Jump to content

Uçak Fobisi


Recommended Posts

Yerden binlerce metre yükseklikte ince uzun bir kutunun içinde yolculuk yapmaktan ve meydana gelen uçak kazalarından etkilenen yahut kapalı mekanlarda duramama korkusundan muzdarip, bir diğer adıyla aslolarak klostrofobi olarak da adlandırılabilen fobidir.

Hatta uçuştan önce alkol tüketen, sakinleştirici haplar alan insanlar da mevcuttur. Ancak bu tehlikelidir. Zira kalkış sırasındaki basınç değişikliği nedeniyle alınan sakinleştirici yahut alkol ters bir tepki yaratabilir. Kalp hastalığı mevcut insanlar genelde bu tür yolculuklardan ısrarla kaçınırlar.

Halbuki bu korku gereksiz ve yersizdir. Zira artık uçak yolculuğu çağımızın en güzel nimetlerinden biridir. İzmir-Ankara arası normal bir otomobille yaklaşık 8 saat sürecekken uçak ile 50 dakika 1 saat arası sürmektedir. Bu bakımdan bu nimetten faydalanabilmek ve korkusu olanların korkularını yenebilmeleri için yapmaları gerekenler;

- Bilindiği gibi korkuyu yenmenin en önemli yolu korkunun üzerine gitmektir. Bu klasik yöntemdir. Uçaklar hakkında geniş bilgiler edinin, hatta mümkün mertebe imkanınız varsa simulator oyunları oynayın.

- Ülkemizin en büyük havayolu şirketi olan THY' nin yeni başlattığı '' Uçuş Fobisiyle Başa Çıkma Yöntemleri '' gibi bir takım verilen eğitimlerle de bu fobi atlatılabilir.

- Bu da olmuyor ise, bir psikologtan yardım almak sizin için en sağlıklısıdır.

'' Yok, sürekli uçmam gerekiyor Avrupa' ya da arabayla gidemeyeceğime göre ama bu korkuyu da bir türlü yenemedim '' diyenler varsa antidepresan etkisi yaratabilecek olan Final Destination filmini izlemeleri tavsiye olunur. Filmden sonra daha da beter olanlara tıbbın yapacağı bir şey yoktur. Artık otobüstür, trendir ne bulursanız efenim. Amerika yolculuklarında ise maalesef gemiyi tercih edeceksiniz. :)

http://www.thy.com/tr-TR/corporate/news/an...t.aspx?aid=2543

tarihinde xxPanaxx tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
'' Yok, sürekli uçmam gerekiyor Avrupa' ya da arabayla gidemeyeceğime göre ama bu korkuyu da bir türlü yenemedim '' diyenler varsa antidepresan etkisi yaratabilecek olan Final Destination filmini izlemeleri tavsiye olunur. Filmden sonra daha da beter olanlara tıbbın yapacağı bir şey yoktur.

Faynıl Destineyşın ve antidepresan. Güzelll.. :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş

Uçak fobisi adı üstünde, fobidir..

Fobi ise rasyonal olmayan korkudur..

Uçakta seyahat eden insana, kendi mutfağından daha emin bir ortamda bulunduğunu anlatamazsınız.

Mutfak uçaktan daha tehlikelidir.

İstanbul'da gece yarısı sokağa çıkmak, uçakta seyahat etmekten belki de 100 kere daha tehlikelidir.

Uçma fobisi olan için özel tedavi yöntemleri vardır.

Ama kesin bir tedavisi yoktur.

Çünkü uçak fobisi herhangi bir korku değildir.

Rasyonel olmayan, kökü derinlerde olan bir korkudur..

Muhtemelen tedavisi yoktur..

Hafif sedatifler ve içki ile bu fobinin az da olsa üstesinden gelmek mümkündür.

Böyle bir arkadaşım var.. Uçar.. Ve hafif sedatiflerle içkiyi kullaran fobisinin üstesinden gelebilir.

HACI

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hayatım uçaklarda geçiyor.. Bir ayda en az 15.000 mil yapan birisiyim.. Hem öyle TYH, KLM gibi bilinmiş firmaların uçakları dışında Afrikanın en geri kalmış ülkelerinin pır pır, caravelle uçaklarına bile biniyorum..

Sadece Rusya da iç hatlarda biraz heyecan yapıyorum ama hiç mi hiç korkum yoktur.. Geçenlerde hesap ettim sadeceTHY ile dünyanın çevresini 3 kez dolaşmışım. Varın siz Qatar, Cathay, Singapore, Gulf, KLM, Lufthansa v.b. g.b. uçuşlarımıda hesap edin.. Sanırım aya gitmişimdir...

Hep şunu derim korkusu olanlara.. Her anda gök yüzünde uçan en az 5.000 uçak var.. Ama uçak kazasını yılsa 2 - 3 kez duyuyoruz...

Link to post
Sitelerde Paylaş
Uçak fobisi adı üstünde, fobidir..

Fobi ise rasyonal olmayan korkudur..

Ben uçaklardan ve helikopterlerden çok korkuyorum,Bırakın binmeyi onların görüntüleri beni korkutuyor.Yanlarına bile yaklaşmam mümkün değil. Bu konuda psikiyatrik tedavi gördüm, panik atak teşhisi koydular. iyileşemedim.Bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?

tarihinde ENLİL tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili Enlil;

Uçağa binmekten korkman ayrı bir olgu. Görüntüsüne bile dayanamaman ayrı bir olgu. İkisini farklı değerlendirmek lazım.

Ben ilk uçağa 1991' de bindim. İzmir' den İstanbul' a oradan da Diyarbakır' a. Aktarmalı bir uçuştu. Askere gidiyordum. :) Askerde iken de 20' nin üzerinde helikoptere bindim. Helikopter zevkli bir araç ama senin ihtiyacın olmaz sanırım, senin uçağa ihtiyacın var. Biliyorsun ki günümüzde helikopterler genelde askeri amaçlı kullanılıyor.

Neyse.

İlk uçağa binişimdeki korkumu sana anlatamam o kadar fazlaydı yani. 17 yıl öncesinden bahsediyorum. ve o zamanki uçaklar daha eski ve tabi şimdiki gibi ileri teknoloji de yoktu.

ve şu anda tarihe karışan o muhteşem Concorde uçağıyla da bir kez uçma şansına erişebildim. Paris-NewYork arası' nı tam 4 saatte kat etmiştik. Concorde ses hızının 2 katı kadar bir hızla uçar. Yaklaşık 2700 km/h.

ve Concorde bir kaç yıl sonra kaza yaptı. Tamamen piyasadan çekildi vs vs.

Uçak fobin gereksiz. Zira uçaklar sürekli bir bakım ve kontrolden geçiyor. Her uçak, uçuşa hazırlanmadan önce uçuş için gerekli izinleri alıyor, arıza söz konusuysa kalkmıyor.

Mesela havadasın ve uçağın iki motoru birden durdu. Düşeceğini mi zannediyorsun ? Uçak, 100 mil içinde bir yere süzülerek iniş yapacaktır..

Rahat ol, uçaktan korkma.. Alışırsan tadından yinmez..

Türbülansa giren uçakta da ateist kalmaz. :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Jet motorlu ucaklarda motorlar iflas ettigi zaman suzulemez, duz bir arazide bile cok asiri sert inis yapar. Ama pervaneli ucaklarda motorlari istersen cikar yinede suzulerek kuslar gibi ucarlar. Helikopter ise pervanelei ucaklar kadar emniyetlidir, helikopterin motoru dursa bile ruzgarin etkisi ile pervane helikopteri indirecek kadar guc saglar. O yuzden bunlar aklima geldikce jet motorlu ucaklardan cok korkarim, ucaga bindimmi sag salim inecegimi hic dusunmem ve surekli stres olusur, streste bas agrisi, mide bulantisi yapar. Zor abi zor. Bi dusse iste gittin. :o

Link to post
Sitelerde Paylaş
Kutsalyaratik ne korkuyorsun. Uçak düşüp ölsen bile ahiret seni bekliyor be gözüm. :) Korkma yahu..

Demesi kolay, ucak yere carptigindaki asiri enerji yuzunden saga sola carpacan, keskin ucak govdesi belki seni ikiye bolecek, yada bir tarafini koraracak, yada diri diri yanacan ve bu acilari hissedecen. Neyse hadi oldum diyelim , bide isin yoksa git sirat korusuyle ugras, Allahla ugras, seytanla ugras. Garanti cehenneme gidecem birde orda ebedi izgara kebap olma durumu var. Ohhhooooo valla yandim ben :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...