Jump to content

"Marx ve Keynes'ten sonra kim?"


Recommended Posts

Marksist ideoloji bir bilim değil sadece bir felsefedir; bilimden beslendiği iddiasındadır, ancak gerçeklere ters düştüğünün bile ayırdında değildir. Bilim tanımını kendine yontacak biçimde değiştirir ve farklı kanıtlama yöntemlerine sahip olduğunu iddia eder.

Bu yöntemlerin içler acısı hali yaşanan reel sosyalizm deneyinden gün gibi ortadadır.

Birde dayanaksız söylemlerde bulunmasanız. Bir şey iddia ediyorsan dayanaklarını sunarsın. Böyle salla pati olmuyor.

İddiayı yapan sizsiniz. Marxism bilim diyen sizsiniz. Bu iddiayı destekleyecek kanıtları sen getir o zaman. Neyin bilimiymiş? Neye göre bilimmiş? Hangi üniversitede hangi fakültede bilim olarak okutuluyormuş. Bunları da bir açıklasan bir zahmet.

Her kendini bilim ilan eden bilim oluyor mu? Astrologlar da bilim yaptıklarını iddia ediyorlar. Freudçu psikanalitizciler de bilim yaptığını iddia ediyor. Ama birşey bilim yapan nedir, bu konuda bir fikrin var mı?

tarihinde ludwig tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 103
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Sevgili deicide'nin yanıtları gerçekten güzel ve samimi.

Ancak ta eskilerden kalan bir çelişkimizi gündeme taşıması ve sonunda kısır bir döngüye dönüşecek olan yaklaşımı için birkaç şey de ben söylemiş olayım.

Eskiden bu çelişkiye At-Araba, Determinizm-Volanterizm, Teori-pratik, altyapı-üstyapı, soyut-somut vs. vs. Çelişkileri derdik. Bu çelişkiler çoğu kez yollarımızı ayırırdı.

Hayatın pratiği içinde, gelişmenin trendi bu iki çelişkinin birlikte bir arada sürmesi gerektiğini. Ve hatta sürdüğünü gösterir.

Sosyalizm, komünizm için literatürde denir ki; Sosyalist ve komünist toplum için, şimdiye kadar kendiliğinden ortaya çıkan toplum biçimleri gibi bir süreç işlemeyecektir. Sınıflı bir toplum kendiliğinden sınıfsız bir topluma evrilemeyecektir. Sosyalizm ve komünizm için bir irade, güç ve araç gereklidir. Bu irade, ideolojinin içinde saklıdır. Araç ise işçi ve emekçi sınıflardır. İşçi ve emekçi sınıflar sosyalist ve komünist bir bilinçle örgütlenip hem kendilerini hem toplumun tüm sınıf ve katmanlarını kapitalizmin olumsuzluklarından kurtaracaktır. Her iş için uygun araç, işin daha kolay yerine getirilmesini sağlar.

İradi olarak kurulan hiçbir toplumsal model daha başlangıçta mükemmel olamaz. Hatta belki hiçbir zaman mükemmel olmayacaktır. Ama her geçen gün kendini yenileyerek mükemmele yaklaşacaktır. Bu açıdan sovyet deneyi eşi bulunmaz bir deneyimdir. Bundan sonra da sosyalist ve komünistler, düşüncelerini ve amaçlarını, başta işçi ve emekçiler olmak üzere tüm dünyaya karşı savunacaklardır. İşçi ve emekçileri bu düşünce ve amaçlar doğrultusunda örgütleyecekler ve ister iktidara gelsin ister gelmesinler toplumun gelişme yönünü sola ve sosyalizme doğru çevireceklerdir.

Sosyalizm ve komünizm bir çıkış yoludur.

Başka yol var mı?

Bilmiyorum.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
90'ların hemen başından beri, daha Sovyetler Birliği son yıllarını yaşarken Rusya'ya onlarca defa gittim.. Hemen hemen bütün eski Sovyet cumhuriyetlerinde bulundum.. Çek Cumhuriyetini, Macaristan'ı gördüm. Görmekle kalmadım, uzun süreler kaldım. Rusça'yı gündelik konuşmaları sürdürebilecek kadar öğrendim. Bir çok kişi ile tanıştım..

Bu ülkelerin hepsindeki ortak nokta, kapitalizmin ürünlerine duyulan özlem ve tüketim merakı idi. Kola kutusunun yer tezgahlarında satıldığı zamanlardı bunlar. Reel sosyalizmin insanlar için yarattığı dünya soluk, renksiz, kısır, zevksiz, yavan bir dünyaydı. Her tarafta aynı sloganlar, resimler.. Kimsenin inanmadığı propaganda sözleri. Tüm toplumu sarmış bir iki yüzlülük.. Çoğunluk nefret ettiği halde, mecburen katlanılan, uyuluyormuş gibi yapılan pejmürde bir resmi söylem..

Hiç kimse efendim kapitalizmin propagandası, beyin yıkaması filan demesin. Güneş balçıkla sıvanmaz. Propagandanın, beyin yıkamanın, döne döne tekrarlanan yalanın alası bu ülkelerde vardı. Kendi halkına sınırları kapatan bir sosyalist ülke olabilir mi? Şehrin ortasına halkın kapitalist tarafa kaçmasını önlemek için duvar diken bir "demokratik 'halk' cumhuriyeti"!.. Yurt dışına mecburen çıkardığı sanatçısını, sporcusunu, biliminsanını etrafını ajanlarıyla sararak kaçmasını engelleyen "sosyalizm"!..

Kimse kusura bakmasın.. Yerin dibine batsın öyle sosyalizm! Zaten battı da..

bunlar çok sık duyduğumuz şeyler, battıktan sonra da pek çoğu pişman oldu gibi geliyor hadi onu geçtik neden referandumda halk ezici bir çoğunlukla ayrılmayı kabul etmedi acaba?

ellerindeki pek çok imkan gitti, şimdi onları mumla arıyorlar..

Sovyetlerin revizyonist bir çizgide olduğunu ve giderek bir kapitalist restorasyon sürecine girdiğini iddia eden ve haklı çıkan bir çizgini görüşlerini benimseyen bir insan olarak Sovyet deneyimine NESNEL verilerle ve gerçekçi yaklaşmayı tercih ediyorum sadece ve kesinlikle aynısını filan tekrar edilmesini düşünmem..

ve elbette özeleştirisi oldukça önemli olack ama bunu şu şekilde yani dünyayı sömüren tüketim toplumu emperyalist sistemleri güzelleyip, karşısında ahanda sovyetlerde kola yoktu, kot pantalon yoktuya indirgeyerek yapılmasını nesnel bulmam..

Ha günümzde ilginç bir biçimde halen bir tür Sovyet fetişizmi yürüten İGD-TKP uzantısı hareket ve tipler var onları da eleştiriye tabi tutarız da temcit pilavı gibi sovyetler yönelik abartılı karamaları akıl süzgecinden geçirmeden de kabul edemeyiz..

ve utunmadan sovyetleri ve dieğr doğu bloku ülkeleri sadece sen görmedin farklı görüşler ve deneyimler var özellikle Tarihçi sıfatıyla ve akademik manada Rusça fbilen ve arşivleri karıştıran kişiler de var şimdilik onları baz almayı tercih ederim..

http://haber.sol.org.tr/yazarlar/candan-badem

Link to post
Sitelerde Paylaş
İddiayı yapan sizsiniz. Marxism bilim diyen sizsiniz. Bu iddiayı destekleyecek kanıtları sen getir o zaman. Neyin bilimiymiş? Neye göre bilimmiş? Hangi üniversitede hangi fakültede bilim olarak okutuluyormuş. Bunları da bir açıklasan bir zahmet.

Her kendini bilim ilan eden bilim oluyor mu? Astrologlar da bilim yaptıklarını iddia ediyorlar. Freudçu psikanalitizciler de bilim yaptığını iddia ediyor. Ama birşey bilim yapan nedir, bu konuda bir fikrin var mı?

şebek herif hayatında bir tane Popper denen zevzeiğin kitabını okumadan ne sallıyrsun sen bakalım...aklı sıra popper'den dem vuracak zır cahil...Bilimin kesin kural ve sınırlarını kim kabul ediyor peki?

ve kapitalist ülkelerin üniversitelerinde neden marksizmi bilim diye okutup kuyularını kazsınlar? yahu çoluk çocukla uğraşıyoruz burada..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...