Jump to content

KARTOPU DÜNYA


Recommended Posts

KARTOPU DÜNYA

Tartışmalı bir hipotezdir. Kartopu dünyanın 850-630 milyon yıl önceki yıllar arasında vuku bulduğuna inanılır.

Belki bu süre içinde birkaç kere ve daha önceleri de tekrarlamış olabilir.

Bu dönem için proterozoik aeon’un kriyojenik periyodu da denir.

Ekvator dahil bütün dünya kalın bir buz tabakası ile çepeçevre kuşatılmıştır.

Böyle bir sonuca ulaşmanın nedeni ancak buzullarla taşınan kayalarla, çökeltilerin ve diğer ilginç fenomenlerin ekvatorda gözlemlenmesidir.

Bazı bilim adamlarına göre bu süreç çok hücreli canlıların ortaya çıkmasından sorumludur.

Bu ilginç fenomeni tartışmak istermisiniz.

İlginç olarak bebeklik dönemlerinde evren de bir hidrojen kışından geçmiştir.

Ona da kısaca değinmekte yarar vardır.

HİDROJEN KIŞI

Evrenin son derece sıcak, son derece gürültülü ve zifiri karanlık bir başlangıcı vardır.

İnanılmayacak kadar küçük ve sıcak bir nokta, inanılmayacak kadar yüksek bir sesle karanlığın içine patlamiş ve genişlemiştir. Aşırı ısıya rağmen Big Bang zifiri karanlığı aydınlatamamıştır. İlk yıldızın Hidrojen fırınını yakması için aradan en azindan 500 milyon yıl geçmesi gerekmiştir. Bu dönem evrenin karanlık çağı olarak bilinir. Kozmik karanlık çağının sonlarında Hidrojen gazı soğumaya ve genişlemeye başlamıştır. Evrenin ilk kışı gelmiştir. Sessiz ve karanlık evrende donmuş Hidrojenden oluşan kar taneleri kozmozu doldurmuştur. Bu zaman Hidrojejn kar tanelerinin üzerlerine düşeceği yıldızların oluşmasından çok önceki bir zamandır. İki Hidrojen atom bir araya gelerek soğuk, sert ve yoğun Hidrojen moleküllerine dönüşmüştür. Hidrojen karı bütün evreni sarmıştır. Yine de bu beyaz bir kış değildir. Hidrojen kar tanelerinden yansıyacak ışık henüz özgürlüğüne sahip olamamıştır. Evren inanılmaz derecede soğuktur. Evrendeki en bol element Hidrojendir. Mevcut elementlerin yüzde 75'ini oluşturur. Hidrojen uzaya ya ince gaz bulutları şeklinde yayılmıştır, ya da yıldızlarda yoğunlaşmıştır. Dünya atmosfer basıncında Hidrojenin donma derecesi absolü sıfırın 14 Santigrad derece üstündedir. Bu basıncın olmadığı uzayda ise Hidrojen karının ısısı daha da düşüktür. Evrenin başlangıcının Big Bang olduğunu biliyoruz. Bu akla sığmayacak kadar sıcak bir patlamadır. Evrenin ısısının 3000 santigrad dereceye düşmesi için aradan 300 bin yılın geçmesi gerekmiştir. İlk yıldız ve galaksinin ortaya çıkması için ise aradan en azından 500 milyon yıl geçmiştir. İlk yıldızlarla beraber evren aydınlanmıştır. Bu dönem için Kozmik Karanlık Çağ denir..

Pfenninger ve Puy’a göre, evren henüz 500 milyon yıldan gençken, yani Kozmik karanlık çağın sonlarına doğru, Hidrojen kışına girmiştir.. Hidrojen soğurken Big Bang’in neden oldugu zemin radyasyondan daha düşük bir ısıya sahip olmaya başlamıştır.

Bugün için bu zemin radyasyon ısısı -269 santigrad derecedir. Hidrojen karı geride hiç bir iz bırakmadan eriyip, yok olmuştur. İlk yıldızlar ışımaya başladıktan sonra etrafa yayılan ultraviole ışınları Hidrojen karını iyonize etmiş ve eritmiştir. İlk ışıkla beraber Hidrojen karı da, Big Bang'in sesli patlaması gibi, arkada hiç bir iz bırakmadan yok olup gitmiştir.

Evet, evren bundan aşağı yukarı 15 milyar yıl önce, kısa bir Hidrojen kışından geçerek, günümüze ulaşmıştır.

Hidrojen kışı için kaynak:

Pfenniger, D. & Puy, D. Possible flakes of molecular hydrogen in the early Universe. Preprint, (2002).

HACI

Link to post
Sitelerde Paylaş

benim anlıyamadığım evrenin yaşı farklı farklı veriliyor diğer kaynaklarda 4.6 milyar yıl , 5 milyar yıl , 10 milyar yıl gibi rakamlarla adlandırılıyor burada ise 15 milyar yıl gibi uzun bir süreden bahsediyor bu konu hakkında kesin ve net bir fikri olan varmı ?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Evrendeki en bol element Hidrojendir. Mevcut elementlerin yüzde 75'ini oluşturur. Hidrojen uzaya ya ince gaz bulutları şeklinde yayılmıştır, ya da yıldızlarda yoğunlaşmıştır. Dünya atmosfer basıncında Hidrojenin donma derecesi absolü sıfırın 14 Santigrad derece üstündedir. Bu basıncın olmadığı uzayda ise Hidrojen karının ısısı daha da düşüktür.

Basıncın sıfıra yakın olduğu uzayda hidrojen kar halinde bulunabilir mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Basıncın sıfıra yakın olduğu uzayda hidrojen kar halinde bulunabilir mi?

Neden bulunamasın?

Hidrojen -259,2 santigrad derecede donar.

Dünya atmosfer basıncında Hidrojenin donma derecesi absolü sıfırın 14 Santigrad derece üstündedir. Bu basıncın olmadığı uzayda ise Hidrojen karının ısısı daha da düşüktür.

Big Bang'den 500 milyon yıl sonra Hidrojen soğurken Big Bang’in neden oldugu zemin radyasyondan daha düşük bir ısıya sahip olmaya başlamıştır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

belkide kambiriyen patlamasını tetikleyen bu buzulçağları

benim anlıyamadığım evrenin yaşı farklı farklı veriliyor diğer kaynaklarda 4.6 milyar yıl , 5 milyar yıl , 10 milyar yıl gibi rakamlarla adlandırılıyor burada ise 15 milyar yıl gibi uzun bir süreden bahsediyor bu konu hakkında kesin ve net bir fikri olan varmı ?

evrenin yaşı tahmini olarak 13,7 milyar yıl dehrininde dediği gibi 5 milyar yıl güneş sisteminin dünyanın yaşı ise 4,6 milyar yıl 10 milyarı nereden okudun bilmiyorum ama galaksimizin yaşı olabilir

tarihinde kodoman tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/...70323104746.htm kartopu dünya ile ilgili yeterince açıklayıcı ... buraya copy paste yapmaya gerek duymuyorum. bilgilenmek isteyen okuyabilir.

Bu yazı tropiklerde bile buzulların olduğunu ancak okyanusların hepsinin donmadığına değiniyor.

Yani kartopu dünya bütünü ile kartopu değildi demek istiyor..

Bu zaten tartışmalı bir konu..

Ve açıklama bu tartışmaya ışık tutmuyor malesef..

Dünya hala kartopu dönemden geçmiş olabilir.

HACI

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tartışmalı bir okdarda önemli bir konu... Belkide, bütün dünya küresel bir ısınma beklerken, buz çağına geri dönme tehlikesi altındadır dünya. CO2 nin sera etkisinden çok okyanusların ısınmasın buz çağını tekrar başlatabileceği konuşuluyor...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...