Jump to content

Bogomiller


Recommended Posts

9 yy da Bulgar boyları balkanlarda yaşamaktadır.bulgar boyları türk kökenli olsalarda çoğu slav boyları ile karışmışlardır.Şaman geleneğe göre yaşayan bu boylar zamanlar hristiyanlıkla haşır neşir olmuşlardı.Hristiyanlıkla beraber yerleşik hayata geçiş ve kilisenin feodal sömürüsü halkı baskı altın almıştı.

İşte bu baskı ortamında Anadoludan Balkanlara atlayan düalizm yepyeni bir mezhebin doğuşunu sağladı.Tabii ki bu bölgede hristiyanlıktan önce şamanizmin hüküm sürdüğünü belirtmek gerekir.Zira bogomil inancı bu sayede yayılabilmiştir.

Kurucusu bogomil'in adıyla alınan bu heterodoks mezhebin inancı özetle şu biçimdeydi.Tanrı, oğlu - burada bir yanlışlık olabilir- şeytan ve meleklerle hüküm sürüyordu.Sonra birgün şeytan ve yardımcısı bazı melekler tanrıya ortak denk olma iddiası içine girdiler.Ancak Tanrı buna kızdı ve şeytanı dünyaya postaladı.Şeytan burada dünyayı kendine göre düzenledi.Kendine eşlik etsinler diye ADEM ve HAVVAYI yarattı.Zira yaratma gücü vardı.Ancak ruh verme gücü olmadığı için Tanrıya yalvardı.Tanrıda son bir kıyak olarak insana ruh verdi.

Bogomiller kiliseyi ve temsil ettiği zenginliği işte bu şeytanın temsilcisi olarak gördüler ve feodalizme başkaldırdılar.Onlara göre her türlü zenginlik tiksinti vericiydi.büyük bir isyan dalgası bulgar kentlerini ve balkanları kasıp kavuracak isyan zorlukla bastırılacaktır.Ancak bogomil inancı ölmeyecektir.

Bosnalılar arasında Bogomil inancı Osmanlı gelene kadar sürecek bosnalıların kolayca müslüman olmalarında bogomilliğin etkisi görülecektir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...