Jump to content

Ateist El Kitabı


Recommended Posts

İlk önce Kozmoloji, Biyoloji ve Felsefe ile başlanması gerektiğini düşünüyorum.

Neden Kozmoloji açıklayımi, beni inançsızlığa iten en büyük etkenlerden birisi Kozmolojidir.Çünkü sonu bucağı olmayan Evrende, Milyarlarca yıldızın olduğu, milyarlarca güneş sistemi ve galaksinin olduğu bir evrende, benin hiçbir değerimin olmadığını düşünüyorum.Ve bir Tanrının bu kadar basit şeylerle uğraşmasını saçma buluyorum.Kozmolojik açıdan bence basit olarak buna benzer şeyler anlatılabilir.İnsanın Doğadaki yeri,Evrenin oluşumu,Güneş sistemi, Yıldızların Doğumu ölümü gib...

Biyolojide ise Canlılığın nasıl oluştuğunu yani daha açıkçası, Güneş nasıl doğal yollar ile oluşmuşsa, yağmur nasıl doğal yollarla yağıyorsa,bitkiler nasıl doğal yollarla oluşuyosa Yeryüzünde Doğanın kanunları ile yaşam oluşabileceğini anlatmak gerekir.

Felsefede ise, zihinlerde oluşmuş Tanrı yapısının tarihsel kökenine inilmesi gerekir.Tanrı, Evren , Mekan, Yaşam gibi konuları iyice sorgulancağı bir şekilde anlatılması gerekir.

Bunların dışında en sonda Dinlerin eleştirisi yapılmalı.İnsanlığın en ilkel inançlarından Semavi dinlere kadar olan süreç anlatılmalı ve Dinlerin kökeninin ve efsanelerinin nereye dayandığı anlatılması. Örnek verirsek Tevratın Sümerdeki kökeni gibi.

Kaçınılması gereken noktanın ise şu olduğunu düşünüyorum.İlk olarak kitapta dinlere saldırgan bir tavır izlenmesini doğru bulmuyorum.Çünkü bu karşıdaki insanıda saldırgan ve dahada kör bir yapıya sokuyo.Din eleştirisi okuyucunun biraz kafasını karıştırdıktan ve düşünce ufkunu geliştirdikten sonra yapılmalı, çünkü o zaman düşünmekten daha az korkan insan zamanla bazı gerçekleri araştırma hissiyatı duyar ve zamanla bunları kabullenmeye başlar.Nitekim bende de öyle oldu zaten.

Link to post
Sitelerde Paylaş

peygamberleri muhammed ve diğerleri diye ayırır diğerlerinin gerçekten yaşayıp yaşamadıklarını sorgulardım

muhammedin de mitlerin gücünü kullanarak bir düzen kurduğunu anlatırdım

tanrının tanımını sorgular hatta yeniden tanımlardım

yeniden tanımladığım şey artık tanrı olmazdı

Link to post
Sitelerde Paylaş

http://atheism.about.com/od/booknotes/fr/AtheistDebaters.htm

Yukardaki adresde ilginç bir ateizm kitabı takdim ediliyor.

Book Review - The Atheist Debater's Handbook, by B.C. Johnson

İçeriği bizim yazabileceğimiz bir ateist kitap hakkında bilgi veriyor.

GökTengri'nin tavsiyeleri çok yerinde. Beğendim. Bu kitabın içeriği de hiç fena değil.

Bu kitap hristiyanlık ağırlıklı..

Bizim ki de doğal olarak İslam ağırlıklı olmalı. Çünkü hitabedilen kesimler farklı.

Bize böyle bir kitap lazım aslında.. Fazla kalın olmayan, fazla ayrıntılara girip, oralarda kaybolmayan, akıcı, akla hitabeden ve bilimsel içerikli bir kitap olmalı.

Ne kadar kısa ve öz olursa o kadar iyi bence..

Çünkü bu bir el kitabı olacak. Bir tür sözlük..

Başka tavsiyeleri de bekliyoruz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bence bilimsel bilgiler mümkün olduğunca az ve sade bir dille anlatılmalıdır. Çünkü, hem kozmoloji ve biyoloji gibi bilimlerin verilerini çoğu insan anlayamıyor hem de bu tür bilimsel bilgiler elde edilmeden önce de ateizm vardı. Ateizmi anlamak için, okuyucuya ateistçe düşünmeyi öğretmek gerekir. Yani söz konusu kitap felsefe ve mantık ağırlıklı olmalıdır. Şüphecilik, alternatif olasılıkların ve açıklamaların varlığının altının çizilmesi, eleştirellik v.b. değerler, söz konusu kitapta yapılan din tahlillerinde okuyucuya gösterilmelidir. Öyle bir gösterilmelidir ki, okuyucu herhangi bir din adamının söylemiyle karşılaştığında kitaptaki eleştiriler aklına gelmeli ve şüpheye düşmeli, içi içini yemelidir.

Yine söz konusu kitapta teistlerle empati kurmak gerekir. Teist düşünme biçimini önce tekrar edip onların ne düşündüğünden haberdar olunduğu gösterilmeli, sonra da bu düşüncedeki yanlışlar karşı tarafı aşağılamadan dile getirilmelidir. Teistlerin dine akli değil duygusal ve ahlaki sebeplerle bağlı bulunduğunu da göz önünde tutarsak, dinlerin zulümlerini ve ahlaksızlıklarını hedef alan eleştiriler yapmak etkili olacaktır diye düşünüyorum. Eğer kitap, tanrısının pek de iyi olmadığını teist okuyucuya hissettirirse işte o zaman kişinin dinine olan bağlılığı da yıkılacaktır. Öte yandan, alternatif bir seküler ahlaki yaklaşım da teist okuyucuya sunulmalıdır. Çünkü söz konusu kitap bir inancı yıkacaksa, bunu ancak o inancın inanana sağladığı bir takım faydaların seküler yollardan da sağlanabileceğini göstererek yapabilir.

Sevgiler...

tarihinde Freddie tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Yalnız ateistlere değil, aynı zamanda teistlere ve konu ile ilgilenen herkese hitabeden bir kitap yazmak isityorsunuz...

İçeriğini nasıl düzenlersiniz?

Neleri kapsamına alırsınız?

Nelerden kaçınırsınız?

Ve neden?

İçerik temel kavramlardan karışık ve insanların aklındaki sorulara tek tek yanıt vericek şekilde olurdu.Ayrıca içlerine sayılarla gizli bir düzen koyardım :)

Kapsamına öncelikle mantık alırım.Sonra Ahlakı alırım zaten bu ikisi dinlerin ne mal oldugunu göstermek için ve herhangi bir doga üstü varlıgın olamıcagını fazlasıyla gösterir.

Kacınmam gereken şeyler mümkün oldukca sade bir dilde yazmaktır.Maglum teistlerin laf salatalarından cıkarttıkları cok acayip oluyor.

Neden:Teistlerin düşünce yapısını mümkün oldukca basit ve ön yargılı gördügüm için.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tarihsel süreç içinde; Tanrı fikri ve tanrıya ihtiyaç nasıl ortaya çıktı, Hangi evrelerden geçti, en son olarak soyut bir tanrı nasıl şekillendi düşüncelerde.

İçinde bulunduğumuz zamanda, insanoğlunun tanrıya ihtiyacının kalıp kalmadığı sorgulanarak, hiçbir yararı ve toplumsal sorunlara çare olmadığı gibi bir çok soruna neden olduğunu gösteren bir kıtapcık olmalı.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hızlandırılmış Ateizm Dersleri adında bir kitap okumuştum. :) Yaklaşık 60 sayfaydı.

"Kitapyurdu"ndaki tanıtımı şu şekilde;

Antonio Lopez Campillo/ Juan Ignacio Ferreras

VERSUS KİTAP

Laik olduğunu iddia eden bir ülkede din derslerinin zorunlu olması, tanrısız düşüncenin temellerini açıklayacak basit bir metnin, aradaki bütün farklara rağmen, ilmihal benzeri bir kitabın gerekli olduğunu düşünmemize neden oldu. Farklılık ve güçlük, ateistler için dogmalar ve vahyedilmiş hakikatler diye bir şeyin bulunmamasından kaynaklanıyor. Onların yerine ateizmde, insanoğluna ve insanoğlunun evrenin kalanıyla ilişkisine dayalı bir ahlaka ulaşan bir dizi düşünce ve akıl yürütme vardır. Ateizm, özgül öğretisi olmayan bir ?izm?dir; başkalarının, yani fizikçiler, kimyacılar, biyologlar, jeologlar, sosyologlar, antropologlar, tarihçiler ve dünyanın diğer araştırmacılarının düşünce ve keşiflerinden beslenir. Entelektüel bakımdan kimsenin otoritesine sığınmayan ateizm, dörtbaşı mamur bir öğretiye dönüşme tuzağına düşmez ve böylelikle, düşüncesini dogmatikleştirme eğiliminden kurtulmayı başarır. Ateizmin özgün yanı, terimin etimolojik anlamıyla, laik bir ahlakının olmasıdır: laik, köken olarak, sınıfsız anlamda halka ait demektir.

Hızlandırılmış Ateizm Dersleri?ni yayınlamanın, hiç olmazsa pedagojik bakımdan, geçici de olsa faydalı olabileceğine inandık (eee biz de bir şeylere inanıyoruz). Kimseyi ?hidayete erdirme?yi beklemiyoruz, çünkü bizi kimse erdirmedi, amacımız inançlar üzerine eleştirel bir düşünme sürecine özendirmek yalnızca. Elinizde tuttuğunuz metin, bu söylenenin ötesine gitmiyor, belki gidemez de. Karar okurların, ne de olsa özgürler (çok iyimser değil mi şu ateistler!)

Kaynak: http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.as...amp;sa=45027879

tarihinde Seyircin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Yalnız ateistlere değil, aynı zamanda teistlere ve konu ile ilgilenen herkese hitabeden bir kitap yazmak isityorsunuz...

İçeriğini nasıl düzenlersiniz?

Neleri kapsamına alırsınız?

Nelerden kaçınırsınız?

Ve neden?

Hacı bana bırakırsan,kitap yok satar(tabi amaç dikkat yaratmaksa).Çünkü bu konuda en iyi kitap yazılmıştır.Yani hepimiz yazdık ve yazıyoruz.Ateist forumun sorularıyla cevaplarıyla kimsenin aklına soru işareti bırakmayacak bir kitap olduğunu düşünüyorum.Katılımcıların içerisinde teistlerinde olması okuyucu kitlesinde patlama yaratacaktır.:)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Önsözü beğendim.

Türkçe olması bir artı..

Ama bence böyle bir kitabın yalnız Türkçe olması yetmez. Yaarının veya yazarlarının Türk kökenli olması da olması gerekir.

Çünkü bizi ancak biz biliriz ve anlarız.

Türk ateizmi diğer ateizmlerden farklı.. Bunu yıllar sonra anladım ben.

Ama daha da önemlisi Türk İslam'ı hem diğer İslam'lardan, hem de hristiyanıktan farklı..

Türke hitabeden bir ateizm kitabı batıda yayınlanan ateizm kitaplarından önemli ölçüde farklı olmalıdır.

Bu nedenden dolayı bu konuda Türk'lerden gelecek tavsiyeleri ciddiye almalıyız.

Link to post
Sitelerde Paylaş

böyle bir kitap yazılırsa artık bize kimse kitapsız diyemez..

ayrıca kitaptan ziyade görsellik bence daha etkili olur..

ateizmi çok iyi anlatan bir belgesel iyi iş yapar..

bizim türkler dünyada en az okuyanlar arasındadır da o bakımdan..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...