Jump to content

Okulunuzda Evrim Teorisini Gördünüz mü?


Recommended Posts

Az önce ABD'de akıllı tasarım savunucularının okullarda akıllı tasarımın öğretilmesine yönelik kampanyaları ve mahkemeler ile ilgili haberleri okuyordum. Bir an aklıma geldi de. Ben Türkiye'de evrim teorisini derslerde işlediğimizi hiç hatırlamıyorum. Tek hatırladığım bir öss kitabında evrim teorisinin yanında yaratıcı teorisinin de olduğuydu. O zaman da müslüman olduğum için evrim teorisinin yalan olduğunu düşünüyordum.

Evrim teorisi hakkında bütün bilgim sonradan kendi merakım ve çabalarım ile oldu. Bize okulda ne mutasyonları, ne doğal seçilimi, ne genetik ve de fosil kanıtlarını hiçbir şeyi öğretmediler. Her okulda bu durum aynı şekilde mi merak ediyorum.

Bir de bir yazıda okudum, hem de Amerikan kaynaklı. Atatürk zamanında okullarda sadece evrim teorisi öğretilirmiş. Bu 1980 yılına kadar böyle devam etmiş. Ders kitaplarına hiç yaratıcı fikri sokulmamış. Ama Kenan Evren ders kitaplarına bunu sokmuş. Ülkeye dini duyguları aşılamak amacıyla. Hatta çeşitli yaratıcı fikrini destekleyen kitapları da özellikle bastırmışlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
lise birde ilk konu olarak verilmesi gereken evrim teorisi

bizim zamanımızda yani 7-8 sene evvel lise sonda veriliyordu.

hatta öğrencilerin rapor alıp tüyecekleri son zamanlara geliyordu galiba evrim konusu.

Sanırım gerçekten öyleydi. Çünkü bir tek ÖSS kitabında rastlamıştım o da kitabın son konusuydu. Kısa bir şekilde abiyogenez'den, Miller deneyinden de bahsediyordu. En sona önemsiz bir konu gibi sıkıştırılmıştı kısaca.

Link to post
Sitelerde Paylaş

mutasyon 7.-8. sınıfta öğretildi yanlış hatırlamıyosam.mendelden falan da bahsedildi.ama darwin tabiki yok.evrim görülmüyo ama homolog organdan,analog organdan bahsediliyo.evrime merakım çelişkiyi görmemden kaynaklanmıştı zaten.bi kere evrim konusunda biyolojici 2-3 kelime etti.evrime inandığı sonucunu çıkardım.ama çok fazla konuşamadı riskli bi iş olarak görmüş olabilir tabi.ama dinci konuştu bu konu hakkında çok saçmalamıştı pek dinlememiştim onun için.ona göre ateist insan yokmuş zaten her insan bi şeye inanırmış.o yüzden onu sallamıyom.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evrimle ilgili konuyu 8.sınıfta gördük. O da çok yüzeyseldi Darwin'in ismi bile geçmiyordu, insanın maymunla ortak bir atadan geldiğini falan hiç anlatmadı hocalar. Liselerdeki sayısal bölümde okuyan öğrencileri bilemem ama ben evrim kuramını okulda öğrenmedim!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben Lise'de fen derslerini klasik okudum. Bilen bilir, eskiden fen derslerinde, yani fizik, kimya ve biyoloji bazı liselerde klasik, bazılarında modern nitelemesi ile okutulurdu. İkisinin konuları örtüşse bile, yaklaşımları, konuların sıralanması ve birbirine bağlanması farklıydı. Bizden önceki kuşaklarda da matematikte varmış böyle bir ayrım. Klasik eğitimde cebir ve geometri ayrı derslerde okutulurmuş. Neyse ki, matematiği modern okuduk biz.

Her neyse, müfredat çok kötüydü. Konular birbirinden kopuktu, sistematiği anlatılmıyor, öğrenci bütünsel olarak konuları içselleştiremiyordu. Kurbağaların sindirim sistemi safsatası da o günlerden kalmadır.

Fakat her nedense, lise 3. sınıfta evrim konusunu oldukça ayrıntılı işlediğimizi anımsıyorum. Belki kitap üstünkörü geçiştiriyordu ama öğretmenimiz hem konuya hakimdi, hem de herkese farklı farklı ödevler vererek herkesin konuyu başka kaynaklardan da araştırmasını sağlamıştı. Ben insanın evrimi konusunu almıştım. 30 kırk sayfalık epey ayrıntılı bir çalışma çıkmıştı. Sonuna da, Engels'in "İnsanın evriminde emeğin rolü" makalesini koymuştum Doğanın Diyalektiği'nden. NEt bir 10 almıştım ödevden.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Lisede biyoloji hocam inancı gereği evrimin yeni türler oluşturduğuna inanmıyordu. Ama evrimin varlığını biliyordu. Evrimi anlatması gerektiği gibi anlatıyordu yine de. Kendi inancıyla ters düşse bile evrimciler şunu şunu der, şunun evrimsel sırası şöyledir diye anlatırdı.

Link to post
Sitelerde Paylaş

öss var diye öyle konu gördük mü hiç hatırlamıyorum ama vardı sanki.

ama lise 2 de hocamız evrime inanalar inanmayanlar diye bi yoklama yaptı.

tabi ki inanmayan %90 çıktı. inanan azıcık kıza erkek arkadaşlar öyle hakaretler ettilerki iyi ki yanlışlığa inanlara kaldırmamışım parmağımı. kızlara acıdım ya bak bu olay benim dinden çıkmama neden olaylardan birisidir.

kızlar açıklayalım dedikçe siz maymunsunuz neden açıklayacaksınız diye yaygara çıktı.

ben bir yerde savunmaya kalktım evrimi. çıktı adamın birisi de ben de öküzden evrildim dedi çıktı.

tamam dedim ya o gün bu gündür evrim var, müslümanım, diyorum

hatta beni koyu müslüman sananlar biler var. ne bileyim. yanım da şöyle üstümü başını toplayan kızlar oluyordu :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

geçen yıl lise 2'de(bahçeşehir fen ve teknoloji lisesi) biyoloji dersinde gayet detaylı bir şekilde işledik. Her ne kadar biyolojicimiz defalarca "Hangi tarafı desteklediğim önemli değil, evrimi destekleyenleri de, karşıtları da anlatacağım" dediyse de(anlattı da, evrimi destekleyenler 2 hafta, karşıtları 1 ders falan sürdü) evrimi desteklediği belliydi.

tarihinde kuzux tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Yanlış bilmiyorsam şimdiki yıllarda Lise 2 Biyoloji dersinin ünitelerinden biridir evrim. Kuzenimin kitabından bakmıştım.

Benim zamanımda gayet ayrıntılı göstermişlerdi, sınıftan kimse de çıkıpta "dine karşıdır!" benzeri cümleler söylemedi.

Ha maymun esprileri olmadı değil, oldu tabi : )

Bir arkadaş belgesel olarak Maymunlar Cehennemi'ni getirmeyi teklif etmişti ne güzel gülmüştük!

tarihinde Seyircin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...