Jump to content

Arabesk Müzik Niçin Bu Kadar Popüler?


Recommended Posts

Bilgehanbengi yazılması gereken ne varsa yazmış.Okuyorsa bu başlığı kendisine verdiği bilgiler dolayısı ile teşekkür ettiğimi söyleyeyim.

Bu da sadece tuzu biberi olsun.

Sinan Çetin büyük usta

Halk böyle oturttmus,yabanci müzik dinlemek,elbisesini giymekle ilerici olunmaz.Kendi kültürünle cik dünyanin karsisina.Siwan Perwer kendi müzigiyle Avusturya da Mozart in ülkesinde kendisini ayakta alkislatti.Burda müzik sayfasina bakiyorumda cogu anlamadiklari tingirtilari dinliyor.Alin Mahzuni nin türkülerini de yeni anayasa yazin...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 111
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Fazıl Say halkın dokusunu ve geleneklerini duygularını tam algılayamayan bir saftirik olduğundan o da bir halk düşmanı edasında yazmış.Piyano başında gün geçiren kendini Müziğin İlahı sanıyor ya.Türk elitistinin mallığı işte.

Başlığın en başlarında MrGuitar'la ( DİRİLİŞ ) tartışan BilgehanBengi açıkça ve defalarca elitist olduğunu söyleyen birisidir. Umarım başlığa geldiğinde bunu onun yüzüne de söylersin.

tarihinde Yakup tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bilgehanbengi yazılması gereken ne varsa yazmış.Okuyorsa bu başlığı kendisine verdiği bilgiler dolayısı ile teşekkür ettiğimi söyleyeyim.

Bu da sadece tuzu biberi olsun.

Sinan Çetin büyük usta

Bu yüzden mi halk arabeske meyletmiş?

Hem konu ne: Arabesk müzik niçin bu kadar popüler?

Niçin arabesk popüler sence marcos?

tarihinde Yakup tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili Yakup

Başlıkta yazan çoğu arkadaşın sizin isimlerinizi verdiğiniz üyeler de dahil olmak üzere "arabesk"in ne olup olmadığını gayet iyi bildiğinizden hiçbir şüphem yok.

Fakat "arabesk"in ne olup olmadığını ben de iyi bilirim,sizin de bundan şüpheniz olmasın lütfen.

Bir önceki iletimde arabesk polemiğini takip etmediğimi,ve fazıl say'ın ne maksatla bu tip bir söylemde bulunduğunu bilmeden onu eleştirerek hata yaptığımı zaten söyledim.

ama "arabesk dinlemenin yavşaklığı"gibi çıplak bir ifade son derece çirkin..ve tepkisel konuşmuş olabileceğini de söyledim sonradan.

Ben arabesk kültürün oluşum sebebini bile Atatürk'e bağlayan kesime zaten cevap verdim yakup.Okumadın mı?

Herkesin mesajını alıntılamışsın ama benim bazı mesajlarımı neden es geçtin?

Atatürk ve cumhuriyet dönemi kültür sanat üzerine çok daha fazla yazabilirim.İsmet İnönü'nün İdil Biret'in eğitimine olan katkısından çok mu haberdarız mesela..İdil bireti çok mu dinliyoruz?

Eleştirilere açık olmalıyız yakup.Kimsenin kırılmasına gerek yok.

Malesef Türk müziği de halk müziği olsun,sanat müziği olsun çok gelişkin müzik formları değil.

En başta demiştim bizler mahler eşliğinde yemek mi yiyoruz diye?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bilgehanbengi yazılması gereken ne varsa yazmış.Okuyorsa bu başlığı kendisine verdiği bilgiler dolayısı ile teşekkür ettiğimi söyleyeyim.

Bu da sadece tuzu biberi olsun.

Sinan Çetin büyük usta

Bilgehan savunduğu her bir saçmalığın cevabını fazlasıyla almıştır. Ayrıca tartışılan konuda ne kadar bilgisiz ve savunduklarında ne kadar tutarsız ve temelsiz olduğu da gün gibi ortadadır. Bence sadece kendi alanı olan Biyoloji ile ilgili yazılar yazsa daha iyi eder.

İşte arabesk kültürden Jakobenizme kayan tartışmaların tümü yukarıda duruyor. Onca açıklamadan sonra bunun içeriğinden, arabesk olgusunu Jakobenizme bağlayabilmek için herhalde düşünme yeteneği tümüyle körelmiş bir aptal olmak gerekir.

Amaç Devrimlere giydirmek olunca, kimlerinin zihni işte böyle kararıp acizleşiveriyor.

Yukarıda yazılanlar birer cehalet ve utanç vesikasıdır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Olayın nedeni jakobenizmdir.

Bugün Türkiye'nin başında ne bela varsa hepsinin sebebi jakobenizmdir.

Cumhuriyetimiz yeni kurulduğu dönemlerde "Batılı gibi giyinme, batılı gibi yaşama, batı müziği dinleme" gibi şeylerin zorlayarak, yasak koyarak yaptırılabileceği sanılmış.

Jakoben öküzler kültürün devrim dinlemediğini, evrilerek geliştinini bilememişler. Atatürk'den habersiz Türk Halk Müziğini, Klasik Türk Müziğini vs. yasaklamışlar.

Dinlemeye alışkın olduğu müziği kendi radyosunda bulamayan halk arapların kısa dalga radyo kanallarını dinlemeye başlamış. Arap radyolarından duyulan bu şarkılara daha sonra Saadettin Kaynak tarafında Türkçe sözler yazılmış ve ortaya hibrit bir tür çıkmış.

Bu dünya'da, bu evrende devrim diye bişey yoktur. Herşey ancak evrimleşerek başka birşeye dönüşür. Jakobenler halk klasik batı müziği dinlesin diye yasak koyunca halk hiç ama hiç alışık olmadığı bu müzik yerine biraz daha bizim müziğimize benzeyen arap ezgilerini seçmiştir. Olan arada Türk müziğine olmuştur.

Arabesk bizim çarpık kültürümüze sadece bir örnektir. Bizim müziğimiz olmadığı gibi sinemamız da yok, bilimimiz de yok. Bunun da tek sorumlusu kültürel devrim ile iş yapacağını sanan gerizekalı jakobenlerdir.

Bugün nerede devrim diyen varsa başını ezmek gerek. Devrimle bir bok olmaz.

Olmadığını canlı canlı görüyorsunuz işte.

Müthiş!

Adam ne yapmış etmiş, kırdan kente göç sonucu oluşan arabesk mevzusunu dahi müthiş bir yanıltmaca ile Atatürk’e, Atatürkçülere, Atatürk devrimlerine yamamış ya, valla helal olsun.

Jakobenler kültürel devrim yapıp başarılı olacağını sanan öküzlermiş.

Kılık kıyafet devrimi nedir; kültürel devrim değil midir?

Yapan kimdir; Atatürk değil midir?

E bu durumda hem jakoben hem de öküz olan kim oluyor?

Bu anlayışa göre bizzat Atatürk’ün kendisi hem jakoben hem de öküz olmuyor mu?

Eğer ki bu kılık kıyafet devrimi olmasaydı, sanıyor musunuz ki halk kendiliğinden çarşafı şalvarı, daha nice diğer tuhaf paspal giysileri atacak, modernliğin gereğini yerine getirecekti. Devrimler ve onun getirdiği modern anlayış olmasaydı dinciler halkın kendiliğinden evrilmesine müsaade eder miydi? İran’da mollalar, Afganistan’da Talibanlar halkın kendiliğinden evrilmesine müsaade ediyor mu? Hem bu kılık kıyafet devrimi sadece devlet hizmetinde bulunan memur kadro için geçerli olmuş; halk çarşaf giyiyor başörtüsü takıyor bacağına şalvar geçiriyor diye zorlamaya tabii tutulmamıştır.

Bir de şöyle buyurmuş muhterem:

>>> Bugün nerede devrim diyen varsa başını ezmek gerek. Devrimle bir bok olmaz. Olmadığını canlı canlı görüyorsunuz işte.

Nerede bir devrim var, başı ezilmeliymiş.

Bu ülkede devrimleri yapan Atatürk değil midir?

E bu söylemle sen kimin başını eziyorsun, kimin icraatlerine meydan okuyorsun? Ne dediğinin sen farkında mısın?

Arabesk gibi açıklaması gayet basit bir saçmalığı bile bahane ederek konuyu kurnazca Atatürk ve Atatürk devrimleri eleştirisine getirip kinini kusmuşsun ya, ne diye hala mevzuyu ‘’Atatürkten habersiz yapmışlar’’ diyerek kurnazlık yapmaya kalkışıyorsun? Çık eleştirini delikanlıca mertçe direk Atatürk’e ve devrimlerine yapsana da ağzındaki bazı şeyleri geveleyip duruyorsun.

Hem ne o öyle, Vakitçi yazar Abdurrahim Dilipak taktikleri ve kurnazlıkları. O ve benzeri daha nice dinci de işte böyle tıpkı senin gibi Atatürk’e ve devrimlerine direk dil uzatamadığından başta İsmet İnönü olmak üzere Atatürkten sonra gelenlere saldırır, böylelikle kızım sana söylüyorum gelinim sen anla mesajları iletir. Gerçi bunu artık sen ve senin gibi aymazlar sayesinde açıktan yapıyorlar, ne diyelim gözün gönlün aydın olsun.

Evrim savunuru ateist bir biyolog olarak işte düşe düşe onların durumuna düşmüşsün ya, kendinle ne kadar gurur duysan azdır.

Sana içine düşüp debelendiğin daha diğer nice çelişkilerini gösterme gayreti içerisinde olmayacağım. Bir zamanlar çıkıp da burada ‘’ben elitistim’’ diyen bir adamın oradan buradan duyarak etkilendiği kıytırık jakoben eleştirisi kadar absürd bir çelişki olabilir mi diye de sormayacağım.

-----------------

Evrimmiş, herşeyi kendi evrimine bırakmalıymış.

Dinciler halkı toplumu kendi haline, kendi evrimine mi bırakıyor? Bırakırlar mı, bırakmışlar mıdır, bırakacaklarına inanıyor musun?

Bu ülkede evrim tersine işletiliyor, ülke gün geçtikçe geriye götürülüyor, devrimin tüm kurumları birer birer tasfiyeye uğruyor. Adamlar dava adamlığının tüm gereğini müthiş bir idealizm ve gayretle yerine getirirken, gerekirse bu uğurda papaz elbisesi bile giyeceğini ilan ederken, hatta çoktan giymiş olup gereğini azimle birer birer yerine getirirken şimdi çıkıp da senin, sanaldaki binlerce din propagandası yapan siteye karşılık sadece hepi topu 20-30 adet ateist siteyle mücadele eden bir ateist sitede Atatürkçüleri, Atatürk devrimcilerini bu kadar nankörlük yüklü bir uslüpla eleştirmesini neyle açıklamak gerekiyor?

Nerede bir devrim var, başı ezilmeliymiş.

Ben de diyorum ki nerede bir, ekmeği ağzına değil de hani kulağına sokmaya çalışan nankör var, nerede bir dik durmasını beceremeyen omurgasız var, nerede bir ağzı açık ayran delisi entel özentisi var, derhal orada başı ezilmeli.

Cumhurbaşkanıyla, başbakanıyla, tüm belediye başkanlarıyla bu ülkenin en tepesinde dinciler oturuyorsa, biliniz ki bunun sorumlusu ağzı açık ayran delisi yarım aydınlardır.

Bu ülke gittikçe cemaatçi bir topluma dönüşmüşse, biliniz ki bunun gerisinde fırdöndü sözde okumuş menfaatperestler vardır.

Bu ülke bağımsızlığından vazgeçip bir yerlerin kulu köpeği olmuşsa, biliniz ki gerisinde omurgasız, samimiyetsiz ikiyüzlüler vardır.

Bu ülke ne çekiyorsa, biliniz ki gerisinde halkın nabzına göre şerbet veren köşedönücü popülistler vardır.

Türkiye şu anda bu gerçeklerle yüzyüzedir.

Dostlar!

Düşmanı yanlış yerde arıyorsunuz; düşman burada, içimizde.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu arabesk meselesinin tarihsl analizini yapmaya kalkarak olarak ta cumhuriyet yıllarına gitti ve Atatürk'ü suçladı.

Atatürk halk müziği yasaklamış, radyolarda çaldırmamış, arabesk de o yüzden ortaya çıkmış...

Atatürk, Halk Müziğini yasaklamak şöyle dursun, bizzat kendisinin düzenlettiği opera gecelerinde, orkestranın çaldığı müziği durdurup, Türkü çalmlarını emredip zeybek oynamıştır. Başta Rumeli Türküleri olmak üzere Türk Müziği'ne hayrandır. Bunlar üzerinde en ufak kuşku olmayan yakın tarih gerçekleridir.

Dahası, Atatürk, radyoda dinlediği ozanın (Aşık Veysel) kim olduğunu soruşturup öğrenmiş ve Aşık Veysel'in derhal bulunup köşküne getirilmesini istemiştir. Tüm aramalara rağmen bulunamayan Aşık Veysel, canı kadar sevdiği ve uğruna türkü yaktığı Atatürk'ü göremeyişinin, bu önemli tarihi fırsatı kaçırışının hazin öyküsünü daha sonra uzun uzun anlatmıştır.

Bunları da geçelim, Halk Müziğinin babası olan Muzaffer Sarısözen gerçek bir Atatürkçü ve devrimcidir. Halk Müziğinin otantik yapısını koruması ve en güzel ve en doğru şekliyle icra edilip bir sonraki nesle yozlaştırılmadan aktarılabilmesi için büyük bir mücadele vermiş ve kazanmıştır da. Ne mutlu bize ki O'nun gibi büyük bir müzik insanına sahibiz. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

Türkü, Türk'ün öz malı, öz kültürüdür!

Dünyanın başka hiçbir coğrafyasında, Türk'ün Türkülerindeki kadar içten ve yoğun bir insan sevgisi ve sadakat duygusu içeren bir folk müzik türü mevcut değildir!

Türküler, türkülerimiz,

Ana sütü gibi saf,

Ana sütü gibi temiz,

Türkülerde tüter dağ dağ, yayla yayla

Köyümüz, köylümüz, memleketimiz.

Ah bu türküler,

Köy türküleri

Dilimizin tuzu biberi

Memleket ahvalini onlardan sor

Kitaplarda değil, türkülerde ara Yemen'i

Öleni, kalanı, gidip gelmeyeni...

Ben türkülerden aldım haberi

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bilgehan'ın yazdıklarını şimdi okuyabildim,çok büyük bir yanılgı içerisinde olduğunu söyleyebilirim.

Herşeyden önce Cumhuriyet Dönemi'ne kadar gerçeklik ile etkileşimden kaynaklanan canlı,zengin bir "dilimiz"yok.Romancılık,doğu dünyasının öykü ve masal geleneğini aşamamış.Hayat ve gerçeklik karşısındaki bakışımız tipik bir doğulunun ona atfettiği ilk özelliklerle yetinmek,biçimsel olarak mükemmelleştirmek ve bunu gelenekleştirmek.Çünkü bakış etikle sınırlı.Yoğun bir işçilikle süslenmiş yinelemecilik var(arabesk)

Düşünebiliyor musunuz Cumhuriyet öncesi altıyüzyıllık tarihimiz içerisinde doğu uygarlığından yapılan elli çevirimiz bile yok.

Dil,durağan hayatı olumlayan "hikmetin"taşıyıcısı,bir sulta aracı.

Roman karakterleri arasında bir farklılaşma yok.İnsan ve kaderi arasında hiçbir gerilim yok.

Sanatın amacı "gerçeklikten kaçış",etiği olumlayarak kaçış düşleri yaratmak :)

Musuki de aynı şekilde.Nağme zenginliğinden geçilmiyor ama musuki hammaddesi yeni bileşimlere dönüşemiyor.Çünkü padişahın herşey,tebanın ise yalnızca ve herkes için "hiçlik"olduğu bir hayattır yüzlerce yıl yaşanan..

Cumhuriyet dönemi öncesi kültür ve sanat hayatımız bu şekilde.

demek arabeskin yaratıcısı jakobenlermiş ha :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bilgehan arkadaşımız arabeski sadece arap esintili bir müzik türü zannediyormuş anladığım kadarıyla.

Oysa ki arabesk hayatı anlamladırma motifidir.Geometrisi olmayan,değişmezliği esas almış yinelemeci bir motiftir.

Musiki de,şiirde,söylem biçimlerinde,resim ve minyatürde,çeşitli katedral mimarilerinde hatta kılık kıyafette bile arabeski görebiliyoruz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu yüzden mi halk arabeske meyletmiş?

Hem konu ne: Arabesk müzik niçin bu kadar popüler?

Niçin arabesk popüler sence marcos?

70 li yıllarda artan halk mühalefetini kontrol altına almak için planlı olarak ortaya çıkarılmış bir olgudur arabesk.Vede Sinan Çetinin eleştiriside doğrudur.Devlet dediğimiz olgu işte böyle mantıksızdır.İktidarını korumak için dün kara dediğine bugün beyaz diyebilir.Kafanızın karışması bu nedenle normal.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu arada arebeske karşı değilim iktidarlar arabesk ile planladıkları şeyi yapamamışlardır ellerinde patlamıştır.Halkı susturmak imkansızdır.Halkı susturmaya kalkarsanız Fazıl Say gibi sıyırırsınız.

Benden söylemesi

Link to post
Sitelerde Paylaş

70 li yıllarda artan halk mühalefetini kontrol altına almak için planlı olarak ortaya çıkarılmış bir olgudur arabesk. Vede Sinan Çetinin eleştiriside doğrudur.Devlet dediğimiz olgu işte böyle mantıksızdır. İktidarını korumak için dün kara dediğine bugün beyaz diyebilir.Kafanızın karışması bu nedenle normal.

Vay namussuz devlet vaay!

Marcos ağabey, CIYA da var mı bu işin içinde, CIYA?!

Gerçi en doğrusunu Doğu Perinçek ve sen bilirsin ama, bence kesin vardır!

Bu işin perde gerisinde CIA-MİT işbirliği olabileceğinden şahsen ben de şüpheleniyordum ama, senin kadar cesur olamadığım için bir türlü dillendiremiyordum!

Üstelik Orhan Gencebay'ın MİT'e çalıştığına dair bazı spekülasyonlar da vardı, meğersem hepsi doğruymuş!

Teşekkürler marcos abi, fevkalede güzel aydınlattın bizi, kafa karışıklığımız neyim de kalmadı artık!

tarihinde Yakup tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu arada arebeske karşı değilim iktidarlar arabesk ile planladıkları şeyi yapamamışlardır ellerinde patlamıştır.Halkı susturmak imkansızdır.Halkı susturmaya kalkarsanız Fazıl Say gibi sıyırırsınız.

Benden söylemesi

Forum tarihinde böyle bir rezalet daha yoktur.

Bu adam resmen deli.

Tımarhanelik.

Ciddiyim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Forum tarihinde böyle bir rezalet daha yoktur.

Bu adam resmen deli.

Tımarhanelik.

Ciddiyim.

Forumdaki tek normal kişi ben olmayayım

Yanılsama içindeki topluluklarda kral çıplak diyenlere deli derler.

Hadi ben deliyim bilgehanbengide mi deli onun gibi bir beyin forumu neden terketti hiç araştırdınızmı.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Önemli değil Yakup ne zaman istersen söyle ben aydınlatırım :lol:

Ağlanacak haline daha bir de gülüyor musun marcos?

Gül anam gül, kolay değil tabii ''özenti anarşist'' olmak.

Ekran gerisinden neredeyse bedava denilecek ölçüde ucuz anarşistlik ve devlet düşmanlığı yapmak.

Ama ekran gerisinde de olsa bunun bir bedeli var.

Olmalı da.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ağlanacak haline daha bir de gülüyor musun marcos?

Gül anam gül, kolay değil tabii ''özenti anarşist'' olmak.

Ekran gerisinden neredeyse bedava denilecek ölçüde ucuz anarşistlik ve devlet düşmanlığı yapmak.

Ama ekran gerisinde de olsa bunun bir bedeli var.

Olmalı da.

Fikir ve kanaat özgürlüğü nerde kaldı.Açıkcası beni şaşırttın.

Senden beklemezdim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Forumdaki tek normal kişi ben olmayayım

Yanılsama içindeki topluluklarda kral çıplak diyenlere deli derler.

Hadi ben deliyim bilgehanbengide mi deli onun gibi bir beyin forumu neden terketti hiç araştırdınızmı.

Yapma yav!

Devletin yetmişli yıllarda arabeski, senin tabirinle ''halk mÜhalefetini'' kontrol altına almak için planlı ve kasten ortaya çıkardığını iddia eden sen, şimdi bize deli saçması bir iddia ileri sürmedin de ''kral çıplak'' demiş oldun öyle mi?

BilgehanBengi gibi bir beyin neden forumu terketmiş; valla hiç mi hiç araştırmadık, buna gerek de duymadık.

İstersen anlat da senden dinleyelim, senden duyalım.

Malum, istihbaratta ve komplo teorilerinde üstüne yok!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Forumdaki tek normal kişi ben olmayayım

Yanılsama içindeki topluluklarda kral çıplak diyenlere deli derler.

Hadi ben deliyim bilgehanbengide mi deli onun gibi bir beyin forumu neden terketti hiç araştırdınızmı.

Kral çıplak demiyorsun ki sen.

Sen arabeski devlet halka aşıladı diyorsun.

Yıllarca arabesk müziği yasaklayan devlet için söylüyorsun bunu.

Neyse...

Sana birşey anlatmak imkansız.

Ama Bilgehan'ın arkasına saklanmak seni kurtarmaz.

Bilgehan'ın cehaleti ve açık hezimeti yukarda duruyor.

Herşey bir yana, Bilgehan kendi alanı olan evrim konusunda bile "evrim çürütülebilir" diyebilecek kadar bilgisiz biridir. Gıyabında konuşmak istemem ama ben onun ezbere konuşmak dışında bir marifetini görmedim.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...