Jump to content

Aşkın hastalık olduğu kanıtlandı


Recommended Posts

Beyin fonksiyonları ölçüldüğünde, aşkın, kişideki muhakeme yeteneğini yok ettiği, “saplantılı kişilik bozukluğuna” neden olduğu ortaya çıktı

Aşkın biyolojik temellerini araştıran nörologlar, sevgi ve arzunun yoğunluğunu ölçtü. Londra Üniversitesi Nörobiyoloji’nden Prof. Dr. Semir Zeki’nin fonksiyonel MRI kullanarak yaptığı araştırmada, 17 kişiye önce sevdiği kişinin, ardından da arkadaşlarının fotoğrafları gösterilerek serebral kan akışları izlendi.

Aşkın, kişilerdeki “muhakeme” yeteneğini yok ettiği ve “saplantılı kişilik bozukluğuna” neden olduğu ortaya çıktı.

Araştırmaya göre aşk, beyinde güven, inanç, haz duyma ve ödüllendirme fonksiyonlarını etkinleştiriyor. Âşık olanlarda oksitosin ve vazopressin maddelerinin fazla salgılanması karşıdaki kişiye olan bağlılığı artırıyor. Aşk, insanın beyninde muhakeme ve yargılama yapan bölümleri de etkisiz hale getirdiğinden, âşık olunan kişinin olumsuzlukları beynin bu bölgelerinin çalışmaması nedeniyle görülemiyor.

Beynin, başkalarıyla farklılıklarını ortaya koyan mekanizması da âşıkken devreden çıkıyor. Kişi, aşkıyla arasında ayrım yapmıyor, onu kendisi gibi görüyor.

Araştırmaya göre, tutku en fazla 3 yıl sonra azalıyor. Kadınların psikolojik açıdan erkeklerden güçlü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Zeki, kadınların aşkının daha uzun sürdüğünü ancak vazgeçtikten sonra daha kolay unuttuklarını belirtti.Kaynak

Haberde dikkat çekici bir yer "Beynin, başkalarıyla farklılıklarını ortaya koyan mekanizması da âşıkken devreden çıkıyor. Kişi, aşkıyla arasında ayrım yapmıyor, onu kendisi gibi görüyor."

Bazılarının Al-lah'ı nasıl büyük bir aşkla savunduklarını görüyoruz,galiba onlar kendilerini Al-Lah'la kendilerini bir bütün olarak görüyorlar..Ayrıca da kalpleriyle düşündüklerini,duygularını kalple yaşadıklarını sanan müslüman arkadaşlara duyurulur:kalple değil,beyinle düşünürsün,duygular da beyindedir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Aşkın, uyuşturucu ile benzer etkiler göstermesi, onun vazgeçilmez olmasını sağlıyor.

"Aşkın Kimyası" isimli belgeseli tavsiye ederim..

sayın rasyonel kardeş:

yanılmıyorsam siz bu belgesel national geographic de mi baktınız..

aşk kimyasal olarak bol miktarda çikolata yemekten farksızdır diyordu oradaki adam..

ondan öncede al pacino şeytanın avukatı adlı filmde de böyle bir laf diyordu..nokta.. :blink::rolleyes:

Link to post
Sitelerde Paylaş
Araştırmaya göre, tutku en fazla 3 yıl sonra azalıyor. Kadınların psikolojik açıdan erkeklerden güçlü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Zeki, kadınların aşkının daha uzun sürdüğünü ancak vazgeçtikten sonra daha kolay unuttuklarını belirtti
gelsinde bunu bana bir anlatsın...

Neyse iyi ki aşık falan değiliz. Zaten bi ton hastalığımız var bi de bu çıkmasın başımıza...

saygılarımla

Link to post
Sitelerde Paylaş
sayın rasyonel kardeş:

yanılmıyorsam siz bu belgesel national geographic de mi baktınız..

aşk kimyasal olarak bol miktarda çikolata yemekten farksızdır diyordu oradaki adam..

ondan öncede al pacino şeytanın avukatı adlı filmde de böyle bir laf diyordu..nokta.. :blink::rolleyes:

Evet maldini, sanırım National Geographic'de izlemiştim (yoksa Discovery miydi) :rolleyes:

Aşkın kimyasal olarak bol çikolata yemekten farkının olmaması, bilimsel açıdan doğru. Çünkü,

Beynin ödüllendirme merkezinde çikolata ve aşk aynı kimyasal salgılamalara sebep oluyor.

Farkı ise, aşkın ödüllendirme süresinin uzun ve sürekli olması, çikolatanın ise kısa süreli olması.

tarihinde rasyonel tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Aşık olmak zayıflıktır, hastalığın en büyük etkisi budur. Beynin fonksiyonlarını yok ettiği doğrudur aşık olunca düşünemiyorsunuz, bir kadına bağlanmak zayıflıktır. Bu yüzden kadın erkeği kölesi bile yapabilir. Nietzsche ne diyor ''kadınlara mı gidiyorsun kırbacını unutma'' yani gücünüzü hissettirin yoksa o sizi ezer. Önceden aşık olduğum için biliyorum kötü birşey olduğunu, insan aşık olmaktan zevk alır, mutlu olur ama zarar gördüğünün farkında bile olmaz.

Bilim acaba ileride aşık olmayı ve sevgi hislerini yok etmeye yarayacak birşey bulabilirmi. Çünkü birşeyi sevmek istemiyorum, iyimser duygular beslemek istemiyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

aşk hastalık falandır ama çok sağlam bir duygudur .. keşke aşk duygum ömür boyu sürse de hep avare ve hastalıklı olarak gezsem .. ama nerde şimdi karımı görünce tepe tüyüm dikiliyor :D

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...