Jump to content

Rhesus maymunları,evrim ve rh factor


Recommended Posts

Bu foruma yeni katıldım.Dindar20 nickli arkadaş "rh" ile ilgili bi başlık açmış.Konu, başlıktan uzaklaşmış araya başka konular girmiş.Sorusunada tam,toplu bir cevap verilememiş.Bu yüzden buraya yeni bir başlık açmayı daha uygun gördüm.

Konuyla ilgili çok geniş bir araştırma yapamadım.Ama evrimsel olarak mantıklı bir temele dayandırmaya çalışcam.

Rh factor ilk Rhesus Macaque'larında bulunmuştur.İnsanda 30 farklı allel tarafından kontrol edilmektedir.İnsanla yakın bir ortak atası olan bi canlıda aynı protein bulunması hiçde garipsenecek bir durum değil.

51bca408434b521bac964e657ff52070.jpg

Genetik:İnsan genomunu ve geçmişini daha iyi öğrenebilmek için rhesus makatları üzerinde gen analizi yapılmış ve bu konu üzerindeçok durulmuş.Çünkü insana daha yakın akraba olan şempanzelerin genleri insan çok yakın olduğu için net bir evrimsel açılım yapmak çok zormuş.Onun için biraz daha geriye 25milyon öncesinde ayrınılmış bi canlıyı incelemek daha önemliymiş.Yazıda insanla,rhesus maymununa ait birkaç hastalıktan ve genden bahsediyor.Merak eden arkadaşlar için link; http://www.news.cornell.edu/stories/April0....genome.ws.html

Bu kısmı daha fazla uzatmayayım.Sonuç olarak rh geni bizlere 25milyon yıl öncesinden kalmış genetik bir miras.Bunda evrime ters bi nokta yok,hatta evrimi destekliyor.

Habitat ve Populasyon:

Macaca_mulatta_range.jpg

PopulationRh(-) Incidence

Chinese and Japanese 1%

North American Indian and Inuit 1 - 2%

Indo-Eurasian 2%

African American 4 - 8%

Caucasian 15 - 16%

Basque 30 - 35%

Rh geninin insidansının toplumlar arasındaki dağılımıyla,rheusus maymunlarının dağılımı arasındaki benzerlikte dikkat çekici.Rhesus maymunlarıyla aynı habitatta yaşayan atalarımızın;ortak atadan ayrılması,türleşmesi daha zor olacağı için burdaki pozitif korelasyon yine evrim lehine bir bulgu.

Gelgelelim arkadaşın asıl sorusuna,"evrim neden bu geni elimine edememiştir,madem zararlı bir gen???"

Tüm dünya nufusunu tek bir populasyon olarak kabul edelim,yukardaki örneğe görede rh(+) insidansı 0,8 yaklaşık olarak.Yani dominant allelimizin sıklığı 0,8.

Doğan bir çocuğun rh(+) olma olasılığı 1-(0,2*0,2) = 0,96 rh(-) olma olasılığı = 0,04

Her anne ortalama 2 çocuk yapsın; 0,,96*0,04 = 0,0384 Bide + çocuğun ilk doğması lasım o yüzde 0,0384/2 = 0,0192 o da yaklaşık binde 2

Kaldiki doğal ortamda bile bu sendromdan her bebek ölmez.Yani bahsi geçen olasılık binde 2'den bile düşük.

Sonuç olarak evrim genel populasyona bakar.Bu kadar düşük bir olasılığa tenezzül edipte gen eliminasyonuna gitmez.Tıpkı diğer kalıtsal hastalıklar gibi.Örneğin;diyabet,şeker,renk körlüğü,hemofili,vs. ve dikkat ederseniz tüm bu hastalıkların toplumdaki oranları çok düşüktür.Seleksiyonla denge noktasına ulaşmıştır.Belli bir seviyeden sonra silinmesine gerek yok.Çünkü populasyonu,toplumu, derinden etkileyecek bir orana sahip değil.Olay bundan ibaret...

Benimde sana bi sorum olacak:Peki madem bunlar tanrının işi niye silmiyo bunları kökünden?Seleksiyonudamı tanrı yapıyor?Hastalığın insidansı çok olmasın müminlere zarar vermeyeyimmi diyo?Yoksa doğa bu işi kendiliğinden hallediyomu?

Not:Eğer rh(-)/rh(+) oranı 1 olsaydı.Bebelerin yaklaşık %25'i ölü doğacaktı.Seleksiyon devreye girip yarar/zarar dengesine göre ya + genleri yada - genleri eliminasyona uğratacaktı.Çünkü %25 çok büyük bir rakam.Sonuçta bi genin insidansı verdiği zarar hissedilmeyecek düzeye inene kadar azalacaktı.Belkide böyle bir senaryo gerçekleşti..İnsidansı taban yapan rh(-),tavan yapan rh(+) oldu.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...