Jump to content

Yeni fındık politikası


Recommended Posts

Oh, çok güzel oluyor. Ellerine sağlık AKP'nin. Az bile yapıyor. 10 Lira bunlara çok bile. Tayyip'e peygamber gibi tapıyorlar madem, bence hepten parasız vermeliler. Tayyip başkan olsun da kendileri aç kalsın. Önemli değil.

Üç gün ağlar zırlarlar, tepki diye birkaç fındık ağacını keser güya protesto ederler, seçimde ülkemiz çok zengin, devletimiz çok zengin, her taraf dabıl yol diye oyları peygamberlerine oyları basarlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Karadeniz fındığı, arap petrolü gibi tembel harcıdır. Fındıktan ve çaydan bir an önce kurtulmak lazım.


yılda 1-2 ay 4-5 ton fındık veya çay toplayıp, yılın geri kalan 10 ayını avare dolanarak geçiriyorlar.



Petrol kuyularında çalışan Arap işçiler, sayıca ne kadardır bilmiyorum ama Karadenizde bahçe sahiplerinin %90'ı, fındıklarını kendileri topluyorlar. Bir istisna gurbetten gelenler, 15 eylül'de okullar açılana kadar, fındık döşürmeyi bitiremeyecekse günlükçü/yovmiyeci tutuyorlar ama bir yandan da kendileri de topluyor.
3 ton fındık 10 lira'dan 30,000 lira. Ama herkeste 3 ton fındık yok malesef. Kimisinde 1 ton fındık hasatı alacak kadar, 10 dönümlük bahçesi var. Sahil tarafına yakın arazilerde 10 dönümlük fındık bahçesi ortalama 1,5 ton fındık hasatı verir. Ama yukarıya doğru, köylere çıktıkça verim düşer ve masraf artar. Kendi araban yoksa taksi tutmak zorunda kalıyorsun her gün ve taksi ücreti istanbul'a göre pahalı. Çünkü arabalar köye çıkarken, sürekli yokuş yukarı gittikleri için fazla yakıyorlar. Tabi bu kendi arabası olan için de böyle. Depodaki 1 litre dizel, 10 km. mesafe gidiyor ortalama olarak. Halbuki istanbul'da düz yolda 1 litre dizel yakıtla, 20 km. mesafe gidilir. Yani para gideri istanbul'a oranla daha çoktur giresun'da, trabzon'da. Fındığın zurufunu patosa vurması, ton başına 140 TL. Fındığın dal tozu var yine masraf. Ocak diplerine kuşboku var gübre olarak,o da masraf. Ve bunları köye çıkarmak ayrıca navlon parası denilen nakliye ücreti de yine pahalı. Kısacası 3 ton'dan daha az fındık toplayana hiç kâr bırakmıyor bu iş. Memleketini gezip görmenin dışında getiri yok ama başka yere tatile gideyim dersen, aynı mutluluğu yakalayamazsın. Bu nedenle imkanı olan her karadenizli, fındık hesabı yapmadan memleketine gider gelir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

 

Yarım kilo sakalıyla, fındık üreticisi bir karadenizli, tehdit gibi sözlerle akp hükümetine yüklendi ama maalesef, bir karadenizli olarak beni inandıramadı. 


Dedi ki; Size oy verdik başkan oldunuz ya, o başkan değişir 2019'da. 8 lira fındığı toplamayalım, bırakıp istanbul'a mı gelelim, 1400 liraya büyükşehirlere mi doluşalım?

 

Ben de diyeyim, değişmez. 2019 gelsin, Kandıra'dan Ardeşen'e tüm karadeniz tayyip erdoğan'a %70 verecektir yine.

 

tarihinde Tumagü tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...