatürk milliyetçiliği ırkçı, saldırgan milliyetçilik değildir. Birleştirici ve bütünleştirici bir milliyetçiliktir. Atatürk'ün: ''Yurtta Barış, Dünyada Barış'' sözü bu anlayışın ürünüdür.

Asıl benim ne demek istediğimi anlayamadığınızı düşünüyorum. Galiba siz bu ülkede ''Ne Mutlu Türk Olana'' söylemini öne çıkartmaktasınız. Ama Atatürk de der ki: ''Ne Mutlu Türküm Diyene.'' İşte bu milliyetçilik anlayışı yurtseverlik anlayışına dayalı kültür milliyetçiliğidir. Bu ince noktayı göz önünde bulundurmanız gerekir.

Tam bağımsızlığı ve ulus devleti savunan biri için bu söyleminiz geçersizdir. Birleştirici ve bütünleştirici olalım. Böyle düşündüğünüz zaman benim ne demek istediğimi ancak anlarsınız. Bu ülkenin kuruluşunda elbette Atatürk milliyetçiliği vardır. Ama Atatürk'ün bu milliyetçilik anlayışını doğru yorumlayalım. Doğru yorumladığımız zaman emperyalistlerin bu oyununa gelmemiş oluruz.

Sitelerde Paylaş

Kardeşçe yaşamayı bende isterim ama birileri vatanıma göz diktiyse, sürekli çoğalıp, her türlü suçu işliyorsa ben asla kardeşiz diyemem. Bu günkü durumda böyle. Ben iki yüzlülükten nefret ederim. Onlar hep bize vurucaklar ama ben görmezden gelicem. İşte bunu kabul edemem. Benim bu dediklerimin ırkçılıkla bir alakası yok çünkü gerçek böyle. Hangi görüşten olursam olayım, hatta marksist bile olsam bu kişilere asla kardeşiz diyemem.

Sitelerde Paylaş
Vicdani tertemizdi, cünkü onu hiç kullanmamıştı. S.LEC

Hallaç

yaşadığın ülkenin bir çok emperyalist tarafından ortaklaşa kuşatıldığı, topraklarınının işgal altında olduğu, ülkenin içindeki yüzlerce etnik grubun ayaklandırıldığı, kışkırtıldığı, ülkeyi parçalamak için her türlü baskı ve oyunun oynandığı bir ortamda, KEŞKE ATATÜRK YERİNE SEN OLSAYMIŞSIN DA O VİCDANINI KULLANIP BU ÜLKEYİ KURTARSAYMIŞSIN

Siz her şeyi ne kadar basit zannediyorsunuz? çok kolaydı değil mi yüzlerce parçaya ayrılan ve işgal edilen bir toplumu tek bir hedefte birleştirip yeni bir ülke kurmak? ne kadar büyük bir insanfsızlık sergiliyorsunuz bunları söylerken.

hadi şeriatçisi o gün de ingilizle bir olup atatürke küfür ediyordu bugun de öyle, ama bari sizler bunu yapmayın.

sanki herşeyin güllük gülistanlık olduğu bir ortam var da Atatürk kalkmış durduk yere insafsızlık yapıp insan haklarını çiğnemiş öyle mi? ayıp ya.

Sitelerde Paylaş
  • 4 months later...
Bozkurt bildiğim kadarıyla 1969'da ülkücü gençliğin sembolü haline geldi, bununla Atatürk arasında nasıl bir bağ kurulabilir?

Atatürk milliyetçiydi, ırkçı, faşist vs. değildi. ikisini karıştırmayın.. Zaten Türklük kavramı bir 'ırk'ı değil, 'ulus'u karşılar. TC vatandaşı olan herkes Türktür yani; Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle..

Anlaşılan ülkücü zihniyet birilerinin beynini yıkamış, Atatürk de bizdendi diye :) Ama Atatürk, bugün var olan siyasi partilerin hiç birinin görüşünü savunmuyordu; daha doğrusu bu partilerin hiç biri onun görüşünü yansıtamıyor, ne yazık ki..

Hep dinciler saldırırdı Ata'ma, şaşırdım doğrusu :)

Bana kalırsa, bir insana tapacaksam eğer, bu insan Hz. Muhammed değil Atatürk olur :) ATAist olabilirim =)

Şu, bu Türk'tür diye ahkam keseceğine, Atatürk döneminde çıkan bozkurtlu banknotu, Atatürk'ün çıkardığı bozkurt sigarasını, masasındaki bozkurt biblosunu araştır...

Elin İngiliz'i bile Atatürk hakkında yazdığı kitaba "Gray Wolf" adını veriyor, sen Atatürk ile Türk milletinin sembolü olan bozkurt arasındaki bağı sorguluyorsun...

Eline klavyeyi alan ideolog kesiliyor arkadaş...

Sitelerde Paylaş

Ne ararsın TANRI ile aramda!

Sen kimsin ki orucumu sorarsın?

Hakikaten gözün yoksa haramda

Başı açığa niye türban sorarsın?

Rakı, şarap içiyorsam sana ne.

Yoksa sana bir zararım, içerim.

İkimiz de gelsek kıldan köprüye,

Ben dürüstsem sarhoşken de geçerim

Esir iken mümkün müdür ibadet?

Yatıp kalkıp ATATÜRK’E dua et.

Senin gibi dürzülerin yüzünden,

Dininden de soğuyacak bu millet

İşgaldeki hâli sakin unutma.

ATATÜRK’E dil uzatma sebepsiz.

Sen anandan yine çıkardın amma

Baban kimdi bilemezdin şerefsiz...

Neyzen Tevfik

Sitelerde Paylaş
Kemalizm milliyetçilik tabanında bir tavır alıştır,yönü sosyal demokrasiye yakındır diye düşünüyorum.

Kemalizmi ele alırken milliyetçilikten tabiki soyutlayamayız fakat sadece kemalizm milliyetçiliktir demek mallıktır. Kemalizm terimini kullananlar ilk batılılardır. Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal'in yanında yer alanlara Kemalist denmiştir. Daha sonra bu tanım dallanıp budaklanmıştır.

Mustafa Kemal'i bu forumda tartışmak istemiyorum. Yaptıkları ortadadır. Atatürk düşmanı sazanlara yem atmak istemiyorum. Sözüm meclisten dışarı.

Sitelerde Paylaş

Bu konuya komünistlerden uzun uzun cevap yazan hiç olmamış, o halde ben ilk olayım :rolleyes:

Öncelikle; kapitalizm(piyasa ekonomisi) sadece liberal politikalardan(serbest piyasadan) ibaret değildir. Devlete ekonomide belli bir ağırlık veren karma ekonomik yapı(sosyal demokrasi) da kapitalizmin bir koludur. Dolayısıyla bu konuyu açan arkadaşın ''kemalizm ne sosyalisttir ne de kapitalist!'' tarzında sarfetmiş olduğu cümle yanlıştır. Kemalistlerde, bildiğimiz sosyal demokrasiyi ''anti-kapitalizm'' diye yutturma eğilimi var ama bu tutum gerçeği yansıtmıyor. Ekonomide özel sektöre yer veriyorsan kapitalistsindir, nokta! Ayrıca sosyal devleti savunan iktisatçı Keynes'dir ve o da kapitalisttir, 1929 dünya ekonomik krizi sebebiyle bunalan kapitalizme bir çözüm olarak ortaya koymuştur sosyal demokrasiyi. Sözün özü: Atatürk bir kapitalisttir ve kapitalizme karşı çıkmadan emperyalizme karşı çıkmanın olanağı olmadığı için, emperyalizm işbirlikçiliğinin temelini atmıştır! Zaten diyalektik gereği zıtlar çatışmadan duramöazlar ve bu çatışma mutlaka birinin zaferiyle sona erer. Sosyal demokrasi sınıf uzlaşmacılığı gibi anti-diyalektik ve metafizik bir saçmalığı savunur. Bunun olabilmesi için dünyada henüz yenişememiş iki kutup bulunması gerekir. Eskiden (Sovyetler varken) sosyal devlet uygulamaları dünyanın her yerinde vardı ama çözülüşten sonra tüm dünyada sosyal devlet tasfiye edilmeye başlanmıştır. Sınıf mücadelesi/çelişkisi, güçlenen burjuvazi lehine sonuçlanmıştır(şimdilik). Herşey diyalektiğe uygun yani. Kemalizmin hala sınıf uzlaşmacısı ve sosyal demokrasiyi savunan hayalci tavrı dışında!

Emperyalizm yalnızca silahlı/fiziki işgal değildir(eğer bundan ibaret olsaydı Atatürk de anti-emperyalist sayılırdı ama bundan ibaret değildir), işin bir de ekonomik sömürü boyutu vardır. Bu boyutta işin içine yabancı tekellerin yatırımları ve ülkeye gelişi girer, sömürü bu şekilde yapılır. İzmir İktisat Kongresi kararları hakkında biraz bilginiz varsa, Atatürk'ün yabancı sermayeye(yani emperyalist tekellere) karşı çıkmadığını, tersine onları davet ettiğini görürsünüz! Kapitalist olup kendi sermayenizi yaratacaksınız ve bunların dev yabancı şirketlerin karşısında dik durabileceklerini sanacaksınız(!?!) :blink: . Elbetteki işbirlikçi olacaklar!

Atatürk'ün uyguladığı devletçi politikalara gelince...Bu politikalar sadece kuruluş dönemine özgüdür. Zaten yeni kurulan devletlerin devrimlerini oturtabilmeleri için bir süre devletçi politika izlemeleri gerekir. O dönem Türkiye'de yeterli gelişkinlikte sermaye sınıfı ve endüstri altyapısı da olmadığı için, devletçi dönem şarttı. Ama bundaki amaç, devlet eliyle bir burjuva sınıfı yaratmak ve devlet eliyle sermaye birikimi sağlamaktı. Yani sizin sandığınız anlamda bir emekten yana tutum, bağımsızlıkçılık veya halkçılık yok oratada! Halkçılıktan kastedilen işçisi ve burjuvasıya tüm millete eşit davranılması!!! :blink: Bunu halkçılık diye yutturuyorlar! Halbuki bu milliyetçiliğin özetidir.

Atatürk bir burjuva devrimcisidir. Osmanlı'nın feodal düzenine son vererek kapitalistleşmeyi başlatmıştır. Her devrimci sınıf/hareket, ilk ortaya çıkışında ilericidir. Burjuva devrimciliği de proleterya sınıfı yeni devrimci sınıf olarak ortaya çıkana kadar ilerici, proleterya kendini hissettirdiğinde ise muhafazakar olur. Bu, tüm dünyada böyledir. Atatürk de o dönem ilerici bir misyona sahipti ama ilericiliği yine de olması gerekenin altındaydı. Çünkü Türkiye kendi ilerici burjuva devrimini yapmakta dünyanın gerisinde kalmıştı ve onu muhafazakarlaştıracak olan yeni ilerici ve devrimci sınıf proleterya tüm dünyada ortaya çıkmış ve Anadoluda da kendini hissettirmişti. O yüzden Atatürk yaptığı anti-emperyalist kurtuluş savaşındaki tavrını(ki bunun emperyalizm karşıtı yönüne bu denli vurgu yapılmasının o zamanki Sovyet askeri yardımlarını yitirmemek ile fazlaca alakası vardır), savaş sonrasında gösterememiştir. Kapitalizmi tercih ettiği için, savaş sonrasında emperyalist dünyayla ilişkiye geçip kendine bu dünyada bir yer edinmek istemiştir. Burjuva Kemal'in işbirlikçiliği o günlerde başlar. Kurtuluş savaşında, savaşa destek veren TKPlileri öldürtmesi de kendi tek kişilik önderlik hırsının ve milliyetçi saplantıları üzerinden burjuva ideolojisine bağlanmış olmasının dışa vurumudur.

Kemalizm, Türkiye'de daha o dönem beliren proleterya ilericiliği karşısında kısa zamanda kendi ilericiliğini frenlemiş ve baskı, katliam, gericilik şırınga edilmeye başlanmıştır. Atatürk'ün, gericiliği hızla ortadan kaldırmayışının sebebi sanıldığı gibi o günkü toplum yapısı v.s. değil(zira komünist iktidarlarda koyu katolik ve ortodoks 3. dünya ülkelerinde başa geldi ama gericiliğinin kökünü kazıdılar, demekki isteyince yapılıyormuş!), sol devrimciliğin önünü kesmektir. Zamanla(özellikle 1960lardan itibaren) sol devrimciliğin etkisi artmış ve burjuva ilericiliği(yani ''kemalizm'') de muhafazakarlığının dozunu yükseltmiştir. Sonunda iş 12 Eylül'e kadar gelir. Ve günümüze kadar tabi ki...Günümüzde AKP ve şeriat tehlikesinin bu denli güçlü olmasının sebebi, kemalistlerin sol düşmanlıkları yüzünden yedikleri haltlardır!

Marksist-bilimsel görüşe göre düşünceler değil, maddi koşullar ve sınıf mücadeleleri belirleyicidir. Kemalizm, kendi sınıfsal zemini olan burjuvazi ve burjuva devrimciliği ilericiyken ilericiydi ama zamanla yeni devrimci sınıfın(işçi sınıfının) ortaya çıkmasıyla birlikte gittikçe gericileşti. Öyleki ilericilik denen şeyi sadece türban karşıtlığına indirgedi! Gericileşmek ve emperyalizmin iyice kucağına oturmak zorundaydı, aksi halde komünizmi durduramazdı. Sonuçta devrimci solu neredeyse yok etti ama ülkeyi emperyalistlere peşkeş çekti ve gericiliği bugün kendisini de tehdit edecek kadar güçlenmesne yol açtı!

Eee etme bulma dünyası!

Sevgiler...

tarihinde Freddie tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7

• Yeni Oluştur...